X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    Jak czytałam o tym to ten związek jest ponoć dyskusyjny. Pytałam o ewentualne dodatkowe działanie "profilaktyczne" to tylko wprowadzenie heparyny. Hematolog zasugerowała kontrolowanie ALT i ASP co 4-6 tygodni. Morfologia no to oczywiste. Ja to jeszcze planuję raz w tygodniu robić ogólne badanie moczu pod kątem ewentualnie białka w moczu, ale to już jak będę na zwolnieniu.
    Ja idę jutro na pobranie krwi pod kątem HELLP, cholestazy i rzucawki i mi gin zleciła: kreatynina, LDH, bilirubina całkowita, kwas moczowy, mocznik, ALT, AST, morfologia, mocz, crp.
    Białko w moczu mi się raz pojawiło, bo ciśnienie mi skakało. Jak się uregulowało to nie mam.

Kania85 lubi tę wiadomość

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• Magu Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opóźniona wrote:
    Ja idę jutro na pobranie krwi pod kątem HELLP, cholestazy i rzucawki i mi gin zleciła: kreatynina, LDH, bilirubina całkowita, kwas moczowy, mocznik, ALT, AST, morfologia, mocz, crp.
    Białko w moczu mi się raz pojawiło, bo ciśnienie mi skakało. Jak się uregulowało to nie mam.
    No ja to wszystko miałam przed wizytą u hematologa, poza LDH i crp.

opóźniona lubi tę wiadomość

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    U mnie dwoch lekarzy mi odradzalo wcześniej niz 21 tc. Podobno nie widac dobrze niektórych wad. To nie kwestia sprzetu i specjalistow, bo obydwoje maja super sprzęt i super specjalistami sa. W 1 ciąży tez mi kazano robic kolo 21 tc.
    No dobrze, ale co mi chcesz powiedzieć? Że moje dziecko ma ukryte wady, których nikt nie dojrzał bo zrobiłam 12 dni wcześniej usg niż Twoi lekarze Ci zalecili?

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
    15/1 dwie kreski!!!
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maama90 wrote:
    Ja dziś po wizycie, szyjka na szczęście nie skróciła się😁 z młodym wszystko super, piękne zdj 3d dostaliśmy. Synuś waży już 503g☺️
    A jaką masz szyjkę?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    U mnie dwoch lekarzy mi odradzalo wcześniej niz 21 tc. Podobno nie widac dobrze niektórych wad. To nie kwestia sprzetu i specjalistow, bo obydwoje maja super sprzęt i super specjalistami sa. W 1 ciąży tez mi kazano robic kolo 21 tc.
    Ja robiłam USG w 19+4, ale dziecko wychodziło na 20+2. Mam nadzieję, że to nie było za szybko... :/

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na całym świecie, a przynajmniej w cywilizowanych krajach usg jest zalecane między skończonym 18tc a 22 tc. Jeżeli badanie jest w tym przedziale czasowym a dziecko się dobrze rozwija, sprzęt jest dobry, lekarz wprawiony z doświadczeniem a do tego dziecko chce współpracować to nikt mi tu nie wmówi, że moje usg 19+2 jest mniej wartościowe ni czyjeś w 21 tc. Może Wasi lekarze maja taką preferencje. Ja tam nie dyskutuje z ginekologami, położnikami z całego świata. Po coś są te widełki? W pierwszej ciąży zrobiłam usg 18+4 i także wszystkie narządy były widoczne i rozwinięte. Nie wiem po co takie licytacje kto ma lepiej czy dokładniej? Mnie to nie jest potrzebne

Magu, Magda - mbc lubią tę wiadomość

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    15/1 dwie kreski!!!
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marianka@87 wrote:
    Na całym świecie, a przynajmniej w cywilizowanych krajach usg jest zalecane między skończonym 18tc a 22 tc. Jeżeli badanie jest w tym przedziale czasowym a dziecko się dobrze rozwija, sprzęt jest dobry, lekarz wprawiony z doświadczeniem a do tego dziecko chce współpracować to nikt mi tu nie wmówi, że moje usg 19+2 jest mniej wartościowe ni czyjeś w 21 tc. Może Wasi lekarze maja taką preferencje. Ja tam nie dyskutuje z ginekologami, położnikami z całego świata. Po coś są te widełki? W pierwszej ciąży zrobiłam usg 18+4 i także wszystkie narządy były widoczne i rozwinięte. Nie wiem po co takie licytacje kto ma lepiej czy dokładniej? Mnie to nie jest potrzebne
    Mnie takie teksty doprowadzają do depresji, bo wtedy ciągle myślę, że zrobiłam coś nie tak.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2021, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie dziewczyny, gdyby na cokolwiek bylo za wcześnie dostalybyscie polecenie zjawienia sie np za tydzień, bo czegos nie widać lub narzad jest za malo rozwiniety.
    Ja bylam w pierwszej ciąży 2 razy na połówkowym, nie dlatego ze poszlam za wcześnie ale dlatego, ze moje dziecko mialo gdzies to badanie i sie zle ustawiła, nie widziala pani dr wargi a chciala sprawdzic czy nie ma rozszczepu.
    Lepiej byc za wcześnie i drugi raz przyjść niz za późno :)
    Jak lekarz mówi, ze jest ok to jest ok.
    Ja ide jutro, bo tak mial termin lekarz na którym mi zalezalo. Trzymajcie kciuki, bo stres jest.

Nalia, Marianka@87, Tusianka lubią tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki!!!

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, po to są widełki podane, by ich się trzymać. A takie gadanie że badanie po 21 TC to aby straszycie inne NIEPOTRZEBNIE.
    Jedna coś napisze, a później trzy się denerwują... I po co?
    Mój mały był ściśnięty, że nie zbadał dr kręgosłupa, ale powiedział że gdyby było coś nie tak, to widoczne to by było w strukturach mózgu. Sprawdzimy to na następnej wizycie. Na pewno gdyby było coś nie tak, to kazał by przyjsc za dwa dni na USG czy coś.

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle mnie to nie stresuje, bo ufam swoim lelarzom, tylko denerwują takie komentarze, bo nie rozumiem co autorka chciała przekazać?

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    15/1 dwie kreski!!!
  • Kania85 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Jak ja mialam luf czyli pęcherzyki nie pekaly to byl taki tepy bol w jajniku i uczucie jakbym cos tam miala.
    Przede wszystkim to, ze raz mialas owulacje nie znaczy, że zawsze ją masz. Po drugie, ja nie jestem temperatur itp. Idz do porządnego lekarza, ktory Ci zrobi caly monitoring cyklu, lacznie ze sprawdzeniem czy byla owulacja. Poza tym zrob w 2 dc cyklu amh, fsh i lh. Niech maz zrobi badanie nasienia. Ty ewentualnie potem drożność jajowodow. Poza tym mialas poronienie. Ja bym juz dzialala w zwiazku z tym i zrobila szereg badan z tym zwiazanych, czyli mthfr, pai, cala trombofilia, zespol antysfosfolipidowy. Kozecie tracic czas jesli nie macie podstawowych badań zrobionych. W 2 fazie cyklu zrob proga, bo moze masz niedomoge cialka. Wejdz na forum po poronieniach i sprawdz badania jakie zalecaja. Idz do por,adnego lekarza, ktory sie zna na nieplodnosci. Zbadajcie sie
    No to teraz poleciałaś z koksem😀dziewczę dopiero raz straciła ciąże i to nie oznacza że musi zaraz zacząć leczyć się w klinice niepłodności i robić szereg badań które niekoniecznie jej pomogą.Zaszła w ciąże naturalnie a to,że ją straciła to mize być zdarzenie losowe.Ponad 90%pustych jak wynika z wad zarodka na które nie mamy wpływu i tak na prawdę to cudowny mechanizm przesiewowy,choć ciężko zaakceptować to nam kobietom.Badania hsg owszem dużo dają gdy jest problem z drożnością.Ja bym podeszła ze spokojem,zrobiła jednorazowo monitoring cyklu u dobrego lekarza i ewentualnie sprawdziła poziom progesteronu .

Nalia, majóweczka83, Just95 lubią tę wiadomość

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    18.02. CRL 3,5 cm <3 176u/min
    03.03. 46,XX 🎀

Jezu oddaję się Tobie, troszcz się Ty...
  • maama90 Koleżanka

Wysłany: 3 maja 2021, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A jaką masz szyjkę?
    Szyjka 2,2cm czyli nie za dużo jak na ten etap ciąży, ale ważne że nie poszła póki co w dół, a chwilowo nie leżę bon stop bo zbliża się komunia starszego.
    Mimo tego że to moja 3 ciąża to nie weryfikuje dokładnie wyników krwi czy innych, ufam mojej doktor, jeżeli mówi że jest ok to znaczy że nie ma co szukać dziury w całym, termin prenatalnych czy połówkowych też ustalał mi lekarz więc też chyba wiedział kiedy ma być. Lekarzem nie jestem więc muszę im zaufać😉

majóweczka83 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2021, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jutro połówkowe i mam nadzieję, że się dowiem czy córka czy syn :D
    Nie nakręcam się już i wiem że wszystko będzie dobrze, dziecko się rusza codziennie więc na pewno jest dobrze.

majóweczka83, nat87, Benus191, Marcelina85 lubią tę wiadomość

• Magu Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeglądam sobie listy do spakowania do szpitala i na każdej jest biustonosz. No i tak się zastanawiam, że jak leżałam po pierwszym porodzie to ani razu nie miałam biustonosza. Nawału pokarmu nie doświadczyłam, ze dwa razy zdarzyło się, że kilka kropli poleciało. Czy biustonosz przydaje się do czegoś innego niż do utrzymania w miejscu wkładek laktacyjnych? :D

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 00:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej nie martwcie się tymi polowkowymi ja robiła tez jedno wcześniej a drugie w 21 tyg. Na pierwszym wszystko było ok ale na dole lekarz się ubezpieczył i napisał ze powinno być w skończonym 20 tyg. Oczywiście mnie mówił ze wszystko ok i jak byłam na drugim to tez byłam super sookojna. Maluch był tylko większy nic innego się nie zmieniło 🤷🏻‍♀️

Jak tam minęła wam majówka? My po szczepieniu męża byliśmy tylko na spacerze. Nie miał żadnych objawów tylko ramę go bolało.
    Jestem taka szczęśliwa ze u nas wszyscy zaczepieni zostałam tylko ja🤷🏻‍♀️🙈

Wreszcie waga moja stanęła i jest te 6+ miejmy nadzieje ze dzięki diecie na ta moja wątrobę jakos szybko nie będzie wzrastała 🤣

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Just95 Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2021, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania85 wrote:
    No to teraz poleciałaś z koksem😀dziewczę dopiero raz straciła ciąże i to nie oznacza że musi zaraz zacząć leczyć się w klinice niepłodności i robić szereg badań które niekoniecznie jej pomogą.Zaszła w ciąże naturalnie a to,że ją straciła to mize być zdarzenie losowe.Ponad 90%pustych jak wynika z wad zarodka na które nie mamy wpływu i tak na prawdę to cudowny mechanizm przesiewowy,choć ciężko zaakceptować to nam kobietom.Badania hsg owszem dużo dają gdy jest problem z drożnością.Ja bym podeszła ze spokojem,zrobiła jednorazowo monitoring cyklu u dobrego lekarza i ewentualnie sprawdziła poziom progesteronu .
    Kania85
    Dałaś mi mega pozytywne słowa, bardzo dziękuje :* Tak zaszłam w 1 ciążę natrualnie w 4 cyklu. Ginekolog powiedział, że nie ma ze mną problemów, to że poroniłam zdarza napisałam do gina by zrobić dziś monitoring , który byc może potwierdzi pęknięcie pęcherzyka. W poprzednim cyklu zrobiłam badanie progesteronu w 21 dniu cyklu (po owulacji) jego wynik to 22,4 ng.

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny spokojnie z tym usg połówkowym. Prawda jest ze im dziecko większe to lepiej widać ale Gdyby lekarz czegoś nie zobaczył to pewnie zaprosiłby ponownie na badanie. Wklejam link gdzie jest wyjaśnione dlaczego lepiej jest trochę później przyjść na to badanie. Większość pewnie czytała.

https://mamaginekolog.pl/usg-polowkowe-ciazy/

Miłego dnia dla wszystkich

Marghe lubi tę wiadomość

• Mum2b Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marianka@87 wrote:
    No dobrze, ale co mi chcesz powiedzieć? Że moje dziecko ma ukryte wady, których nikt nie dojrzał bo zrobiłam 12 dni wcześniej usg niż Twoi lekarze Ci zalecili?
    Mowie Ci zdanie moich lekarzy. Zrob z tym co chcesz;)

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania85 wrote:
    Kania to zalezy co kto chce. Ja jestem po leczeniu nieplodnosci. Moze byc tak ze dziewczyna zaskoczy, a moze byc tak ze sie będzie męczyć 10 lat. Nie lecę z koksem. Do roku nie ma nieplodnosci, po roku tak. Wiec do roku niech sie stara. Pow. Roku ja bym badania robila i tyle. Przeciez mozna sie starac i robic badania, dla mnie to mniej upierdliwe niz badania temperatury co chwilę, ale co kto woli. Mowie z mojego doswiadczenia. To jest moja opinia:)

Corka - 2018
    Syn - 2021
‹‹ 351 352 353 354 355 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ