X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie z Śląska - łączymy się :)
Odpowiedz

Mamusie z Śląska - łączymy się :)

Oceń ten wątek:
  • mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie mi jak wygląda sprawa ze znieczuleniem zewnatrzoponowym? Na szkole rodzenia niestety polozna tylko powiedziała ze jest darmowe i niweluje 70% bólu, najlepiej podać przy 6cm rozwarcia...i tyle. Według jej opisu jest dla mnie niejasne czemu kobiety tego nie biorą bo to jak swiadome wyrywanie zęba na żywca...więc przypuszczam że czai się za tym coś złego ze jednak nie biorą kobiety...

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freshmm - piękny opis porodu. Fajnie że się podzielałaś swoim doświadczeniem. Ja również swój poród wspominam bardzo miło i (pomimo ogromnego bólu i wysiłku) już na drugi dzień po mogłabym znowu rodzić :)

mychakruszyna - ja nie brałam żadnego znieczulenia bo:
    a) położna mi nic nie zaproponowała, bo chyba widziała że dobrze mi idzie. A sama też o nic nie prosiłam.
    b) nie planowałam brać znieczulenia bo różne są przypadki z nim związane, np. złe wbicie się w kręgosłup i uszkodzenie nerwów, u niektórych kobiet znieczulenie działa tylko na połowę ciała lub jeszcze bardziej potęguje ból zamiast go zmniejszać.
    c) bardziej bałam się tego wkłucia w kręgosłup, aniżeli bólu porodowego.

Nie jest tak źle. Jak skupisz się w 100% na skurczach i aktywności fizycznej (ja non stop skakałam na piłce) to na prawdę poród jest do przeżycia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2016, 14:35

FreshMm, mychakruszyna lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha, strach przed wkłuwaniem do kręgosłupa, ale co gorsza - u niektórych kobiet zzo spowalnia akcję porodową... nagle skurcze słabną i poród trwa kilka, kilkanaście godzin dłużej.

Popieram Karolinę, poród jest do przeżycia, ruch, wizyty pod prysznicem i skupienie na skurczach pomaga.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2016, 22:54

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• bbeczka91 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 01:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola, jak dobrze pamiętam rodzisz na Łubinowej? Ile płacisz za położną? :)

syy2e6yd7ct4c97p.png
    https://www.maluchy.pl/li-73121.png
    Aniołek 11.05.2015 8tc, Aniołek 26.10.2015 4tc, Aniołek 24.08.2017 5tc Aniołek 8.12.2017 9tc

Wysłany: 16 lipca 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi położna powiedziała że niby z długoletnich obserwacji w szpitalu najlepiej podać jak rozwarcie ma 5-6cm wtedy wszystko czujesz, poród wydłuża max godzinę i ładnie wszystko przebiega. Sama nie wiem co myśleć o tym niektóre mówią ze drugie dziecko rodziłyby bez, inne ze juz w zyciu. Mam niski próg bólu, wszystko mnie boli od razu, igiel tez się boje ale bólu bardziej

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bbeczka91 na stronie internetowej ze szpitala wszystko pisze ;)

mychakruszyna, mi połozna ostatnio powiedziała że mam się umówić na wizytę z anestezjologiem , ale jak się będę z nią widziała w poniedziałek to jeszcze dopytam też o zzo bo sama już nie wiem czy brać czy nie , jedne dziewczyny chwala inne mówią że się obeszło bez , a reszta że pomimo tego że bardzo chcieli to nawet nikt im nie mógł zrobić bo anestezjologa nie było ...

bbeczka91 lubi tę wiadomość

Nasze maleństwo :* Kinga <3 21.08.2016r.
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mychakruszyna wrote:
    Mi położna powiedziała że niby z długoletnich obserwacji w szpitalu najlepiej podać jak rozwarcie ma 5-6cm wtedy wszystko czujesz, poród wydłuża max godzinę i ładnie wszystko przebiega. Sama nie wiem co myśleć o tym niektóre mówią ze drugie dziecko rodziłyby bez, inne ze juz w zyciu. Mam niski próg bólu, wszystko mnie boli od razu, igiel tez się boje ale bólu bardziej

Tak, tylko właśnie uzyskanie rozwarcia na 5-6 cm trwa najdłużej. Potem to już jest szybka piłka. U mnie było tak, że miałam 7cm a niecałą godzinę po tym już parłam.
    Każdy poród jest inny. Nie ma się co nastawiać - wezmę zzo czy nie. Tak na prawdę zobaczycie co się będzie działo. A może przyjedziecie na porodówkę już w 8cm? Moja szwagierka tak wpadła na porodówkę, że nawet lewatywy jej nie zdążyli zrobić :)

FreshMm, paola89 lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się boję bardzo bólu oraz igieł, myślałam o zzo przed porodem, ale ostatecznie nie prosiłam o nie, bo te skurcze nie były takie straszne, jak się naczytałam...
    W sumie bolało jak bardzo dokuczliwa miesiączka (a przecież taką nie raz w życiu się przetrwało) + mocny ból krzyża + skurcze ud (ale takie do przeżycia).. to przy skurczach na rozwieranie, bo parte to już wcale nie bolą, dziecko szło leciutko jak kupa ;)
    A jak człowiek głęboko oddycha, co samo przychodzi instynktownie, to już u mnie przynajmniej ból się bardzo zmniejszał.

Na ścianie na sali porodowej wisiał obraz z takim malutkim noworodkiem śpiącym w pączku kwiata - patrzyłam sobie na niego i myślałam pozytywnie, że podobnie wygląda moje dziecko i zaraz je ujrzę - bardzo mi to pomagało.

mychakruszyna, paola89 lubią tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

Wysłany: 16 lipca 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Gliwicach akurat anestezjolog jest obecny cały czas więc mam od razu mówić czy w razie czego będę brała znieczulenie. Zobaczę może nie będzie tak źle ;) dzis pierwszy raz miałam nerwy na dziecko w brzuchu mieszane z wyrzutami sumienia :P tak mi się ruszal cala noc ze do 5 nie spalam. Brzuch z prawej mega napięty a maly jakby obracał się wokół własnej osi normalnie było to widać na falujacym brzuchu. Nerwy miałam a sekundę później myśli ze teraz się wkurzam bo przez ruchy nie śpię...to co zrobię jak będzie ryczał całą noc i trzeba będzie nosić :P

Doswiadczone mamuśki powiedzcie mi bo martwię się...od paru dni czuje podczas chodzenia kłucie w szyjce taki mocny przeszywający gdzieś do głębi bol i cale kosci spojenia aż zgina w pól mnie, od wczoraj co ruszę się to boli, nawet jak po domu śmigam. Bol lekko mija jak scisne krocze ale wiadomo w sklepie nie będę tego robila, jednak muszę w owej chwili stanąć bo z bólu kroku nie mogę zrobić. Czy mam się martwić? Ogólnie siedząc nie boli. Dodam ze od środy co jakis czas mam bole jak na okres choć nie tak bardzo bolesne

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mychakruszyna wrote:
    W Gliwicach akurat anestezjolog jest obecny cały czas więc mam od razu mówić czy w razie czego będę brała znieczulenie. Zobaczę może nie będzie tak źle ;) dzis pierwszy raz miałam nerwy na dziecko w brzuchu mieszane z wyrzutami sumienia :P tak mi się ruszal cala noc ze do 5 nie spalam. Brzuch z prawej mega napięty a maly jakby obracał się wokół własnej osi normalnie było to widać na falujacym brzuchu. Nerwy miałam a sekundę później myśli ze teraz się wkurzam bo przez ruchy nie śpię...to co zrobię jak będzie ryczał całą noc i trzeba będzie nosić :P

Doswiadczone mamuśki powiedzcie mi bo martwię się...od paru dni czuje podczas chodzenia kłucie w szyjce taki mocny przeszywający gdzieś do głębi bol i cale kosci spojenia aż zgina w pól mnie, od wczoraj co ruszę się to boli, nawet jak po domu śmigam. Bol lekko mija jak scisne krocze ale wiadomo w sklepie nie będę tego robila, jednak muszę w owej chwili stanąć bo z bólu kroku nie mogę zrobić. Czy mam się martwić? Ogólnie siedząc nie boli. Dodam ze od środy co jakis czas mam bole jak na okres choć nie tak bardzo bolesne

1. Ooo widzisz i tu się mylisz :) W GL nie ma anestezjologa non stop. Ja rodziłam w nocy z niedzieli na poniedziałek i anestezjologa nie było :) więc nawet jakbym usilnie błagała o zzo to bym go nie dostała.
    2. Ja też jeden jedyny raz w ciąży miałam nerwy na dziecko. Było to ok. 28tc - tak mi wchodził w żebra i tak mocno mnie to bolało że aż się popłakałam z bólu. Ale potem nigdy więcej już się to nie pojawiło.
    3. Z bólem krocza/szyjki nie pomogę. Najlepiej zgłoś to prowadzącemu.

P.S. Kto prowadzi Twoją ciążę?

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • _cherryLady Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o widzę temat dla mnie na czasie- szpital Gliwice :) mam zamiar się tu do końca lipca rozpakować przy udziale wybranej przeze mnie położnej... :) -ps bardzo polecała zzo.

fresh- przepieknie to opisałas.... :))) tez mam zamiar korzystac z wanny/prysznica :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2016, 17:00

paola89, FreshMm lubią tę wiadomość

Nasza Marcysia jest już z nami <3
    bobas.gif

Wysłany: 16 lipca 2016, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dr Ksiezarek moj lekarz. To dobrze wiedzieć ze jednak nie ma anestezjologa zawsze bo mnie i polozne i lekarz zapewnial ze zawsze na dyżurze jest. Dziewczyny rodzace w Gliwicach - proszę o opis jak to wyglądało u was, z czego korzystałyście, z której położnej jesteście zadowolone itp. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2016, 17:08

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _cherryLady wrote:
    o widzę temat dla mnie na czasie- szpital Gliwice :) mam zamiar się tu do końca lipca rozpakować przy udziale wybranej przeze mnie położnej... :) -ps bardzo polecała zzo.

fresh- przepieknie to opisałas.... :))) tez mam zamiar korzystac z wanny/prysznica :)

Którą położną wybrałaś?

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mychakruszyna wrote:
    Dr Ksiezarek moj lekarz. To dobrze wiedzieć ze jednak nie ma anestezjologa zawsze bo mnie i polozne i lekarz zapewnial ze zawsze na dyżurze jest. Dziewczyny rodzace w Gliwicach - proszę o opis jak to wyglądało u was, z czego korzystałyście, z której położnej jesteście zadowolone itp. :)

Uuuu grubo! :D sam ordynator :D widziałam go jeden raz jak spacerował po oddziale położniczym. Nie wiem jak to jest z tymi anestezjologami. Może trafiłam na taką zmianę, że nikogo nie było?

Z tego co wiem, to na tym wątku jestem jedyna, która rodziła w GL. Na innym wątku wywoływałam kobiety rodzące w GL, ale nikt się nie odezwał.

mychakruszyna lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • _cherryLady Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Którą położną wybrałaś?
    P. Grazyne K :)

bobas.gif
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mychakruszyna wrote:

Dziecko się przesuwa nieco w dół, może powoli już będzie Ci się brzuch obniżał. Mi ten ból też towarzyszył dość długo przed porodem.
    Pytanie, na ile jest mocny? Jeśli bardzo dokuczliwy, to może to zapalenie pęcherza?
    Jeśli masz wątpliwości, zapytaj gina, bo wiadomo - ja nie mogę mieć pewności, ale moim zdaniem to normalny ucisk dziecka na spojenie łonowe i szyjkę macicy, który już nie opuści Cię do terminu porodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2016, 22:04

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• bbeczka91 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2016, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola, dzięki za odp, do tej pory jak wchodziłam w cennik zwracałam tylko uwagę na nagłówek "Ginekologi estetyczna" i dalej nie zaglądałam ;)
    Co do tych dyżurów anestezjologów, wg jakiejś tam ustawy, czy rozporządzenia jeśli szpital świadczy rodzaj danych usług, to lekarz danej specjalizacji musi być cały czas na dyżurze. Tylko, że w wielu szpitalach, w dniach gdy jest "mniejszy ruch", prowadzone są tzw dyżury "pod telefonem", tzn lekarz w teorii jest obecny w grafiku (w gotowości do udzielania świadczeń zdrowotnych), a w praktyce siedzi w domu/sklepie/gdziebądź, i wzywany jest do szpitala wyłącznie gdy zachodzi taka konieczność. Niestety w niektórych szpitalach(jak nie w większości) nie ściąga się lekarzy do zzo, bo to się nie opłaca, ze względu na to, że nim ten lekarz by dojechał i przygotował się do operacji, to dziecko byłoby już po drugiej stronie brzucha.

paola89 lubi tę wiadomość

syy2e6yd7ct4c97p.png
    https://www.maluchy.pl/li-73121.png
    Aniołek 11.05.2015 8tc, Aniołek 26.10.2015 4tc, Aniołek 24.08.2017 5tc Aniołek 8.12.2017 9tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z was chodziła do szkoły rodzenia Bebi med w Chorzowie? My w środę zaczynamy polecacie czy nie?

Wysłany: 17 lipca 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie Ksiezarek zapewnial ze właśnie u nich nie ma dyżurów na Tel, tylko sa rzeczywiście, no ale nie wiem jak to faktycznie jest.
    Co do bólów w szyjce może faktycznie się obniża choc chyba trochę za szybko? 32tc?

Szkole Rodzenia mam w Gliwicach więc nie pomogę w kwestii Chorzowa ;)

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • _cherryLady Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mychakruszyna wrote:
    Mnie Ksiezarek zapewnial ze właśnie u nich nie ma dyżurów na Tel, tylko sa rzeczywiście, no ale nie wiem jak to faktycznie jest.
    Co do bólów w szyjce może faktycznie się obniża choc chyba trochę za szybko? 32tc?

Szkole Rodzenia mam w Gliwicach więc nie pomogę w kwestii Chorzowa ;)
    Ja mam bole w szyjce od poczatku ciazy ;) najpierw do konca I trym, troche spokoju i od konca II trym wrocily.
    Moze to tez byc infekcja- czesto objawia sie klociem.

bobas.gif
‹‹ 60 61 62 63 64 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ