X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamy z rocznika 91
Odpowiedz

Mamy z rocznika 91

Oceń ten wątek:
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam Marcepanka? Maluch wybiera się na świat czy czeka cię wycieczka do gina?

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • darika Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karakorum jutro już będziesz mieć malutka przy sobie :-). Jak się czujesz? Stres jest? Powodzenia!

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Olgencja Debiutantka

Wysłany: 28 lutego 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek2018 wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4f98bb63bdb1.jpg o na NFZ to można takie kwiatki dostac:D - dzisiejsze foto - oczy samo zuooo:), bedzie diablik juz to widać. Ale zobaczcie jak serce wyglada:D

NFZotwskie obrazki bywają różne :D ja ostatnio dostałam zdjęcie bezkształtnej masy. Ale czekam na połówkowe w 3D tak jak w poprzedniej ciąży i wtedy się napatrzę. U mnie był problem z konkretnym określeniem płci aż do porodu. W trakcie przyjęcia do szpitala na izbie lekarka zrobiła mi usg i wtedy Młody chyba wyczuł, że podgląda go kobieta a nie facet jak było do tej pory i się zaprezentował w pełnej okazałości :D

Loczek2018, tym_janek, karakorum lubią tę wiadomość

34bwyx8dqhjwgc14.png
    f2wli09kim17ois7.png
  • karakorum Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 05:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero teraz lapie mnie stres... To jest takie ciezkie do uwierzenia...
    Na 6.45 do szpitala. Odezwe sie, jak bede sie dobrze czula :*

Marta..a, Loczek2018, tym_janek, Olgencja, lollla7 lubią tę wiadomość

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ani razu nie byłam na NFZ bo i tak mam pakiet od pracodawcy i wszystko w nim jest wiec nie dopłacam za badania.

Ale zaczęłam się zastanawiać jak to jest z położna? Bo chyba na NFZ jesteśmy do jakieś przypisane, kojarzę że ona po porodzie przychodzi raz czy dwa na wizytę chyba? To trzeba w przychodni jakoś ustalic/zgłosić? Chyba że mi się już wszystko pomyliło? Może powinnam raz pójść do ginekologa na NFZ żeby w przychodni wiedzieli? Czy ktoś jest w temacie?
    Powiem szczerze że jak zapisywalam się w nowym mieście do przychodni to dopisalam się do każdej osoby pierwszej z listy Więc nawet nie wiem do kogo jestem :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • darika Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego, co się orientuję to u mnie w mieście jest tak, ze jak się dziecko urodzi to tatuś idzie do przychodni i zgłasza dziecko. Potem umawia się z polozna na wizytę w domu, która kilka razy do nas zagląda.
    Ale dziewczyny pisały, że również przed urodzeniem należy nam się opieka położnej, z którą mamy prawo się spotkać (nie pamiętam od którego tygodnia). Wtedy też trzeba iść do przychodni i zgłosić ciążę. Nie trzeba chodzić do lekarza na NFZ, żeby to się należało.

Mam nadzieję, że nic nie pokrecilam ;-).

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 21t. o poloznej

qb3cp07w5ku95ses.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wybieracie jakoś specjalnie położną środowiskową (jezeli tak to jak? Jest jakas lista czy z polecenia?) czy po prostu zglosicie w przychodni i przyjdzie ta osoba co tam pracuje?

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Olgencja Debiutantka

Wysłany: 1 marca 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o położną to w przychodni 2wiedziałam, że jest typu zdjąć szwy, zważyć dziecko i radź se matko sama. Dlatego zrobiłam rekonesans w ciąży i zapisałam się do szkoły rodzenia na NFZ. Itam miałam za darmola 10 spotkań w ramach zajęć grupowych i gimnastykę a oprócz tego położna była na każdy telefon czy sms. Po porodzie przyjechała 4 razy i nie tylko zdjąć szwy i zważyć dziecko. Pytała jak się czuję, obserwowała jak pielegnuję dziecko i karmię, pomagała z nawałami pępkami i wszystkim co bym potrzebowała. Do tej pory mogę pisać i dzwonić i mogę na nią liczyć.

Loczek2018 lubi tę wiadomość

34bwyx8dqhjwgc14.png
    f2wli09kim17ois7.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym_janek wrote:
    A wybieracie jakoś specjalnie położną środowiskową (jezeli tak to jak? Jest jakas lista czy z polecenia?) czy po prostu zglosicie w przychodni i przyjdzie ta osoba co tam pracuje?
    U mnie nie ma wyboru, bo zdaje się, że jest jedna w przychodni :-P. Ale pamiętam, że, jak zapisywalam się do tej przychodni, to wypełnialam deklaracje z wyborem.

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    już się dowiedziałam, że przy porodzie podaje się do jakiej przychodni ma należeć dziecko i szpital zgłasza narodziny, a po wyjściu ze szpitala trzeba się zgłosić do przychodni i umówić z położną na wizytę :)

tym_janek lubi tę wiadomość

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak u Was z emocjami? U mnie było tak jak zwykle, ale dziś się czuję jak na emocjonalnej kolejce górskiej. Płaczę podczas oglądania programu informacyjnego, potem wszystko jest ok, potem coś mnie zakuje to wpadam w panikę, że coś się złego dzieje, potem się z siebie śmieję, jak mogłam się tak wystraszyć i tak o... jakbym nie była w ciąży to podejrzewałabym u siebie zaburzenie dwubiegunowe.

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nie mija, ja się ostatnio poplakalam bo byłam tak zmęczona że nie miałam siły się przekręcić na drugi bok :)

• Olgencja Debiutantka

Wysłany: 2 marca 2018, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się popłacze zawsze jak usłyszę o niechcianych dzieciach, którym dzieje się krzywda

34bwyx8dqhjwgc14.png
    f2wli09kim17ois7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olgencja wrote:
    Ja się popłacze zawsze jak usłyszę o niechcianych dzieciach, którym dzieje się krzywda

Widzę że Twój synek jest malutki. Boisz się takiej małej różnicy??

• Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym_janek wrote:
    Dziewczyny, a jak u Was z emocjami? U mnie było tak jak zwykle, ale dziś się czuję jak na emocjonalnej kolejce górskiej. Płaczę podczas oglądania programu informacyjnego, potem wszystko jest ok, potem coś mnie zakuje to wpadam w panikę, że coś się złego dzieje, potem się z siebie śmieję, jak mogłam się tak wystraszyć i tak o... jakbym nie była w ciąży to podejrzewałabym u siebie zaburzenie dwubiegunowe.
    tym_janek - u mnie róznie - mam normalne dni, dni wkurwu :), mam dni zmęczenia, ale to co miałam wczoraj i przedwczoraj to mnie sponiewierało.
    Najpierw w środę byłam cąły dzień przerażona (koleżanka wylądowała na porodowce i dotarło do mnie że w lipcu czeka mnie to samo i zdjęła mnie panika) no aż mi się płakać chciało tak byłam przerażona i znerwicowana że jak to - ja mam urodzić, że bd boleć, że o matko boska nie dam rady nie przeżyję tego. o godz 20 dostałam foto młodej, kumpela urodziła, poród lekki i bezproblemowy, córeczka śliczna, niezamęczona porodem, 56cm, 3560g :). I na noc wyluzowałam :)
    An a drugi dzien od rana mi się płakać chciało, bo ona już urodziła a ja jeszcze nie, nie uwierzycie - pierwszy raz w życiu komuś zazdroscilam - że już urodziła, że coreczka, że taka śliczna, że wszystko tak idealnie i bez powikłań.. i cały dzień chorobliwa zazdrość az łzy miałam w oczach. Niepodobne do mnie. Nie mogłam sobie ze sobą poradzić, wróciłam do domu z pracy i ani czymś sie zając, ani się zrelaksować, ani się zdrzemnąć żeby nastrój się rozszedł. Masakra :) wstyd się przyznać.. hormony ciązowe...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2018, 12:08

qb3cp07w5ku95ses.png
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek to żaden wstyd, nie od nas to zależy przecież. Ja im więcej czytam o różnych komplikacjach tym bardziej świruję jak patrzę na zdjęcia zdrowych dzieci, bo ich mamy już wiedzą, że wszystko poszło ok, a tu tyle się jeszcze może zdarzyć. A potem też mi głupio, że po co ja tak w ogóle myślę skoro się nie powinnam stresować.

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Olgencja Debiutantka

Wysłany: 2 marca 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Widzę że Twój synek jest malutki. Boisz się takiej małej różnicy??

Trochę się boję ale otaczają mnie same pozytywne przykłady. Wiem, że na początku będzie ciężko. Synek dał spory wycisk i po 3 miesiącach od porodu ważyłam mniej niż przed ciążą -19 kilogramów. Chciałam mieć małą różnicę wieku bo o synka trochę nam zeszło starań. W planach jest jeszcze trzeci maluch ale to dopiero kiedy dzieci będą szły do szkoły żeby móc je spokojnie odprowadzać

PLPaulina lubi tę wiadomość

34bwyx8dqhjwgc14.png
    f2wli09kim17ois7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się marzy taka mała różnica wieku. :D żeby dzieci były zgrane.. :)

• Olgencja Debiutantka

Wysłany: 2 marca 2018, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Też mi się marzy taka mała różnica wieku. :D żeby dzieci były zgrane.. :)

Gorzej jak mi się zgrają w brojeniu :p ale nie ukrywam, że lęk bardzo mocno przysłania mi podekscytowanie przygodą jaka nas czeka. Myślałam, że w kolejnych ciążach się tak nie przeżywa wszystkiego ale jak poczułam pierwsze wyraźne puknięcia w brzuchu to się ucieszyłam jak gwizdek :D

34bwyx8dqhjwgc14.png
    f2wli09kim17ois7.png
‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ