Mamusie z Śląska - łączymy się :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Dziewczyny
Miło czytać że jest ktoś z okolicy a nie tylko Warszawa Trójmiasto i inne miasteczka
Mieszkam w okolicach Jastrzębia
To moja druga ciąża Filipek ma 7 miesięcy i rodziłam w Żorach
Jeśli chodzi o sklep z wózkami i rzeczami dla dziecka to polecam Tarnowskie Góry
autostradą to tylko 30 minut jazdy a cenowo ogromna różnica nawet patrząc na allegro.
Obsługa bardzo miła, doradza - odradza odpowiada na każde pytaniekamenkaa, Aleksandrakili lubią tę wiadomość
-
agus3004 wrote:Hej, u mnie już III trymestr i już czuję, że jest coraz ciężej i coraz bardziej plecy bolą. Dzisiaj drugie zajęcia w szkole rodzenia
hejka ja mam 24tc bolą mnie tez strasznie krzyże ale ogolnie czuje sie dobrze...
na szkołe rdzenia nie chodze( nie widze potrzeby takiej)
W pierwszej ciązy dałam rade bez i tu też dam:) -
LillaMy wrote:Cześć Dziewczyny
Miło czytać że jest ktoś z okolicy a nie tylko Warszawa Trójmiasto i inne miasteczka
Jeśli chodzi o sklep z wózkami i rzeczami dla dziecka to polecam Tarnowskie Góry
autostradą to tylko 30 minut jazdy a cenowo ogromna różnica nawet patrząc na allegro.
Obsługa bardzo miła, doradza - odradza odpowiada na każde pytanie
witaj fajnie że sie odezwałaś ja mam problem z wózkiem nie wiem jaki model wybrać -
kamenkaa wrote:witaj fajnie że sie odezwałaś ja mam problem z wózkiem nie wiem jaki model wybrać
Jadąc do sklepu Mama i Ja byłam pewna w 100% że chcę Riko Brano ..
Po wejściu do sklepu zapoznaniu się z Riko Brano stwierdziłam że zapytam szefa który wózek On by polecił aby porównać sobie
Spędziliśmy z mężem tam prawie 3 godziny wybór wózków bardzo duży na stronie FB wrzucają od czasu do czasu kupony rabatowe na dany model
Zakupiliśmy Expander Essence w kwietniu a przysłali Mi Go pod koniec Czerwca ponieważ jest możliwość pozostawienia wózka w magazynie a i gwarancja nie ucieka
Bo nie liczyła się od dnia zakupu tylko od dnia wysyłki
kamenkaa wrote:na szkołe rdzenia nie chodze( nie widze potrzeby takiej)
W pierwszej ciązy dałam rade bez i tu też dam:)
Ja również nie korzystałam ze szkoły rodzenia tak na prawdę gdy już przychodzi moment porodu i parcia to instynktownie wiesz co masz robić
Ewentualnie położna doradzi w każdej chwili co będzie dla Ciebie dobre
Ogólnie to mam teraz zagwozdkę, czy w późniejszym czasie zakupić wózek " rok po roku " oczywiście już używany ..
Czy nową spacerówkę , tylko pytanie w jaki sposób będę wychodziła na spacerWiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 12:57
kamenkaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa też do szkoły rodzenia nie chodziłam Nie przyda mi się to a jeżeli chodzi o poród to będę miała CC więc też się nie przydadzą takie zajęcia :p
LillaMy a teraz dla Filipa masz cały wózek? i gondole i spacerówke? Bo jeśli tak to szkoda koszty dodatkowe robić zanim urodzisz to jeszcze czasu minie Filipek pewnie się nauczy już chodzić To taką doczepke tylko pod wózek możesz kupić, żeby on sobie na niej stał -
LillaMy wrote:Cześć Dziewczyny
Obsługa bardzo miła, doradza - odradza odpowiada na każde pytanie
co to za sklep? w sensie gdzie go znajde? -
Aleksandrakili wrote:LillaMy a teraz dla Filipa masz cały wózek? i gondole i spacerówke? Bo jeśli tak to szkoda koszty dodatkowe robić zanim urodzisz to jeszcze czasu minie Filipek pewnie się nauczy już chodzić To taką doczepke tylko pod wózek możesz kupić, żeby on sobie na niej stał
Tak kupowałam 3w1 Moje dziecko to jest leniuszek ..
Dopiero uczy się siadać a raczej jak Go sama posadzę to się potrafi utrzymać ale nie na długo do tego jeszcze jeździ w gondoli Mimo że ma 77 cm
Tak więc przypuszczam że chodzić też nie będzie szybkoWiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 19:21
-
nick nieaktualnyLillaMy wrote:Tak kupowałam 3w1 Moje dziecko to jest leniuszek ..
Dopiero uczy się siadać a raczej jak Go sama posadzę to się potrafi utrzymać ale nie na długo do tego jeszcze jeździ w gondoli Mimo że ma 77 cm
Tak więc przypuszczam że chodzić też nie będzie szybko
Mieszkasz w centrum Jastrzębia? czy na obrzeżach? :p -
Aleksandrakili wrote:A to leniuszek! :p hehe To póki co może poczekaj z taką decyzją i zobaczysz czy Filipek bedzie chodził czy nie :p Cieżka decyzja w sumie :p hehe
Oczywiście że poczekam, to nie jest decyzja na którą już muszę się zdecydować mam czas przynajmniej do WrześniaAleksandrakili, kamenkaa lubią tę wiadomość
-
agus3004 wrote:Hej, u mnie już III trymestr i już czuję, że jest coraz ciężej i coraz bardziej plecy bolą. Dzisiaj drugie zajęcia w szkole rodzenia
I jak wrażenia? Ja nie żaluję, że ją zaliczyliśmy. W SR nie tylko uczą jak przeć. Ja jestem bardzo zadowolona, a poza tym będzie raźniej później bo znajome twarze będą w szpitalu i człowiek spokojniejszykamenkaa lubi tę wiadomość
-
Falon wrote:I jak wrażenia? Ja nie żaluję, że ją zaliczyliśmy. W SR nie tylko uczą jak przeć. Ja jestem bardzo zadowolona, a poza tym będzie raźniej później bo znajome twarze będą w szpitalu i człowiek spokojniejszy
Oczywiście że uczą jeszcze innych rzeczy
Jeśli ktoś ma taką możliwość a mąż jest chętny to dlaczego by Nie
-
Falon wrote:I jak wrażenia? Ja nie żaluję, że ją zaliczyliśmy. W SR nie tylko uczą jak przeć. Ja jestem bardzo zadowolona, a poza tym będzie raźniej później bo znajome twarze będą w szpitalu i człowiek spokojniejszy
Póki co jestem bardzo zadowolona Poznałam już dwie położne z tego szpitala gdzie będę robić a to też ważne Położna oddziałowa od razu dała Nam swój nr tel i możemy dzwonić w każdej sprawie więc też fajnie.
Wczoraj mieliśmy kąpiel i karmienie Każdy tatuś wykąpał maleństwo a mamusia nakarmiłaFalon, kamenkaa lubią tę wiadomość
-
Ja mojego też zaciągnę do szkoły rodzenia, niech się szkoli a jak:) niech nie myśli ze tylko ja będę pieluchy zmieniać choć pracowałam w żłobku i maluch mi nie straszny to może dowiem się czegoś nowego
LillaMy...podziwiam cię bo nie wiem czy przy moich objawach ciążowych dałabym radę jeszcze maluszkiem się opiekować -
mychakruszyna wrote:Ja mojego też zaciągnę do szkoły rodzenia, niech się szkoli a jak:) niech nie myśli ze tylko ja będę pieluchy zmieniać choć pracowałam w żłobku i maluch mi nie straszny to może dowiem się czegoś nowego
LillaMy...podziwiam cię bo nie wiem czy przy moich objawach ciążowych dałabym radę jeszcze maluszkiem się opiekować
Mdłości już dawno przeszły, jedynie co męczy Mnie to zmęczenie i senność
aby się nie przechwalać to właśnie Mój Mąż pierwszy przebrał pampersa Synusiowi i po powrocie do domku to On Go kąpał
Dodam że nie chodziliśmy na żadną szkołę rodzenia chyba po kryjomu doszkalał się w neciemychakruszyna lubi tę wiadomość
-
agus3004 wrote:Póki co jestem bardzo zadowolona Poznałam już dwie położne z tego szpitala gdzie będę robić a to też ważne Położna oddziałowa od razu dała Nam swój nr tel i możemy dzwonić w każdej sprawie więc też fajnie.
Wczoraj mieliśmy kąpiel i karmienie Każdy tatuś wykąpał maleństwo a mamusia nakarmiła
Ja się bardzo ubawiłam jak były zajęcia z ratownikiem medycznym p.Olą, a potem były ćwiczenia. Prawie sami faceci ćwiczyli, a u nas mąż mnie wypchał bo stwierdził, że ze mnie trochę panikara więc przeszkolenie mi się przyda. Agus3004 jakbyś widziała co niektórzy tatusiowie wyprawiają padłabyś ze śmiechu, dobry materiał na komedię miło wspominam
-
Dziewczyny z Rybnika - czy któraś jest pacjentka dr Szmita? Jestem jego pacjentka od 10 lat nigdy nie narzekałam...ale przyznam że mam coraz więcej zastrzeżeń do prowadzenia ciąży.. Jestem w 14tc ciąży a jedyne badania jakie mi zlecil to morfologia i mocz bo nie widzi sensu innych..więc resztę na swoja rękę zrobiłam. Wczoraj dzwonilam czy wykonuje prenatalne a on z oburzeniem - na co to Pani??..powiedziałam -do świętego spokoju! Ja rozumiem że żyjemy w dobie komputeryzacji ale gdyby nie net ja o ciąży nic nie wiem...lekarz nie informuje co można a czego nie, wiadomo ja po usg pelna ekscytacji nie pamiętam o wszystkim. Eh..
Chyba zmienię lekarza choć jedyny sensowny przyjmuje za Gliwicami..
Do kogo w Rybniku chodzicie?? -
MychaKruszyna, jeśli chciała byś badanie prenatalne to jest ostatni dzwonek ponieważ wykonuje się Go do 14 tc .
W Jastrzębiu jest Jas-Medica gdzie wykonują prywatnie koszt 250 zł .
Wracając do ogólnych badań to jak na razie dostałam tylko skierowanie na morfologie, ogólne badanie moczu, glukoza które będę robić w poniedziałek ..
Sprawdziłam na Diagnostyce jakie badania miałam wykonywane w ciąży ..
Co 2 - 3 m-ce Mocz Morfologia
Przeciw ciała, glukoza - krzywa cukrowa, GBS, Hiv , Kiła, Zapalenie wątroby
Pewnie jeszcze o czymś zapomniałam
Obowiązkowe badania w ciąży laboratoryjne na NFZ
Obowiązkowe badania w ciąży laboratoryjne są bezpłatne, jeśli skierowanie na nie wystawi lekarz, który ma umowę z NFZ. W ciąży trzeba zrobić wiele takich badań, najwięcej – na początku, do 10. tygodnia ciąży.
Lista obowiązkowych badań laboratoryjnych w ciąży:
grupa krwi i Rh,
morfologia krwi w ciąży,
badanie ogólne moczu,
stężenie glukozy we krwi na czczo,
VDRL,
obowiązkowe badanie w ciąży na nosicielstwo HIV i HCV,
badanie w ciąży w kierunku toksoplazmozy (IgG, IgM) i różyczki,
cytologia w ciąży (jeżeli nie była wykonywana w ciągu ostatnich 6 miesięcy),
stopień czystości pochwy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 10:39