Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
ami_ami wrote:Tak większy wypada., Cały czas jakiś tydzień większy był, ostatnio tak samo na połówkowych. OM to 24+5, a tu jak widzę wychodzi 26+1. Pomiary jak widzę 26+0-26+3 max, z tej karteczki z USG. Ale dziś to szybkie, sprawdził najważniejsze rzeczy.
O i widzicie, w domu ciśnienie 117/76 ☺️
I widzisz, w domu ciśnienie super.❤Ada&Pola❤
-
Mam tak samo, że przed wizytą i 130/85, a w domu mam 105/65 lub 115/70. Moim zdaniem w gabinecie powinni dwa razy robić w takich sytuacjach pomiar po 2 minutach, bo czasem człowiek wpada, bo się stresował czy się spóźni, bo korki, albo jeszcze co innego.
W domu mierzymy ciśnienie tak jak jest zalecane, po co najmniej 10 min odpoczynku i na siedząco/lężąco.09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka -
Gosiaaak wrote:Już po wizycie. Lucek ma 927 gramów, 24+2. Jest w bardzo wysokiej normie, dalej ma ksywę klopsik. Pani doktor mówi że mam się cieszyć że rośnie a jak będzie później to zobaczymy i będziemy myśleć. Też zwróciła uwagę na to że razem.z.kezem mam 1.8 m więc dla mnie to co innego taka norma niż dla kobiety co ma 165. W sumie racja. Na razie ma dużo miejsca w brzuchu więc sobie pływa i zmienia ciągle pozycję, póki co dupka w dół.
Poza tym szyjka 5 cm, łożysko poszło w górę. Wszystko pięknie 😊
Jaki juz duży 🥰to mamy obie takie klopsiki chociaż u mnie tez lekarz powiedział ze wazy więcej bo jest długi( ja mam 162🤣) wiec u mnie zbyt miejsca nie będzie miał 🤣🤣🥰1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
-
Martka89 wrote:Dziewczyny czy wy leżycie tylko na lewym boku.... jeju ja tak nie umiem.... No staram się ale i tak się budze potem na prawym.....jak to zrobić? Czy to naprawdę tak konieczne spać na lewym boku?
Czy to dopiero w 3 trym tak ważne?1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
-
ami_ami wrote:Tak większy wypada., Cały czas jakiś tydzień większy był, ostatnio tak samo na połówkowych. OM to 24+5, a tu jak widzę wychodzi 26+1. Pomiary jak widzę 26+0-26+3 max, z tej karteczki z USG. Ale dziś to szybkie, sprawdził najważniejsze rzeczy.
O i widzicie, w domu ciśnienie 117/76 ☺️
A jaki masz termin z pierwszych prenatalnych ? U mnie centyle porównywał do właśnie tej daty. I wychodzą w normie1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
-
Martka89 wrote:Dziewczyny czy wy leżycie tylko na lewym boku.... jeju ja tak nie umiem.... No staram się ale i tak się budze potem na prawym.....jak to zrobić? Czy to naprawdę tak konieczne spać na lewym boku?
Czy to dopiero w 3 trym tak ważne?Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2021, 22:06
Marghe lubi tę wiadomość
Starania od 2016 r.
Decyzja o IVF grudzień 2018.
I podejście: kwiecień 2019
30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
15/1 dwie kreski!!! -
Marghe wrote:A jaki masz termin z pierwszych prenatalnych ? U mnie centyle porównywał do właśnie tej daty. I wychodzą w normie
Dr powiedział, że na razie wszystko wygląda ok. Tego się trzymam.
Wgl następna wizyta za 4 tygodnie, później dwie w odstępach 2-3tyg, a na koniec co 2 tygodnie.Marghe lubi tę wiadomość
27.12.2020 - II 🍀
28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
15.01.2021 💗
* 28 lat
* starania od 04.2019
ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok. -
Pytałam o to spanie na lewym boku Pani doktor. Mówiła że uczeni twierdzą, żeby spać na lewym. I jak dam radę to tak będzie też lepiej dla mnie. Ale jak nie no to co zrobisz 🙆 Generalnie zasypiam na lewym, a w nocy się budzę i zmieniam na prawą stronę. Jak leżę na plecach czuje ucisk na kręgosłupie, długo tak nie daje rady leżeć więc zmieniam pozycję.31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
-
Hej hej
Z okazji naszego święta, dla tych, które już są mamami i dla tych, które noszą jeszcze pod sercem swoje szczęście, życzę jak najmniej zmartwień, dużo uśmiechu i zdrówka ❤️
A później przespanych nocek 🤣
Wow! Ale macie duże dzieci! Super. Ja już czekam na moment, kiedy Julian przekroczy ten magiczny 1kg. Ostatnio tydzień temu (23+2) ważył równo 600g. Ale ja mimo, że jestem w miarę wysoka jak na kobietę (172cm) to dzieci rodzę normalnej wagi, ale za to długie 😉
Cieszę się, bo łatwiej urodzić mniejsze dziecko niż większe (mam porównanie, pierwszy syn wcześniak ważył 2,9 kg, młodszy urodzony w terminie 3,450 kg). Pierwszy poród lajtowy 7 godzin, drugi bardzo szybki 2 godzinki i bolesny 🤷♀️
Co do spania na lewym boku to przestrzegałam i pilnowałam tego bardzo w pierwszej ciąży 😄 w drugiej dużo mniej, a teraz w trzeciej śpię tak, aby było mi wygodnie (lewy, prawy bok lub plecy) i żeby potem nie umierać z bólu pleców 🤣
Ja czytałam już gdzieś, że odchodzi się od zalecania ciężarnym pilnowania tego lewego boku 🤷♀️
majóweczka83, Mama Trójki, opóźniona, Marghe lubią tę wiadomość
-
Do poczytania o pozycji do spania 😉
Także bez spiny z tym lewym bokiem, szczególnie w 1 i 2 trymestrze
https://mamaginekolog.pl/pozycja-do-spania-w-ciazy-czy-ma-znaczenie/ -
Ja nie zwracam uwagi na którym śpię boku. Z reszta rzucam się po łóżku cała noc. Ale wydaje mi się ze to już trochę obalona teoria. I jak się nie ma dolegliwości spiąć na prawym to nie ma przeciwwskazań. Podobno organizm sam podpowie czy to szkodzi.
Pędzę na usgUlaa, Nalia, Tusianka lubią tę wiadomość
-
Wszystkiego dobrego dla mamusiek
Teraz w sumie każda z nas już jest mamą
Ja dodatkowo dziś z mężem obchodzę 3 rocznicę ślubu - cudna, bo z dzidziusiem w brzuszkuTusianka, Kama91, Ulaa, Benus191, martuśka737, majóweczka83, Mama Trójki lubią tę wiadomość
27.12.2020 - II 🍀
28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
15.01.2021 💗
* 28 lat
* starania od 04.2019
ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok. -
Ula a długi noworodek to jaki ? Bo jeśli chodzi o wagę to taki standard to 3,5 kg. A jak jest z długością bo te apki to takie bzdury podają ? Moj pierwszy syn był raczej mały ale głowę zawsze miał na 90 centylu wiec raczej nie byłby łatwy do porodu mimo niskiej wagi.
-
Jak miał ponad 60 cm to może był długi 🤪
Jestem po szczepieniu. W Gdańsku stara lekarka do mnie z tekstem że jak nie mam zaświadczenia to nie powinna mnie zaszczepic. Na co mówię, że nie prawda są.rekomendacje od towarzystwa i zaświadczenie nie jest wymagane. I co? Zaszczepiona 😝😝😝 czuje się ok, jadę na szkołę rodzenia a później do dermatologa na kontrolę. A na koniec upiekę sobie karpatkę dla mamy. Miłego dnia!Mama Trójki lubi tę wiadomość
31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
-
nick nieaktualnyPiękny dzień dziś - wszystkiego najlepszego dla Was Dziewczyny. Niech Wasze dzieci będą dla Was tylko radościa
W pierwszej ciązy bardzo pilnowałam spania na lewym boku ale wtedy spałam jak suseł. Teraz mam problemy z zasypianiem i spie bardzo plytko, więc raz prawy raz lewy. Na plecach leżeć nie mogę, bo zaraz brzuch ciągnie.
Spie z poduszką ciążową, mam taką w kształce C, podkładam pod brzuch, bez niej parę razy zdarzyło mi się na brzuchu obudzić, a to chyba za miłe dla dziecka nie jest.majóweczka83 lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry wszystkim!
Każdej mamie wszystkiego najlepszego! Tej już z dzieciaczkami oraz wszystkim brzuchatkom!
Moja "mała" też miała mieć przy porodzie nie więcej niż 3600 i miała być malutka. Urodziła się 4 kg i 59 cm! Ja jestem chudzinka, mąż też, jedynie jesteśmy wysocy, a dziecko wyczesane w kosmos 😊 nie wiem od czego to wszystko zależy, każde dziecko inne. Zobaczymy teraz jakie będę miała maleństwo 😊majóweczka83 lubi tę wiadomość
13.03.2018 córeczka
27.08.2021 syneczek