X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie z Śląska - łączymy się :)
Odpowiedz

Mamusie z Śląska - łączymy się :)

Oceń ten wątek:
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam kochane co Tam u Was ja dzisiaj robiłam Krzywą troche wyniki mi wyszły dziwne w sumie sie na tym nie znam ale na moje oko lekko podwyższone..

Co Do Gliwic widzę że dużo osob tam będzie rodzić może i ja sie zdecyduje:)

• agus3004 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u mnie już III trymestr i już czuję, że jest coraz ciężej i coraz bardziej plecy bolą. Dzisiaj drugie zajęcia w szkole rodzenia :)

Falon, mychakruszyna, kamenkaa lubią tę wiadomość

Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • LillaMy Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny ;)

Miło czytać że jest ktoś z okolicy a nie tylko Warszawa Trójmiasto i inne miasteczka :D
    Mieszkam w okolicach Jastrzębia ;)

To moja druga ciąża ;) Filipek ma 7 miesięcy i rodziłam w Żorach :D

Jeśli chodzi o sklep z wózkami i rzeczami dla dziecka to polecam Tarnowskie Góry ;)
    autostradą to tylko 30 minut jazdy a cenowo ogromna różnica nawet patrząc na allegro.
    Obsługa bardzo miła, doradza - odradza odpowiada na każde pytanie :)

kamenkaa, Aleksandrakili lubią tę wiadomość

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agus3004 wrote:
    Hej, u mnie już III trymestr i już czuję, że jest coraz ciężej i coraz bardziej plecy bolą. Dzisiaj drugie zajęcia w szkole rodzenia :)

hejka ja mam 24tc bolą mnie tez strasznie krzyże ale ogolnie czuje sie dobrze...
    na szkołe rdzenia nie chodze( nie widze potrzeby takiej)
    W pierwszej ciązy dałam rade bez i tu też dam:)

• kamenkaa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LillaMy wrote:
    Cześć Dziewczyny ;)

Miło czytać że jest ktoś z okolicy a nie tylko Warszawa Trójmiasto i inne miasteczka :D

Jeśli chodzi o sklep z wózkami i rzeczami dla dziecka to polecam Tarnowskie Góry ;)
    autostradą to tylko 30 minut jazdy a cenowo ogromna różnica nawet patrząc na allegro.

witaj fajnie że sie odezwałaś :) ja mam problem z wózkiem nie wiem jaki model wybrać :(

• LillaMy Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamenkaa wrote:
    witaj fajnie że sie odezwałaś :) ja mam problem z wózkiem nie wiem jaki model wybrać :(

Jadąc do sklepu Mama i Ja byłam pewna w 100% że chcę Riko Brano ..
    Po wejściu do sklepu zapoznaniu się z Riko Brano stwierdziłam że zapytam szefa który wózek On by polecił aby porównać sobie ;)
    Spędziliśmy z mężem tam prawie 3 godziny :D wybór wózków bardzo duży ;) na stronie FB wrzucają od czasu do czasu kupony rabatowe na dany model ;)

Zakupiliśmy Expander Essence w kwietniu a przysłali Mi Go pod koniec Czerwca ponieważ jest możliwość pozostawienia wózka w magazynie a i gwarancja nie ucieka :D
    Bo nie liczyła się od dnia zakupu tylko od dnia wysyłki ;)

kamenkaa wrote:
    na szkołe rdzenia nie chodze( nie widze potrzeby takiej)
    W pierwszej ciązy dałam rade bez i tu też dam:)

Ja również nie korzystałam ze szkoły rodzenia ;) tak na prawdę gdy już przychodzi moment porodu i parcia to instynktownie wiesz co masz robić ;)
    Ewentualnie położna doradzi w każdej chwili co będzie dla Ciebie dobre :D

Ogólnie to mam teraz zagwozdkę, czy w późniejszym czasie zakupić wózek " rok po roku " oczywiście już używany ..
    Czy nową spacerówkę , tylko pytanie w jaki sposób będę wychodziła na spacer :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 12:57

kamenkaa lubi tę wiadomość

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też do szkoły rodzenia nie chodziłam :) Nie przyda mi się to a jeżeli chodzi o poród to będę miała CC więc też się nie przydadzą takie zajęcia :p

LillaMy a teraz dla Filipa masz cały wózek? i gondole i spacerówke? :) Bo jeśli tak to szkoda koszty dodatkowe robić :) zanim urodzisz to jeszcze czasu minie :) Filipek pewnie się nauczy już chodzić :) To taką doczepke tylko pod wózek możesz kupić, żeby on sobie na niej stał :)

• Stokrotka_92 Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LillaMy wrote:
    Cześć Dziewczyny ;)

co to za sklep? w sensie gdzie go znajde? :)

• LillaMy Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka_92 wrote:
    co to za sklep? w sensie gdzie go znajde? :)

Mama i Ja ul. Żwirki i Wigury Tarnowskie Góry a na FB https://www.facebook.com/iwozki/?ref=ts&fref=ts

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • LillaMy Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandrakili wrote:
    LillaMy a teraz dla Filipa masz cały wózek? i gondole i spacerówke? :) Bo jeśli tak to szkoda koszty dodatkowe robić :) zanim urodzisz to jeszcze czasu minie :) Filipek pewnie się nauczy już chodzić :) To taką doczepke tylko pod wózek możesz kupić, żeby on sobie na niej stał :)

Tak kupowałam 3w1 ;) Moje dziecko to jest leniuszek ..
    Dopiero uczy się siadać a raczej jak Go sama posadzę to się potrafi utrzymać ale nie na długo ;) do tego jeszcze jeździ w gondoli :D Mimo że ma 77 cm :D
    Tak więc przypuszczam że chodzić też nie będzie szybko :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 19:21

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LillaMy wrote:
    Tak kupowałam 3w1 ;) Moje dziecko to jest leniuszek ..
    Dopiero uczy się siadać a raczej jak Go sama posadzę to się potrafi utrzymać ale nie na długo ;) do tego jeszcze jeździ w gondoli :D Mimo że ma 77 cm :D
    Tak więc przypuszczam że chodzić też nie będzie szybko :D
    A to leniuszek! :p hehe To póki co może poczekaj z taką decyzją i zobaczysz czy Filipek bedzie chodził czy nie :p Cieżka decyzja w sumie :p hehe

Mieszkasz w centrum Jastrzębia? czy na obrzeżach? :p

• LillaMy Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandrakili wrote:
    A to leniuszek! :p hehe To póki co może poczekaj z taką decyzją i zobaczysz czy Filipek bedzie chodził czy nie :p Cieżka decyzja w sumie :p hehe

Oczywiście że poczekam, to nie jest decyzja na którą już muszę się zdecydować :) mam czas przynajmniej do Września ;)

Aleksandrakili, kamenkaa lubią tę wiadomość

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • Falon Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agus3004 wrote:

I jak wrażenia? Ja nie żaluję, że ją zaliczyliśmy. W SR nie tylko uczą jak przeć. Ja jestem bardzo zadowolona, a poza tym będzie raźniej później bo znajome twarze będą w szpitalu i człowiek spokojniejszy :-)

kamenkaa lubi tę wiadomość

201604051765.png
  • LillaMy Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon wrote:
    I jak wrażenia? Ja nie żaluję, że ją zaliczyliśmy. W SR nie tylko uczą jak przeć. Ja jestem bardzo zadowolona, a poza tym będzie raźniej później bo znajome twarze będą w szpitalu i człowiek spokojniejszy :-)

Oczywiście że uczą jeszcze innych rzeczy ;)
    Jeśli ktoś ma taką możliwość a mąż jest chętny to dlaczego by Nie ;)

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • agus3004 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon wrote:

Póki co jestem bardzo zadowolona :) Poznałam już dwie położne z tego szpitala gdzie będę robić a to też ważne :) Położna oddziałowa od razu dała Nam swój nr tel i możemy dzwonić w każdej sprawie więc też fajnie.

Wczoraj mieliśmy kąpiel i karmienie :) Każdy tatuś wykąpał maleństwo a mamusia nakarmiła :)

Falon, kamenkaa lubią tę wiadomość

Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mojego też zaciągnę do szkoły rodzenia, niech się szkoli a jak:) niech nie myśli ze tylko ja będę pieluchy zmieniać :P choć pracowałam w żłobku i maluch mi nie straszny to może dowiem się czegoś nowego :)

LillaMy...podziwiam cię bo nie wiem czy przy moich objawach ciążowych dałabym radę jeszcze maluszkiem się opiekować ;)

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • LillaMy Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mychakruszyna wrote:
    Ja mojego też zaciągnę do szkoły rodzenia, niech się szkoli a jak:) niech nie myśli ze tylko ja będę pieluchy zmieniać :P choć pracowałam w żłobku i maluch mi nie straszny to może dowiem się czegoś nowego :)

LillaMy...podziwiam cię bo nie wiem czy przy moich objawach ciążowych dałabym radę jeszcze maluszkiem się opiekować ;)

Mdłości już dawno przeszły, jedynie co męczy Mnie to zmęczenie i senność :)
    aby się nie przechwalać to właśnie Mój Mąż pierwszy przebrał pampersa Synusiowi i po powrocie do domku to On Go kąpał ;)
    Dodam że nie chodziliśmy na żadną szkołę rodzenia :D chyba po kryjomu doszkalał się w necie :D

mychakruszyna lubi tę wiadomość

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • Falon Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agus3004 wrote:
    Póki co jestem bardzo zadowolona :) Poznałam już dwie położne z tego szpitala gdzie będę robić a to też ważne :) Położna oddziałowa od razu dała Nam swój nr tel i możemy dzwonić w każdej sprawie więc też fajnie.

Wczoraj mieliśmy kąpiel i karmienie :) Każdy tatuś wykąpał maleństwo a mamusia nakarmiła :)

Ja się bardzo ubawiłam jak były zajęcia z ratownikiem medycznym p.Olą, a potem były ćwiczenia. Prawie sami faceci ćwiczyli, a u nas mąż mnie wypchał bo stwierdził, że ze mnie trochę panikara więc przeszkolenie mi się przyda. Agus3004 jakbyś widziała co niektórzy tatusiowie wyprawiają padłabyś ze śmiechu, dobry materiał na komedię :) miło wspominam :)

201604051765.png
  • mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z Rybnika - czy któraś jest pacjentka dr Szmita? Jestem jego pacjentka od 10 lat nigdy nie narzekałam...ale przyznam że mam coraz więcej zastrzeżeń do prowadzenia ciąży.. Jestem w 14tc ciąży a jedyne badania jakie mi zlecil to morfologia i mocz bo nie widzi sensu innych..więc resztę na swoja rękę zrobiłam. Wczoraj dzwonilam czy wykonuje prenatalne a on z oburzeniem - na co to Pani??..powiedziałam -do świętego spokoju! Ja rozumiem że żyjemy w dobie komputeryzacji ale gdyby nie net ja o ciąży nic nie wiem...lekarz nie informuje co można a czego nie, wiadomo ja po usg pelna ekscytacji nie pamiętam o wszystkim. Eh..
    Chyba zmienię lekarza choć jedyny sensowny przyjmuje za Gliwicami..
    Do kogo w Rybniku chodzicie??

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • LillaMy Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MychaKruszyna, jeśli chciała byś badanie prenatalne to jest ostatni dzwonek ponieważ wykonuje się Go do 14 tc .

W Jastrzębiu jest Jas-Medica gdzie wykonują prywatnie koszt 250 zł .

Wracając do ogólnych badań to jak na razie dostałam tylko skierowanie na morfologie, ogólne badanie moczu, glukoza które będę robić w poniedziałek ..

Sprawdziłam na Diagnostyce jakie badania miałam wykonywane w ciąży ..
    Co 2 - 3 m-ce Mocz Morfologia
    Przeciw ciała, glukoza - krzywa cukrowa, GBS, Hiv , Kiła, Zapalenie wątroby

Pewnie jeszcze o czymś zapomniałam :D

Obowiązkowe badania w ciąży laboratoryjne na NFZ
    Obowiązkowe badania w ciąży laboratoryjne są bezpłatne, jeśli skierowanie na nie wystawi lekarz, który ma umowę z NFZ. W ciąży trzeba zrobić wiele takich badań, najwięcej – na początku, do 10. tygodnia ciąży.

Lista obowiązkowych badań laboratoryjnych w ciąży:

grupa krwi i Rh,
    morfologia krwi w ciąży,
    badanie ogólne moczu,
    stężenie glukozy we krwi na czczo,
    VDRL,
    obowiązkowe badanie w ciąży na nosicielstwo HIV i HCV,
    badanie w ciąży w kierunku toksoplazmozy (IgG, IgM) i różyczki,
    cytologia w ciąży (jeżeli nie była wykonywana w ciągu ostatnich 6 miesięcy),
    stopień czystości pochwy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 10:39

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
‹‹ 3 4 5 6 7 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ