Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Pati słyszałam dobre opinie o wcierce z Vianka, może poczytaj o niej Albo jakiś szampon z biotyną?
Ojej jak w 22tc Twój maluszek ważył 520g, a moja w 21tc 420g to ciekawe ile będzie ważyła za tydzień na wizycie jak będzie już 24tc bo ptzybrała na pewno, moje lędźwia to potwierdzają 🤣 A z glukozą Ci potowarzyszę, oby wszystko było w normie!
A i ja też nie mam ani jednej rzeczy dla dziecka 😆 coraz bardziej mnie ta myśl przygniata, muszę w końcu coś kupić. Za tydzień jedziemy z M popatrzeć na wózki i łóżeczka na żywo, trzeba zacząć się rozglądać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2022, 12:47
💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Ja kiedyś jak mi leciały włosy robiłam wcierki z soku z czarnej rzepy. Na pewno dużo mi po nich wyrosło nowych włosów to było jak miałam problemy z tarczyca, ale jeszcze o nich nie wiedziałam ale Pati bądź spokojna, tez mam długie włosy, po ciąży mi trochę wypadło ale bez tragedii, poza tym potem zaczęły od góry rosnąć nowe same z siebie, nic z nimi nie robiłam. Dziewczyny co już maja tez dzieci, jak to były u Was z tym?
Ja jestem team „mam pół domu rzeczy dla dzieci”, może dlatego czuje taki spokój hahahaWiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2022, 12:54
-
Gusia ja juz tez, pol domu rzeczy dla dzieci, torby spakowane i dla mnie i dla dziecka, wszystko wyprane, poukladane i ogarniete. Teraz czuje wewnetrzny spokoj. Z duzych rzeczy jeszcze lozeczko, fotelik i monitor oddechu i jestesm usatysfakcjonowana 😆🤣
Jak cos to wcierka jantar z tego co wiem to nie ma alkoholu, tak samo onlybioWiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2022, 13:15
14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
-
Zniechęcona jesteś poziom dalej niż ja, bo u mnie wszystko jeszcze do prania i w workach próżniowych 😅 No ale jest! Tylko po świętach wyciągnąć, poczyscic i gotowe ❤️
Zniechecona lubi tę wiadomość
-
Pati polecam profil napieknewlosy na instagramie - kopalnia wiedzy blog i youtube również prowadzi ta dziewczyna i ja kilka lat temu, jak jeszcze instagram nie był tak popularny to chyba całego jej bloga przeczytałam 🙈
Jesteś wgl pierwszą osobą, która się cieszy na badanie krzywej cukrowej 😅
Ja oprócz kartonu ubranek od szwagierki i jednego nowego kompletu od koleżanki to sama jeszcze nic dla małej nie kupiłam 🙈 teraz jestem na zwolnieniu to będę mieć na to więcej czasu i chęci -
Dzięki dziewczyny za polecenia! Muszę zagłębić się w temat! Może jak teraz wpadają to potem nie będzie takiego szoku. Wiele dziewczyn w ciąży ma piękne, lśniące włosy. Mnie w sumie wypadały zawsze, chyba po prostu kwestia ich długości. Ale teraz mnie teściowa straszy, ze po porodzie będzie gorzej i zostanę łysa… ach te teściowe 😅
Kiedyś piłam floradix i nie wypadało mi nic! Ale w ciąży nie wiem czy można to stosować, poza tym żelazo powoduje zaparcia , wiec wolę chyba wypadające włosy 😀
Najbardziej w tym badaniu krzywej przeraża mnie siedzenie w labie tyle czasu. A to prawda, ze nie wszędzie zgadzają się na glukozę cytrynową i lepiej się zapytać?
Tworzę listę wyprawkową, porównuje różne z internetu, screenów z forów i poradników i mam juz ponad 150 wierszy w excelu. Jestem pewna, ze dużo rzeczy może być niepotrzebnych. W szkole rodzenia położna rozdawała listę dla mamy i dziecka do szpitala i tylko to zajmuje całe dwie strony A4 😱😱 -
Uf, przeczytałam wszystko!
Rozpisałyście się 😅
Hermiona,
Cudownie 🧡
Włosy,
Teraz mam takie lekko za ramiona.
W pierwszej ciąży prawie do pasa.
Nigdy się nimi nie przejmowałam, bo mam dosyć grube.
Faktycznie w okolicach porodu ciężko było je poznać 😜 Włos matowy, zakola 😅
Tym razem zaczęły matowieć już na początku, wypadać też.
Moje mama jakoś w 2mc się mnie pytała czy zmieniłam szampon i czy używam inny niż mąż, bo moje włosy jakieś takie niezdrowe się wydają, a jego dużo lepsze (ma długie). Wtedy jeszcze nie wiedziała, że jestem w ciąży 😅
Do meritum, mi po pierwszej ładnie odrastały, zagęściły się i odzyskały blask 💎
Bez suplementów.
Dla młodego mam tylko to co odziedziczy po siostrze plus 3 nowe ubranka.
Wydaje mi się, że jeszcze dużo czasu.
Czekam na Black Friday i wyprzedaże świąteczne 😜⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
nick nieaktualnyUla, Hermiona cieszę się, że u Was dobre wieści! i niech tak już zostanie
Ula będzie mała kruszynka o którą starsi bracia będą dbali :* sama mam 5 starszych braci i miło wspominam czas, że byłam ich taką małą siostrzyczką, którą chętnie wszędzie zabierali, choć z opowiadań mamy wiem, że jak się urodziłam to nie byli zbytnio szczęśliwi 😂😂 a teraz już każdy ma swoją rodzinę, ale miło powspominać
Ja dziewczynki byłam dzisiaj u tego dentysty z dziąsłami i niestety taka moja uroda, mam słabe dziąsła, a ciąża jeszcze to pogłębiła. Mam sobie kupić specjalną pastę i żel i smarować, a jak nic to nie pomoże to udać się do specjalisty, który sie tym zajmuje.
Rany jak czytam, że Wy już tyle rzeczy macie kupionych to aż mnie zmroziło. Ja jeszcze ani jednej malusiej rzeczy nie mam, a to nasze pierwsze dzieciątko więc szykują się duże zakupy. Może coś dostaniemy po dzieciach z rodziny, ale u mnie prawe sami chłopcy, a u nas to raczej na dziewczynkę się zapowiada. Może rodzina męża coś zaproponuje:)
Jak się już tak rozpisałam to Wam napiszę, że już od jakiegos czasu miałam smaka na gołąbki z ziemniakami i polewką śmietanową i dzisiaj w końcu się za to zabrałam. Tego mi było trzeba 😂😂 pyszotka! ledwo jednego zmieściłam, ale zachcianka zaspokojona! a jak jest u Was? Macie jakieś zachcianki?Ulaa lubi tę wiadomość
-
Hermiona- cudownie
Patii- dziś w dzień dobry tvn mówili właśnie o kondycji włosów w ciąży. Nic generalnie odkrywczego, ale mówili żeby dostarczać dużo substancji odżywczych bo dzieciątko pochłania większość i często dla włosów już nie starcza. Pani polecała koktajl m.in. ze szpinaku, jarmużu, selera, orzechów. Polecała też colostrum (ale tu nie wiem czy nie miała być to reklama )
Ja zachcianek nie miałam i nie mam. Wiadomo, że czasami mi się czegoś bardzo zachce ale to tak samo jak i przed ciążą
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693 -
Dzisiaj Pani doktor potwierdziła to co wczoraj lekarz mówił na usg połówkowym. Także mała jest gdzieś w 15 centylu co oznacza, że będzie drobną dziewczynką raczej, ale mam mieć kontrolne wizyty co 2 tygodnie. Przepływy w tętnicach macicznych bardzo dobre, w pępowinie też. Łożysko trochę małe, ale ładne i wydolne. Totalnie zakrywa ujście szyjki i doktor powiedziała, że z doświadczenia wśród swoich pacjentek co miały na tym etapie łożysko całkowicie zakrywajace szyjkę, u połowy podniosło się nieco i było brzeżnie przodujące i można było podjąć próbę porodu naturalnego, a u połowy nie podniosło się wcale (szczególnie jak jest małe dziecko wtedy macica też mniej rośnie podobno 🤷♀️) i było cesarskie cięcie.
Zaczynam się powoli oswajać z myślą, że może będę miała cesarskie cięcie, ale jeśli ma być to bezpieczny sposób przyjścia na świat naszej córki, to zgodzę się i nie będę protestować chociaż bardzo boję się jak później będę dochodziła do siebie mając w domu małego Julka i chłopców 🥺 no ale trzeba będzie jakoś poradzić sobie 🥰
Dobrze, że wczoraj miałam tą wizytę i ładne zdjęcia wyszły, bo dzisiaj Gabrysia zasłoniła się rękoma i nogami i nic prawie buzi nie pokazała 😂
Tyśka , Roksi, Mikaaa92, Hope28, Jusia 82 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, Hermiona i Ula cieszę się, że u Was lepiej 😊
U nas zmiana i na 100% będzie córka 😜
Wracamy z połówkowych, wszystko dobrze choć dzidzia będzie raczej z mniejszych dzieci co nawet mnie cieszy z uwagi na cukrzycę i ryzyko makrosomiiRoksi, Mikaaa92, Zniechecona, Jusia 82 lubią tę wiadomość
-
Super wiadomości bardzo mnie cieszy, że wszystkie wątpliwości rozwiane
U mnie nic nowego, dzień za dniem ucieka nie wiadomo kiedy. Dziś miałam dzień przy maszynie do szycie - udało sie uszyć 4 koszulki dla męża. Teraz chyba zabiorę sie za nowe czapki i kominy dla chłopaków 🤔
Co do zakupów… to ja nie kupiłam jeszcze nic m, ale, ze w domu mam już dwóch synów to praktycznie wszystko jest . Myśle, że w nowym roku wyciągnę ubranka, przepiore i wyprasuje. A łóżeczko wyciągnę chyba dopiero w lutym, bo jednak sporo miejsca zajmuje.
Nas czeka jeden duży zakup tym razem, bo musimy zmienić auto na większe. W tym nie zmieszczą sie nam 3 foteliki 🤷♀️. Wiec powoli rozglądamy sie co warto kupić.
Z mniej ciekawych rzeczy cukry poranne zaczynaja mi wariować, więc muszę bardziej przyłożyć sie do mojej diety. Ehh nienawidzę tego 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2022, 18:15
-
Niewidzialnaa wrote:Super wiadomości bardzo mnie cieszy, że wszystkie wątpliwości rozwiane
U mnie nic nowego, dzień za dniem ucieka nie wiadomo kiedy. Dziś miałam dzień przy maszynie do szycie - udało sie uszyć 4 koszulki dla męża. Teraz chyba zabiorę sie za nowe czapki i kominy dla chłopaków 🤔
Co do zakupów… to ja nie kupiłam jeszcze nic m, ale, ze w domu mam już dwóch synów to praktycznie wszystko jest . Myśle, że w nowym roku wyciągnę ubranka, przepiore i wyprasuje. A łóżeczko wyciągnę chyba dopiero w lutym, bo jednak sporo miejsca zajmuje.
Nas czeka jeden duży zakup tym razem, bo musimy zmienić auto na większe. W tym nie zmieszczą sie nam 3 foteliki 🤷♀️. Wiec powoli rozglądamy sie co warto kupić.
Z mniej ciekawych rzeczy cukry poranne zaczynaja mi wariować, więc muszę bardziej przyłożyć sie do mojej diety. Ehh nienawidzę tego 🙈
My też musimy zmienić mój samochód na większy, mąż swój kupił rok temu i kocha go miłością wielką więc ja będę jeździła 7 osobowym 😂
I już mamy wybrane właściwie, będzie to audi Q7 -
Ula to super wiesci najwazniesze ze te przeplywy sa ok, moze po prostu bedzie drobinka.
Dziewcyzny jakbyscie mialy cynk o kodach rabatowych do la Millie, to dajcie znac! Poluje na koldry xl dla dziewczyn, bo maja teraz jakies zwykle z jyska ale strasznie sie poca w nich. A mialy wczesniej la millou bambusowe tylko juz sa za male, one sa mega i na lato i na zime…Ulaa lubi tę wiadomość
-
Tez się zastanawiamy czy bedziemy musieli zmienić auto, ale na takie po prostu żeby były osobne kanapy z tylu, żeby w razie co mógł jeszcze ktoś z tylu usiąść. W przyszłym tyg podjedziemy sobie z ciekawości do 8* żeby zobaczyć jak to by wyglądało u nas z dwoma fotelami
Aasha nigdy nie miałam kołderek od nich ale tez słyszałam ze są super. Dla nowego bobasa chciałabym polowac na jakas promke na pieluszki, bo dla corki mam i są super, ciagle z nimi chodzi i po prawie 2 latach nadal tak samo mięciutkie
Polecam na insta profile babasierzuca i matkapromocja tam często wrzucają dużo fajnych ofert, a na Black Friday myśle ze będzie szał 😄🫣
No i dzień dobry 🌸
Dziś ide do kosmetyczki wykorzystać mój bon urodzinowy, bo mam czas do końca roku a im później tym ciężej by było wyleżeć na plecach, także szaleństwo 😅 -
My jeździmy z trzema fotelikami w pięć osób w tej chwili w pięcioosobowym samochodzie ☺️
Z tym, że ja mam najgorsze miejsce, bo z tyłu i po środku i mamy w przednim fotelu isofix więc to też rozwiązuje nam w tej chwili dużo rzeczy ☺️
Jak jeżdżę sama z dziećmi to najmłodszy siedział jeszcze wtedy w łupinie ze mną z przodu, a dwóch starszych z tyłu. Teraz nieco się zmieni, bo kupiliśmy kolejny fotelik dla najmłodszego i on jest z bazą obrotową także musi być z tyłu, więc najstarszy syn pójdzie do przodu, a dwóch młodszych z tyłu 🙈
Wyższa logistyka 😂 -
Hej hej
Super wieści dziewczyny, strach o te nasze babelasy pojawia się z dwoma kreskami i potem już się nie kończy.
Ula to że Gabrysia jest teraz mniejsza o niczym też nie świadczy na przyszłość. U mnie w drugą stronę, córka z 38tc z wagą 4000 i 59cm długości. W tej chwili ma 3 lata i 14kg, jest szczupła i wcale nie jakaś bardzo wysoka, raczej bardzo średnia w grupie przedszkolnej. Najważniejsze u Was że przepływy są ok.
Hermiona to kamień z serca. ❤️
Ja też nie mam za dużo dla noworodka. Zaczęłam zagłębiać temat wózków, ale szczerze mówiąc wcale mi się nie chce. W planach byl zakup używanej gondoli, a potem lekkiej spacerówki. Zobaczymy.
Ubranek mam sporo po starszakach, co prawda większość po córce, ale i z unisexow i chłopięcych coś będzie.
Łóżeczko jest też, brakuje takich gadżetów jak wanienka, przewijak itd. Plus apteczno-higieniczne.
Wczoraj miałam wizytę u diabetolog, insulina włączona na noc. I rano szok, bo jak cukry były 90-92 to po insulinie 99! Więc myślę sobie, umyje jeszcze raz ręce i strzele w drugi palec. Wyszło 88! I nie wiem czy miałam coś na paluchach, czy te pomiary z glukometrów są takie dokładne właśnie. 🤷
Miewacie bóle przypominające miesiączkowe ? Mnie tak codziennie łapie. Nie wiem czy to powód do niepokoju.
Nasze auta (oba) mają foteliki z tyłu zamontowane, bez ciąży mogłam się wcisnąć między nie i tak na krótki dystans przejechać. Trzy z tyłu się nie zmieszczą, pewnie łupią pójdzie na przód. Zresztą cała rodzina to tylko czasem na obiad w niedzielę do rodziców jedziemy. I na lotnisko 🤔 na wakacje.Ulaa lubi tę wiadomość
-
Konieczynka nie raz czytałam tutaj na forum, że te pomiary z palca to mogą bardzo różnie wychodzić
Byłam rano na kontroli po amnio - wszystko ok! Wód płodowych dużo, serduszko ładnie bije ☺
Moja przyjaciółka właśnie rodzi! Przed terminem, ma wywołanie. Dlatego mam do Was pytanie:
Co z prezentów jakie dostałyście po porodzie przyniosło Wam największą radość? Co Wam się przydało? Albo co same sobie kupiłyście i było to strzałem w dziesiątkę i jest to zupełny must have każdej mamyMikaaa92, Konieczynka, Roksi lubią tę wiadomość
-
Miewacie bóle przypominające miesiączkowe ? Mnie tak codziennie łapie. Nie wiem czy to powód do niepokoju.
Hej, ja miewam. Zaczęły się w zeszłą niedzielę, czasem są 2,czasem 3 takie skurcze a'la miesiączkowe ale krótkie. Ginekologa mam we wtorek więc się spytam, ale w poniedziałek miałam zajęcia z położna i mówiła że dopóki nie ma plamień, wycieku wód płodowych, to to normalne bo macica się rozrasta i trenuje przed porodem, powiedziała że bardziej to skurcze Alvareza niż Braxtona hicksa i zaleciła mi większą dawkę magnezu i jak łapie mnie taki skurcz po prostu się położyć.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2022, 11:37
Starania od 12.2019
Lipiec 2021 Sono Hsg ✅
29.01.2022 1 IUI ❌
(leki : Clostilbegyt+ Ovitrelle)
01.03.2022 2 IUI - ❌
(leki: Aromek + Ovitrelle)
➡️ 05.2022 IVF - ICSI 🤞🏻
Leki : od 21 dc Estrofen💊
Krótki protokół - stymulacja : Bemfola 175, Orgalutran 0.25, przed punkcją : Ovitrelle +Gonapeptyl.
Wychodowalam 13 pęcherzyków.
Punkcja 31.05.2022🥚 - > pobrano 9 komórek-> blastki 5dniowe 3x❄️❄️❄️ transfer odroczony
1 FET 30.06.2022 🤞🏻-beta Hcg 9dpt 241! 🤞🏻🧡, beta Hch 12dpt 1177! 🤞🏻🧡
USG 5+5 - > mamy zarodek 🧡🙏🏻
USG 7+4 - > zarodek dalej z nami i jest serduszko 😍 crl 1, 32 cm tętno 160
USG 9+3/9+6->bejbik dalej na pokładzie 😍crl 2,97 cm tętno 180 🧡❤️
10+6 badanie Sanco - wynik prawidłowy ❤️ będzie synek 🧡👶🏼