X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Kama91 Ekspertka

Wysłany: 28 maja 2021, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula Ty jedziesz z mężem A ja swojego wysyłam na 2-dniowy wyjazd z kolegami. Ostatnio ma takie fochy, że zastanawiam się czy to nie on jest w ciazy. Niech jedzie i przestanie mi marudzić. Juz 2 tydzień ma urlop i go coś "bierze"... ehh musiałam się wyzalić :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2021, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    Ja się trochę zusu obawiam, bo kobiety na działalności chętnie kontrolują. Chociaż to moje pierwsze zwolnienie na działalności, którą prowadzę od prawie 10 lat. I w ogóle 3 w całym życiu.
    Jak będę wyjeżdżać to planuję im wysłać informację pod jakim adresem będę przebywać. Generalnie z tego co czytałam to wyjazd nie jest zabrobiony. Ale rozważam jeszcze konsultację z prawnikiem.

O to daj znać, co Ci powiedział ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2021, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa wrote:

Najgorzej, że żaden strój kąpielowy nie pasuje na mnie 😐 dupa urosla, brzuch także no i cyc.. Muszę jechać na szybko i coś kupić, bo mam tylko dwuczęściowy i nie wiem czy tak wypada w ciąży z brzuszkiem paradować 🤔

A dlaczego miałoby nie wypadać? 😂 Przecież to brzuch! Karmić później publicznie też nie wypada? Daj spokój ;) Ja właśnie kupiłam górę od stroju, bo cycki już mi bokami wychodzą i nie wyobrażam sobie stroju jednoczęściowego teraz jak całe życie nie nosiłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2021, 12:36

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak wyjeżdżałam do koleżanki na parę dni to nigdzie nie zgłaszałam. Blama mam nadzieję że te 2j wystarcza i wszystko Ci się unormuje ☺️

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny i gratuluję udanych wizyt, już fajne te maluchy z taką waga☺️

Kama91 lubi tę wiadomość

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do stroju to chyba zależy jak kto się czuje z dużym wystawionym brzuchem. Ja bym się czuła zle. Ale mnie ogólnie stan ciąży i ciążowych brzuchów nie urzeka. Napewno nie ma się co przejmować ze nie wypada albo nie można. Można i wypada :p
    Ja się zastanawiam czy jak się powiadomi ZUS o wakacjach czy to nie zwiększy ich czujności. Czepiają się teraz strasznie. Dużo osób które straciło prace w pandemi poszło na l4. Są wyczuleni i kasy brakuje. Ale jak się jedzie np na tydzień to można ich powiadomić. Ale ja np to jeżdżę często na dwa dni. Albo na cały dzień na wieś. No to trudno żeby ich informować.

• lestaa Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer, a Ty masz działalność czy na etacie jesteś?
    Z tego co ja słyszałam, to ZUS raczej kontroluje osoby, które mają swoją działalność.

Ja też po wizycie. Wszystkie wyniki krwi OK. Lekka infekcja grzybicza, więc czekają mnie leki. Na USG tylko podejrzałyśmy, ale wszystko wyglądało prawidłowo, bo skoro miałam dwa USG połówkowe, to te za krótko od ostatniego, aby pomiary robić. Troszkę mnie to zasmuciło, ale co mam zrobić. Więc ja się wagą nie pochwalę :(

Kama91, majóweczka83 lubią tę wiadomość

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam wyniki krzywej i trochę mnie martwi wynik po 2h.
    Mam 79-134-61 😱
    Zaraz napisze SMS do gin. W ciąży z Adą miałam w sumie podobny wynik

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lestaa wrote:
    Dreamer, a Ty masz działalność czy na etacie jesteś?
    Z tego co ja słyszałam, to ZUS raczej kontroluje osoby, które mają swoją działalność.
    :(

Skontrolowali mnie jako pracownika etatowego. To moja firma ale sp zoo wiec nawet nie wiedzieli ze ja ją założyłam. Jestem w firmie normalnym etatowym pracownikiem od 2018 roku. Przysłali nam jakieś głupie pytania na trzy strony czy była rekrutacja na moje stanowisko, nagrania z godzinami pracy, świadkowie, no śmiech na sali. W pierwszej ciąży nie miałam kontroli a pracowałam krótko. Jest profil na fb matki kontra ZUS. Tam są tak abstrakcyjne przypadki ze masakra. I nie kontrolują tylko tych na własnych działalnościach. Te co krótko pracują głównie i te co dobrze zarabiają również.

• lestaa Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer, współczuję, to musi być horror tak potwierdzać, że to prawdziwa praca itd. Mam nadzieję, że szybko zamkną postępowanie i będziesz miała spokój.

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie jakieś sposoby na zawroty głowy? Męczą mnie dość często ostatnio, czasem z towarzyszącym bólem głowy. Ciśnienie jest ok. Więcej pić? Nie wiem co jeszcze mogę wymyśleć? Przy opiece nad trzylatkiem jest to trochę uciążliwe 😩

• Beza87 Ekspertka

Wysłany: 28 maja 2021, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)
    Pisałyście o piersiach. W drugiej ciąży miałam spory biust, kiedy karmiłam, piersi byly wieksze cięższe... niestety bolał mnie bardzo kręgosłup. Po zakończonym karmieniu zrobiły się rozmiar mniejsze niż przed ciążą.
    Obecnie biust mam wielki, na ostatniej wizycie robiłam usg piersi, doktor stwierdził że jest co badać, ale że nie mam tkanki tłuszczowej tylko same gruczoły mlekowe... Najwyżej wykarmię pół osiedla.

Cola jakiś czas temu dziewczyny pisały że picie więcej wcale nie usmierza bólu. Raczej pij wiecej żeby zapobiegać.
    Druga sprawa jest taka że organ8zm funkcjonuje inaczej, pogoda jest zmienna i stad bóle głowy moga występować

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2021, 16:28

Cola87 lubi tę wiadomość

6sut9jcghvom2pvt.png
    zrz6io4ppuhiztkk.png
    zrz6j44j8i52rgby.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Co do stroju to chyba zależy jak kto się czuje z dużym wystawionym brzuchem. Ja bym się czuła zle. Ale mnie ogólnie stan ciąży i ciążowych brzuchów nie urzeka. Napewno nie ma się co przejmować ze nie wypada albo nie można. Można i wypada :p
    Ja się zastanawiam czy jak się powiadomi ZUS o wakacjach czy to nie zwiększy ich czujności. Czepiają się teraz strasznie. Dużo osób które straciło prace w pandemi poszło na l4. Są wyczuleni i kasy brakuje. Ale jak się jedzie np na tydzień to można ich powiadomić. Ale ja np to jeżdżę często na dwa dni. Albo na cały dzień na wieś. No to trudno żeby ich informować.
    Ja jak mąż już wróci i ogarnie rzeczywistość i będzie ładnie i ciepło to będę jeździć na działkę, nawet i codziennie. Działkę mam 15 minut drogi od domu, ale będę wyruszać rano ok. 9 i wracać po 18, więc jak w takich godzinach wpadną to mnie nie zastaną. :D Ale nocować tam nie będę, więc zgłaszać adresu nie zamierzam.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos piersi to u mnie rozmiar zupełnie bez zmian, natomiast brodawki zrobiły się bardzo ciemne i to jakoś niedawno. Ja na usg na początku marca miałam napisane, że o budowie tłuszczowej. Ani słowa o gruczołach. Za to robiłam sobie pod koniec listopada czyli w tym cyklu kiedy zaszłam w ciążę i była budowa gruczołowo-tłuszczowa. :p

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój chirurg-onkolog mówi że USG w ciąży się nie robi, bo to nie będzie do końca wiarygodne badanie. Akurat miałam miesiąc przed zajściem w ciążę badanie, jak konsultowałam z nim wyniki byłam już w ciąży i mówił żebym przyszła po porodzie.

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raczej słyszałam żeby robić bo przy tak intensywnych zmianach hormonalnych w piersiach może się dużo zadziac. Oczywiście wyniki mogą buc niemiarodajne dlatego usg należy powtórzyć po zakończeniu laktacji. Ja nie zdążyłam bo zaszłam w ciąże. Zrobiłam dopiero teraz.
    Myśle zd ZUS bardziej teraz sprawdza dokumenty a nie jeździ po domach. Chociaz przy obecnej liczbie chorujących na COVID to można powiedzieć ze praktycznie pandemi już nie ma. Przynajmniej na razie. Obyśmy zdążyły urodzić przed nawrotem

• majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cola87 wrote:
    Dziewczyny macie jakieś sposoby na zawroty głowy? Męczą mnie dość często ostatnio, czasem z towarzyszącym bólem głowy. Ciśnienie jest ok. Więcej pić? Nie wiem co jeszcze mogę wymyśleć? Przy opiece nad trzylatkiem jest to trochę uciążliwe 😩

Mi lekarz zlecił więcej pić i elektrolity. Jak więcej piłam to przeszło, elektrolitów nie kupiłam, trochę więcej warzyw zaczęłam jeść. Może teraz dzidziuś szybciej rośnie i więcej potrzebuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2021, 21:16

Cola87 lubi tę wiadomość

• majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toxo powtarzałam w 22 tc.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2021, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)

Ja USG piersi zrobiłam 2 miesiące przed zajściem w ciążę i zamierzam powtórzyć po urodzeniu.

Różne są opinie lekarzy w sprawie USG piersi w czasie ciąży. Ja spotkałam się nawet z takimi lekarzami, co nie widzą potrzeby robienia USG w czasie laktacji, co jest kompletną bzdurą.

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 29 maja 2021, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśle ze tym lekarzom chodzi o to ze nie wszystko można zobaczyć jak piersi są pełne mleka. I dokładniejsze badanie i bardZiej wiarygodne jest po zakończeniu karmienia. Ale jak kobieta karmi długo to mimo wszystko lepiej zrobić. Ja się trzymam tego ze raz w roku trzeba zrobić.
    Wrócę jeszcze do testów na sma. Czy planujecie je zamówić ? Czy może któraś rozważała żeby lepiej siebie zbadać przed porodem pod katem nosicielstwa.

‹‹ 411 412 413 414 415 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ