Mamy z rocznika 91
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej. Ja wlasnie kwitnę pod gabinetem, mamy dzis USG III trymestru, a opóźnienie godzinne.. Wizyta na 17:30 a przede mną jeszcze 2 pacjentki.
Bardzo fajne strony znalazłam - pieknyporod i vivatporod - nastraja pozytywnie na to co nas czeka bez skrajności - bez horrorkow i lukrowania. Tego potrzebowałam
Zdecydowaliśmy sie na wózek maxi cosi 3w1 i sytuacja nas pokonała, sam producent nie wie kiedy wózeczki będą dostępne nie wiem co teraz..
Nadostawałam ciuszków dla Malucha, powoli sie kompletujemy:).
Dziewczyny planujące Sn - kupujecie żel położniczy? -
nick nieaktualny
-
Pierwsze słyszę, a po co ten żel?
Ja czekam na wyznaczenie terminu na to usg, już 26 kwietnia zgłosiłam i tak czekam bo robią je poza moją medycyną
Wklejam co zamówiłam, może się przyda komuś, wszystko z apteki gemini, olejek LANSINOH wzięłam bo potrzebujemy jakiś do nauki masażu na szkole rodzenia, a ten był przy okazji dla dzieci też
Maltan, maść, 10ml
URIAGE, Woda termalna, 50ml
URIAGE, woda termalna, 150ml
ETJA, Olej ze słodkich migdałów BIO, 50ml
Marimer Baby, woda morska, spray izotoniczny do nosa, dla dzieci od urodzenia, 50ml
CANPOL, majtki poporodowe, wielorazowe, siateczkowe, rozmiar S/M, 2 sztuki
CANPOL, majtki poporodowe, jednorazowe, rozmiar M, 5 sztuk
BABY ONO, woreczki na zużyte pieluchy, 100 sztuk
CLEANIC Kindii, Pure (dawniej Baby Sensitive), płatki kosmetyczne dla niemowląt, 60 sztuk
Kompresy MEDICOMP, jałowe 5cmx5cm, 50 sztuk
NoseFrida, aspirator do nosa, od urodzenia, 1 sztuka
NUK, wkładki laktacyjne, Ultra Dry Comfort, 30 sztuk + 30 sztuk w prezencie
OCTENISEPT, Płyn, 50ml
Tantum Rosa, 10 saszetek
UNIMER BABY, Natrium Chloratum 0,9%, 50 ampułek po 5ml
WaterWipes, chusteczki nasączane wodą, 4x60 sztuk
WEBER, pieluchy tetrowe 115g/m2, białe, 60x80cm, 10 sztuk
LANSINOH, Earth Friendly Baby, naturalny bezzapachowy olejek do masażu z masłem shea, 125ml
AKUKU, silikonowa szczoteczka do zębów i masażu dziąseł, 1 sztuka
Aromactiv+, plastry aromatyczne, od urodzenia, 5 sztuk
Podkłady higieniczne, poporodowe BELLA MAMMA, 10 sztuk
Podkłady higieniczne Protectiva Baby, 60cm x 60cm, 50 sztuk + Luba Baby, chusteczki, 60 sztukPLPaulina, tym_janek, agniecha2101 lubią tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Ja też planuję zacząć myślenie konkretne o wyprawce w czerwcu dopiero, a po połówkowym tylko chce sobie kupić spodnie ciążowe, bo już została mi 1 para spodni, które jestem w stanie jeszcze dopiąć i 1 mam na gumce.
Muszę też sobie kupić nowy strój kąpielowy, bo piersi mi z mojego aktualnego się już wylewają. Wiecie może gdzie znajdę stroje z górą w rozmiarze E albo F nawet?
W ogóle wczoraj mała mi zaserwowała pierwszego kopniaka Teraz wyczekuję kolejnych z niecierpliwością, bo na razie to było jednorazowe zdarzenie, ale nie do pomylenia z niczym innymagniecha2101, mala_misia lubią tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
Paulina szukała stroju to może coś doradzi ja mam skromne C nawet w ciąży
A spodnie w h&m są fajne jak lubisz rurki. I jakościowo są spoko bardzo. Ja mam dwie pary od nich.
Ja szykuje się na 1 lipca żeby mieć już wszystko i później tylko czekać spokojnie na młodego
Loczek co się stało?tym_janek lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
-
nick nieaktualnyJa lubię spodnie ciążowe z H&M. Legginsy i jeansy. Zadowolona jestem.
Jeśli szukasz samej góry od stroju to nie będzie problemu. Bo duży wybór.
Tam gdzie zawsze kupuje stanik tam był duży wybór - czyli sklep z bielizną.
U mnie było gorzej bo szukałam jednoczęściowego. I większość na mini cycki lub zero usztywnienia.
Np. mama licious
Vivisence
H&M
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 10:17
tym_janek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
W czwartek atakuję lidla po leginsy i te koszulki bez rękawów mężowi obiecałam, że już nic małemu nie kupię bo mamy już za dużo ubranek.
Wygląda na to, że dzisiaj dziewczyny nie zdążą z wypłatą, więc zamówić wózek pojedziemy za tydzień dopiero i to możliwe, że dopiero w czwartek oprócz dzisiejszego dnia mamy wszystkie popołudnia albo ja albo mąż zajęte.
Loczek daj znać czy już ok? Takie sytuacje mnie uświadamiają w tym, że trzeba się sprężać z wyprawką i szykować wszystko. Żeby męża z tym nie zostawić6cs: 08.2018 - synek
-
nick nieaktualny
-
Loczek spokojnie, moją koleżankę 20tc w szpitalu kładli bo szyjka niedomagała, 2x pessar miała ale donosiła spokojnie
Na ip tak jest, było powiedzieć, że coś Cie boli albo jest Ci słabo, to by się pospieszyli tak jesteś niskim priorytetem. A miałaś jakieś bóle czy coś? Czy tak się skróciła bezobjawowo dla Ciebie całkiem?6cs: 08.2018 - synek
-
Dziewczyny, wy tak dużo rzeczy dla maluszka kupujecie? Czy to już po prostu na kolejne miesiące też? Ja tu póki co zupełnie nic, a potem to nawet nie chcę kupować wiele, bo dzieciątko szybko wyrasta. Aż się czuję jak okropna matka teraz szczerze powiedziawszy
Loczek trzymam kciuki, by było dobrze ! -
nick nieaktualnymala_misia wrote:Dziewczyny, wy tak dużo rzeczy dla maluszka kupujecie? Czy to już po prostu na kolejne miesiące też? Ja tu póki co zupełnie nic, a potem to nawet nie chcę kupować wiele, bo dzieciątko szybko wyrasta. Aż się czuję jak okropna matka teraz szczerze powiedziawszy
Loczek trzymam kciuki, by było dobrze !
Mi wyprawka wyszła 9-10 tyś.
Mamy dom bez dzieci więc jest sporo rzeczy które kupić trzeba.
Lista wyprawkowa standardowa którą można znaleźć na necie czy na forach jest na prawdę spora.
☆O i na sierpniowkach na pierwszej stronie jest lista która zbudowaly doświadczone mamy.
I ubranka to na prawdę 10% tego co dziecko potrzebuje.
Np.
- remoncik
- wózek
- fotelik
- meble
- wanienka
- termometr bezdotykowy
- laktator elektryczny lub ręczny
- aspirator do noska
- kolyska do salonu
- prześcieradła, kocyki, rożki
- śpiworek do spania
- i pierdoly: kosmetyki, nożyczki, pieluchy i wyprawka apteczka:)
- koszule do porodu i ogólnie cała torba która jest potrzebna.
- ubranka ? Czy robię zapas lub kupuje nadmiar? Nie sądzę.. faktycznie chce skompletować rozmiar 56 do 68.
Jest tego bardzo dużo.. I oczywiście większość trzrba mieć od razu. Ale są takie które można kupić później..
Tylko trzeba sobie zadać pytanie czy będzie nam się chciało jeździć z malenstwem po sklepach i na niego szukac. Jak teraz można kupić na spokojnie i poszukać tsniej.
I lepiej mieć to wszystko co mamy na liście na 4tygodnie przed porodem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 12:33
-
mala_misia wrote:Dziewczyny, wy tak dużo rzeczy dla maluszka kupujecie? Czy to już po prostu na kolejne miesiące też? Ja tu póki co zupełnie nic, a potem to nawet nie chcę kupować wiele, bo dzieciątko szybko wyrasta. Aż się czuję jak okropna matka teraz szczerze powiedziawszy
Loczek trzymam kciuki, by było dobrze !
Co masz na myśli pisząc dużo? Chodzi Ci o ubranka, czy inne rzeczy?
Ja to co dałam z apteki liczę, że wystarczy na pierwszy może miesiąc jeżeli chodzi o waciki itp. pieluch kupiłam jedną paczkę na razie, a dwie dostałam więc nie mam dużo
Łóżeczko, fotelik, wózek, wanienka to mieć muszę raczej. Jakieś tekstylia typu prześcieradła, śpiworek, pieluszki tetrowe, kocyk no to też trzeba mieć.
Co do ubranek to mam bardzo dużo (tak mi się wydaje przynajmniej), policzyłam aż.. a więc to co mam w szafce czyli rozmiary mniej więcej w przedziale 50-68 na te pierwsze 3-4 miesiące na pewno to mam: body dł. rękaw 19, body krótki rękaw 9, śpiochy 5, pajace 12, bluzki/kaftaniki/sweterek 13, spodnie/półśpiochy/leginsy 15, czapeczki 3, skarpetki 9 par, niedrapki 2 pary.
Brzmi dużo ale.. ja 80% z tego dostałam, a kupiłam najwięcej body z długim rękawem jak jeszcze nie wiedziałam, że coś dostanę z 6 sztuk w lidlu ale na różne rozmiary te koszulki to też nie wyobrażam sobie ubrać koszulki dziecku na rozm. 50, a też taką mam, nie wyrzucam bo a nuż mu ubiorę. Dużo mam spodenek ale to też sporo a'la leginsów już na 62, a kilka półśpiochów w tym jest na 56.
W 16 tygodniu też miałam tylko 2szt. body z h&m które kupiłam po genetycznych i możliwe, że te z lidla miałam bo były akurat więc uznałam, że skorzystam jak są tam, bo w sklepach mają gigantyczne ceny. Spokojnie ja robiłam tak, że jak jechałam z mężem na zakupy i on szedł na dział męski np. w h&m to ja go zostawiałam i szłam na dział dziecięcy zobaczyć czy coś jest w przecenie i tak czasami się coś trafiło taniego6cs: 08.2018 - synek
-
Bardziej chodziło mi o ciuszki, bo wiadomo, że produkty pielęgnacyjne, higieniczne czy akcesoria to kupić trzeba Ja osobiście chce kupić jedynie ciuszki w rozmiarach 56-62, większych już nie, bo ani nie wiem jak maleństwo będzie rosło i jaka pogoda będzie. Jestem zupełnie zielona, a nie chcę potem sobie samej wypominać, że coś kupiłam niepotrzebnie lub nieopatrznie A jak nawet nie będzie mi się chciało potem jeździć to wiadomo, że zawsze można zamówić online. Może zresztą teraz tylko mnie to przerażą, potem jak zacznę te zakupki to pójdzie mi łatwiej i sama się zdziwię, że tyle kupiłam pomimo początkowego dystansu
-
Zresztą, nie oszukujmy się, wyprawka każdej z Nas będzie wyglądała inaczej też Jeśli dobrze pamiętam to Ty Paulina robisz pokoik dla maleństwa, co wiąże się z remontem, mebelkami itp. My zdecydowaliśmy, że do Naszej sypialni wstawimy łóżeczko jedynie, a pokój zrobimy na roczek, bo chcemy by dzieciątko spało z Nami póki co. To już to mi na przykład odchodzi (na jakiś czas ). Z kilka innych rzeczy też sama zrezygnowałam, np. ochraniacze do łóżeczka, bo się boję i tyle.
No i zależy, co człowiek musi kupić, a co dostanie od kogoś innego. Ja myślałam, że większość będę musiała sama kupić, ale ostatnio np. moja ciocia napisała do mnie, że może mi odsprzedać swój kosz Mojżesza i fotelik oraz da trochę ubranek. Więc już coś wyjdzie taniej
Ale reasumując - wyprawka to i tak kosztowna sprawaagniecha2101 lubi tę wiadomość