X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe (2023) Mamusie
Odpowiedz

Marcowe (2023) Mamusie

Oceń ten wątek:
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 17 września 2022, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście karmienie na początku jest trudne, dlatego proście o pomoc.
    Czy to położną, a najlepiej zorientować się, czy jest w szpitalu doradca laktacyjny. Nie dajmy się tez zwariować i nie demonizujmy sobie tego wszystkiego. Oczywiście na początku to jest spory ból, zwłaszcza że jednocześnie kurczy się macica. Ja nie wiedziałam co mnie bardziej boli 🙈 karmiłam 7 miesięcy które były ciężkie bo młody jadł tylko na leżąco i tylko w naszym łóżku 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Boże jak przeszliśmy na mm to moje życie nabrało innych barw. Także to karmienie nie może być tez naszą kulą u nogi. Dla mnie było bardzo ważne, żeby młody jadł z butli i rzeczywiście co jakiś czas mu podawałam.
    Dzięki temu bez problemu mogłam wyjść na dłuższe zakupy, czy do fryzjera :) teraz myśle, ze będę chciała karmić (chociażby z ekonomicznych względów $$), ale opcja butli tez jest dla mnie ważna. Na pewno nie będę odciągać, bo nie chce na to tracić życia. Jeśli będzie trzeba to dam mm i świat się nie zawali. Szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2022, 16:09

cmllp2.png
  • BoboBolek Autorytet

Wysłany: 17 września 2022, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicaloca wrote:
    Chcesz się podzielić typami ? :D

Mi się podoba Kacper :) drugi może być Baltazar 🤣🤣

15lat temu poznałam imię Iga. Dla mnie imię idealne.
    Chciałam tak dać na imię córce. Problemem było to, że w rodzinie męża jest już Iga.
    W końcu, po narodzinach młodej, zdecydowaliśmy się zapytać starszej Igi ( wtedy jakoś 12 letniej) czy nie ma nic przeciwko. Była zachwycona.
    Tak wiec mamy w rodzinie dwie Igi :)

Dla chłopca nie mam idealnego imienia.
    Od lat podobają mi się Bruno i Zachary (Zasiu). Tydzień temu koleżanka podsunęła mi imię Kosma.
    Trzy imiona ładne, ale żadne nie jest dla mnie idealne. W każdym jest jakiś drobiazg który mi przeszkadza.
    Żadne z powyższych nie przejdzie -raczej- u męża.

Dlatego dzisiaj przygotowałam listę wszystkich imion męskich nadanych w PL w 2021 roku.
    Będziemy przeglądać 😅

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 17 września 2022, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia BoboBolek! Mi Bruno tez się podoba, oświeciło mnie z tym imieniem ostatnio i pobiegłam uradowana do męża ze „mamy to!” A ten na to „jak pies??” … zapomniałam ze pies teściów ma tak na imię 🙈 na ten moment mamy dwa które jesteśmy w stanie przyjąć w drodze kompromisu: Krzysztof lub Henryk. Jeszcze dumamy. :)

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Anula23 Znajoma

Wysłany: 18 września 2022, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 😚
    A u mnie sytuacja wyglądała następująco: od paru lat podobają mi się te same imiona. Fart chciał, że mojemu mężczyźnie też 💪🏻
    Tu problemu żadnego nie ma, ale jaki ogromny był mój smutek, gdy zobaczyłam listę najpopularniejszych imion męskich roku 21 i 22, i wszystkie trzy imiona są w pierwszej czwórce 🥺
    Pociesza mnie fakt, że w mojej i Jego rodzinie nie ma Antka, Janka ani Franka. Na wsi też się słyszy inne imiona dla noworodków świeżo wyklutych 😂. Także może jeszcze ta moda w moje rejony nie dotarła 😏
    Niemniej jednak trochę smutno, jakby było 3 Antków w jednej klasie, ale na siłę swoich upodobań nie będę zmieniać 👌🏻

11.08.2022 Mamy ❤ 1 cm szczęścia

02.08.2022 bhcg 13 000

25.07.2022 bhcg 410

21.07.2022 II 😍

03.2022 ciąża biochemiczna 💔

08.2021 poronienie zatrzymane 💔
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula my na przykład wybraliśmy kilka lat temu, ze jak będzie druga córka, to Zosia. Ostatnio się zrobiło te imie bardzo popularne, ale my ani w rodzinie, ani wśród bliskich znajomych Zosi nie mamy. Wiec jak będzie dziewczynka i tak tak damy, jakoś mnie to nie wzrusza czy coś jest teraz modne czy nie. A jak będzie chłopiec, to chcemy dać Tymek :) Ja bardziej patrzę po rodzinie, żeby na przykład nie było dwóch Ignasiow w tym samym wieku. Chciałam tak dać dla synka, ale brat męża nas wyprzedził, 2 lata temu dał tak na imię. No to już odpuściłam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2022, 11:34

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja w ogóle nie patrzę czy imiona są popularne czy nie, to ma nam się podobać. Moja kuzynka ma na imię Gabriela, ale damy tak na imię naszej córce, bo nam się po prostu podoba, a z kuzynką nie mamy jakiegoś super kontaktu 🤷‍♀️

Co do kp.. Mam mieszane uczucia, bo wiem ile problemów może przysporzyć, ale jestem pewna, że każda z nas to potrafi lub może się nauczyć (nie licząc wyjątków kiedy to naprawdę kobieta nie może karmić piersią). Niemniej jest to szczególnie dla pierworódki często trudne zadanie.

Ja przy pierwszym synu nic zupełnie nie wiedziałam o kp, u mnie w rodzinie nikt nie karmił piersią, moje koleżanki nie miały jeszcze wtedy dzieci, nie chodziłam do szkoły rodzenia ani na spotkania z położną. Po prostu postanowiłam, że będę karmić małego samodzielnie i koniec kropka. Udało się, choć młody był wcześniakiem

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • BoboBolek Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie imię to bardzo ważna i trudna decyzja.

Nie dałabym dziecku na imię tak samo jak nazywa się inne dziecko w najbliższej rodzinie. Moja córka nazywa się tak samo jak jej kuzynka. Jednak nie jest to najbliższe kuzynostwo. Przypuszczam, że w przyszłości nie będą się widywać częściej niż raz na parę lat przy okazji jakiegoś ślubu czy pogrzebu.

Nie dałabym też imienia z pierwszej 3 lub 5 najpopularniejszych imion. Aczkolwiek większość moich znajomych ma właśnie Franków, Janków, Hanki czy Zosie. I super! Zocha to jedno z najlepszych imion! Super tylko nie dla moich dzieci, bo nie leży to w mojej naturze. Myślę, że 95% bliskich mi osób byłoby zdziwionych gdyby moje dziecko dostało jedno z najpopularniejszych imion 😉

Boje się też dużej oryginalności. Do tej grupy należy imię Kosma. Bardzo mi się podoba. Aleeee… Jestem przekonana, że trafi się grono ludzi, zwłaszcza starszych, z nieprzyjaznymi komentarzami. Na mnie by to wrażenia pewnie nie zrobiło, ale kto wie jakie będzie moje dziecko. Może będzie przebojowym nastolatkiem i będzie miał w dupie takie uwagi, a imię będzie mu jeszcze dodawać uroku, będzie potrafił oryginalne imię wykorzystać jako atut. Albo zupełnie przeciwnie… i jako dorosły człowiek wróci do mnie z pretensjami, że przeze mnie miał nieprzyjemności w młodości…

I wiele innych aspektów staram się brać pod uwagę… zdrobnienie przykładowo… Gabriel, Gabi… według mnie fajne… tylko czy całe życie facet by nie był Gabrysiem?

Eh… ciężka sprawa…

Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam. Prawda jest taka, że o gustach się nie dyskutuje…
    Miłego dnia! 🥰

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w niedzielę.

Mój syn ma na imię Szymon, zawsze mi się podobało i właśnie jak zobaczyłam że zyskuje na popularności to miałam wątpliwości. Teraz w klasie jest 2 Szymonow.
    A córkę nazwałam Lidia z przekonaniem że to bardzo mało popularne imię. W grupie przedszkolnej są 2 🤣
    Teraz dzidziuś został nazwany Kacper. Jakoś ja tak wymieniałam te imiona przy pierworodny i on jak usłyszał Kacper, to od razu zareagował: Tak, tak Kacper. I wiecie że chyba już tak zostanie. Mi się podoba, mężowi też. A nawet jakiejś wielkiej rozkminki nie było jak przy dwójce pierwszych dzieci. 🤔

Rozpoczęłam ten temat kp , może część pierworódek jest wystraszona wizja problemów. Każda ma swoją historię, ale wiedząc co może nas spotkać, łatwiej się będzie odnaleźć w nowej roli. Moim zdaniem bardzo trudnej i tylko nieliczne od początku wyciągają cyca i już karmią.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2022, 14:29

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam syna Aleksandra i to też jest popularne imię, a jednak jest jedyny w klasie. Mam też Feliksa i w przedszkolu i teraz w szkole jest jedyny. No i Julian, znam jednego Julka, ale to są bardzo dalecy znajomi więc nie ma konfliktu ☺️

Dokładnie o gustach się nie dyskutuje. Każdy wibiera to, co mu pasuje, co się podoba.

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Luusia Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam się z mężem od dawna podoba Basia i tak damy córce na imię.

Hermiona5, Jusia 82 lubią tę wiadomość

age.png
    44 lata
    Klinika Vitrolive / Bocian
    KIR: Bx
    Obecne: 2DS1
    Brakujące: 2DS2, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    Rozjechane cytokiny - TNF alfa > 48tys., IL2>500, IL10>9000
    ANA 2 - ujemne
    On - morfologia 0%, fragmentacja DNA 11%

08 - 12. 2019 - 3 procedury IVF - łącznie 5 blastek, transfery nieudane
    02.2020 - 09.2021 stymulacja aromkiem- 05.2020 - [*] 8tc

10.2021 - IV procedura IVF KD - 10 blastek ❄️ 11.2021 - 4AA - 🙁, 12.2021 - 4AA - 🙁
    04.2022 - 4AA - accofil, intralipid, AH, embryoglue, encorton, heparyna
    10dpt - 114mlU/ml, 12dpt - 355mlU/ml,16dpt - 2259mlU/ml, 6t3d 💔-krwiak
    06.2022 - 4AA - accofil, intralipid, embryoglue, prograf/ encorton
    8dpt - 135,8mlU/ml, 10dpt - 313,3mlU/ml, 14dpt - 1235mlU/ml
    28dpt - mamy❤️, CRL-0,71cm -6t4d
    9t6d - 3,02cm CRL, 12t - prenatalne ok, NIFTY - zdrowa 👧
    20t0d - połówkowe ok
    38t - CC, 2320g, 49cm
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 🙂

Może i hartowanie już ,,niemodne,, ale ja zapobiegawczo jednak użyję hehe w pewnym momencie leciało więcej krwi niż mleka aż dostałam zakaz karmienia do wygojenia i zniknięcia strupów bo zamiast brodawek miałam strupy 😳 na szczęście szybko się zagoiło. ( Wtedy pomógł laktator bo mogłam podać swoje mleko)

Laski ja w ogóle nie myślę jeszcze jak nazwać dziecko 🙈 może jak poznamy płeć to nas zmobilizuje.

Tymczasem w domu zimno jak w lodówce a ja oglądam świąteczne filmy 🤣🤣

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim 😉 byłam troszkę nieaktywna przez weekend, ale byliśmy u rodziców i chciałam sobie odpocząć. Nad imieniem jeszcze nie myśleliśmy, najpierw wolałabym poznać płeć 😅 Odliczam tylko dni do kolejnej wizyty...
    Poza tym przyszła mi wczoraj poduszka do spania, ale jest jakaś taka duża, a mamy dosyć wąskie łóżko i się zastanawiam, na ostatniej wizycie fizjo pokazała mi swoją i była taka mniejsza, wygodna, muszę ją następnym razem podpytać gdzie kupiła ;)

A powiedzcie czy wy też miewacie skurcze nóg w nocy? U mnie nie dość, że bóle w pośladkach nie odpuszczają i przewracam się ciągle z boku na bok to doszły skurcze :(

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• BoboBolek Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaaa,
    Skurczy nie miałam.
    Drgała mi powieka. Zaczęła 5dni przed ostatnią wizytą u lekarza.
    Na wizycie lekarz powiedział, że mam brać Aspargin 2x1 przez 3/5dni, do ustąpienia objawów.
    I faktycznie przeszło po 3 dniach. Brałam 5dni.

Powiedział, że brać tak za każdym razem jak pojawi się drapanie powieki i skurcze nóg.

Informacyjnie.

Ja to w ogóle nie nie biorę bez konsultacji z moim lekarzem, ale wiem, że niektóre dziewczyny bez problemu korzystają z takich informacji co zalecają inni.

Mikaaa92 lubi tę wiadomość

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaa może bierz magnez zanim porozmawiasz z lekarzem? Ja w tej ciąży skurczów jeszcze nie miałam, ale pamietam, ze w ciazy z córką raz mnie złapało pod koniec, obudziłam sie z bólem i aż usiadłam a mąż do mnie: rodzisz? Jedziemy do szpitala? To było takie smieszne. Wytłumaczyłam mu, że to inny skurcz, ale juz nie zasnął :D teraz na szczęście mnie omija :D

Ja byłam z rana na pobraniu krwi i badaniu moczu. Po powrocie do domu zaliczyłam natomiast kolejne wymioty. Niech to sie juz skonczy!

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia biedaku..... Myślisz, że to przez to, że na czczo pojechałaś czy jeszcze Cię męczą te wymioty? Trzymam kciuki, żeby to był ostatni raz 😗

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2022, 09:49

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No chyba pobiorę magnez i może spróbuję pić więcej wody 🤔 Ale dopytam lekarza w przyszłym tygodniu co radzi w takich sytuacjach.

Gusia, jeszcze Cię złapało? Bidulka... mnie czasami jeszcze zemdli, najczęściej rano w kuchni, ale już ODPUKAĆ! wymiotów nie ma. A jak stoisz z wagą?

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy ostatnio juz nie wymiotowałam kilkanaście dni. Mdłości nadal mam rano i wieczorem, ale na tym sie konczyło. Mysle, ze dzis to wina tego, ze byłam na czczo własnie. No i ja wgle mam chorobe lokomocyjna, nie lubie w ciazy strasznie jezdzic samochodem. Naprawde robie to jak musze :D

Mikaa mam 1,5+ kg na plusie. Ale moi bliscy twierdzą, ze np na twarzy bardzo schudłam. Nie dziwi mnie to skoro nadal rzygam xd

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z Wami z okropną migreną 😔
    Nie mogę wziąć swoich leków na receptę, bo w ciąży nie można i tak męczę się, bo paracetamol nic nie pomoże 🥺

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Aniamania Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w poniedziałek. Oby Wam samopoczucie się poprawiło szybciutko ❤️
    Ja też mam jeszcze uporczywe mdłości wieczorami głównie, 16 tydz już więc niech się już kończą!

Luusia, Basia to piękne imię, bardzo bym je rozważała dla córki gdyby moja mama nie miała tak na imię:)
    Co do imienia to mój syn jeszcze nie był w planach a miał być Adamem. Jest dosyć popularne ale w przedszkolu na 70 trzylatków on jest jeden. Córka Natalią, ale moja siostra dała tak swojej na imię. Potem miała być Gabrielą, ale mojej szefowej córka ma tak na imię i słyszę je sto razy dziennie, byłoby dziwnie później, ale nie wykluczam. W mojej głowie stanęło na Zosi ale mojemu mężowi się nie bardzo podoba no i jest bardzo popularne, za to Adaś nie wiadomo dlaczego już kilka razy nazwał tak swoją potencjalną siostrę😆 mamy inne typy ale będziemy decydować jak już płeć się potwierdzi. W mojej naturze nie leżą raczej wyszukane i rzadkie imiona. Dobrze, że każdy ma swój gust bo co by to było gdyby każdy miał taki sam.

Ja akurat skurczy nie mam ale mam zespół niespokojnych nóg. Dawno mi się nie pojawiał ale tak jak w pierwszej ciąży teraz mam nasilenie. Też biorę magnez i widzę poprawę, albo to placebo😅

A wczoraj wieczorem poczułam ewidentnego kopniaka😍

Mikaaa92, Luusia, Jusia 82 lubią tę wiadomość

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • Roksi Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny! Trzymam kciuki żeby wszystkie nieprzyjemne dolegliwości jak najszybciej minęły 😔 mi tez coś dziś niedobrze, a było już o wiele lepiej.. 😬

Co do imienia tez bym nie wybrała takiego bardzo popularnego, z drugiej strony jak będzie chłopiec to mamy tylko imię Leon na liście po dziadku męża, a myśle ze jest to imię z 10 top nadawanych 😂 także zobaczymy..

Magnez tez brałam w poprzedniej ciąży bo mnie nogi bolały, a później brzuch trochę twardnial. Ale to było jakos na dalszym etapie..

Jutro przede mna dopiero prenatalne, te prawie 4 tyg okropnie się dłużyły..trochę mam stres, ale udało mi się dziś znaleźć serduszko pierwszy raz od tygodnia wiec jakos to musi być 🫣

U nas dziś deszczowo..wszystkiego dobrego dziewczyny 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2022, 11:55

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
‹‹ 127 128 129 130 131 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ