X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie z Śląska - łączymy się :)
Odpowiedz

Mamusie z Śląska - łączymy się :)

Oceń ten wątek:
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Paola, Tomcio należy do tych z gatunku dość spokojnych. Jak jest wyspany i najedzony to jest cacy. Ale jak jest głodny to hoohooo :)

Ja jestem chętna na kolejne spotkanie. Musze korzystać z wolności, jaką daje mi urlop macierzyński. Jak wrócę do pracy to każda sekunda zapewne będzie na wagę złota. Mam nadzieję, że kolejnym razem będzie nas więcej :) W przyszłym tygodniu wybieram się na spacer po jednym na moich ulubionych miejsc - Park Śląski. Któraś mamusia chętna?

A co słychać u pozostałych dziewczyn które się nie odzywają? Haaloo proszę o meldunek :)

paola89, jesslin87, Falon lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina a kiedy się wybierasz na spacer? :) Może uda nam się z Maksem dołączyć :)

74diqps6a69lyc94.png
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie wiem czy jechac na szpital czy co dzis po badaniu wszystko zamkniete lekarz mowi ze 2tyg jeszcze urodze/

1godz temu cos mi chlupło patrze galaretka przezroczysta i razem kapało mi po nogach z różowymi wodami......
    Leże co chwile jak wstane leci troche... lekko pobolewuja mnie krzyze ale bol prawie nie odczuwalny takze nawet mozna powiedzieć go nie ma.
    Teraz byłam w Wc i na podpasce plamie jasną krwią nie wiem czy to tak ma byc.. ?

• jesslin87 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawdopodobnie odszedł Ci czop. Cały opis na to wskazuje. Także do dwóch tygodni powinnaś urodzić :)

kamenkaa lubi tę wiadomość

74diqps6a69lyc94.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahhh zazdroszcze Ci Kamenkaa mi nawet głupi czop nie odszedł a tak na to czekałam to taka onzaka porodu :(

Czop jest to wydzielina dlatego galaretowata która służy jako korek. Pełni funkcję by się bakterie nie dostawały do dzieciątka :) jak odpada czop to oznacza że będzie się szyjka skracać :)

74diqps6a69lyc94.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czop śluzowy to zbiór śluzu z szyjki macicy, który szczelnie zamyka jej ujście u ciężarnych kobiet. W ten sposób czop śluzowy chroni rozwijający się płód przed bakteriami i infekcjami. Przed porodem czop jest wydalany, by szyjka macicy mogła otworzyć się i pozwolić na przemieszczenie się dziecka kanałem rodnym. Wydalenie czopu śluzowego jest znakiem, iż szyjka macicysię rozszerza, ale poród nie następuje od razu. Moment urodzenia dziecka może być oddalony o godziny, dni, a nawet tygodnie, gdyż szyjka macicy otwiera się stopniowo,

Polecane wideo:
    Jak wygląda czop śluzowy?
    Czop śluzowy może być przejrzysty, lekko różowy lub zabarwiony krwią. Niekiedy wyglądem przypomina śluz w nosie. Czop śluzowy może mieć postać gęstego czopu z ciągliwego śluzu, znacznie gęstszego niż ma to miejsce w typowych wydzielinach z pochwy. Jeśli kobieta jest bliska porodu, czop może mieć różowe, brązowe lub czerwone zabarwienie na brzegach. Warto uświadomić sobie jednak, że wiele kobiet nawet nie zauważa wydalenia czopu śluzowego, gdyż pod koniec ciąży dochodzi do zwiększenia ilości wydzielin z pochwy i można go przeoczyć.

Niektóre kobiety wydalają czop śluzowy na kilka tygodni przed porodem. Odejście czopu nie oznacza bowiem, że rozwiązanie jest kwestią minut. Należy pamiętać, że jeśli szyjka macicy zaczęła się rozszerzać, mogą minąć całe tygodnie do porodu. Nie jest to powodem do zmartwień. Jeżeli jednak czop śluzowy jest wydalony przed 36. tygodniem ciąży i jest zabarwiony krwią, należy natychmiast udać się do lekarza.

W miarę jak ciało ciężarnej przygotowuje się na poród, jej szyjka macicy rozszerza się i staje się cieńsza. Wówczas czop śluzowy może wypaść. Jednak nie u wszystkich kobiet dochodzi do wydalenia czopu w całości. U wielu kobiet usunięcie czopu jest stopniowe. W takiej sytuacji ciężarna może zauważyć zwiększoną ilość wydzieliny z pochwy przed porodem.

kamenkaa, paola89 lubią tę wiadomość

74diqps6a69lyc94.png
  • jesslin87 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czop śluzowy to zbiór śluzu z szyjki macicy, który szczelnie zamyka jej ujście u ciężarnych kobiet. W ten sposób czop śluzowy chroni rozwijający się płód przed bakteriami i infekcjami. Przed porodem czop jest wydalany, by szyjka macicy mogła otworzyć się i pozwolić na przemieszczenie się dziecka kanałem rodnym. Wydalenie czopu śluzowego jest znakiem, iż szyjka macicysię rozszerza, ale poród nie następuje od razu. Moment urodzenia dziecka może być oddalony o godziny, dni, a nawet tygodnie, gdyż szyjka macicy otwiera się stopniowo,

Polecane wideo:
    Jak wygląda czop śluzowy?
    Czop śluzowy może być przejrzysty, lekko różowy lub zabarwiony krwią. Niekiedy wyglądem przypomina śluz w nosie. Czop śluzowy może mieć postać gęstego czopu z ciągliwego śluzu, znacznie gęstszego niż ma to miejsce w typowych wydzielinach z pochwy. Jeśli kobieta jest bliska porodu, czop może mieć różowe, brązowe lub czerwone zabarwienie na brzegach. Warto uświadomić sobie jednak, że wiele kobiet nawet nie zauważa wydalenia czopu śluzowego, gdyż pod koniec ciąży dochodzi do zwiększenia ilości wydzielin z pochwy i można go przeoczyć.

Niektóre kobiety wydalają czop śluzowy na kilka tygodni przed porodem. Odejście czopu nie oznacza bowiem, że rozwiązanie jest kwestią minut. Należy pamiętać, że jeśli szyjka macicy zaczęła się rozszerzać, mogą minąć całe tygodnie do porodu. Nie jest to powodem do zmartwień. Jeżeli jednak czop śluzowy jest wydalony przed 36. tygodniem ciąży i jest zabarwiony krwią, należy natychmiast udać się do lekarza.

W miarę jak ciało ciężarnej przygotowuje się na poród, jej szyjka macicy rozszerza się i staje się cieńsza. Wówczas czop śluzowy może wypaść. Jednak nie u wszystkich kobiet dochodzi do wydalenia czopu w całości. U wielu kobiet usunięcie czopu jest stopniowe. W takiej sytuacji ciężarna może zauważyć zwiększoną ilość wydzieliny z pochwy przed porodem.

74diqps6a69lyc94.png
  • kamenkaa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesslin wciaz jak ide do Wc plamie na różowo z czopem tą galaretką wyleciała mi woda(różowa) az kapało po nogach hehe :P

teraz co jakis czas mam bole kręgosłupa także nie wiem mysle ze to sie zaczyna powoli ...

jesslin87 lubi tę wiadomość

• jesslin87 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooooo kamenkaa chyba nie pójdę teraz spać :D ale mam rade jest sposób na sprawdzenie czy zaczyna się porod.

Cieply prysznic na plecy jeżeli to już to zaczną Ci się skurcze a jeżeli wszystko ustąpi razem z bóle kręgosłupa to znaczy że możesz iść spokojnie spać ;)

A kiedy Twój ginekolog wraca?

74diqps6a69lyc94.png
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19 wraca ale wiesz nie chce mi sie nic cisnienie 145_83 takze podwyzszone leze i mysle stres silniejszy odemnie hehe

• jesslin87 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa i jak się czujesz?

74diqps6a69lyc94.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa - to już blisko!!! u mnie taki różowy śluz zaczął lecieć w niedzielę rano, a wieczorem odeszły wody :) Trzymam kciuki :*

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa nic nie pisze może już się zaczęło :)

paola89, kamenkaa lubią tę wiadomość

74diqps6a69lyc94.png
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa trzymamy kciuki za Ciebie może to było dwa w jednym odejści
    czopu i saczenie się wód plodowych ;);) Zazdroszczę, że coś się U Ciebie ruszyło u nas dalej cisza.

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesslin87 wrote:
    Karolina a kiedy się wybierasz na spacer? :) Może uda nam się z Maksem dołączyć :)

Nie mam konkretnego dnia. Jak będzie ładna pogoda to pakuję siebie, młodego, sprzęt i jadę :) Ale jeśli masz ochotę to możemy się umówić na konkretny dzień :)

paola89 lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo ciekawe czy Kamenkaa już tuli córeczkę :)

Jasne Karolina możesz np esem mi rano napisać że jedziesz a ja dojade do Ciebie :)

74diqps6a69lyc94.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pospacerowałabym z Wami dziewczyny, ale umówiłam się z koleżankami z pracy i wiem tylko tyle że w przyszłym tygodniu ale nie wiem jaki dzien ani godziny ..

Kamenka się cały dzień nie odzywa więc pewnie już jest PO ! :)

Nasze maleństwo :* Kinga <3 21.08.2016r.
  • Falon Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! ;-)

Znacie jakieś sprawdzone miejsca na wakacje z niemowlakiem? Planujemy tak gdzieś w sierpniu wyjechać. Mąż marzy o Bieszczadach, a mnie się to wydaje trochę za daleko. Nasza Julka będzie wtedy miała skończone 4 m-ce.
    Wisła nam się już zmierzła :-P

201604051765.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon zobacz sobie ośrodek Poraj :) bardzo fajny :) i jeszcze jeden wiem że jest super ale muszę poszukać jak się nazywa :)

Falon lubi tę wiadomość

74diqps6a69lyc94.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon to sobie zobacz fajne miejsca są :)

http://www.dzieciochatki.pl

Polecam też centrum Borek oraz Starą wieś :)

Falon, paola89 lubią tę wiadomość

74diqps6a69lyc94.png
‹‹ 46 47 48 49 50 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ