Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam łożysko na przedniej ścianie i od 17tc czułam łaskotanie w dole brzucha, ale takie prawdziwe ruchy dopiero w okolicach 20tc Wczoraj nawet mąż poczuł kopniaczka jak przyłożył twarz do brzuszka.
Ja do szpitala mam ok. 16km ale trzeba przebić się przez miasto więc może to zająć w zależności od pory dnia 30-45min.
Dziewczyny miałyście może jakieś bóle po prawej stronie brzucha? Nie wiem czy to powiększająca się macica mi na coś uciska... ale kłuje mnie często od jakichś dwóch dni.💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Madzixon niejedna z nas chorowała w czasie ciąży, od zwykłego przeziębienia i bólu gardła raczej nie dzieje się od razu krzywda dziecku w brzuchu. Osobiście dopóki nie jest to nic poważniejszego nie brałabym antybiotyku, chyba że to angina jak jest aż taki ból gardla. Naturalne metody i leki bezpieczne dla kobiet w ciąży. Też aktualnie mam katar i ból gardła.
Ja ruchy nieregularne poczułam w 15 tygodniu. Teraz już codziennie czuję malutką, oczywiście szczególnie jak się kładę😀
Ja do jednego szpitala mam jakieś 15 min, do drugiego z pół godziny, jeszcze nie zdecydowałam gdzie będę rodzić ale po doświadczeniach z pierwszego porodu nie przewiduję żebym potrzebowała jakiegoś nagłego transportu.
Co do wieku to ja mam 30 lat, mój mąż też i jako jedni z nielicznych z grona znajomych mamy dziecko. Także jestem w sumie pozytywnie zaskoczona, że tu taki rozkład wiekowy🙂. Jusia, Luusia w dzisiejszych czasach to normalne taki wiek na dziecko więc w ogóle bym się nie przejmowała.
Jakie macie rozwiązanie na przewijak? Na łóżeczku, specjalna komoda?
Madzixon lubi tę wiadomość
-
Madzixon miałam covida i stan podgorączkowy w 10tc, byłam na izbie przyjęć ale tylko dlatego, że zemdlałam i mój mąż spanikował. Lekarz kazał mi odpoczywać, pić dużo płynów i brać paracetamol. Nie da się chyba pozbyć obaw o dziecko.
Infekcję w ciąży często się zdarzają więc póki nie masz wysokiej gorączki zachowaj spokój 😘
Na prenatalnych było wszystko dobrze, połówkowe przede mną jeszcze
Madzixon lubi tę wiadomość
-
Dokładnie, ja w obu ciążach byłam chora i w obu słyszałam od lekarzy, ze póki nie ma wysokiej gorączki, to dzidziuś jest względnie bezpieczny. Tym się zawsze pocieszałam. W tej ciąży byłam chora paskudnie tydzień przed pierwszymi prenatalnymi, potem na usg i na połówkowych Zosia zdrowa, wiec to raczej mój organizm się uleczył tylko z tym paskudztwem
Co do ruchow i łożyska na przedniej ścianie, to ja od 16 tygodnia czułam już ruchy na tyle, by być pewną, ze to to. Wcześniej dwa razy jakieś musniecia w 15 tygodniu. Teraz czuje ruchy już bardzo wyraźnie, mąż tez czuje już wyraźnie kopniakiMadzixon lubi tę wiadomość
-
Ja ruchy zaczęłam czuć pare dni temu, zazwyczaj rano i wieczorem, nie są jednak jakieś mocne, takie delikatne. U mnie dziś 18+6
A przewijak chcę taki:
https://www.ikea.com/pl/pl/p/gulliver-stol-do-przewijania-bialy-20307037/?gclsrc=aw.ds&gclid=Cj0KCQjwwfiaBhC7ARIsAGvcPe4zByHtdcOt5t3_4M1frafNGXo58moBhMLGmrU4pgMyv2GaG-pRWOIaAos5EALw_wcB&gclsrc=aw.dsAniamania lubi tę wiadomość
👧+🧑+👶+🐻❄️
2023 - synek ❤️
31.12.2024 ⏸️ beta 33
2.01.2025 beta 123
23.01 - wizyta -
My mamy przewijak na komodzie odkręcany. To znaczy teraz komoda bez przewijaka, po tym, jak córka przestała korzystać, przed porodem mąż znów założy. Mamy z Vox kolekcja vintage i bardzo polecam takie rozwiązanie
Aniamania lubi tę wiadomość
-
My przewijak mamy na komodzie malm z Ikei. Do tej pory przewijamy Julka, a 2 dni temu skończył 14 miesięcy. Tak nam wygodnie i nie będziemy kombinować. Na komodzie oprócz przewijaka mieści się koszyk na pieluchy, kremy, chusteczki i niewielki zegarek, który robi też za lampkę, bo jest leciutko podświetlany
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2022, 13:20
-
Dzieki dziewczyny za odp odnośnie ruchów. Zobaczymy jak to się rozwinie u mnie za tydzien czy dwa 😊
Ja nadal używam przewijak mimo ze córka ma 1.5 roku, wolnostojący z woodies i na nim tez mam wszystkie pieluchy, leki w pudełkach itd 😊
Tu jeszcze stara fotka za nim się córka urodziła, teraz doszły jeszczcze szafy i więcej bałaganu 😂Aniamania lubi tę wiadomość
-
Ulaa wrote:My przewijak mamy na komodzie malm z Ikei. Do tej pory przewijamy Julka, a 2 dni temu skończył 14 miesięcy. Tak nam wygodnie i nie będziemy kombinować. Na komodzie oprócz przewijaka mieści się koszyk na pieluchy, kremy, chusteczki i niewielki zegarek, który robi też za lampkę, bo jest leciutko podświetlany
Ulaa a ta nakładka do przewijania ma standardowo 50x70? Przykręcaliacie ją jakoś specjalnie? Takie rozwiązanie mi pasuje bo ma od razu szuflady, oszczędność miejsca.
PS. Ładny pokoik
-
Aniamania wrote:Ulaa a ta nakładka do przewijania ma standardowo 50x70? Przykręcaliacie ją jakoś specjalnie? Takie rozwiązanie mi pasuje bo ma od razu szuflady, oszczędność miejsca.
PS. Ładny pokoik
Przewijak leży na specjalnej nakładce kupionej na allegro za około 100 zł. Leży bardzo ściśle więc nie ma mowy o wysunięciu, a sama nakładka jest przymocowana do komody.
W pierwszej szufladzie mam z jednej strony leki dla Julka, obok zapasy typu maść bepanthen, a dalej czapeczki, skarpetki, rajstopy itp. W kolejnych dolnych szufladach mamy ubranka rozmiary "na teraz", w trzeciej ubranka rozmiary większe "na później" a w najniższej kocyki, podusie itp.
Dziękuję, wszystko planowałam sama, a mąż był wykonawcą 😃
Obok komody z jednej strony stoi łóżeczko, a z drugiej strony stoi szafa też z Ikei. Po drugiej stronie od komody stoi łóżko, na którym śpimy z mężem, bo jeszcze nie chcemy zostawiać Julka samego na noc w pokoiku ☺️Gusia_ lubi tę wiadomość
-
Szuflady w ogóle są super dla małych dzieci. Ulaa my mamy w sumie bardzo podobna organizacje. W górnej szufladzie leki/przybory kosmetyczne i połowa ubranek na teraz, w drugiej kolejne ciuszki i na dole inne tekstylia i rzeczy kupione na wyrost nasza córa tez z nami spi. I chyba nie przeniesiemy jej jeszcze za szybko do innego pokoju, nie jest na to na pewno emocjonalnie gotowa, to straszna przylepa. Mam tylko nadzieje, ze siostra nie będzie jej budziła
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2022, 18:08
Ulaa lubi tę wiadomość
-
Oj tak przy córce na początku tylko komoda i organizery z ikea do szuflad. Jednak teraz gdy ma już wiekszy rozmiar ciuszków, do tego bluzy sukienki itp to większość rzeczy przerzuciłam już na wieszaki. Teraz bobas przejmie komodę 🫣
-
Roksi ja ciagle czekam na ten piekny moment, aż młoda dostanie w grudniu szafę. Tez planuje zwolnić komodę dla bobasa, ale u nas jeszcze pokoj w remoncie. Jak te ciuszki są małe to sporo się ich mieści, potem niby więcej dużo nie kupowałam, ale gabarytowo każdy większy i już jest teraz trochę ciasno. Wiec czekam na rewolucje z utęsknieniem ❤️ W przyszłym tygodniu już chyba będziemy malować, potem podłoga, oświetlenie i meblowanie wreszcie! Choć mamy szafę w skosie, na wymiar, wiec ten montaż tez nie będzie taki hop-siup
Roksi lubi tę wiadomość
-
U mnie przewijak leży na ziemi 🤣
Mieliśmy taki nakładany na łóżeczko, które stało w pokoiku młodej. Średnio się sprawdzał, ale to ze względu na lokalizacje.
Większość czasu miałam go odpięte od łóżeczka i położone na toaletce w naszej sypialni. W nocy bliżej łóżka, w dzień bliżej salonu.
Od kiedy młoda nauczyła się obracać (4-5mc) musieliśmy go przenieść na podłogę. Szalona próbowała się na nim obracać.
Teraz nie wiem na jako się zdecydujemy. Może komoda albo taki przewijak z miejscem na pudełka pod spodem.
Trochę mi szkoda kupować komodę. I tak byłaby tylko na chwilę.
Docelowo ubrania młodego będą w tej samej szafie co córki.
Mamy u niej w pokoju szafę na wymiar. W sumie 2,5m.
W części z szafkami za duże ubrania, sukienki i kurtki na wieszakach (i wiele więcej).
W części z szufladami, od góry:
1. Artykuły Higieniczne
2. Ubrania Młodego
3. Ubrania Córki
4. Akcesoria ( skarpetki, rajstopki, czapeczki, śliniaczki itp)
5. Tekstylia do spania, śpiworki, kocyki, rożki.
Potwierdzam, że szuflady to super rozwiązanie.⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Roksi ja 20 tydzień i nie czuje ruchów.
Przewijak będę kładła na łóżeczko. Używałam go tylko po kąpieli więc ....
Komody nie planuje, kupilam od razu szafę przy 1 dziecku i nie zawracalam sobie głowy co zrobić z komoda. A na 1 i 2 nie ma miejsca. ( Szafa ma polki wieszaki i szuflady)
My po przygodach. W sobotę pojechaliśmy z młodą na nocną opiekę bo zaczął boleć brzuch i gorączka. Stamtąd skierowanie na sor. Koniec końców okazało się, że małej weszło jelito cienkie w jelito grube. Podczas USG głowica wyciągnęli to i wszystko jest ok. Wysiedzialam się na tym sorze kilka godzin bo dopiero około północy podjęli decyzję, że mała ma zostać na noc to wróciłam do domu a tata został. Oczywiście przez te wszystkie godziny się mała zajmowali, badali i sprawdzali.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2022, 11:17
-
U mnie sprawdzał sie bardzo przewijak nakładany na łóżeczko. Nie zajmował dodatkowego miejsca a dzięki niemu mogłam przebierać chłopców bez bólu pleców
Ja ruchy czuje już od dłuższego czasu, ale mam wrażenie, że w tej ciąży poczułam je później niż w poprzedniej. Mino, że tu i tu łożysko było na przedniej ścianieWiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2022, 11:30
-
Lucy ale mieliście przeboje... dobrze że lekarze to ogarnęli, dużo zdrówka 🤞
Ja planuję kupić przewijak na komodę, którą już mamy plus kilka koszyczków i na razie styknie Co do łóżeczka to musimy się przejechać do sklepu zobaczyć to wszystko na żywo bo nadal mam dylemat czy inwestować w Chicco Forever czy mniejszą dostawkę do pół roku i później drewniane łóżeczko 🤔🤷♀️ Obecnie toczymy zaciekłe rozmowy o imieniu 🤣
A ja od czasu ostatniej wizyty jestem jakaś poschizowana tą szyjką, coś mnie kłuje co jakiś czas w kroczu i od razu mam czarne myśli 😖💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Ja miałam przewijak nakładany na łóżeczko a komodę obok, fajne to rozwiązanie ale tym razem nie rozstawiam łóżeczka od razu więc chyba zakupię komodę i na to przewijak jak u Uli. Tylko nie wiem czy nie 3 szuflady bo mam 164 cm wzrostu i 4 może być za wysoko🙈
Lucy ale historia, wgłobienie bardzo boli, musiała się Twoja mała nacierpieć 😞
Mikaa u nas mój mąż miał zryw na wybór imienia po pierwszym prenatalnym ale nie wybraliśmy ostatecznie, a teraz w ogóle mu się nie spieszy, tylko ja zagaduję. Synek za to stwierdził, że będzie Zosia (chyba ma w przedszkolu 😂). Chciałabym coś wybrać, bo głupio już mówić 'dziecko' albo 'dziewczynka' haha.
-
nick nieaktualny