X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Magu Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka20 wrote:
    Ja dzis mam 31+4 TC. Dziewczyny orientujecie się czy jeżeli umowa kończy się z dniem np 08.09 i tego dnia bym urodziła czy łapie się na macierzyński czy po prostu musze dzień wcześniej?czyli 07.09? Umowa nie przedluza mi się do porodu bo na zastępstwo jest.
    Macierzyński możesz zacząć dwa tygodnie przed planowanym terminem porodu, a jeśli nie zaczniesz to najpóźniej od dnia porodu, więc według mnie jeśli urodzisz 8 to powinno być ok, ale nie dam sobie ręki uciąć.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    Macierzyński możesz zacząć dwa tygodnie przed planowanym terminem porodu, a jeśli nie zaczniesz to najpóźniej od dnia porodu, więc według mnie jeśli urodzisz 8 to powinno być ok, ale nie dam sobie ręki uciąć.
    Na umowie na zastępstwo to się nie liczy . Gdybym miała przedłużona umowe do dnia porodu to tak w takim wypadku nie.

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    W zasadzie nie. Miała drożny otwór owalny w sercu, ale nie dawał żadnych objawów (podobno ok. 20% społeczeństwa go ma i nawet o tym nie wie). Zasklepił się ok. 2 roku życia. Poza tym suplementacja żelaza, dużo dodatkowych badań, kontroli u specjalistów, ale to tak zapobiegawczo. :)
    To moja w terminie urodzona tez miala taki otworek, tylko jej z kolei sie zasklepilo troche wcześniej

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka jeśli urodzisz ostatniego dnia umowy to będzie przysługiwał Ci zasiłek macierzyński, liczy się data porodu. A po zakończeniu umowy kosiniakowe.

Warto upewnić się jaki będzie ostatni dzień umowy, bo jeśli masz zastępstwo, to może także być za czas w którym osoba którą zastępujesz przebywa na urlopie wypoczynkowym i tu może się wydłużyć lub skrócić w zależności od tego na jaki okres osoba którą zastępujesz zadeklaruje i skorzysta z niego. Ewentualnie jeśli jest po macierzyńskim może zechce wychowawczy?

Skontaktuj się z kadrami lub jeśli masz możliwość to może warto dodatkowo z osobą którą zastępujesz. I szczegóły jak starać się o zasiłek macierzyński uzyskasz w ZUSie. W zależności od tego czy jeszcze będziesz miała umowę po wyjściu ze szpitala.

• anulka20 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majóweczka83 wrote:
    Anulka jeśli urodzisz ostatniego dnia umowy to będzie przysługiwał Ci zasiłek macierzyński, liczy się data porodu. A po zakończeniu umowy kosiniakowe.

Warto upewnić się jaki będzie ostatni dzień umowy, bo jeśli masz zastępstwo, to może także być za czas w którym osoba którą zastępujesz przebywa na urlopie wypoczynkowym i tu może się wydłużyć lub skrócić w zależności od tego na jaki okres osoba którą zastępujesz zadeklaruje i skorzysta z niego. Ewentualnie jeśli jest po macierzyńskim może zechce wychowawczy?

Skontaktuj się z kadrami lub jeśli masz możliwość to może warto dodatkowo z osobą którą zastępujesz. I szczegóły jak starać się o zasiłek macierzyński uzyskasz w ZUSie. W zależności od tego czy jeszcze będziesz miała umowę po wyjściu ze szpitala.
    Ja dokładnie wiem wraca 08.09 z tym dniem kończy mi się umowa. Czy teraz jak w tym dniu urodzę zalapie się na mącierzynski nie licząc że w szpitalu już będę po porodzie bez umowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2021, 22:06

Anulka20

3jvz82c38h6gh3mk.png
  • majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli wraca 8.09 to umowę masz do 7.09 i jeśli urodzisz w trakcie umowy (przed powrotem czyli do 7.09) to załapiesz się na zasiłek macierzyński. Upewnij się czy nie zmieni daty ewentualnego powrotu.

• majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będziesz rodziła sama po naturalnie rozpoczętej akcji czy będziesz miała cięcie lub poród wywoływany? Czy tylko tak zastanawiasz się?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2021, 07:07

• ami_ami Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Jak samopoczucie?
    Ja już po pobraniu krwi, śniadanku. Będę oglądać mecz. Kawkę zaraz zrobię i pranie nastawię. Planuję zrobić dziś placki ziemniaczane na obiad.

Jutro wizyta u gina. 🙃

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • martuśka737 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam dzisiaj 35+0 i modlę się o jak najszybszy poród. Wczoraj dopadł mnie mój ulubiony objaw ciąży, hemoroidy i wiem, że to przez tardyferon który przyjmowałam przez ostatnie 10 dni. Wiem że już mam przeje... Aż do dnia porodu. Cały wieczór przepłakałam. Wizytę mam między 11-13 więc zaraz będę się zbierać. Życzę wam miłego dnia dziewczyny!

Magu lubi tę wiadomość

13.03.2018 córeczka
    27.08.2021 syneczek
  • Magu Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martuśka powodzenia na wizycie.
    Ami_ami ja też mam jutro wizytę.
    Ja dzisiaj wcześnie zaczęłam działać, pranie już się nawet uprało, śniadanie zjadłam, teraz usiadłam do prasowania i meczu. Ale nie wiem ile poprasuję, bo gorąco strasznie.

martuśka737 lubi tę wiadomość

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej 😊
    My dzisiaj mamy szkołę rodzenia po południu, a wieczorem spotykamy się ze znajomymi 😊
    Wczoraj mieliśmy też dzień pełen wrażeń, pojechaliśmy do mojej mamy, torcik urodzinowy, potem kolacja, dzieci zostały u babci, a my wróciliśmy późnym wieczorem do domku.

Ami ja też oglądam meczyk 💪

Wizytę mamy w piątek 😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2021, 10:15

martuśka737 lubi tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka20 wrote:
    Ja dzis mam 31+4 TC. Dziewczyny orientujecie się czy jeżeli umowa kończy się z dniem np 08.09 i tego dnia bym urodziła czy łapie się na macierzyński czy po prostu musze dzień wcześniej?czyli 07.09? Umowa nie przedluza mi się do porodu bo na zastępstwo jest.
    Od dawna nie siedzę już w prawie pracy i troszkę się pozmieniało, ale niestety nie przysługuje Ci zasiłek macierzyński jezeli urodzisz po terminie wygasnoecia umowy:( stosunek pracy wygasa w momencie gdy pracownik którego zastępujesz wraca do pracy i stan zaawansowania ciąży nie ma tu nic do rzeczy niestety ale z tego co rozumiem po nowelizacji to jak w dniu porodu wciąż obowiązuje twoja umowa to nabywasz prawo zasilku I to od razu calego wymiaru. Jezeli urodzisz po rozwiazaniu umowy to przysługuje Ci kosiniakowe.

Ulaa lubi tę wiadomość

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
    15/1 dwie kreski!!!
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majóweczka83 wrote:
    Jeśli wraca 8.09 to umowę masz do 7.09 i jeśli urodzisz w trakcie umowy (przed powrotem czyli do 7.09) to załapiesz się na zasiłek macierzyński. Upewnij się czy nie zmieni daty ewentualnego powrotu.
    Mam napisane że umowa kończy się z dniem 08.09. ale już się dowiedziałam , że jeżeli urodzę 08.09 to się zalapie na mącierzynski
    Kosianikowe to za mało. Doktor powiedział że jest szansa by wywołać przed terminem porodu i jakimś cudem urodze wcześniej by miec macierzyński.

Anulka20

3jvz82c38h6gh3mk.png
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martuśka737 wrote:
    Ja zaczęłam dzisiaj 35+0 i modlę się o jak najszybszy poród. Wczoraj dopadł mnie mój ulubiony objaw ciąży, hemoroidy i wiem, że to przez tardyferon który przyjmowałam przez ostatnie 10 dni. Wiem że już mam przeje... Aż do dnia porodu. Cały wieczór przepłakałam. Wizytę mam między 11-13 więc zaraz będę się zbierać. Życzę wam miłego dnia dziewczyny!

Współczuję. Ja też się przez jakiś czas męczyłam z hemoroidami, ale po porodzie. Wyskoczyły mi pewnie podczas parcia 🙁 też się obawiam powtórki.
    Powodzenia na wizycie ☺️

• Martka89 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może głupie pytanie…. Ale wróciłam ze spaceru, potwornie spocona. I majtki wyglądają na całe mokre. Czy to po prostu przez upały? Tez macie taki problem? Bo już zaczynam się schizowac ze może wody…

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Dziewczyny może głupie pytanie…. Ale wróciłam ze spaceru, potwornie spocona. I majtki wyglądają na całe mokre. Czy to po prostu przez upały? Tez macie taki problem? Bo już zaczynam się schizowac ze może wody…

Też tak mam, to nie wody płodowe, a dużo wydzieliny takiej rzadkiej no i pot 🤭

Martka89 lubi tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Swatka Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Mam to samo 😉.
    Ja mam wizyte 3 sierpnia i oby się nie skończyło szpitalem. Czytałam 2 dni temu dogłębnie te parametry po usg III trymestru i chyba te przepływy też kiepskie są, ale niby w poniedziałek nic lekarz nie mówił żeby złe były, nie umiem rozszyfrować jego parametrów na wydruku usg...ale jestem od 2 dni zestresowana, że mały niedotleniony albo co, nie znam się na tych przepływach.

age.png

age.png
    AMH - 1.18 ng/ml
    NK 29%
    05.01.2021 r. - transfer 8A
    8 dpt - beta hcg 2.31
    10 dpt - beta hcg 22.92
    13 dpt - beta hcg 88.17
    15 dpt - beta hcg 233.90
    17 dpt - beta hcg 629.40
    22 dpt pecherzyk ciążowy
    27 dpt zarodek z ❤
    16.02 - całe 1.63 cm szczęścia 💗
    4.03 - 3.79 cm 💗
    13.03 - 4.80 cm 💗 rośnie kruszynka
    16.03 - prenatalne, zdrowy chłopczyk ❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2021, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak mam, jak gorąco to i cała jestem spocona, łącznie z bielizną, no i wydzielina wodnista też często się pojawia.

Współczuję hemoroidów :(

Kupiłam sukienkę do porodu Granatovo, bo z Doctorem Nap się nie polubiliśmy. Nie wiem, czy rozmiar nie taki, czy fason, ale jakoś nie czułam się komfortowo. Szkoda. Ale ta z Granatovo piękna i wygodna.

• Nalia Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Tak, odkąd się zaczęły upały, czyli pewnie jakoś od czerwca, tak się masakrycznie pocę w kroku, że muszę majtki ze 2 razy dziennie zmieniać. ;/ A po spacerze to w ogóle mam całe mokre. :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2021, 12:00

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swatka wrote:
    Mam to samo 😉.
    Ja mam wizyte 3 sierpnia i oby się nie skończyło szpitalem. Czytałam 2 dni temu dogłębnie te parametry po usg III trymestru i chyba te przepływy też kiepskie są, ale niby w poniedziałek nic lekarz nie mówił żeby złe były, nie umiem rozszyfrować jego parametrów na wydruku usg...ale jestem od 2 dni zestresowana, że mały niedotleniony albo co, nie znam się na tych przepływach.
    Gdyby przepływy były bardzo zle, to lekarz by Cię już wysłał do szpitala. A jak waga dziecka? To też jest istotne, bo może przepływy wyszły gorsze, ale dziecko rośnie dobrze i mu to starczy.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
‹‹ 516 517 518 519 520 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: