Mamy z rocznika 91
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ja miałam podobne wyniki to tym_janka jakieś 3 lata temu, teraz się trochę boję co wyjdzie ale o ile wtedy czułam spadki cukru tak 2-3h po posiłku tak teraz ich nie mam więc wierzę, że będzie dobrze.
Wybrałam dzisiaj z mężem ostatecznie wózek i foteliki bebetto tito + foteliki besafe izi modular go i besafe izi modular. Besafe ma od jakiegoś czasu promocję, że jeżeli kupi się te dwa foteliki to baza do nich jest za 1 zł. generalnie wychodzi faktycznie taniej niż jakbyśmy kupili teraz fotelik do 13 kg, a gdzieś tam za niecały rok dokupili kolejny fotelik, więc trochę dodatkowy wydatek ale drugi fotelik już będzie do ok. 4 roku życia miał młody. No a jak się trafi rodzeństwo to dokupimy tylko drugą bazę. Fotelik besafe jest mega drogi ale na prawdę jak go sobie pomacałam to robił na mnie ogromne wrażenie jeżeli chodzi o jakość i nie znalazłam ani jednej złej opinii na jego temat promocja ma jeszcze długo trwać, więc po majówce jadę wszystko zamówić z następnej wypłaty Plus musimy dokupić adaptery do wózka ale to już mały koszt
Męża przez chwilę zachwycił kiddy evolution i-size ten rozkładany do pozycji leżącej i już widziałam jak mu się oczka świecą ale jak mu uświadomiłam, że możliwe, że po 6-8msc. będzie trzeba i tak przełożyć młodego do następnego fotelika to sobie odpuścił ;P
edit. i jeszcze pani mnie uświadomiła, że fotelik ma żywotność tak do 7 lat użytkowania, więc oba wykorzystamy dla rodzeństwa o ile będą przechowywane dobrze, a nie np. w wilgotnej piwnicy czy innym podobnym miejscu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 18:13
tym_janek, PLPaulina, mala_misia lubią tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Ja w sumie nie odczuwam żadnych spadków. Czy nie jem dłuższy czas, czy jem co 2h to czuję się zasadniczo tak samo.Poza tymi wynikami na czczo nie mam żadnych objawów cukrzycowych. To też jestem dla lekarzy trudnym orzechem do zgryzienia.👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
nick nieaktualny
-
Ale to dziwnie, krzywa ok a zwykły pomiar glukozy podwyższony. Tym_janek jestes zagadką medycyny , ale cos dostałaś - dietę, insulinę? Czy na razie obserwacja? Ja miałam glukozę w I trymestrze 93, a obciążenie w 24t wyszlo spoko. Może nic sie z tego nie wykluje.
My mieliśmy wczoraj studniówkę , ide dziś na kontrole po tych ptkowych ekscesach, zajrzy mi pod podwozie i powie czy cos się dzieje czy jestem panikara:)... -
Loczek, życzę ci aby wyszło, że jesteś panikara Daj znac po wizycie.
Na razie kazali mi jesc po prostu 5 razy dziennie, aby organizm wrocil do jakiejs rowbowagi po tej glodowce z 1 trymestru. Za tydzień powtorka glukozy na czczo (nie ma to jak kluc sie co tydzien...) no i zobaczymy jaki bedzie wynik. Jak ok to dadza mi swiety spokoj do obowiazkowego ogtt. A jak nie bedzie ok, to glukometr dostane i diete cukrzycowa.👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
nick nieaktualnytym_janek wrote:Loczek, życzę ci aby wyszło, że jesteś panikara Daj znac po wizycie.
Na razie kazali mi jesc po prostu 5 razy dziennie, aby organizm wrocil do jakiejs rowbowagi po tej glodowce z 1 trymestru. Za tydzień powtorka glukozy na czczo (nie ma to jak kluc sie co tydzien...) no i zobaczymy jaki bedzie wynik. Jak ok to dadza mi swiety spokoj do obowiazkowego ogtt. A jak nie bedzie ok, to glukometr dostane i diete cukrzycowa.
Dobrze że w razie co tylko dieta i glukometr. to mało inwazyjne.tym_janek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Loczek lepiej trochę popanikować niż nie zwracać uwagi na objawy. Moja koleżanka w trzeciej ciąży lekceważyła lekki ból brzucha i w 20 tc trafiła na ponad dwa miesiące do szpitala w ostatniej chwili, bo lada moment już by miała za bardzo skróconą szyjkę i nikt by jej nie pomógł. Dlatego jak tylko się czuję, że coś się dzieje to lepiej to sprawdzić W większości przypadków nic się nie dzieje ale zawsze jest ten przysłowiowy jeden na milion, który faktycznie był niebezpieczny
Paulina z ciekawości sprawdziłam u mnie w medycynie jakie są terminy i o ile do nefrologa mogłabym się umówić już na jutro to do endokrynologa najwcześniej na 18.05.. więc nawet prywatnie są z tym problemy
Takie medycyny to jeden z plusów życia w dużym mieście, gdzie w każdej firmie dofinansowanie do opieki medycznej jest w standardzie. Kiedyś myślałam, że ludzie oszaleli żeby płacić dodatkowo za lekarza ale teraz jestem bardzo z tego zadowolona, że dwoma kliknięciami w aplikacji mam zaplanowaną już wizytę na konkretną godzinę, więc nie czekam w kolejce do lekarza czy do rejestracji
Edit. młodemu też zamierzam wykupić od razu pakiet jak się urodzi, żeby móc go zapisywać do pediatry, a nie latać po przychodni i się prosić o przyjęcie do lekarza dla niegoWiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2018, 14:31
6cs: 08.2018 - synek
-
nick nieaktualny
-
Tym_Janek powiem Ci że może być w tym troche racji. Ja przed ciąża leżałam na Karowej na endokrynologii na obserwacji cyklu i bylo planowane obciążenie glukoza. Oddział w zaleceniach podał zachowanie diety przed przyjściem na obserwacje. I straszne głupoty mi wtedy wyszły po kilku tygodniach "diety". Powtarzałam badanie bo gin sie wkurzyła że przed obciążeniem trzeba jeść normalnie bo potrafi organizm zgłupieć. Wiec jesli miałaś ciężkie pierwsze miesiące to może to sie mogło odbić na wynikach... Nafutruj się i powtórz:) jedz regularnie i zdrowo, nadrób braki z pierwszych miesięcy ciąży i moze wyniki "na granicy" sie unormują i bd ok. Trzymam za to kciuki!
Nie no, nie bagatelizuje, reakcja byla od razu i kontakt z gin prowadząca. Ja o tej panikarze tak z przekąsem bo w ostatnia niedziele moj "wujek" (tylko z tytułu, bo ożenił sie z siostra mojej mamy, a wiekowo tak jak ja, co i tak nie przeszkadza mu traktować mnie z góry), jak usłyszał rozmowę mojej mamy z babcia ze sie gorzej poczułam w ptk to bezczelnie skomentował przy stole ze "przy drugim zmądrzeje" (juz pomijam fakt ze w boże narodzenie namawiał mnie na cc i że głupia jestem ze wole Sn niz cc na żądanie..). Jak to usłyszałam to aż mi się gorąco zrobiło i pomyślałam że na jego głupotę to nawet trzecie dziecko nie pomoże.tym_janek lubi tę wiadomość
-
Uwielbiam takich "wujaszków dobra rada" nóż się w kieszeni otwiera...
Ja mam generalnie spokój z tą cukrzycą i wydaje mi się, że to się samo teraz unormuje, jak już jem normalnie.
Co do wizyt w ciągu 7 dni to na blogu mama prawnik, albo matka prawnik (jakoś tak) jest pismo do pobrania, które się składa jak odmówią dania terminu w ciągu 7 dni. Doświadczenie moich koleżanek wskazuje, że poza ginekologiem, to w każdej specjalizacji magicznie się znajdują terminy w ciągu 3 dni od złożenia pisma👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
nick nieaktualny
-
Ja mam z pracy z dofinansowaniem ale generalnie jest opcja u nich wykupić pakiet indywidualny, czy umówić się po prostu prywatnie do lekarza bez pakietu, tylko wtedy ceny już są standardowe jak wszędzie gdzie prywatnie się idzie6cs: 08.2018 - synek
-
nick nieaktualny
-
Wlasnie wróciłam z wizyty -leżymy plackiem i to z pupa wyzej. Szyjka z 3,6 zjechała do 2,5 od 26marca. Wizyta za tydzien i za dwa, jesli sie nie zatrzyma to szpital pessar i sterydy. Mikołaj swoją piękną główką uderza mamie w szyjkę.. Gdzie on sie wybiera łobuz?
Luteina wraca dopochwowo 100mgx2, magnez 3x1 i dostaliśmy lek rozkurczowy, ale nie no-spe bo podobno skraca szyjkę??? I mam unikać zaparc bo bd to nasilać czynność skurczowa, nie pamiętam nazwy leku na zaparcia, na "L" 2x1 łyżka, kojarzycie? -
Loczek, niecierpliwe to twoje dziecię. To na L (tez nazwy nie pamientam) to pamientam moja kolezanka pila. Mowila, ze niezbyt smaczne i ze z czasem przestala lyzki brac nawet tylko brala pozadnego łyka bo to dosc lagodne jest. Tej samej kolezance (ona tez miala krotka szyjke) kazali jeszcze miesnie kegla trenowac, aby lepiej trzymaly tam wszystko. Ale to wiesz - na lezaco czy na siedzaco mozna w kazdej chwili w sumie👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
Lactulosum? Chyba napisze esa do gin bo za chiny sobie nie przypomnę, a ona rzucila mi nazwa jak juz wychodziłam z gabinetu i nigdzie nie zapisalam.
Tak wiec do samej mety leżymy i oby do tej mety bylo jeszcze 99dni zgodnie z kalendarzem.tym_janek lubi tę wiadomość