X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe (2023) Mamusie
Odpowiedz

Marcowe (2023) Mamusie

Oceń ten wątek:
  • Roksi Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermiona możesz dokupić mikromacierze, amniopunkcja chyba wykrywa podstawowe trisomie plus ewentualne problemy z łożyskiem? Porozmawiaj jeszcze z lekarzem na pewno doradzi co i jak.

U nas tez paskudna pogoda dziś, a ostatnio codziennie było tak ładnie..🫣
    Czekamy aż mała obudzi się z drzemki i na 13 jedziemy na obiad, później na groby. Nie bedziemy się pchać w te tłumy na cmentarzu.

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj pojechaliśmy na cmentarz i po 15minutach miałam taki napięty brzuch że wróciłam się położyć. Dzisiaj odpuściłam i tylko mąż podjechał chwile postać... później jeszcze obiad u teściowej.
    A pogoda u nas też paskudna, nie wiem skąd oni wzięli te prognozy bo miało być 'tak pięknie i ciepło' 🙄

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Twilight Ekspertka

Wysłany: 1 listopada 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak pięknie i ciepło jest na południu Polski 😁 u mnie dziś pięknie, słońce od rana i 19° i tak od kilku dni już, wczoraj 23° 😲

Mam pytanie, może głupie 🙈 czy na zajęcia ze szkoły rodzenia chodzi się z partnerem? Nie wiem czy mąż wyrobi się z.praca a nie chce być jedyną bez nikogo

A, i co polecacie na zgagę? Wczoraj pierwszy raz w życiu mnie dopadła, wypiłam mleko, zjadłam ogórki kiszone, banana i na koniec siemię lniane i średnio pomogło.. :/

👧+🧑+👶+🐻‍❄️
    2023 - synek ❤️
    31.12.2024 ⏸️ beta 33
    2.01.2025 beta 123
    23.01 - wizyta
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight wrote:
    Tak pięknie i ciepło jest na południu Polski 😁 u mnie dziś pięknie, słońce od rana i 19° i tak od kilku dni już, wczoraj 23° 😲

Mam pytanie, może głupie 🙈 czy na zajęcia ze szkoły rodzenia chodzi się z partnerem? Nie wiem czy mąż wyrobi się z.praca a nie chce być jedyną bez nikogo

A, i co polecacie na zgagę? Wczoraj pierwszy raz w życiu mnie dopadła, wypiłam mleko, zjadłam ogórki kiszone, banana i na koniec siemię lniane i średnio pomogło.. :/

Można z partnerem albo i bez, nie ma przymusu

Twilight lubi tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight u mnie na zgagę działają tylko leki, w ciąży biorę Gaviscon, bo te domowe sposoby to o kant d rozbić dla mnie ;)

My dziś w domu, rano byliśmy w kościele, potem spacerek na cmentarz, który mamy właściwie jakieś 50 metrów od domu. Co prawda nie leży tam nikt z naszych bliskich, rodzina po Polsce, ale zapalilismy symboliczny znicz, przeszliśmy się kawałek dalej poszukać wiewiórki i wróciliśmy do domu. Mąż mnie namawiać żebyśmy po południu skoczyli do teściów na kawe, ale nie wiem czy mam ochotę. Dla niego cały dzień w domu to katorga w wolny dzień, dla mnie przyjemność poleżeć na kanapie jak on się bawi z młodą 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2022, 12:06

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Aniamania Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas miało być niby 18 stopni i słońce, a jest 11 i pochmurno i mgła, średnio przyjemna pogoda. My się wybraliśmy na cmentarz tylko w jedno miejsce do bliskiej osoby i wróciliśmy, ja z małym trochę przeziębiona a i te bóle brzucha więc odpuściliśmy. Młody śpi, ja umyłam głowę i idziemy później do teściowej na ciasto imieninowe brata męża. Żeby kiedyś nam tak coś naszykowała😅😒 w ogóle termin porodu mam z om na 10 marca, z USG prenatalnego na 7 marca, a moja teściowa ma urodziny 11, a teść imieniny 7 🙄 oby się nie urodziła w którys z tych dni😐
    Jak ja chodziłam na szkołę rodzenia to zdecydowana większość była w parze.
    Z cukrami i zgagą nie pomogę bo nie mam doświadczenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2022, 13:01

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • Tyśka Ekspertka

Wysłany: 1 listopada 2022, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zgagę gastrotuss syrop

preg.png
  • BoboBolek Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!

Hermiona,
    Oj, jak ja Ciebie rozumiem!
    Przypomina mi się moja pierwsza ciąża. Połówkowe nie wyszło najlepiej.

Lekarz robiący drugie połówkowe odradził amnio i NIPT. Uargumentował, że w przypadku choroby i tak minął czas w którym można było przeprowadzić terminację legalnie i nic mi ta wiedza nie da 🤷🏽‍♀️

Tylko ludzie są różni.
    Dla mnie wiedza to pewnego rodzaju kontrola nad sytuacją, możliwość przygotowania swojej głowy, pozbycie się części strachu.
    Nie zrobiliśmy żadnych dalszych badań.
    Oj jak ja żałuje. Nawet teraz jak o tym pomyślę.
    Strach się gdzieś głęboko we mnie zakorzenił.
    Przy narodzinach małej nie potrafiłam się cieszyć całą sobą. Obserwowałam ją wnikliwie, ciagle dopytywałam lekarzy czy ona jest zdrowa. U części dzieci nie widać cech ZD zaraz po urodzeniu.
    Dobrych parę tygodni gdzieś ten strach był ze mną.

Ja jestem i byłam osobą dla której widza jest ważna. Nie ważne jaki byłby wynik.

Dlatego w tej ciąży zdecydowaliśmy się na Sanco. Przed prenatalnym nawet…

Osobiście przy pośrednim ryzyku wystarczyłby mi test NIPT. Przy wysokim zdecydowałaby się na amniopunkcję.
    To też jest indywidualna sprawa.

Jusia 82 lubi tę wiadomość

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie sie zastanawiam co nam zaproponuje lekarz na 2 prenatalnych. Odliczam dni do poniedzialku… tyle nie wiadomych:/

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobobolek no właśnie mam tak samo, że lubię kontrolować sytuację i po prostu chcę wiedzieć wcześniej, a nie czekać do porodu 😞
    Poza tym późna amniopunkcja nie jest tak ryzykowna jak wczesna (około 15tc)

age.png

👶 02.03.2023 💖 2600g bobasa 10/10pkt • 9cs 🍀 • 29.06 ⏸ • 24.10 345g • 02.11 480g • 30.11 750g • 19.12 1175g • 25.01 2050g • 15.02 2400g
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoś jeszcze nie śpi?
    Walam się tak po łóżku od 22.00. W dzień chodzę niewyspana, koło 18 mam kryzys. A jak już się poloze to nie mogę usnąć. Jakiś dramat. Jutro muszę wstać przed 7 zawieść dzieci do szkoły i przedszkola. Znowu będę nieprzytomna.

A w brzuchu impreza. Młody szaleje.

😭

Też uwielbiam kontrolować sytuację, taka wiedza dla mnie to forma kontroli. Zawsze chce wiedzieć "dlatego" choć niektóre pytania zostają bez odpowiedzi.
    Tylko to już każdy musi sam sobie odpowiedzieć na pytanie czy tego potrzebuje, co z tą wiedzą dalej zrobi. I jeszcze ryzyko jakie się z tym wiąże.

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • dafney Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem 2 tygodnie po amniopunkcji. Wynik jest dobry. Miałam robioną metodą mikromacierzy (na NFZ), więc wykluczono trisomie i inne mikrodelecje.
    Mój syn ma poszerzone miedniczki nerkowe i torbiele splotów naczyniówki. Mimo, że ryzyka trisomii z usg+pappa wyszły bardzo niskie i Nifty też prawidłowe, zdecydowałam się na amniopunkcję. Lekarze sugerowali, że te dwie drobne wady mogą być markerami ZD i chociaż ryzyko było niewielkie, to nie wyobrażałam sobie stresu przez resztę ciąży. Ryzyko poronienia wzrasta przy ciąży z wadą genetyczną, ale przy zdrowym dziecku ( i doświdczonym lekarzu) jest minimalne. ZD często nie daje objawów w usg.
    Poza tym cały czas są możliwości terminacji takiej ciąży w PL (z pomocą fundacji) i za granicą.

Jusia 82 lubi tę wiadomość

26.08.2022 I prenatalne, Nifty - zdrowy synek 💙
    23.06.2022 pozytywny test!

2008 córka 💜

age.png
  • Niewidzialnaa Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2022, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczynka ja wieczorem padam w sekundę, ale jak sie za bardzo rozbudza w nocy to potem mam spanie z głowy 🤷‍♀️ ostatnio miałam 1,5 godziny przerwy, a dziś syn przyszedł do nas o 5… tak sie kręcił i wiercił, że całkiem mnie rozbudził. Potem on jeszcze przysnął a u mnie już koniec spania.

• Aasha Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafney, Dziekuje Ci za Twoj wpis. U mnie jest podobna sytuacja, ognisko hyperechogenne w serduszku i torbiele w splotach. Poki co mam konsultacje u doswiadczonego specjalisty w poniedzialek, jesli skieruje mnie na amnio to prawdopodnobnie rowniez sie zdecyduje…. Tylko u mnie to juz bedzie 22tyg. Ile czekalas na wynik?

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • dafney Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha wrote:
    Dafney, Dziekuje Ci za Twoj wpis. U mnie jest podobna sytuacja, ognisko hyperechogenne w serduszku i torbiele w splotach. Poki co mam konsultacje u doswiadczonego specjalisty w poniedzialek, jesli skieruje mnie na amnio to prawdopodnobnie rowniez sie zdecyduje…. Tylko u mnie to juz bedzie 22tyg. Ile czekalas na wynik?

Robiłam w IMID u dr Roszkowskiego i na wynik czekałam tydzień. U mnie to był 21 tydzień, bo dopiero przy połówkowych wyszły nieprawidłowosci.

2008 córka 💜

age.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafney, a ile czekalas na sama amniopunkcje? Probuje wybadac czy w razie czego da sie to jakos od reki umowic

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciesze sie ze u Ciebie wyszlo wszystko prawidlowo i ze masz juz ten spokoj :) mam nadzieje, ze i u nas tak wkrotce bedzie..

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • dafney Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha wrote:
    Dafney, a ile czekalas na sama amniopunkcje? Probuje wybadac czy w razie czego da sie to jakos od reki umowic
    Wizytę umawiałam w piątek (pojechałam osobiście ze skuerowaniem) na poniedziałek i dr po dokładnym usg od razu chciał robić amnio.Trzeba mieć ze sobą tylko grupę krwi - zaświadczenie.

Jeśli bierzrsz heparynę, to max 12 h przed należy odstawić. Ja jeszcze acard mam, więc też na kilka dni odstawiłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2022, 12:03

2008 córka 💜

age.png
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)

Napisałam długi wpis i wszystko się skasowało 😓 także dziś tylko dzień dobry-
    Witam się w 20+1. Jak to mówią teraz już z górki :D

U nas w domu wszyscy chorzy, młody gorączkuje 🥴 także super

Dobrego dnia dla Was

cmllp2.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafne, to szybko. W takim razie jesli po poniedzialkowym polowkowym drugi lekarz bedzie mial watpliwosci, to tez tak od razu zrobie - pojade tam i sie unowie. Dziekuje Ci za szczegoly.

Chicaloca zdrowka dla Was!

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
‹‹ 184 185 186 187 188 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ