X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe (2023) Mamusie
Odpowiedz

Marcowe (2023) Mamusie

Oceń ten wątek:
  • Andzelina Ekspertka

Wysłany: 31 października 2022, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope28 ja właśnie rozważam zakup od dłuższego czasu ale słyszałam różne opinie 🙄 a niestety straszna ze mnie panikara w ciąży i nie umiem podejść na spokojnie. Wizyty też mam co 4 tygodnie i zamiast się cieszyć to się stresuję
    Poza tym 20tc a ja nie jestem pewna czy to co czuję to ruchy dziecka

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam detektor, kupowałam w poprzedniej ciąży, dawał mi spokoj. W tej jeszcze ani razu nie użyłam i mam nadzieje, ze nie będzie potrzeby. Wiec stoi w szafce ;)

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2022, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam używać jakoś od 16tc i bez problemu znajduje serduszko. Ja też z tych panikujących więc mnie to uspokaja tym bardziej, że jeszcze nie czuję takich regularnych ruchów.

Anula23 lubi tę wiadomość

• Roksi Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam jumper z Vinted, w pierwszej ciąży codziennie słuchałam teraz tak może raz w tygodniu. No z detektorem to rozniej ale teraz w tych okolicach 20 tyg to już łatwo znaleźć, udaje mi się od razu albo w ciągu max minuty. W 15 tc to czasami nawet 20/30 min nic wiec odpuszczałam i próbowałam na drugi dzień wtedy :)

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • BoboBolek Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Dzisiaj miałam wizytę, przełożoną z 08.11
    Z maluszkiem wszystko dobrze.
    Lekarz zrobił mi wymaz. Gołym okiem żadnej infekcji nie widać, ale miewam uczucie opuchnięcia.
    Może tak być, z powodu wzmożonego ukrwienia. Jednak lekarz zdecydował się na wymaz.

Ja chyba z wiekiem ciąży robię się spokojniejsza. Już w ogóle od momentu pojawienia się ruchów.
    Myślałam wcześniej nad detektorem, ale już odszedł ten pomysł w niepamięć,

Pozdrawiam!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2022, 16:07

Madzixon, Zniechecona, Ciążowa_Gapsy lubią tę wiadomość

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam

Przeżyłam wesele, poprawiny i nocowanie gości weselnych u mnie w domu 🙈
    Miałam wstawić fotę w sukience, ale żeby było śmiesznie nie mam ani jednej 🙈
    Corka usnęła na mszy, tuż po tym jak przeczytałam List SW.Pawla do Koryntian ( o miłości ), resztę mszy trzymałam ja na kolanach. Więc później moje dzieci tańczyły do 23.30. Żeby nie było wstali o 8.00
    Ja mimo obaw, bawiłam się fajnie, miałam co zjeść z tą swoją cukrzyca ciążowa, ogólnie super.
    Tylko z tym nocowaniem... Moja kuzynka, która w życiu u mnie nie była, miała przyjechać wcześniej do domu, a przyjechała prosto do kościoła. Na sali dałam jej tylko klucz i wysłałam adres smsem. 🙃 Miała być ona, jej 20letnia córka i koleżanka córki, która robiła za partnerkę dla syna. W końcu rano się okazało że ten syn też u nas spał, a ta moja kuzynka na kanapie. No ale jej sprawa że wybrała te kanapę a łóżko oddała synowi. Gorzej że ja nie wiedziałam że ten chłopak u mnie śpi. Cóż. Tacy ludzie. Poprawiny były na 12.00 i wyobraźcie sobie że te panienki siedziały w pokoju zamknięte do momentu aż my z mężem wyszliśmy z domu. Na sali ani na weselu, ani na poprawinach do nas nie podeszli. Nocleg jak w hotelu. Masakra że tak można się zachować.

Ruchy czuje od 14/15 tygodnia, w tej chwili na tyle intensywne,że aż bolesne i nawet to mnie trochę denerwuje że mi spać nie daje. Nie wiem co będzie z czasem. Wyjdzie przez pępek. 🙈

Przewijak córce mieliśmy na szafce w łazience, niczym nie przymocowany. Ale ja przewijalam na kanapie lub podłodze, ogólnie gdzie akurat brzdąc leżał 😅
    Moje dzieci szybko trafiały na podłogę, ale już w 3-4m przewracały się na brzuch, a córka mając 6m pelzala po podłodze.

Co do wieku... W piątek kończę 36 lat. Nigdy nie myślałam że będę jeszcze kiedykolwiek w ciąży i wydawało mi się że to już tak późno. Na pierwszym zebraniu u syna w podstawówce były mamusie po 30lat, do 40 większość, ale też była Pani koło 50tki. I tak sobie pomyślałam że za 8 lat to ja będę jedna z najstarszych mam w klasie. 🫣

Detektora nie mam, nie miałam i nie miałam chęci zakupu. 🙃

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Tyśka Ekspertka

Wysłany: 31 października 2022, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka czy mogłabyś mi napisać jakie miałaś cukry na czczo i godz po jedzeniu?

preg.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyśka wrote:
    Konieczynka czy mogłabyś mi napisać jakie miałaś cukry na czczo i godz po jedzeniu?

W sensie na krzywej cukrowej? Cz teraz jak mam. Na krzywej na czczo wyszło 97. Przy diecie jeśli się uda to mam poniżej 90, ale też i 92-96 się zdarzy.
    Po posiłku norma jest do 140 (wcześniej było do 120) i tu zazwyczaj mam nisko. Czasem nawet poniżej 100, rzadko w zakresie 130-140. Choć zdarzyło się 150 po pyzach mamusiowych. Po takich z sklepu miałam 100 🤷
    Dużo czynników wplywa na ten cukier.
    A masz już wyniki krzywej , czy sama mierzysz glukometrem?

23.07.2015 - synek

event.png
  • Tyśka Ekspertka

Wysłany: 31 października 2022, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krzywej cukrowej nie robiłam jeszcze, zaczęłam mierzyć glukometrem w domu i na czczo mam w normie ale godz po jedzeniu potrafi mi wybić do 150.
    Nie pisałam Wam jeszcze, w piątek miałam połówkowe i ogólnie wszystko ok ale dziecko wychodzi duże. Kość udowa i ramienna o tydz do przodu (z tym że tu akurat genetyka działa), brzuszek o 2 tyg. większy, waga w 21+3 wyszła 545g. Lekarz wykonujący USG kazał całkowicie odstawić wszystko co slodkie. Trochę mnie to przerazilo i dlatego zaczęłam mierzyć ten cukier..

preg.png
  • Magdalenka90 Znajoma

Wysłany: 31 października 2022, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyśka, u mnie wyszła podobna waga na USG połówkowym. Lekarz nie zwrócił na to szczególnej uwagi.

Ja miałam już badanie krzywej cukrowej w 17 tc i wtedy wszystkie wartości wyszły w porządku. Ciekawe, jak wyjdzie ponowne badanie. Lekarz kazał zrobić po 26 tc. Pierwsze skierowanie dostałam z powodu wyników glukozy na czczo oscylujących w granicach 93-100. Tyle, że ja miałam takie wyniki też przed ciążą.

32 lata 👩🏻 31 lat 👨
    28.06.22 ⏸

04.07.22 5t+5- pęcherzyk ciążowy i ciałko żółtkowe
    20.07.22 - CRL 1,46 cm z serduszkiem ❤️
    23.08.22 -I prenatalne ☀️
    25.10.22- II prenatalne 544 g - chłopak 💙

1OP7p2.png
  • Tyśka Ekspertka

Wysłany: 31 października 2022, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed ciążą miałam jakiś epizod ze skokami cukru gdzieś na początku roku ale po kilku razach wszystko się uspokoiło.
    Krzywą cukrową mam za trzy tygodnie i spróbuję do tego czasu kontrolować się w domu..

preg.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyśka wrote:
    Krzywej cukrowej nie robiłam jeszcze, zaczęłam mierzyć glukometrem w domu i na czczo mam w normie ale godz po jedzeniu potrafi mi wybić do 150.
    Nie pisałam Wam jeszcze, w piątek miałam połówkowe i ogólnie wszystko ok ale dziecko wychodzi duże. Kość udowa i ramienna o tydz do przodu (z tym że tu akurat genetyka działa), brzuszek o 2 tyg. większy, waga w 21+3 wyszła 545g. Lekarz wykonujący USG kazał całkowicie odstawić wszystko co slodkie. Trochę mnie to przerazilo i dlatego zaczęłam mierzyć ten cukier..

Wejdź na stronę slodkiemamy.edu.pl
    Masz podstawową wiedzę na temat posiłków itd.
    Ogólnie to nie tylko słodycze wybijają cukier. To tylko tak si kojarzy, nie jem słodyczy to już jest ok. Popatrz sobie na tabelę z indeksem glikemicznym, to co ma powyżej 55 powinno być spożyte w ograniczonych ilościach.
    I tak mączne potrawy, ziemniaczane, rozgotowane, mocno przetworzone itd będą wybijały cukier.
    Tłuszcz z to ograniczy uwalnianie glukozy, więc często tłusty posiłek mniej wybije cukier niż ten bez tłuszczu.
    Np placki ziemniaczane będą mniejszym złem niż babka ziemniaczana - choć oba nie są wskazane.
    Za to świeże warzywa do oporu. I wręcz sałata itp ogranicza uwalnianie cukru z posiłku.
    Jak chcesz zjeść np biszkopt to tylko po sałacie 🙃
    I te produkty węglowodanowe powinny być ale dente i pełnoziarniste. Czyli grube kaszę, makaron ciemny lub durum, ryż brązowy i nie rozgotowane.

Swoją drogą to taka dieta nikomu nie zaszkodzi. Jedz czesto 6-7 posiłków na dobę, ale małych.
    A że jednego dnia wyjdzie ok, to też nie znaczy że drugiego się powtórzy. I trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, kogo oszukamy udając że jest dobrze 😅
    U mnie przed ciążą na czczo tez wychodzi od 90-100. I jeszcze inna strona medalu, te normy są " świeże", zmieniły się 3 lata temu. Wcześniej na czczo było do 100, a godzinę po posiłku 120. Jak się nie uda dieta, to wchodzi insulina.

A 3 tygodnie to bardzo długo. Idź do rodzinnego po skierowanie lub zrób krzywa sama. Nawet rodzinny może Cię skierować do diabetologa po tym jak wydzie źle ta krzywa. W poradni diabetologicznej tez będzisz czekać tydzień na wizytę, tzn do tygodnia muszą Cię przyjąć, ale ja np byłam dopiero po 2 przyjęta 🤷
    Moje dzieci też duże, mimo diety.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2022, 19:55

23.07.2015 - synek

event.png
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny miałam dzisiaj kontrolę :)
    Dzisiaj gwiazdeczka położona poprzecznie, więc udało się zmierzyć pozostałe dwa brakujące parametry (w tym kostkę nosową) i dzięki temu ryzyko trisomii 21 zostało zmniejszone do 1:696, a poza tym zmniejszyły się też zastoje w nerkach o 0,6mm - niedużo, ale jeden już dzięki temu mieści się w "normie".

Wraz z doktor podjęłyśmy decyzję, że dla świętego spokoju zostawiamy wynik przed korektą żebym mogła zrobić bezpłatnie amniopunkcję i w środę idę do lekarza na NFZ, który pokieruje mnie co dalej.

Ogólnie jestem dobrej myśli, cieszę się że zarówno ryzyko i zastoje się zmniejszyły, będzie dobrze 💪

Tyśka , Mikaaa92, Jusia 82, Ciążowa_Gapsy lubią tę wiadomość

age.png

👶 02.03.2023 💖 2600g bobasa 10/10pkt • 9cs 🍀 • 29.06 ⏸ • 24.10 345g • 02.11 480g • 30.11 750g • 19.12 1175g • 25.01 2050g • 15.02 2400g
  • Tyśka Ekspertka

Wysłany: 31 października 2022, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka ja to wiem. Trochę mnie lekarz zaskoczył tymi informacjami ale po analizie w domu stwierdziłam że raczej nie jem aż tyle słodkiego żeby paść dziecko, dlatego zaczęłam robić pomiary glukozy żeby zobaczyć czy mi jedzenie nie podbija.

Hermiona wszystko będzie dobrze!!! Tej myśli się trzymamy!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2022, 21:37

preg.png
  • Zniechecona Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim we wtorkowy poranek 😊

Hermiona mamy nadzieje, ze na nastepnej wizycie juz w ogole nie bedzie sladu po zadnych niepokojacych zmianach ❤️

BoboBolek super ze po wizycie wszystko dobrze z dzidziusiem :)

Co do cukru wybaczcie ale zupelnie sie nie odniose, bo jeszcze nie robilam krzywej i nawet nie wiem co i jak.

Ale chetnie Wam powiem o tym jak matka-wariatka(czyli ja) jak sie okazalo jednak nie potrzebuje detektora tetna. Otoz od 20/21 tyg ciazy dziecko mi na tyle wyraznie daje znak, ze u niego wszystko ok, ze zupelnie porzucilam mysli o detektorze. Codziennie o poranku i codziennie przed snem czuje juz wyrazne kopy, takie ze jak ktos z zewnatrz przylozy reke to tez spokojnie juz czuje. Najwieksze atrakcje sa zdecydowanie przed sniadaniem, ja juz wiem nawet co ona mowi - MAMO GŁODNOOOOO...
    I na prawde musze wstac, odczekac te pol h id euthyrixu i zjesc. I o ile wczesniej wstawalysmy sobie tak akurat na wschod slonca, tak po zmianie czasu to wychodzi 5-5:30, czyli dla mnie srodek nocy. I najgorsze ze jak wstane i zjem to juz i tak nie da mi spac, bo cukier skoczy i tak jak wczesniej byla impreza glodu tak pozniej jest impreza sytosci. Czy ktoras z Was sie spotkala z takim nocnym zyciem lodowkowym?
    To moja pierwsza ciaza i w pierwszym trynestrze wstawalam okolo 2-3 w nocy, jadlam cokolwiek i wracalam spac, a teraz 6 na zegarku, wszyscy spia a ja juz po sniadaniu i nie mam co ze soba zrobic 🤣😅 jak opowiadalam i tym lekarzom to byli zaskoczeni i rozbawieni. Ktos zna jakies sposoby na spanko bez przymusu jedzenia i świcie? 😆

Niestety wizyta u fizjo nie pomogla, codzienny bol d@py to juz moja rzeczywistosc, ale najbardziej polamana jestem rano, wiec mysle ze to kwestia ciaglego spania na prawym boku, gdyz boli wciaz prawa strona. Juz wole dupcie niz to jedzenie o 5, ale niestety nie mam prawa wyboru... 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2022, 08:19

14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zniechęcona mnie się czasem ostatnio tez tak zdarzy, ze wstaje o 5.00 biorę euthyrox, pół godziny cierpię z głodu i ide coś zjeść, ale zwykle jeszcze potem zasypiam, w tej ciąży o dziwo nie mam większych problemów ze snem, może dlatego, ze całe dnie biegam za niespełna dwulatką 😂❤️

Zniechecona lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermiona, bedziesz robic amnio? Ja wlasnie sie zastanawiam czy za tydzien po tym usg nie zostane skierowana. I jesli tak, to nie wiem co zrobie - no bo w sumie poza potwierdzeniem/wykluczeniem wady na tym etapie co amnio daje?

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Roksi Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha zależy co ta wiedza Ci da. Ogólnie jeśli są jakieś wady które da się leczyć w łonie matki to między innymi do tego się przydaje, jesli są wady które leczy sie po porodzie to mozna znaleźć już lekarzy, ośrodki itp
    Jeśli bierzesz pod uwagę terminację to do tego bodajże w Czechach potrzebujesz wynik amniopunkcji, w Holandii chyba tylko ostatnie usg.
    Tylko trzeba pamiętać ze amnio niesie za sobą ryzyko poronienia, niewielkie bo bodajże 1/2%? Jednak na tej grupie co jestem to z 1.5 miesiąca temu dziewczyna poroniła po amnio.

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ☺️
    Mieliśmy jechać dzisiaj na groby, ale pogoda bardzo średnia, jakaś mżawka nawet się pojawiła..

Także chyba rodzinnie posiedzimy w domu.

Ja nie podpowiem z cukrami, bo ja wręcz mam problem od drugiej strony, że często mam aż za niski 😏

A już za 6 dni zobaczę się z moją księżniczką 🥰 ciekawe jak to łożysko, czy już się przesunęło, no i jak rośnie maleńka.

Ze snem mam problemy, tzn zasnę od razu wieczorem, natomiast w nocy jak się przebudzę to czasami i godzinę nie mogę usunąć z powrotem..
    Dzidzia budzi mnie rano, bo już głodna 😃

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha, tak będę robić - na tym etapie oprócz wiedzy to nie daje w sumie nic więcej, ale ja nie chcę się stresować do końca ciąży i wolę wiedzieć czy wszystko jest ok. Chciałabym też podpytać lekarza co oprócz trisomii pokaże amniopunkcja, czy np. można wykryć chorobę nerek. Nie wiem czy taka zwykła amniopunkcja na NFZ cokolwiek poza trisomiami by pokazała, więc jak będzie możliwość dopłacić za szerszą diagnostykę to na pewno tak zrobię.

My dzisiaj odpuszczamy cmentarz i będziemy szli jutro lub pojutrze, nie chcę się kręcić między tłumami ludzi...

Jeżeli chodzi o euthyrox to ja biorę przy pierwszym przebudzeniu, jeszcze zanim dobrze oczy otworzę i zazwyczaj jeszcze na godzinę uda mi się usnąć, więc jak wstaje to od razu mogę jeść 😅

age.png

👶 02.03.2023 💖 2600g bobasa 10/10pkt • 9cs 🍀 • 29.06 ⏸ • 24.10 345g • 02.11 480g • 30.11 750g • 19.12 1175g • 25.01 2050g • 15.02 2400g
‹‹ 183 184 185 186 187 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ