X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Magu Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na wizycie u fizjoterapeutki uroginekologicznej. Jeszcze jedna wizyta z symulacją porodu za 3 tygodnie. Teraz jadę na szczepienie do starszej córki. Ponad pół godziny na taksówkę czekałam. :/ A popołudniu wizyta u gina prowadzącego. Będę chciała już wyciągnąć "rozkład jazdy" do porodu, kiedy wizyty, na kiedy skierowanie na wywołanie.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2021, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    Niestety te pomiary są orientacyjne i mogą być takie różnice. Może jakieś dodatkowe usg za kilka dni znowu? Cisnienie masz w porządku, przepływy?

Przepływy u jednego i drugiego lekarza w porządku, ciśnienie jak najabrdziej też. Anemię mam ale nie jakąś straszną.
    Pytałam o usg dodatkowe za kilka dni to mi powiedział, że najlepiej będzie właśnie za 2-3 tygodnie, bo dzieci rosną skokowo i może się okazać, że mało urośnie i będę panikować jeszcze bardziej.

• Magu Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus191 wrote:
    Przepływy u jednego i drugiego lekarza w porządku, ciśnienie jak najabrdziej też. Anemię mam ale nie jakąś straszną.
    Pytałam o usg dodatkowe za kilka dni to mi powiedział, że najlepiej będzie właśnie za 2-3 tygodnie, bo dzieci rosną skokowo i może się okazać, że mało urośnie i będę panikować jeszcze bardziej.
    No to też jest fakt, że za szybko też niedobrze, jeszcze jakby miało być u innego lekarza i na innym sprzęcie. Jak przepływy dobre to nie martw się na zapas.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2021, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Magu, próbuję, robię co mogę :)

Magu lubi tę wiadomość

• Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus nie martw się za dużo. Lekarze czasami złe zrobią jeden wymiar i robi się zamieszanie. Dodatkowo to były dwa różne sprzęty. Niektórzy lekarze wola zaniżać wyniki a niektórzy nie. Więc nie przejmuj się i dostosuj do lekarza prowadzącego.

Badania na SMA zamawiasz pakiet na stronie, bierzesz ze sobą np. do porodu o prosisz położna aby pobrała przy okazji krew jak będą robić inne badania przesiewowe. A później wysyłasz pod wskazany adres i czekasz na wyniki. Na stronie napewno mają to ładnie opisane ☺️

Elena26 lubi tę wiadomość

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus191 wrote:
    Hej :) u nas się narobiło zamieszania, mam nadzieję, że niepotrzebnego.
    We wtorek miałam usg III trymestru i Młody wyszedł z wagą 1400 g.
    Poprzednie usg u prowadzącego lekarza miesiąc wcześniej było na 1200 g - więc bardzo mało by przybrał przez miesiąc.
    Wczoraj byłam u profesora prowadzącego i jemu na usg wyszedł 1700 g i tu przyrost byłby ok, jeszcze na tym samym aparacie usg robione badania. 300 g różnicy w ciągu 1 dnia na różnych aparatach - skad moze wynikać taka różnica?
    zaczęłam oczywiście panikować, bo córka miała hipotrofię. Ja nie przytyłam nic od ostatniej wizyty, ani grama.
    Profesor uważa, że nic złego się nie dzieje, bo na jego sprzęcie przyrost jest ok, powiedział, że mogę zapobiegawczo aspirynę brać i za 3 tygodnie do kontroli.
    Gdyby wtedy był mały przyrost to będzie cc wcześniej.
    Martwie się okropnie.
    A któres z tych trzech usg było robione na tym samym aparacie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2021, 10:03

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2021, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A któres z tych trzech usg było robione na tym samym aparacie?

Tak. To miesiąc temu z wagą 1200 g i to wczoraj gdzie wyszło 1700 g

• Marcia86 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi__ wrote:
    Marcia, a powiesz czemu Zaspa a nie UCK? Ja właśnie się zastanawiam czy tu czy tu i nie mogę się zdecydować :/ UCK wydaje mi się lepsze bo zrobią wszystkie badania na miejscu i są po remoncie, ale podobno zszywają brzydko. I tak mam 60 km i z tą cukrzycą mogę tylko w tych dwóch rodzić.
    Też tym razem miałam dylemat bo oba szpitale są bardzo dobre. Zaczynając od Zaspy to tam rodziłam 6 lat temu, zakładano mi szew ma szyjkę w 20 tyg i zawsze opieką była super. Z sentymentu to sama się tam urodziłam ;) no ale to nie istotne. Teraz Zaspa też jest po remoncie i ponoć niebo a ziemia co było 6 lat temu a wtedy też nie narzekałam .
    W Uck ostatnio rodziło dużo moich koleżanek i chwaliło dlatego się zastanawiałam nad zmianą ;) tyle wiadomość z ostatniego miesiąca że zmienia się tam prawie cała kadra lekarzy. Jak to określiła mija gin wyrzucili całe "kółko wzajemnej adoracji" a kto przyjdzie na ich miejsce to nie wiadomo. Moja gin prowadząca z lux medu mowi to samo że wybrałaby zaspę. No i to rozwiało moje watpliwosci. A i Zaspa ma więcej miejsc podobno.

Mimi__ lubi tę wiadomość

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2021, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj jadę powycinać znamiona. Mam nadzieję, ze mi wytną. Podobno to zależy od decyzji chirurga, nie ważne co ma na skierowaniu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2021, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja już byłam zdecydowana na UCK, ale dzisiaj czytałam że ochrona krocza i to szycie na Zaspie jest zdecydowanie lepsze. Eh już sama nie wiem. Dzięki za odpowiedź :)

Marcia86 lubi tę wiadomość

• ami_ami Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do okulisty to ja też byłam i byłam całkowicie sprawdzona. Też miałam wrażenie, że gorzej widzę a tu okazało się, że w okularach mam widzenie 100%. Badanie ciśnienia w oku ok, tak samo badanie dna oka by sprawdzić stan siatkówki. Warto sobie to sprawdzić tym bardziej, że w ciąży można szybko się dostać.

Wgl to dostałam żelazo w płynie Feroplex, drogie cholerstwo, bo 50 zł za 20 ampułek ale podobno nie daje skutków ubocznych typu zaparcia itp. więc teraz biorę raz Sorbifer Durules i raz ten Feroplex. Ciekawe czy za dwa tygodnie coś wzrośnie.

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jestem zdecydowana na Zaspę. W UCK zmieniła się.kadra i ten odsetek nacięć krocza w ogóle mnie nie zachęca... Za to na Zaspie jest duży nacisk na ochronę, do tego świetne położne i zespół.

Marcia86 lubi tę wiadomość

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus191 wrote:
    Tak. To miesiąc temu z wagą 1200 g i to wczoraj gdzie wyszło 1700 g
    To to jest najbardziej wiarygodne. Powtórz na tym samym sprzęcie za 2-3 tygodnie. ;)

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roddzilam 3 lata temu na Zaspie i moge polecic całym sercem.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2021, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ami_ami wrote:
    Co do okulisty to ja też byłam i byłam całkowicie sprawdzona. Też miałam wrażenie, że gorzej widzę a tu okazało się, że w okularach mam widzenie 100%. Badanie ciśnienia w oku ok, tak samo badanie dna oka by sprawdzić stan siatkówki. Warto sobie to sprawdzić tym bardziej, że w ciąży można szybko się dostać.

Wgl to dostałam żelazo w płynie Feroplex, drogie cholerstwo, bo 50 zł za 20 ampułek ale podobno nie daje skutków ubocznych typu zaparcia itp. więc teraz biorę raz Sorbifer Durules i raz ten Feroplex. Ciekawe czy za dwa tygodnie coś wzrośnie.

Ja na razie odstawiłam Sorbifer z powodu zaparć (i tak miałam ostatnie opakowanie wziąć), czekam na wynik morfologii.

• Migotka29 Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2021, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Trójki wrote:
    Ja na razie odstawiłam Sorbifer z powodu zaparć (i tak miałam ostatnie opakowanie wziąć), czekam na wynik morfologii.

Ja teraz biorę sorbifer... Słyszałam że jest dobry ale u mnie raczej słabo działa. Morfologia co prawda nie spadła ale i nie wzrosła.
    A u mnie skutki uboczne po tym specyfiku to rozwolnienie z czego w sumie się cieszę bo miałam duży problem z załatwianiem się.

16udskjox3u389a0.png
  • Elena26 Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2021, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ami_ami wrote:

Też biorę feroplex już od kilku miesięcy i to prawda, żelazo w tej formie jest drogie (nie ma żadnej refundacji) ale rzeczywiście brak skutków ubocznych.

3jgx43r848q7vmi7.png
    31.12.2020 - Betahcg 55,8
    02.01.2021 - Betahcg 155,4
    07.01.2021 - Betahcg 2305,0
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze 2 lata temu pewnie bym zdecydowała się na UCK, ale teraz Zaspa to jest miejsce, w którym chciałabym, aby na świat przyszedł mój syn.
    Super położne, zawsze pomocne, lekarze też w większości mi znani, z kilkoma miałam do czynienia.
    Warunki szpitalne dla mnie nie są najważniejsze, bo ja idę tam urodzić z zamiarem szybkiego wyjścia, a nie na wakacje więc czy będzie super, ekstra po remoncie, czy bez remontu to dla mnie bez różnicy 😊
    Mam położną z Zaspy i to też mnie skłania, aby tam rodzić.
    Poza tym ochrona krocza i przyjazne nastawienie personelu do rodzącej.

To będzie mój pierwszy poród w Trójmieście, dwa poprzednie miałam w Olsztynie, w szpitalu miejskim o drugim stopniu referencyjności więc można by powiedzieć, że jestem "zielona" jeśli chodzi o wybór szpitala.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2021, 11:11

Mimi__ lubi tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Apple Lady Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2021, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziś miałam USG III trymestru. Jestem w 31+1 tyg.
    Mały waży już 1860g i wychodzi, że to 58centyl. Mój kluseczek❤️. Wychodzi ponad średnią i jakby był poród przesunięty przez to o 10dni wcześniej, ale jak wiadomo to tylko orientacyjne cyferki więc nie przywiązuje się do tego.
    Ułożony jest już głową w dół i pani doktor powiedziała, że raczej się nie obruci już więc się cieszę.

Etoilka, Nalia, lestaa, Tusianka, Mimi__, Mama Trójki, Kama91, majóweczka83 lubią tę wiadomość

• Etoilka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus, nie stresuj się, bardziej wiarygodne są pomiary na tym samym aparacie, a Twoje są ok. Będzie dobrze!

Ja też po wizycie. Malutka waży około 1500g, leży główką w dół. Szyjka długa (nie pytałam o dokładną długość), przepływy i wody w porządku. Ciśnienie mam kontrolować, na razie bez leków. Bardzo mnie ta wizyta uspokoiła :) Kolejna jeszcze za 4 tygodnie, potem będą częściej.
    W przyszły piątek mam usg 3 trymestru.

Nalia, lestaa, Tusianka, Kama91 lubią tę wiadomość

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
‹‹ 492 493 494 495 496 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ