Mamusie z Śląska - łączymy się :)
-
WIADOMOŚĆ
-
inaa wrote:Heheh kurcze wy juz pond 20 tydzień, a ja na początku drogi bubuguhuhuhuh ...
Gwara dobra rzecz, smutno mi, że były czasy gdzie sie z tego wyśmiewało i ludzie zaczeli sie ( młodzi) wstydzic mówić po śląsku.. Na szczescie teraz znowu moda na folk, swojskość, gwary itp itd !
ten czas tak leci że sama się jeszcze zdziwisz po prenatalnych czas dużo szybciej płynie
a co do gwary to masz rację , kiedyś jak chodziłam do przedszkola to nawet uszy zatykałam jak dziadek do mnie mówił/godoł bo to przecież - nie po polsku.. a teraz tego brakuje ...Ollaala, mychakruszyna lubią tę wiadomość
Nasze maleństwo :* Kinga 21.08.2016r. -
Witam dziewczyny dopiero teraz odkryłam ten wątek jestem z Rybnika widzę że nas sporo z tych okolic termin mam na 14 września także dopiero koniec I trymestru któraś widziałam ze pisała o Orzepowicach...mimo ze to pobliski szpital i moj lekarz tam pracuje to wybrałam Gliwice ponieważ ma bardzo dobre opinie no i naprawdę dobrze wyposażoną porodówkę :)dużo bardziej rozwinięty pod względem typów znieczulen farmakologicznych i niefarmakologicznych:)
kamenkaa lubi tę wiadomość
-
inaa a no racja owego czasu się śmiali ale i tak miałach na to wyłożone i jestem dumna z tego że jestem Hanysem a nie gorolem
Szybko Ci minie do połowy zobaczysz ja pamietaj jak calkiem nie dawno leciałąm do lekarza bo 4tydzien a on jeszcze ciązy nie widział .....
mmarzenak witaj milusio:)
Karolina@ hejka ooo fajnie koniecznie napisz o Gliwickim szpitalu ja sie zastanawiam gdzie Zdania są podzielone mówią mi że na Orzepowicach raz dobrze raz źle i juz sama teraz nie wiem
Dobrze Wiedzieć o sklepie z wózkami przejde się tam pooglądać jakiej firmy kupilaś wózek?
Karolina@ a ogólnie skąd jesteś bo napisałam ok Rybnika ZYczę Ci szczesliwego ROzwiązania chlopczyk czy dziewczynka ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2016, 22:16
Ollaala lubi tę wiadomość
-
mychakruszyna wrote:Witam dziewczyny dopiero teraz odkryłam ten wątek jestem z Rybnika widzę że nas sporo z tych okolic termin mam na 14 września także dopiero koniec I trymestru któraś widziałam ze pisała o Orzepowicach...mimo ze to pobliski szpital i moj lekarz tam pracuje to wybrałam Gliwice ponieważ ma bardzo dobre opinie no i naprawdę dobrze wyposażoną porodówkę :)dużo bardziej rozwinięty pod względem typów znieczulen farmakologicznych i niefarmakologicznych:)
Hejka o Fajnie że Ty tez z Rybnika no prosze ile Nas Tu a jesteś z centrum ?
Ja mieszkam tu od niedawna bo od pół Roku wcześniej Katowice...
i Wiesz co teraz już sama nie wiem aż tak źle w tych Orzepowicach ? NAjpierw myslałam o Knurowie odradzali bo niby żeźnia... Ja natomias znów źle tez słyszałam o Gliwicach wiec już zglupiałam :p
-
Hey
Ja również z R-ka ale oba porody miałam w Katowicach u Bonifratrów Mimo, że mój gin prowadzący pracuje na Orzepowicach to jak tylko dowiedziałam się o ciąży to zaczęłam szukać innego szpitala
A ja z kolei polecam sklep w Żorach na Folwareckiej => http://www.ewozki.eu <= kupiliśmy tam 3 wózki, 2 bazy, 2 foteliki, materace do łóżeczek, łóżeczka itp. Przy większych zakupach dają rabatykamenkaa lubi tę wiadomość
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
Ja z dzielnicy Rybnika co do szpitala naszego no cóż za dużo się nasłuchałam historii znajomych czy krewnych....dużo z nich miało ciążę o 2 a nawet 3 tyg przenoszą a lekarz dalej kazał czekać...więc później dzieciaki miały zatrucie wodami bo juz zielone byly. I to chyba z 4 przypadki które osobiście znam. Moja bratowa mimo ze miała zadeklarowany poród rodzinny to akcja wyglądała tak ze poszla na badanie (oczywiście 16dni po terminie) i nagle zamieszanie wszyscy latają itp w końcu pyta co się dzieje a lekarz z oburzeniem to pani nie wie? Cesarkę robimy bo tętno dziecka zanikło. Moj brat stał pod drzwiami bo go nie wpuścili. Przez 3 dni przeżywaliśmy mękę bo mala przy piciu siniała...lekarz straszył ja ze to pewnie wada serca...a się okazało ze jakas błaha sprawa ktora po podaniu odpowiedniej witaminy minęła. W czerwcu znajomej dzidziuś umarł podczas porodu bo lekarz nie spr tętna dziecka przed porodem i okazało się że w kanale rodnym umarło a było za późno na cesarkę. Koleżanka rodzila..sama. Bo lekarz zbadal i stwierdził że tego dnia na 100% nie urodzi mimo ze mówiła ze czuje ze to zaraz...maz nie zdążył wrócić winda z dolu a maly już był z tym ze położna jej przydzielona była u dziewczyny która obok rodzila i mimo ze ja wolala nikt nie przyszedł dopiero kiedy główka była na zewnątrz zareagowali. Takich historii znam mnóstwo oczywiście wiem że każdy szpital ma przeboje ale przeczytałam dziesiątki forum porownalam opinie i Gliwice zdecydowanie lepiej wypadają.
-
jenny88 wrote:Hey
Ja również z R-ka ale oba porody miałam w Katowicach u Bonifratrów Mimo, że mój gin prowadzący pracuje na Orzepowicach to jak tylko dowiedziałam się o ciąży to zaczęłam szukać innego szpitala
A ja z kolei polecam sklep w Żorach na Folwareckiej => http://www.ewozki.eu <= kupiliśmy tam 3 wózki, 2 bazy, 2 foteliki, materace do łóżeczek, łóżeczka itp. Przy większych zakupach dają rabaty
Hej a mozesz coś wiecej powiedzieć na Temat orzepowic czemu aż tak tam źle ?
to może jednak ten Knurów no do Katowic nie ma szans bym dojechałaOllaala lubi tę wiadomość
-
mychakruszyna a ja znowu czytałam pozytywne opinie o Orzepowicach a o Knurowie np same złe że niby żeźnia itd .. wiec już sama zglupiałam każdy mówi co innego a szczeże przyznam że od Ciebie pierwszej slysze takie nie miłe przypadki Aż strach sie bać ...
-
Hej okolice Gliwic witaja ja mam zamiar rodzic w Gliwickim szpitalu ze wzgledu na mozliwosc wynajecia tam prywatnej poloznej. Ponadto jest to szpital z II st referencyjnosci i maja dobry sprzet. Knurow to I st wiec wrazie czego nie pomoga...
mychakruszyna lubi tę wiadomość
Nasza Marcysia jest już z nami
-
Mnie tam akurat prywatna sala nie jest tak potrzebna, ale to fajna opcja Najbardziej zależy mi na położnej by była z nami od poczatku do konca a nie latała pomiedzy kilkoma dziewczynami
kamenkaa, Ollaala lubią tę wiadomość
Nasza Marcysia jest już z nami
-
nick nieaktualnyWitam się i ja z Rybnika
Co do szpitala w Orzepowicach : Każdy szpital ma swoje plusy i minusy, dużo szpitali też ma opinie 'umieralni' - nie dajmy się zwariować, nie da się zadowolić wszystkich w 100%, różni są ludzie
Rok temu zmienili na oddziale ordynatora i teraz znaczna większość sobie chwali. Sama mam chyba z 6 znajomych, które rodziły od tego czasu tam (a kilka z nich rodziło wcześniej starsze dzieci za 'starego' ordynatora) i bardzo sobie chwalą. Sama leżałam już kilka razy na patologii i po za jednym lekarzem nie mogę powiedzieć złego słowa Myślałam też o Knurowie, ale jednak wygrała odległość no i znajome twarze lekarzy i położnychkamenkaa, Ollaala lubią tę wiadomość
-
mychakruszyna wrote:Co do Knurowa to w życiu bym nie chciała...za dziecka często odwiedzałam babcie tam i z taka umieralnią mi się kojarzy do tego ten stan PRLowski budynku mnie przeraża a komfort psychiczny też ważny
Oj tam lekarze są tam świetni wiele mi pomogli ....uratować ciąże,,, i dlatego szanuje ich za to ... co do szpitala fakt szpital budynek stary ale liczy sie opieka jaka jest w środku a nie na zewnątrz
Moim zdaniem nie ocenia sie po wyglądzie a po opieceOllaala lubi tę wiadomość
-
Rotenkopf wrote:Witam się i ja z Rybnika
Co do szpitala w Orzepowicach : Każdy szpital ma swoje plusy i minusy, dużo szpitali też ma opinie 'umieralni' - nie dajmy się zwariować, nie da się zadowolić wszystkich w 100%, różni są ludzie
Rok temu zmienili na oddziale ordynatora i teraz znaczna większość sobie chwali. Sama mam chyba z 6 znajomych, które rodziły od tego czasu tam (a kilka z nich rodziło wcześniej starsze dzieci za 'starego' ordynatora) i bardzo sobie chwalą. Sama leżałam już kilka razy na patologii i po za jednym lekarzem nie mogę powiedzieć złego słowa Myślałam też o Knurowie, ale jednak wygrała odległość no i znajome twarze lekarzy i położnych
otóż to tak samo ja do tego podchodzę nie można dać sobie zwariować .
Ja tez slyszałam mega opinie na Orzepowice rodziło tam całkiem nie dawno bo juz nawet w tym roku i pod koniec 2015 kilka mych koleżanek z innej grupy Rybnickiej
i Się mega chwalą opiekę Opieka zarównonw trakcie porodu jak i po nim na dobrym poziomie. Położne wspierające w trakcie porodu, pomagające przystawić dziecko do piersi.Wiec zdania są podzielone
co do Knurowa też myślę z racji tej iż wiele mi tam pomogli i mam lekarza prowadzącego stamtąd A Jak Oceniasz Knurów Twym zdaniem?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2016, 18:31
-
Witam
Piszę p żeby obalić mit o fatalnej opiece medycznej w Rybnickim szpitalu Rodziłam tam
i do tej pory kiedy odpowiadam na pytanie gdzie rodziłam, słyszę: "Zwariowałaś?" lub "O Boże, no i jak? Tragedia?". Do licha ludzie urodziłam tam, mam śliczną zdrową córeczkę. Dzięki świetnie dobranej kadrze moja ciąża (4 razy leżałam w szpitalu na patologii ciąży z powodu odwodnienia przez wymioty) była OK i poród przebiegł sprawnie.
uż po pierwszym pobycie w szpitalu w pełni zaufałam tamtejszym specjalistom. Ich wiedza, podejście i personalizacja pacjentek na prawdę zrobiły na mnie wrażenie. Poród odbył się w miarę szybko. Położna podczas porodu rozmawiała ze mną non stop, zmuszała mnie do wysiłku i dodawała mi otuchy. Po porodzie opieka była rewelacyjna.
Nawet kiedy o 2-3 w nocy potrzebowałam pomocy bądź chciałam się poradzić, przychodziły cierpliwie wysłuchały, pomagały i również wspierały dobrym słowem. DZIEWCZYNY przestańcie wierzyć w brednie wypowiadane przez wiecznie niezadowolonych z niczego ludzi! Dobrą opinię łatwo jest zniszczyć, a złą ciężko wymazać. Gdybym miała rodzić jeszcze raz to tylko w rybnickim szpitalu.I podpisuję się pod każdym swoim słowem obiema rękami!kamenkaa lubi tę wiadomość
-
Ojojoj dużo Rybniczanek na forum . Mieszkam niedaleko tego sklepu na wodzisławskiej. Jak już będzie tak daleko to sie tam przejade poogladać. A co z Markusia? Polecacie?
Apropo kochane to do jakich lekarzy chodzicie bo ja nie znam żadnego który pracuje na Orzepowicach
No i ja tak jak pisałam czesto sobie tam leze na chirurgii ogólnej i zawsze byłam zadowolona bo i pielegniarki miłe i czysto ! Nie wiem jak na innych oddziałach i na ginekologiikamenkaa lubi tę wiadomość
-
Ja też leżałam na ginekologii w Orzepowicach i bylam bardzo zadowolona jednak wybrałam Gliwice ale do września daleko więc może zmienię zdanie
Ja chodzę do dr Szmita pracuje na Byłych Więźniów Politycznych i w Orzepowicach póki co jestem zadowolona bo jestem jego pacjentka od 10 lat choć mimo 12 tc miałam tylko podstawowa morfologię i mocz, a wiem ze inne dziewczyny na tym etapie miały mnóstwo badańkamenkaa lubi tę wiadomość