X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • blama Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2021, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    U mnie można z mężem. Nawet ostatnio cała rodzina weszła do gabinetu. Razem z dziećmi. No prywatnie więcej można generalnie. Ale praktycznie na ten moment w Polsce nie ma covida wiec już by dali spokój.
    Podziwiam za możliwość wypicia 4 litrów wody. Gdzie Ty to mieścisz ? A masz jakieś problemy z cukrem czy po prostu ?
    Ja do kranówki przekonania niestety nie mam. Boli mnie bardzo ilość butelek plastikowych ale jakoś nie daje rady przełknąć wody z kranu nawet filtrowanej. Ale pamietam jak byłam w stanach to tam wszyscy chodzą z butelkami wielorazowymi. I kraniki w miejscach turystycznych są szeroko dostępne.

Dziewczyny na diecie cukrzycowej. Czy Wasze dzieci ładnie przybierają na wadze ? Bo ja odkąd przeszłam na dietę straciłam już drugi kilogram. A wizytę miałam miesiąc temu i trochę się martwię czy dziecko rośnie jak należy ?

Ja mam CC i od początku ciąży przytyłam jakieś 1,5 kg - jedyny plus tej diety .. też się bałam o wagę małego jest cały czas w normie taki sredniaczek. Wszystkie inne parametry w normie. Nie szykuje mi się gigant 😊

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2021, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Dziewczyny na diecie cukrzycowej. Czy Wasze dzieci ładnie przybierają na wadze ? Bo ja odkąd przeszłam na dietę straciłam już drugi kilogram. A wizytę miałam miesiąc temu i trochę się martwię czy dziecko rośnie jak należy ?

Ja mam dietę CC od 13tc, przytyłam 14 kilo a mała tydzień temu ważyła jakieś 1800. Nie jestem gruba, wszystko poszło w brzuch i cycki i ja tej diety totalnie nie rozumiem i mam jej po dziurki w nosie.

• lestaa Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2021, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie staram się sporo pić, ale ciężko powiedzieć ile - w upały pewnie i 3,5 litra na dobę. Teraz pewnie około 3 litrów. Rzeczywiściw w ciąży widzę, że potrzebuję jej więcej. Latem nie pijam w ogóle herbaty, bo za gorąco, więc tylko woda lub inne napoje zimne wchodzą + 1 poranna kawa. My pijemy 3 rodzaje wód w sumie:
    - filtrowaną z kranu co zapoczątkowaliśmy ostatnio, ponieważ rzeczywiście schodziła masa wody butelkowej
    - wodę butelkową - korzystam głównie w nocy, a wieczorem i w nocy sporo piję nawet i 0,5-0,7 litra.
    - wodę gazowaną z syfonu w butelkach zwrotnych, bo lubię wodę gazowaną, a te butelki są zwrotne za kaucją, więc nie generuję plastiku.

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • Magu Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2021, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lestaa wrote:
    Ja ogólnie staram się sporo pić, ale ciężko powiedzieć ile - w upały pewnie i 3,5 litra na dobę. Teraz pewnie około 3 litrów. Rzeczywiściw w ciąży widzę, że potrzebuję jej więcej. Latem nie pijam w ogóle herbaty, bo za gorąco, więc tylko woda lub inne napoje zimne wchodzą + 1 poranna kawa. My pijemy 3 rodzaje wód w sumie:
    - filtrowaną z kranu co zapoczątkowaliśmy ostatnio, ponieważ rzeczywiście schodziła masa wody butelkowej
    - wodę butelkową - korzystam głównie w nocy, a wieczorem i w nocy sporo piję nawet i 0,5-0,7 litra.
    - wodę gazowaną z syfonu w butelkach zwrotnych, bo lubię wodę gazowaną, a te butelki są zwrotne za kaucją, więc nie generuję plastiku.
    Gdzie kupujecie taką z syfonu? U nas przeważa filtrowana kranówka, ale czasami kupujemy butelkowaną. Gazowaną lubię, czasami nie jestem w stanie ugasić pragnienia zwykłą.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2021, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak pierwszy raz dostałam w stanach wodę do obiadu to się zastanawiałam czy pochodzi z basenu czy z akwarium :p także tak
    Co do kranówki to wszystko jest w głowie. Ja sobie wmowilam co tam jest w tych rurach i poprostu nie mogę się przemoc. A dzbanki faktycznie czyszczą ze składników mineralnych i jest jałowa. Są tez filtry np magnezowe. Ale nie wiem czy coś dają. Generalnie jakby każdy pił tyle wody co zalecają to byśmy zginęli w takiej ilości butelek. Z punktu widzenia ekologi to przeraża. Mnie rodzice nie nauczyli pic wody. Dawniej nikt nie przywiązywał do tego wagi. Teraz ciężko mi się nauczyć. Ja sobie przypominam o piciu wieczorem. A wtedy mam problem z sikaniem w nocy.

• ami_ami Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2021, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy ja mam tylko ostatnio takie zjazdy? Mam dość siedzenia w domu, zbiera mi się na płacze z byle powodu. 🤷

Cały czas coś bym ciapała, ale jak zjem to jest mi niedobrze. 🤦 Tak jak teraz. Wczoraj zjadłam kolację i wypiłam Karmi to jak mnie Mały kopnął w pęcherz to aż czułam takie prądy do cewki moczowej. 🤪

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • lestaa Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2021, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    Gdzie kupujecie taką z syfonu? U nas przeważa filtrowana kranówka, ale czasami kupujemy butelkowaną. Gazowaną lubię, czasami nie jestem w stanie ugasić pragnienia zwykłą.

W Warszawie i okolicach widziałam dwie wody: K-Soda i Olszynka. Olszynka jest z ujęcia warszawskiego. Potrafią być w małych osiedlowych sklepach. Najlepiej podpytać np. na grupach FB. Ja akurat w Piastowie mieszkam, więc wiem u siebie gdzie można kupić.

Ami_Ami
    Ja czasami mam tak rano, że coś jem, jest mi niedobrze i czuję, że niezupełnie mam miejsce na jedzenie. Co więcej, czasem nie mogę pewnych rzeczy jeść, bo pęknę.

Magu lubi tę wiadomość

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • Magu Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2021, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ami_ami wrote:
    Dziewczyny, czy ja mam tylko ostatnio takie zjazdy? Mam dość siedzenia w domu, zbiera mi się na płacze z byle powodu. 🤷

Cały czas coś bym ciapała, ale jak zjem to jest mi niedobrze. 🤦 Tak jak teraz. Wczoraj zjadłam kolację i wypiłam Karmi to jak mnie Mały kopnął w pęcherz to aż czułam takie prądy do cewki moczowej. 🤪
    Teraz mi trochę lepiej, ale miałam taki moment, że o byle co płakałam. Swoją drogą ostatnio położna robiła mi ankietę, która miała chyba ocenić ryzyko depresji poporodowej. Miałyście coś takiego?

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2021, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    Teraz mi trochę lepiej, ale miałam taki moment, że o byle co płakałam. Swoją drogą ostatnio położna robiła mi ankietę, która miała chyba ocenić ryzyko depresji poporodowej. Miałyście coś takiego?

Miałam taką w pierwszym trymestrze i teraz niedawni w trzecim. Nie wykazuję objawów depresji 😉

Co do wody to ja piję tydzień na tydzień - w pierwszym tygodniu Muszynianka, kolejny tydzień woda sodowa (mamy filtr odwróconej osmozy w domu, nalewam do butelki i daję ją pod soda stream) - nie lubię niegazowanej wody więc u mnie tylko i wyłącznie taka wchodzi w grę

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2021, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa wrote:
    Miałam taką w pierwszym trymestrze i teraz niedawni w trzecim. Nie wykazuję objawów depresji 😉

Co do wody to ja piję tydzień na tydzień - w pierwszym tygodniu Muszynianka, kolejny tydzień woda sodowa (mamy filtr odwróconej osmozy w domu, nalewam do butelki i daję ją pod soda stream) - nie lubię niegazowanej wody więc u mnie tylko i wyłącznie taka wchodzi w grę
    Mi też wyszło, że nie wykazuję.
    Coś kiedyś słyszałam, że przy tym filtrze odwróconej osmozy strasznie dużo wody się marnuje - prawda to?

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wody to ja piję litrami i przed ciążą i teraz w ciąży. Na początku z kranu teraz kupiłam butelkę filtrująca i jest ze mną wszędzie.

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 01:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    Mi też wyszło, że nie wykazuję.
    Coś kiedyś słyszałam, że przy tym filtrze odwróconej osmozy strasznie dużo wody się marnuje - prawda to?

Nie zauważyliśmy szczerze mówiąc większych rachunków więc chyba niekoniecznie

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2021, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany, u mnie od 4 mała się kręci i chyba w końcu mamy głowę w dół. Ale dziwne uczucie przekręcania takiego już dużego człowieka 😁

majóweczka83 lubi tę wiadomość

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ami_ami wrote:

Ja tam miałam cały ostatni tydzień. Przeszło. Cały czas ryczałem. O pierdoly. Nie ogarniałam życia zabardzo. Zwalam na hormony.
    I tez mi czasem niedobrze jak coś zjem. Trzeba chyba wyczuć co nam szkodzi. I nawet kiedyś powróciła zgaga której długo nie miałam

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2021, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się na koleżankę wkurzyłam ostatnio, bo zazwyczaj nie narzekam, nie skarże się, jestem dość silna i raczej nie płacze, tylko ogarniam co trzeba.
    I akurat jej się poskarżyłam, że mam cięższy moment, że mi się płakać chce i w ogóle jakaś panika mnie ogarnia, jak to będzie z Igą jak pójdę o szpitala, jak zniosę poród, czy z Jaśkiem ok, jak dwójkę ogarnę, czy wszystko mam itp.
    to mi powiedziała ze śmiechem, że oj tam oj tam hormony... Szlag mnie trafił, bo to nie hormony się źle czują tylko ja. Akurat mnie to tak rozsierdziło, bo ona zawsze narzeka jak jej ciężko, a jak ja coś powiem to oj tam oj tam.
    Teraz już mi kryzys minął

• Nalia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę dzisiaj iść z Adą do pediatry, gdzieś od tygodnia-dwóch na majteczkach ma zaschniete jakby uplawy. :/ Nie ma tego dużo, ale idę skonsultować, może to jakiś stan zapalny. :(

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy zdarza Wam się jakby kłucie w pochwie, gdzieś głęboko, jakby w okolicach szyjki macicy? Ja tak mam od dwóch dni, to jest takie chwilowe, ale przed chwilą to zakłuło dość mocno, aż się trochę przestraszyłam. Nie wiem czy to dziecko tam gmera czy jakoś naciska... Wizytę miałam 6 dni temu szyjka była długa i zamknięta.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Swatka Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    Dziewczyny czy zdarza Wam się jakby kłucie w pochwie, gdzieś głęboko, jakby w okolicach szyjki macicy? Ja tak mam od dwóch dni, to jest takie chwilowe, ale przed chwilą to zakłuło dość mocno, aż się trochę przestraszyłam. Nie wiem czy to dziecko tam gmera czy jakoś naciska... Wizytę miałam 6 dni temu szyjka była długa i zamknięta.
    Ja tak mam od 3-4 dni i do tego czasem taka ciężkość w dole brzucha jakby coś ala miesiączkowego ale duzo lżejsze i się zastanawiam czy to nie od pozycji małego bo albo jest w poprzek albo kopie mnie właśnie w pecherz. A w zeszła sobote szyjkę miałam 4.9cm

age.png

age.png
    AMH - 1.18 ng/ml
    NK 29%
    05.01.2021 r. - transfer 8A
    8 dpt - beta hcg 2.31
    10 dpt - beta hcg 22.92
    13 dpt - beta hcg 88.17
    15 dpt - beta hcg 233.90
    17 dpt - beta hcg 629.40
    22 dpt pecherzyk ciążowy
    27 dpt zarodek z ❤
    16.02 - całe 1.63 cm szczęścia 💗
    4.03 - 3.79 cm 💗
    13.03 - 4.80 cm 💗 rośnie kruszynka
    16.03 - prenatalne, zdrowy chłopczyk ❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2021, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:

Ja tak mam w zasadzie od połowy ciąży, zgłaszałam lekarzowi, wszystko w porządku, mówi, że tak mozę być.

• Nalia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    Mam i wydaje mi sie, że jest to związane z ruchami dziecka

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
‹‹ 504 505 506 507 508 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ