Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Magu wrote:Jak czytałam o tym to ten związek jest ponoć dyskusyjny. Pytałam o ewentualne dodatkowe działanie "profilaktyczne" to tylko wprowadzenie heparyny. Hematolog zasugerowała kontrolowanie ALT i ASP co 4-6 tygodni. Morfologia no to oczywiste. Ja to jeszcze planuję raz w tygodniu robić ogólne badanie moczu pod kątem ewentualnie białka w moczu, ale to już jak będę na zwolnieniu.
Białko w moczu mi się raz pojawiło, bo ciśnienie mi skakało. Jak się uregulowało to nie mam.
Kania85 lubi tę wiadomość
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
opóźniona wrote:Ja idę jutro na pobranie krwi pod kątem HELLP, cholestazy i rzucawki i mi gin zleciła: kreatynina, LDH, bilirubina całkowita, kwas moczowy, mocznik, ALT, AST, morfologia, mocz, crp.
Białko w moczu mi się raz pojawiło, bo ciśnienie mi skakało. Jak się uregulowało to nie mam.opóźniona lubi tę wiadomość
-
Mum2b wrote:U mnie dwoch lekarzy mi odradzalo wcześniej niz 21 tc. Podobno nie widac dobrze niektórych wad. To nie kwestia sprzetu i specjalistow, bo obydwoje maja super sprzęt i super specjalistami sa. W 1 ciąży tez mi kazano robic kolo 21 tc.
Starania od 2016 r.
Decyzja o IVF grudzień 2018.
I podejście: kwiecień 2019
30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
15/1 dwie kreski!!! -
Mum2b wrote:U mnie dwoch lekarzy mi odradzalo wcześniej niz 21 tc. Podobno nie widac dobrze niektórych wad. To nie kwestia sprzetu i specjalistow, bo obydwoje maja super sprzęt i super specjalistami sa. W 1 ciąży tez mi kazano robic kolo 21 tc.❤Ada&Pola❤
-
Na całym świecie, a przynajmniej w cywilizowanych krajach usg jest zalecane między skończonym 18tc a 22 tc. Jeżeli badanie jest w tym przedziale czasowym a dziecko się dobrze rozwija, sprzęt jest dobry, lekarz wprawiony z doświadczeniem a do tego dziecko chce współpracować to nikt mi tu nie wmówi, że moje usg 19+2 jest mniej wartościowe ni czyjeś w 21 tc. Może Wasi lekarze maja taką preferencje. Ja tam nie dyskutuje z ginekologami, położnikami z całego świata. Po coś są te widełki? W pierwszej ciąży zrobiłam usg 18+4 i także wszystkie narządy były widoczne i rozwinięte. Nie wiem po co takie licytacje kto ma lepiej czy dokładniej? Mnie to nie jest potrzebne
Magu, Magda - mbc lubią tę wiadomość
Starania od 2016 r.
15/1 dwie kreski!!! -
Marianka@87 wrote:Na całym świecie, a przynajmniej w cywilizowanych krajach usg jest zalecane między skończonym 18tc a 22 tc. Jeżeli badanie jest w tym przedziale czasowym a dziecko się dobrze rozwija, sprzęt jest dobry, lekarz wprawiony z doświadczeniem a do tego dziecko chce współpracować to nikt mi tu nie wmówi, że moje usg 19+2 jest mniej wartościowe ni czyjeś w 21 tc. Może Wasi lekarze maja taką preferencje. Ja tam nie dyskutuje z ginekologami, położnikami z całego świata. Po coś są te widełki? W pierwszej ciąży zrobiłam usg 18+4 i także wszystkie narządy były widoczne i rozwinięte. Nie wiem po co takie licytacje kto ma lepiej czy dokładniej? Mnie to nie jest potrzebne❤Ada&Pola❤
-
nick nieaktualnySpokojnie dziewczyny, gdyby na cokolwiek bylo za wcześnie dostalybyscie polecenie zjawienia sie np za tydzień, bo czegos nie widać lub narzad jest za malo rozwiniety.
Ja bylam w pierwszej ciąży 2 razy na połówkowym, nie dlatego ze poszlam za wcześnie ale dlatego, ze moje dziecko mialo gdzies to badanie i sie zle ustawiła, nie widziala pani dr wargi a chciala sprawdzic czy nie ma rozszczepu.
Lepiej byc za wcześnie i drugi raz przyjść niz za późno
Jak lekarz mówi, ze jest ok to jest ok.
Ja ide jutro, bo tak mial termin lekarz na którym mi zalezalo. Trzymajcie kciuki, bo stres jest.Nalia, Marianka@87, Tusianka lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, po to są widełki podane, by ich się trzymać. A takie gadanie że badanie po 21 TC to aby straszycie inne NIEPOTRZEBNIE.
Jedna coś napisze, a później trzy się denerwują... I po co?
Mój mały był ściśnięty, że nie zbadał dr kręgosłupa, ale powiedział że gdyby było coś nie tak, to widoczne to by było w strukturach mózgu. Sprawdzimy to na następnej wizycie. Na pewno gdyby było coś nie tak, to kazał by przyjsc za dwa dni na USG czy coś.
27.12.2020 - II 🍀
28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
15.01.2021 💗
* 28 lat
* starania od 04.2019
ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok. -
W ogóle mnie to nie stresuje, bo ufam swoim lelarzom, tylko denerwują takie komentarze, bo nie rozumiem co autorka chciała przekazać?
Starania od 2016 r.
15/1 dwie kreski!!! -
Mum2b wrote:Jak ja mialam luf czyli pęcherzyki nie pekaly to byl taki tepy bol w jajniku i uczucie jakbym cos tam miala.
Przede wszystkim to, ze raz mialas owulacje nie znaczy, że zawsze ją masz. Po drugie, ja nie jestem temperatur itp. Idz do porządnego lekarza, ktory Ci zrobi caly monitoring cyklu, lacznie ze sprawdzeniem czy byla owulacja. Poza tym zrob w 2 dc cyklu amh, fsh i lh. Niech maz zrobi badanie nasienia. Ty ewentualnie potem drożność jajowodow. Poza tym mialas poronienie. Ja bym juz dzialala w zwiazku z tym i zrobila szereg badan z tym zwiazanych, czyli mthfr, pai, cala trombofilia, zespol antysfosfolipidowy. Kozecie tracic czas jesli nie macie podstawowych badań zrobionych. W 2 fazie cyklu zrob proga, bo moze masz niedomoge cialka. Wejdz na forum po poronieniach i sprawdz badania jakie zalecaja. Idz do por,adnego lekarza, ktory sie zna na nieplodnosci. Zbadajcie sieNalia, majóweczka83, Just95 lubią tę wiadomość
-
Nalia wrote:A jaką masz szyjkę?
Mimo tego że to moja 3 ciąża to nie weryfikuje dokładnie wyników krwi czy innych, ufam mojej doktor, jeżeli mówi że jest ok to znaczy że nie ma co szukać dziury w całym, termin prenatalnych czy połówkowych też ustalał mi lekarz więc też chyba wiedział kiedy ma być. Lekarzem nie jestem więc muszę im zaufać😉majóweczka83 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Przeglądam sobie listy do spakowania do szpitala i na każdej jest biustonosz. No i tak się zastanawiam, że jak leżałam po pierwszym porodzie to ani razu nie miałam biustonosza. Nawału pokarmu nie doświadczyłam, ze dwa razy zdarzyło się, że kilka kropli poleciało. Czy biustonosz przydaje się do czegoś innego niż do utrzymania w miejscu wkładek laktacyjnych?
-
Hej nie martwcie się tymi polowkowymi ja robiła tez jedno wcześniej a drugie w 21 tyg. Na pierwszym wszystko było ok ale na dole lekarz się ubezpieczył i napisał ze powinno być w skończonym 20 tyg. Oczywiście mnie mówił ze wszystko ok i jak byłam na drugim to tez byłam super sookojna. Maluch był tylko większy nic innego się nie zmieniło 🤷🏻♀️
Jak tam minęła wam majówka? My po szczepieniu męża byliśmy tylko na spacerze. Nie miał żadnych objawów tylko ramę go bolało.
Jestem taka szczęśliwa ze u nas wszyscy zaczepieni zostałam tylko ja🤷🏻♀️🙈
Wreszcie waga moja stanęła i jest te 6+ miejmy nadzieje ze dzięki diecie na ta moja wątrobę jakos szybko nie będzie wzrastała 🤣1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
-
Kania85 wrote:No to teraz poleciałaś z koksem😀dziewczę dopiero raz straciła ciąże i to nie oznacza że musi zaraz zacząć leczyć się w klinice niepłodności i robić szereg badań które niekoniecznie jej pomogą.Zaszła w ciąże naturalnie a to,że ją straciła to mize być zdarzenie losowe.Ponad 90%pustych jak wynika z wad zarodka na które nie mamy wpływu i tak na prawdę to cudowny mechanizm przesiewowy,choć ciężko zaakceptować to nam kobietom.Badania hsg owszem dużo dają gdy jest problem z drożnością.Ja bym podeszła ze spokojem,zrobiła jednorazowo monitoring cyklu u dobrego lekarza i ewentualnie sprawdziła poziom progesteronu .
Dałaś mi mega pozytywne słowa, bardzo dziękuje :* Tak zaszłam w 1 ciążę natrualnie w 4 cyklu. Ginekolog powiedział, że nie ma ze mną problemów, to że poroniłam zdarza napisałam do gina by zrobić dziś monitoring , który byc może potwierdzi pęknięcie pęcherzyka. W poprzednim cyklu zrobiłam badanie progesteronu w 21 dniu cyklu (po owulacji) jego wynik to 22,4 ng.
-
Dziewczyny spokojnie z tym usg połówkowym. Prawda jest ze im dziecko większe to lepiej widać ale Gdyby lekarz czegoś nie zobaczył to pewnie zaprosiłby ponownie na badanie. Wklejam link gdzie jest wyjaśnione dlaczego lepiej jest trochę później przyjść na to badanie. Większość pewnie czytała.
https://mamaginekolog.pl/usg-polowkowe-ciazy/
Miłego dnia dla wszystkichMarghe lubi tę wiadomość
-
Marianka@87 wrote:No dobrze, ale co mi chcesz powiedzieć? Że moje dziecko ma ukryte wady, których nikt nie dojrzał bo zrobiłam 12 dni wcześniej usg niż Twoi lekarze Ci zalecili?Corka - 2018
Syn - 2021 -
Kania85 wrote:No to teraz poleciałaś z koksem😀dziewczę dopiero raz straciła ciąże i to nie oznacza że musi zaraz zacząć leczyć się w klinice niepłodności i robić szereg badań które niekoniecznie jej pomogą.Zaszła w ciąże naturalnie a to,że ją straciła to mize być zdarzenie losowe.Ponad 90%pustych jak wynika z wad zarodka na które nie mamy wpływu i tak na prawdę to cudowny mechanizm przesiewowy,choć ciężko zaakceptować to nam kobietom.Badania hsg owszem dużo dają gdy jest problem z drożnością.Ja bym podeszła ze spokojem,zrobiła jednorazowo monitoring cyklu u dobrego lekarza i ewentualnie sprawdziła poziom progesteronu .Corka - 2018
Syn - 2021