Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja jutro mam wizytę i już się nie mogę doczekać 😊
Na sądzie 4kg na plusie 🙈większość poszła w piesi i brzuch.
Co do skurczy to mam nóg i zespół niespokojnych nóg powrócił.Magnes i chodzenie pomagają narazie.
Wczoraj pośladek bolał a dzisiaj coś mnie w plecach w prawym boku boli,nie wiem co to.
Co do imienia to mam problem,mam już w domu Wanesse i Viktoria…trzecia dziewczynka i nie wiemy jakie teraz…Dobrze,ze jeszcze trochę czasu mamy.
Co do karmienia piersią to tym razem bardzo bym chciała i napewno
Powalczę,żeby się udało. -
Roksi i Natija kciuki za wizytę
No to widzę, że nasze dolegliwości ciążowe mają się dobrze i nie jestem sama 😂 Właśnie się rolowałam przy ścianie, oby coś to dało. A bierzecie sam magnez? Bo ja mam tylko magnez + wit B6 w domu... a wit. B mam już w suplementach ciążowych i nie chciałabym jej brać w nadmiarze 🤨Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2022, 08:48
💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Z ciekawości spojrzałam na top 10 w imionach w pierwszej połowie 2022r. i wygląda to tak:
Dziewczynki:
Zofia , Zuzanna, Hanna, Maja, Laura, Julia, Oliwia, Alicja, Lena, Pola
Chłopcy:
Antoni, Jan, Aleksander, Franciszek, Nikodem, Jakub, Leon, Stanisław, Mikołaj, Szymon
I coś w tym jest bo patrząc chociażby na moje przyjaciółki które rodziły w ostatnim roku to jest Nikodem, Lena i Mikołaj Nie powiem, mi też się podoba kilka z tych list, a najbardziej Szymek, który niestety odpada z powodu naszego nazwiska (śmiesznie by brzmiało), Zuza też fajne... czuję że czekają nas długie rozmowy z mężem💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Roksi, Natija trzymam kciuki za Wasze wizyty ☺
Dziewczyny, właśnie kilka minut temu poczułam pierwsze ruchy maleństwa 😍 na początku obserwowałam czy to jednorazowo, ale powtórzyło się kilka razy w tym samym miejscu, więc to musiało być to! Aż się roześmiałam 🥰❤Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2022, 13:00
Mikaaa92, Roksi, Kaczka, Zniechecona, Jusia 82, Luusia, Pralinka lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, witam się po dzisiejszej wizycie u nowego gina. Tracę wiarę w lekarzy na NFZ.
Starszy koleś, też mnie nie zbadał na fotelu, ale to może i spoko. Nie koniecznie muszę nogi rozkładać przed kolejnym facetem 🙈
Zrobił USG na którym ja to nic nie widziałam. Dał na wyniki, powiedział że cukier za wysoki i mam przejść na dietę cukrzycowa, tyle to ja sama już wiedziałam. A skierowania do diabetologa nie dał.
Powiedział że potas mam za niski i powinnam coś sobie brać 🤷🤣
Hmmm może sobie Aspargin wybiorę z aptecznej półki , to będzie z magnezem jak już mam się sama leczyć. 🤣😅 Na moje zawroty głowy stwierdził że to musi być neurologiczne bo ciąża nie daje takich objawów.
I teraz hicior. Z miesiączki mam termin na 09.02 a z pierwszego USG na 02.03. I ten termin z USG jest jak najbardziej prawdopodobny bo kolejne USG to potwierdzały. Tylko że już tę USG prenatalne i USG z dziś przesuwają termin na 23.02. Obawiam się sytuacji gdzie albo urodzę za wcześnie i uznają ciążę za donoszona a będzie to wcześniak, albo w tym marcu będą mi poród wywoływać bo stwierdza że już za długo i łożysko się starzeje. 😭
Natija jak przeczytałam 2 pierwsze imiona to pomyślałam o Weronice. Chyba temu że też na W .
Mikaaa92 - Szymon piękne imię. Aż ciekawa jestem jak macie na nazwisko 😁
-
Konieczynka Ty to masz przeboje z tymi lekarzami... 🙆♀️ ja dzwoniłam do gina i też kazał mi pobrać Aspargin. A zawroty głowy się zdarzają w ciąży, niech nie przesadza, że to od razu neurologiczne.
Nazwiska nie zdradzę, ale uwierz mi - nie pasuje 😂
Hermiona ale fajnie! Zazdraszczam
💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Konieczynka,
Termin z miesiączki masz na luty?
Tak różne terminy z USG na tym etapie to jest aż niewiarygodne.
Może słaby sprzęt lekarzy?
Hermiona,
Super! Uwielbiałam to uczucie w pierwszej ciąży. Nawet na końcówce. Mnie akurat mało kiedy zabolało.
Ja czułam ruchy tylko raz. Przedwczoraj. Od tego czasu cisza.
Staram się nie przejmować 😜Hermiona5 lubi tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Konieczynka a to możliwe, żebyś miła owulacje tak daleko od srodka cyklu? Na tym etapie to chyba nawet z powodu cukrów taka różnica w wielkości dziecka aż trudna do uwierzenia! I w ogóle to bardzo Ci współczuje tych lekarzy. Serio. Jakaś masakra…
Hermiona cudnie z ruchami!!! ❤️❤️❤️
Ja już mam swoje poranne wyniki i wszystkie są okej. Trochę mi znów lecą płytki, ale powalczę dietą. W poprzedniej ciąży miałam ten sam problem. I wyszły mi śladowe ilości białka w moczu, ale siostra lekarka mówi, ze śladowe w ciąży są okej. Wierze jej pozdrawiam z moim znów tragicznie niskim ciśnieniem. I ze srodka burzy, leje u nas właśnie i mega grzmiWiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2022, 15:20
Hermiona5 lubi tę wiadomość
-
Hermiona to musiało być piękne
U nas cały dzień mrzy i wyszłam dosłownie tylko na chwilę po chleb. Miałam iść poćwiczyć bo ból kręgosłupa/biodra znów wrócił ale ta pogoda mnie przeraża...
Lusia- mi się imię Basia też ogromnie podoba. My na razie zamknęliśmy temat imienia i aż boję się wracać bo po przejrzeliśmy chyba wszystkie imiona męskie i żadne nas jakoś nie przekonałoLuusia, Hermiona5 lubią tę wiadomość
Starania od 2014 , 1 ICSI maj 2018, 2 ICSI sierpień 2019, 3 ICSI kwiecień 2021
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
22 dpt- YS+,CRL 1,17 mm, FHR +
7t6d- CRL 15mm, FHR 167/min
9t0d- CRL 23,2 mm, FHR 169/min
NIFTY- zdrowy chłopiec, wysokie ryzyko preeklampsji
13.03.2023, g.13:20, Maciejek- 51 cm,2870 g szczęścia do kochania 🧡🧡🧡 -
Hermiona5 wrote:Roksi, Natija trzymam kciuki za Wasze wizyty ☺
Dziewczyny, właśnie kilka minut temu poczułam pierwsze ruchy maleństwa 😍 na początku obserwowałam czy to jednorazowo, ale powtórzyło się kilka razy w tym samym miejscu, więc to musiało być to! Aż się roześmiałam 🥰❤
pierwsze czy kolejne dziecko ?
-
Konieczynka wrote:Dziewczyny, witam się po dzisiejszej wizycie u nowego gina. Tracę wiarę w lekarzy na NFZ.
Starszy koleś, też mnie nie zbadał na fotelu, ale to może i spoko. Nie koniecznie muszę nogi rozkładać przed kolejnym facetem 🙈
Zrobił USG na którym ja to nic nie widziałam. Dał na wyniki, powiedział że cukier za wysoki i mam przejść na dietę cukrzycowa, tyle to ja sama już wiedziałam. A skierowania do diabetologa nie dał.
Powiedział że potas mam za niski i powinnam coś sobie brać 🤷🤣
Hmmm może sobie Aspargin wybiorę z aptecznej półki , to będzie z magnezem jak już mam się sama leczyć. 🤣😅 Na moje zawroty głowy stwierdził że to musi być neurologiczne bo ciąża nie daje takich objawów.
I teraz hicior. Z miesiączki mam termin na 09.02 a z pierwszego USG na 02.03. I ten termin z USG jest jak najbardziej prawdopodobny bo kolejne USG to potwierdzały. Tylko że już tę USG prenatalne i USG z dziś przesuwają termin na 23.02. Obawiam się sytuacji gdzie albo urodzę za wcześnie i uznają ciążę za donoszona a będzie to wcześniak, albo w tym marcu będą mi poród wywoływać bo stwierdza że już za długo i łożysko się starzeje. 😭
Natija jak przeczytałam 2 pierwsze imiona to pomyślałam o Weronice. Chyba temu że też na W .
Mikaaa92 - Szymon piękne imię. Aż ciekawa jestem jak macie na nazwisko 😁
Koniczynka a jaki ternin masz wpisany w karcie ciąży?
Ja w poprzedniej ciąży też miałam rozbieżność z terminami. Wg OM 14.03, wg USG 28.03. Trzymałam się tego z pierwszego USG w 6 tyg. (później dzieciątka różnie rosną stąd się zmienia). W karcie ciąży miałam wpisane dwa, lekarz prowadzący też ten z USG traktował jako właściwy, w szpitalu roznież nie było z tym problemu.
Ostatecznie urodziłam 2.04 więc jakby patrzeć na ten z OM to prawie 3 tyg. po terminie 😆
Nie wiem kiedy dokładnie miałam owulacje (cykle często mam długie więc była szansa że późno) ale na podstawie plamienia implantacyjnego, testów i wyników bety wiedziałam, że ten z OM nie ma sensu. -
Pralinka, Gusia - z pierwszego USG tuż po teście ciążowym nie wyszedł żaden termin bo był tylko pęcherzyk ciążowy, a według miesiączki powinnam być wtedy w 8tc. Potem gdy zarodek miał 2mm termin wyszedł na 02.03. Ten z miesiączki ma się nijak do rzeczywistości, ale jak widać lekarze mają zakodowane że owulacja to 14 dzień cyklu i tyle. A że ja rodzę duże dzieci to z biegiem czasu te wyniki na USG mogą znacznie odbiegać. Córka miała 59cm gdy się urodziła w 38t. Niektóre dzieci nie mają tyle po miesiącu. Mało tego każde z dzieci ma duże główki, ten kawaler również bo gdy komp liczy tylko główkę to wogole wychodzi 17.02.
A mi pozytywny test ciążowy wyszedł dopiero 48dc. I to słaba kreska, 3 dni wcześniej miałam test negatywny.
Tylko lekarze nie chcą tego słuchać.
Jest dramat z tymi lekarzami na których trafiam. Na kolejna wizytę zapisałam się do jeszcze innego. 🙈 Tym razem jest to ordynator oddziału położniczego na którym mam zamiar rodzic. Kojarzę go bo po porodzie córki, wypisywał mnie z szpitala.
Jak mi się nie spodoba to obrażam się czekam aż się urodzi. 😝😝😝
Ja ruchy czuje już codziennie.
Ale mam ponad 200g człowieka w sobie 😁 -
Tak, tych terminów to nie można brać na sztywno.
Ok.
Problem się robi jeśli z jakiegoś powodu poród musi być wywoływany w 38tygodniu lub teoretycznie mamy przenoszoną ciąże i na indukcję idziemy pare dni przed skończeniem 42 tygodnia.
W pierwszej ciąży wyznaczono mi termin na podstawie OM. W USG 1 trymestru wyszedł termin podobny +3dni.
W przypadku tak małej różnicy lekarz nie koryguje terminu i bierze ten z OM.
Ja wiedziałam, że wiek ciąży jest źle wyliczony.
Miałam kontrole u ginekologa w dniu w którym teoretycznie powinnam być w pierwszym dniu ciąży, a lekarz na USG widział, że nie było jeszcze owulacji.
Chcieli wywoływać u mnie poród w 42+6. Według moich obliczeń 41+3lub4.
Młoda sama ruszyła do wyjścia zanim podano mi oksytocynę.
Na patologii leżała ze mną dziewczyna która skierowano na cesarkę. Miała jakaś chorobę i chcieli zrobić CC najszybciej „w terminie” czyli chyba 38+0.
Dziecko trafiło do inkubatora, okazało się, że jest młodsze.
Też umówimy się, żadne z powyższych nie jest tragedią. Aczkolwiek dobrze mieć wyznaczony termin dobrze.
Ja tym razem znowu mam wyznaczony termin na za szybko. 3-5 dni różnicy…Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2022, 19:51
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
BoboBolek mysle jak Ty, ze właśnie w przypadku niektórych różnic to jest naprawdę ważne.. ja teraz tez mam 3 dni rozbieżności właśnie między terminem z Om i z usg, mysle, ze ten z usg jest dobry, bo miałam ovu wcześniej niż w 14 dniu na 100%, ale ufam lekarzowi który mówi, ze 3 dni to jeszcze niewielka różnica i mam w karcie ten z om.
A odchodząc od tematu ciąży, miałam jutro szczepić młoda na ospę, nawet mąż wziął wolne, żeby z nią pojechać, a ona dzis od rana glut i teraz na wieczor zaczęła się pokładać i marudzić. Przekładamy na za tydzień, czemu takie rzeczy zawsze się dzieją, jak lepiej by było być zdrowym 😅 na ostatnim wyjeździe szukaliśmy lekarza, bo miała gorączkę i chore gardło… -
Z synem też miałam 4 dni różnicy i uwierzyłam lekarzowi że to żaden problem. Żeby było śmiesznie dokładnie wiedziałam kiedy była owulka i nawet urodziłam 4 dni wcześniej.
Ale teraz ta rozbieżność to 22 dni !!!
I tak jak piszecie, najgorzej gdy ten poród nie nastąpi wtedy gdy trzeba z jakiejś przyczyny.
Plus zaczęłam się marwtic wielkością główki, dziś wyszla wielkość odpowiadającą 18+3 a według tego terminu na 02.03 dziś jest 16+4. To prawie 2 tygodnie!!! Czy może być aż taka różnica i będzie to normalne?
Gusia - moja córka dziś wstała z gorączką 38' a wczoraj mąż przestał gorączkować. Eh. Jesień ... -
Kaczka wrote:Hermiona ale czad !!!
pierwsze czy kolejne dziecko ?
Konieczynka ordynator to już nie może być nietrafiony - trzymam kciuki za Twoją kolejną wizytę, oby w końcu udało się trafić do dobrego lekarza! -
Konieczynka chyba na Twoim miejscu zapisalabym się do jakiegoś specjalisty prywatnie. Nawet jakbym miała pojechać kawałek dalej. I to pewnie na 2 wizyty bo jedna to mało. Nie będzie miał co porównywać nawet ..
Natija dawaj imię Valentina. Będzie idealne 🙈 ja tak chciałam córkę nazwać w 1 ciazy ale był syn 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2022, 22:38
-
Czesc dziewczyny!
Ja za 2.5 h mam wizytę…czekam już jak na szpilkach 🙈
Tydzien temu poszłam zrobić toxo(dostałam skierowanie od innego lekarza na NFZ) i o ile wynik IgG dostałam tego samego dnia, to ten drugi nie..pisze do 7 dni roboczych.. ale nie rozumiem jednej rzeczy. Drugi parametr powinien być IgM a ja mam wpisane na tej stronie ALABU IgA?? Co to za parametr nie przechodziłam nigdy toxo prawdopodobnie wiec nie wiem czy isc powtorzyc i zrobić prywatnie czy co..miała któraś tak?
Co się ruchów, wydaje mi się ze czuje i to dość intensywnie takie gilgotki pomiędzy spojeniem łonowym i pępkiem, ale w pierwszej ciąży miałam tak koło 14tc to mi powiedzieli ze to nie są ruchy i na logikę tez tak myśle, ale co to w takim razie? 😅 szczególnie czuc jak siedzę na kanapie i mam podkurczone nogi 🙈raz z lewej, raz z prawej, czasami na środku 🙈
Konieczynka tez bym chyba poszła prywatnie..strasznie duże rozbieżności masz, wcale tego nie ogarniam 😅
Natija powodzenia! O której masz? 🌸 -
Witam Was w deszczowy wtorek. Konieczynka, ja tez bym poszła prywatnie do jakiegoś polecanego lekarza z dobrym sprzętem, niech oceni sytuację. Teraz to już dzieci zaczynają rosnąć w różnym tempie i im jest większe tym USG oszacuje wcześniejszą datę porodu więc nie ma się co tym kierować, ale może by pokierował co robić na końcówce ciąży.
Miałam nieprzyjemność z dwoma ordynatorami i byli okropni. Oby ten do którego się wybierasz okazał się w porządku.
Ja mam 3 dni rozbieżności wg daty z om i daty z pierwszych prenatalnych ale nie miałam zbyt regularnych okresów po łyżeczkowaniu. W każdym razie ludziom mówię, że mam termin na około 10 marca🙈.
Powodzenia dziewczyny na dzisiejszych wizytach. Czekam na wieści 👍
A ja dzisiaj zauważyłam, że wszystkie słoiki z dżemem, który ostatnio robiłam z jabłek ze swojej jabłonki się popsuły 😔 a tyle było obierania bo były takie drobne.