X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe (2023) Mamusie
Odpowiedz

Marcowe (2023) Mamusie

Oceń ten wątek:
  • Natija Koleżanka

Wysłany: 19 września 2022, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro mam wizytę i już się nie mogę doczekać 😊
    Na sądzie 4kg na plusie 🙈większość poszła w piesi i brzuch.
    Co do skurczy to mam nóg i zespół niespokojnych nóg powrócił.Magnes i chodzenie pomagają narazie.
    Wczoraj pośladek bolał a dzisiaj coś mnie w plecach w prawym boku boli,nie wiem co to.
    Co do imienia to mam problem,mam już w domu Wanesse i Viktoria…trzecia dziewczynka i nie wiemy jakie teraz…Dobrze,ze jeszcze trochę czasu mamy.

Co do karmienia piersią to tym razem bardzo bym chciała i napewno
    Powalczę,żeby się udało.

• Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roksi i Natija kciuki za wizytę :)

No to widzę, że nasze dolegliwości ciążowe mają się dobrze i nie jestem sama 😂 Właśnie się rolowałam przy ścianie, oby coś to dało. A bierzecie sam magnez? Bo ja mam tylko magnez + wit B6 w domu... a wit. B mam już w suplementach ciążowych i nie chciałabym jej brać w nadmiarze 🤨

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2022, 08:48

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ciekawości spojrzałam na top 10 w imionach w pierwszej połowie 2022r. i wygląda to tak:

Dziewczynki:
    Zofia , Zuzanna, Hanna, Maja, Laura, Julia, Oliwia, Alicja, Lena, Pola

Chłopcy:
    Antoni, Jan, Aleksander, Franciszek, Nikodem, Jakub, Leon, Stanisław, Mikołaj, Szymon

I coś w tym jest bo patrząc chociażby na moje przyjaciółki które rodziły w ostatnim roku to jest Nikodem, Lena i Mikołaj :D Nie powiem, mi też się podoba kilka z tych list, a najbardziej Szymek, który niestety odpada z powodu naszego nazwiska (śmiesznie by brzmiało), Zuza też fajne... czuję że czekają nas długie rozmowy z mężem :)

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roksi, Natija trzymam kciuki za Wasze wizyty ☺

Dziewczyny, właśnie kilka minut temu poczułam pierwsze ruchy maleństwa 😍 na początku obserwowałam czy to jednorazowo, ale powtórzyło się kilka razy w tym samym miejscu, więc to musiało być to! Aż się roześmiałam 🥰❤

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2022, 13:00

Mikaaa92, Roksi, Kaczka, Zniechecona, Jusia 82, Luusia, Pralinka lubią tę wiadomość

age.png

👶 02.03.2023 💖 2600g bobasa 10/10pkt • 9cs 🍀 • 29.06 ⏸ • 24.10 345g • 02.11 480g • 30.11 750g • 19.12 1175g • 25.01 2050g • 15.02 2400g
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermiona super!

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, witam się po dzisiejszej wizycie u nowego gina. Tracę wiarę w lekarzy na NFZ.
    Starszy koleś, też mnie nie zbadał na fotelu, ale to może i spoko. Nie koniecznie muszę nogi rozkładać przed kolejnym facetem 🙈
    Zrobił USG na którym ja to nic nie widziałam. Dał na wyniki, powiedział że cukier za wysoki i mam przejść na dietę cukrzycowa, tyle to ja sama już wiedziałam. A skierowania do diabetologa nie dał.
    Powiedział że potas mam za niski i powinnam coś sobie brać 🤷🤣
    Hmmm może sobie Aspargin wybiorę z aptecznej półki , to będzie z magnezem jak już mam się sama leczyć. 🤣😅 Na moje zawroty głowy stwierdził że to musi być neurologiczne bo ciąża nie daje takich objawów.
    I teraz hicior. Z miesiączki mam termin na 09.02 a z pierwszego USG na 02.03. I ten termin z USG jest jak najbardziej prawdopodobny bo kolejne USG to potwierdzały. Tylko że już tę USG prenatalne i USG z dziś przesuwają termin na 23.02. Obawiam się sytuacji gdzie albo urodzę za wcześnie i uznają ciążę za donoszona a będzie to wcześniak, albo w tym marcu będą mi poród wywoływać bo stwierdza że już za długo i łożysko się starzeje. 😭

Natija jak przeczytałam 2 pierwsze imiona to pomyślałam o Weronice. Chyba temu że też na W .

Mikaaa92 - Szymon piękne imię. Aż ciekawa jestem jak macie na nazwisko 😁

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka Ty to masz przeboje z tymi lekarzami... 🙆‍♀️ ja dzwoniłam do gina i też kazał mi pobrać Aspargin. A zawroty głowy się zdarzają w ciąży, niech nie przesadza, że to od razu neurologiczne.

Nazwiska nie zdradzę, ale uwierz mi - nie pasuje 😂

Hermiona ale fajnie! Zazdraszczam :)

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• BoboBolek Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka,
    Termin z miesiączki masz na luty?
    Tak różne terminy z USG na tym etapie to jest aż niewiarygodne.
    Może słaby sprzęt lekarzy?

Hermiona,
    Super! Uwielbiałam to uczucie w pierwszej ciąży. Nawet na końcówce. Mnie akurat mało kiedy zabolało.
    Ja czułam ruchy tylko raz. Przedwczoraj. Od tego czasu cisza.
    Staram się nie przejmować 😜

Hermiona5 lubi tę wiadomość

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka a to możliwe, żebyś miła owulacje tak daleko od srodka cyklu? Na tym etapie to chyba nawet z powodu cukrów taka różnica w wielkości dziecka aż trudna do uwierzenia! I w ogóle to bardzo Ci współczuje tych lekarzy. Serio. Jakaś masakra…

Hermiona cudnie z ruchami!!! ❤️❤️❤️

Ja już mam swoje poranne wyniki i wszystkie są okej. Trochę mi znów lecą płytki, ale powalczę dietą. W poprzedniej ciąży miałam ten sam problem. I wyszły mi śladowe ilości białka w moczu, ale siostra lekarka mówi, ze śladowe w ciąży są okej. Wierze jej :D pozdrawiam z moim znów tragicznie niskim ciśnieniem. I ze srodka burzy, leje u nas właśnie i mega grzmi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2022, 15:20

Hermiona5 lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermiona to musiało być piękne :)

U nas cały dzień mrzy i wyszłam dosłownie tylko na chwilę po chleb. Miałam iść poćwiczyć bo ból kręgosłupa/biodra znów wrócił ale ta pogoda mnie przeraża... ;)

Lusia- mi się imię Basia też ogromnie podoba. My na razie zamknęliśmy temat imienia i aż boję się wracać bo po przejrzeliśmy chyba wszystkie imiona męskie i żadne nas jakoś nie przekonało :)

Luusia, Hermiona5 lubią tę wiadomość

age.png

Starania od 2014 , 1 ICSI maj 2018, 2 ICSI sierpień 2019, 3 ICSI kwiecień 2021
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
    22 dpt- YS+,CRL 1,17 mm, FHR +
    7t6d- CRL 15mm, FHR 167/min
    9t0d- CRL 23,2 mm, FHR 169/min
    NIFTY- zdrowy chłopiec, wysokie ryzyko preeklampsji
    13.03.2023, g.13:20, Maciejek- 51 cm,2870 g szczęścia do kochania 🧡🧡🧡
  • Kaczka Ekspertka

Wysłany: 19 września 2022, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermiona5 wrote:
    Roksi, Natija trzymam kciuki za Wasze wizyty ☺

Dziewczyny, właśnie kilka minut temu poczułam pierwsze ruchy maleństwa 😍 na początku obserwowałam czy to jednorazowo, ale powtórzyło się kilka razy w tym samym miejscu, więc to musiało być to! Aż się roześmiałam 🥰❤
    Hermiona ale czad !!!
    pierwsze czy kolejne dziecko ?

• Pralinka Koleżanka

Wysłany: 19 września 2022, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Dziewczyny, witam się po dzisiejszej wizycie u nowego gina. Tracę wiarę w lekarzy na NFZ.
    Starszy koleś, też mnie nie zbadał na fotelu, ale to może i spoko. Nie koniecznie muszę nogi rozkładać przed kolejnym facetem 🙈
    Zrobił USG na którym ja to nic nie widziałam. Dał na wyniki, powiedział że cukier za wysoki i mam przejść na dietę cukrzycowa, tyle to ja sama już wiedziałam. A skierowania do diabetologa nie dał.
    Powiedział że potas mam za niski i powinnam coś sobie brać 🤷🤣
    Hmmm może sobie Aspargin wybiorę z aptecznej półki , to będzie z magnezem jak już mam się sama leczyć. 🤣😅 Na moje zawroty głowy stwierdził że to musi być neurologiczne bo ciąża nie daje takich objawów.
    I teraz hicior. Z miesiączki mam termin na 09.02 a z pierwszego USG na 02.03. I ten termin z USG jest jak najbardziej prawdopodobny bo kolejne USG to potwierdzały. Tylko że już tę USG prenatalne i USG z dziś przesuwają termin na 23.02. Obawiam się sytuacji gdzie albo urodzę za wcześnie i uznają ciążę za donoszona a będzie to wcześniak, albo w tym marcu będą mi poród wywoływać bo stwierdza że już za długo i łożysko się starzeje. 😭

Natija jak przeczytałam 2 pierwsze imiona to pomyślałam o Weronice. Chyba temu że też na W .

Mikaaa92 - Szymon piękne imię. Aż ciekawa jestem jak macie na nazwisko 😁

Koniczynka a jaki ternin masz wpisany w karcie ciąży?
    Ja w poprzedniej ciąży też miałam rozbieżność z terminami. Wg OM 14.03, wg USG 28.03. Trzymałam się tego z pierwszego USG w 6 tyg. (później dzieciątka różnie rosną stąd się zmienia). W karcie ciąży miałam wpisane dwa, lekarz prowadzący też ten z USG traktował jako właściwy, w szpitalu roznież nie było z tym problemu.
    Ostatecznie urodziłam 2.04 więc jakby patrzeć na ten z OM to prawie 3 tyg. po terminie 😆
    Nie wiem kiedy dokładnie miałam owulacje (cykle często mam długie więc była szansa że późno) ale na podstawie plamienia implantacyjnego, testów i wyników bety wiedziałam, że ten z OM nie ma sensu.

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pralinka, Gusia - z pierwszego USG tuż po teście ciążowym nie wyszedł żaden termin bo był tylko pęcherzyk ciążowy, a według miesiączki powinnam być wtedy w 8tc. Potem gdy zarodek miał 2mm termin wyszedł na 02.03. Ten z miesiączki ma się nijak do rzeczywistości, ale jak widać lekarze mają zakodowane że owulacja to 14 dzień cyklu i tyle. A że ja rodzę duże dzieci to z biegiem czasu te wyniki na USG mogą znacznie odbiegać. Córka miała 59cm gdy się urodziła w 38t. Niektóre dzieci nie mają tyle po miesiącu. Mało tego każde z dzieci ma duże główki, ten kawaler również bo gdy komp liczy tylko główkę to wogole wychodzi 17.02.
    A mi pozytywny test ciążowy wyszedł dopiero 48dc. I to słaba kreska, 3 dni wcześniej miałam test negatywny.
    Tylko lekarze nie chcą tego słuchać.

Jest dramat z tymi lekarzami na których trafiam. Na kolejna wizytę zapisałam się do jeszcze innego. 🙈 Tym razem jest to ordynator oddziału położniczego na którym mam zamiar rodzic. Kojarzę go bo po porodzie córki, wypisywał mnie z szpitala.
    Jak mi się nie spodoba to obrażam się czekam aż się urodzi. 😝😝😝

Ja ruchy czuje już codziennie.
    Ale mam ponad 200g człowieka w sobie 😁

23.07.2015 - synek

event.png
  • BoboBolek Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, tych terminów to nie można brać na sztywno.
    Ok.
    Problem się robi jeśli z jakiegoś powodu poród musi być wywoływany w 38tygodniu lub teoretycznie mamy przenoszoną ciąże i na indukcję idziemy pare dni przed skończeniem 42 tygodnia.

W pierwszej ciąży wyznaczono mi termin na podstawie OM. W USG 1 trymestru wyszedł termin podobny +3dni.
    W przypadku tak małej różnicy lekarz nie koryguje terminu i bierze ten z OM.
    Ja wiedziałam, że wiek ciąży jest źle wyliczony.
    Miałam kontrole u ginekologa w dniu w którym teoretycznie powinnam być w pierwszym dniu ciąży, a lekarz na USG widział, że nie było jeszcze owulacji.
    Chcieli wywoływać u mnie poród w 42+6. Według moich obliczeń 41+3lub4.
    Młoda sama ruszyła do wyjścia zanim podano mi oksytocynę.

Na patologii leżała ze mną dziewczyna która skierowano na cesarkę. Miała jakaś chorobę i chcieli zrobić CC najszybciej „w terminie” czyli chyba 38+0.
    Dziecko trafiło do inkubatora, okazało się, że jest młodsze.

Też umówimy się, żadne z powyższych nie jest tragedią. Aczkolwiek dobrze mieć wyznaczony termin dobrze.

Ja tym razem znowu mam wyznaczony termin na za szybko. 3-5 dni różnicy…

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2022, 19:51

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BoboBolek mysle jak Ty, ze właśnie w przypadku niektórych różnic to jest naprawdę ważne.. ja teraz tez mam 3 dni rozbieżności właśnie między terminem z Om i z usg, mysle, ze ten z usg jest dobry, bo miałam ovu wcześniej niż w 14 dniu na 100%, ale ufam lekarzowi który mówi, ze 3 dni to jeszcze niewielka różnica i mam w karcie ten z om.

A odchodząc od tematu ciąży, miałam jutro szczepić młoda na ospę, nawet mąż wziął wolne, żeby z nią pojechać, a ona dzis od rana glut i teraz na wieczor zaczęła się pokładać i marudzić. Przekładamy na za tydzień, czemu takie rzeczy zawsze się dzieją, jak lepiej by było być zdrowym 😅 na ostatnim wyjeździe szukaliśmy lekarza, bo miała gorączkę i chore gardło…

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z synem też miałam 4 dni różnicy i uwierzyłam lekarzowi że to żaden problem. Żeby było śmiesznie dokładnie wiedziałam kiedy była owulka i nawet urodziłam 4 dni wcześniej.

Ale teraz ta rozbieżność to 22 dni !!!
    I tak jak piszecie, najgorzej gdy ten poród nie nastąpi wtedy gdy trzeba z jakiejś przyczyny.
    Plus zaczęłam się marwtic wielkością główki, dziś wyszla wielkość odpowiadającą 18+3 a według tego terminu na 02.03 dziś jest 16+4. To prawie 2 tygodnie!!! Czy może być aż taka różnica i będzie to normalne?

Gusia - moja córka dziś wstała z gorączką 38' a wczoraj mąż przestał gorączkować. Eh. Jesień ...

23.07.2015 - synek

event.png
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczka wrote:
    Hermiona ale czad !!!
    pierwsze czy kolejne dziecko ?
    Pierwsze, więc jestem w szoku, bo nastawiałam się, że poczuje coś dopiero w okolicy 20tygodnia 😮 ale maluch mnie miło zaskoczył 🥰

Konieczynka ordynator to już nie może być nietrafiony - trzymam kciuki za Twoją kolejną wizytę, oby w końcu udało się trafić do dobrego lekarza!

age.png

👶 02.03.2023 💖 2600g bobasa 10/10pkt • 9cs 🍀 • 29.06 ⏸ • 24.10 345g • 02.11 480g • 30.11 750g • 19.12 1175g • 25.01 2050g • 15.02 2400g
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 19 września 2022, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka chyba na Twoim miejscu zapisalabym się do jakiegoś specjalisty prywatnie. Nawet jakbym miała pojechać kawałek dalej. I to pewnie na 2 wizyty bo jedna to mało. Nie będzie miał co porównywać nawet ..

Natija dawaj imię Valentina. Będzie idealne 🙈 ja tak chciałam córkę nazwać w 1 ciazy ale był syn 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2022, 22:38

cmllp2.png
  • Roksi Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny!

Ja za 2.5 h mam wizytę…czekam już jak na szpilkach 🙈
    Tydzien temu poszłam zrobić toxo(dostałam skierowanie od innego lekarza na NFZ) i o ile wynik IgG dostałam tego samego dnia, to ten drugi nie..pisze do 7 dni roboczych.. ale nie rozumiem jednej rzeczy. Drugi parametr powinien być IgM a ja mam wpisane na tej stronie ALABU IgA?? Co to za parametr :/ nie przechodziłam nigdy toxo prawdopodobnie wiec nie wiem czy isc powtorzyc i zrobić prywatnie czy co..miała któraś tak?

Co się ruchów, wydaje mi się ze czuje i to dość intensywnie takie gilgotki pomiędzy spojeniem łonowym i pępkiem, ale w pierwszej ciąży miałam tak koło 14tc to mi powiedzieli ze to nie są ruchy i na logikę tez tak myśle, ale co to w takim razie? 😅 szczególnie czuc jak siedzę na kanapie i mam podkurczone nogi 🙈raz z lewej, raz z prawej, czasami na środku 🙈

Konieczynka tez bym chyba poszła prywatnie..strasznie duże rozbieżności masz, wcale tego nie ogarniam 😅

Natija powodzenia! O której masz? 🌸

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • Aniamania Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was w deszczowy wtorek. Konieczynka, ja tez bym poszła prywatnie do jakiegoś polecanego lekarza z dobrym sprzętem, niech oceni sytuację. Teraz to już dzieci zaczynają rosnąć w różnym tempie i im jest większe tym USG oszacuje wcześniejszą datę porodu więc nie ma się co tym kierować, ale może by pokierował co robić na końcówce ciąży.
    Miałam nieprzyjemność z dwoma ordynatorami i byli okropni. Oby ten do którego się wybierasz okazał się w porządku.
    Ja mam 3 dni rozbieżności wg daty z om i daty z pierwszych prenatalnych ale nie miałam zbyt regularnych okresów po łyżeczkowaniu. W każdym razie ludziom mówię, że mam termin na około 10 marca🙈.

Powodzenia dziewczyny na dzisiejszych wizytach. Czekam na wieści 👍
    A ja dzisiaj zauważyłam, że wszystkie słoiki z dżemem, który ostatnio robiłam z jabłek ze swojej jabłonki się popsuły 😔 a tyle było obierania bo były takie drobne.

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
‹‹ 128 129 130 131 132 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ