Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
W moim Luxmedzie nie zgadzają się na smakowe i serio miałam dwa razy odruch wymiotny 🤪
Madzixon to jesteś obstawiona lekami! Ja na razie biorę 3 tabletki magnezu dziennie.
A moja przyjaciółka w piątek ma się stawić na porodówce, nie wiem kiedy to zleciało 😄 Niedługo my zaczniemy pakować torby!💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
nick nieaktualnyDzień Dobry Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty i badania! Dziewczyny, które są dzisiaj na krzywej cukrowej przynajmniej już będziecie miały to za sobą !
Ja nie miałam wczoraj czasu napisać, ale byłam u endo z moją niedoczynnością, a później na połówkowych. Na szczęście maleństwo rozwija się prawidłowo i potwierdziło się, że będzie dziewczynka lekarz się pytał o ivf i mówiłam mu że to było nasze trzecie podejście do transferu. śmiał się czy sprzedam bo dziewczynki to niegrzeczne, ale mówię nie bo to jest tak wyczekane i upragnione maleństwo, że za żadne skarby i aż mi łezka poleciała!
Pytałam o szyjkę bo w sumie jeszcze nie miałam mierzonej, tylko mój doktorek na fotelu sprawdzał i mówił, że przez brzuch ten pomiar nie jest tak dokładny ale jest ok 37mm. Jakie macie doświadczenia z tym?
Chyba powoli zacznę robić listę wyprawkową bo na razie to odwlekałam i mówiłam sobie, że zacznę po połówkowych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2022, 09:33
Mikaaa92 lubi tę wiadomość
-
Hope bardzo ładna szyjka. Pomiar co dziennie robiony wyjdzie inaczej, minę ciągu kilku dni USG robione przez różnych lekarzy pokazało różnice około 0,5cm.
Co do magazynu to ja biorę Aspargin, ale to ze względu na potas który też jest w składzie. Miałam za niski na początku ciąży.
Mi brzuch też twardnieje, ale mi lekarz powiedział że wszystko jest ok. Takie spięcia do 1minuty są jak najbardziej normalne. Oby nie dłużej i nie regularnie. Dał receptę na no-spe w razie W.
Chciał też dać na krzywa cukrowa, ale mówię mu " Panie doktorze, ale ja już mam cukrzyce". 🤣 Już tego drinka dawno wypiłam i mnie jakoś nie rusza ten smak. Popijam małym łykiem wody i tyle.
Kacperek znowu wczoraj fikal koziołki. Jak przyjdzie do porodu to mam nadzieję że tylko odbije się z pięty i wyskoczy.
Bardzo intensywnie już czuje ruchy. Brzuch robi się kwadratowy lub podłuzny w trakcie akrobacji. 🙈 -
Madzixon wrote:No mój lekarz już na początku ciąży wskazał magne b6 więc skoro też używacie i go polecacie to musi tak być 😉 zaczynałam od 4 tabletek, potem 6 a teraz 8🙈 ale łatwo się je połyka 😉
Mikaa powodzenia oby szybko czas minął i było bezproblemowo 😉
Nam wczoraj przyjechały mebelki do pokoju małego, któraś z Was polecała kolekcje Vox vintage i tak nam się spodobała ze kupiliśmy, ale trzeba poczekać ze składaniem skoro mam odpoczywac.
Mi też ostatnio wpadły w oko te mebelki:) widziałaś je gdzieś na żywo czy na podstawie zdjęć z internetu zamowiłaś? Wcześniej mysleliśmy o szarych mebelkach, ale dziś ostatecznie malarz mi wyperswadował ten pomysł, więc zostaje biel albo właśnie drewno. Mamy dużo drewna w domu, więc te mebelki chyba byłyby idealne.
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
6+0 mamy ❤️ -
Jusia 82 wrote:Mi też ostatnio wpadły w oko te mebelki:) widziałaś je gdzieś na żywo czy na podstawie zdjęć z internetu zamowiłaś? Wcześniej mysleliśmy o szarych mebelkach, ale dziś ostatecznie malarz mi wyperswadował ten pomysł, więc zostaje biel albo właśnie drewno. Mamy dużo drewna w domu, więc te mebelki chyba byłyby idealne.
Jusia 82 lubi tę wiadomość
Starania od 12.2019
Lipiec 2021 Sono Hsg ✅
29.01.2022 1 IUI ❌
(leki : Clostilbegyt+ Ovitrelle)
01.03.2022 2 IUI - ❌
(leki: Aromek + Ovitrelle)
➡️ 05.2022 IVF - ICSI 🤞🏻
Leki : od 21 dc Estrofen💊
Krótki protokół - stymulacja : Bemfola 175, Orgalutran 0.25, przed punkcją : Ovitrelle +Gonapeptyl.
Wychodowalam 13 pęcherzyków.
Punkcja 31.05.2022🥚 - > pobrano 9 komórek-> blastki 5dniowe 3x❄️❄️❄️ transfer odroczony
1 FET 30.06.2022 🤞🏻-beta Hcg 9dpt 241! 🤞🏻🧡, beta Hch 12dpt 1177! 🤞🏻🧡
USG 5+5 - > mamy zarodek 🧡🙏🏻
USG 7+4 - > zarodek dalej z nami i jest serduszko 😍 crl 1, 32 cm tętno 160
USG 9+3/9+6->bejbik dalej na pokładzie 😍crl 2,97 cm tętno 180 🧡❤️
10+6 badanie Sanco - wynik prawidłowy ❤️ będzie synek 🧡👶🏼 -
Madzixon lez tam i odpoczywaj 🙂
Moje tętno wali do 115, ale cisnienie 90/60.
Szyjkę też mi tylko na fotelu ręką sprawdza... Więc pomiar połówkowy jest moim pierwszym. 42,1 mam więc chyba ok
Ale fajny czas składania mebelków i jak zaczną przychodzić zamówione rzeczy 🙂
Ja mogę od siebie polecić szafę Klupś Dalia Grey. Użytkuje 4 lata i nic się z nią nie dzieje. Wybrałam ja ze względu na to, że ma i półki i szuflady a tam gdzie wiesza się ubranka są 2 drążki. Jak szukałam szafy,to wszędzie był jeden a co mi z 1 drążka i pustej przestrzeni pod nim. -
Ja mam meble Vox vintage i bardzo polecam. Mamy komodę z przewijakiem i łóżeczko nic się z nimi nie stało przez dwa lata uzytkowania, teraz młoda przekaże je młodszej siostrze po świętach
Madzixon współczuje tych twardnien… Ja na wizycie teraz w poniedziałek po swoich powiedziałam lekarzowi o tych dwóch skurczach, które zaliczyłam. Zmierzył mi szyjke i powiedział, żeby jeśli wystąpią po prostu odpocząć, ujął to tak, żeby na dwie godziny położyć się do łóżka z ulubionym serialem 😅 ale gdzie przy małym dziecku czas na takie rzeczy Hahaha ❤️ Ja biorę magne b6, jak wybieram witaminy to staram się, żeby były leki nie suplementy, a to lekJusia 82, Madzixon lubią tę wiadomość
-
Madzixon odpoczywaj dużo i oby się obyło bez szpitala!
Fajne te mebelki faktycznie ☺
Hope gratuluję córeczki 🥰
Co do szyjki to miałam mierzoną na pierwszych i drugich prenatalnych przez brzuch, a tak to na foteluWiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2022, 11:08
Hope28, Madzixon lubią tę wiadomość
-
Ja magnezu nie biore na codzien, Chyba ze faktycznie cos mi dokucza. Ale nie czuje twardnien za bardzo. Za to w ciazy pierwzzej to bralam tonami I magnez, i nospe tez. Mialam mega mocne B-H, a ze szyjki prawie nie bylo juz w polowie ciazy to takie mialam zalecenia.
Ja dzis tez bylam na krzywej, mysle ze wypicie takiej glukozy to dobry zniechecacz do slodyczy teraz nie moge myslec o slodkim, bleee
-
Aasha a ja właśnie z wielkim smakiem zjadłam drozdżówkę z serem 🤣
Już po wizycie, 670g, szyjka 3,5cm więc ustabilizowała się trochę. Za 2tyg idę już na L4 i oby wszystko było już dobrze 🤞😊Tyśka , Jusia 82, Zniechecona, Konieczynka, Ulaa, Roksi, Hermiona5 lubią tę wiadomość
💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Ooooooo już się pojawiają takie rozmowy o poważnych zakupach.
Zaczynam się stresować. Niby nie mam dużo do kupowania, ale dalej jestem niezdecydowana… Który wózek, który fotelik, przewijak wolnostojący czy komoda… Eh, jakoś w tej ciąży nie idzie mi to kompletowanie wyprawki 😜
Kupiłam może tylko 3-4 ubranka 😬
Konieczynka,
Jak przygotowania do wyjazdu. Oh, jak ja tęsknie za słoneczkiem 🌴
W ogóle od kiedy mała jest na świecie -2lata- nie byliśmy nigdzie dalej za granicą.
Przed jej urodzeniem zazwyczaj 2 razy do roku, czasami raz. Zależy ile zagranicznych wyjazdów służbowych wypadało międzyczasie.
Trochę tęsknie za wakacjami, ale coś mi się wydaje, że z małym dzieckiem jest jednak ciężko odpocząć.
Może na jesień wybierzemy się jakoś w miarę blisko ( południe Europy) z dziećmi i dziadkami 🤪⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
BoboBolek jak Cię pocieszy to my od urodzenia młodej tez wczasy w Polsce. Ale wybieramy fajne hotele, żeby chociaż miały basen i inne luksusy, żeby sobie wynagrodzić brak dalszych wypadów 😅 teraz sobie obiecaliśmy, ze w 2024 gdzies polecimy w czwórkę. Będziemy mieć wtedy 30stke i marzy mi się Santorini. Tylko nie w sezonie wysokim 😅 fajnie jakby się udało, wybraliśmy wstępnie taki prezent zamiast imprez, które średnio lubimy
Hermiona5 lubi tę wiadomość
-
My przed ostatnim transferem zrobiliśmy sobie dotychczasowe wakacje życia i odwiedziliśmy Stany (Los Angeles i okolice). Teraz pewnie długo już tak daleko nie polecimy, ale mam nadzieję że jakaś Hiszpania czy Włochy to ogarniemy i z maleństwem.... Ja kocham podróże
Ale póki co to wyprawka itd. w głowie tylkoHermiona5 lubi tę wiadomość
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
6+0 mamy ❤️ -
My też uwielbiamy podróże i w planach mamy Hiszpanię jak Gabrysia będzie miała 5 miesięcy. Z czwórką dzieci w tym dwójka totalnie małych to będzie wesoło, ale zabierzemy moją mamę to trochę pomoże nam w ogarnianiu 😂
-
Ja jakoś sobie nie wyobrażam zagranicznych wojaży z malutkim dzieckiem jednak ja z tych lubiących aktywny wypoczynek, zawsze dużo zwiedzamy. Wakacje za granicą pewnie najszybciej w 2023 😊
Dzisiaj męczy mnie ból brzucha i trochę panikuję, jak nie przejdzie to chyba wybiorę się na izbę przyjęć 😔 -
My z kolei ostatni raz bylismy za granica w 2017 zanim sie najstarsza corka urodzila. Pozniej w 2019 urodzila sie Młoda za, potem covid I tak naprawde dopiero w tamtym roku i w tym bylismy na prawdziwym urlopie. Co prawda w Polsce (trojmiasto), ale wzielismy fajny hotel przy samej plazy w sopocie i naprawde obydwa wyjazdy byly super w 2023 - szczerze, nic nie planujemy yon zobqczymy jakie bedzie dziecko. Jak nie bedzie jakies kolkowe i w miare katar w obsludze to moze tez polskie morze. Ale nie mam cisnienia jakos specjalnie wolalabym zeby dziadkowie z nami pojdchali ale raczej watpie zeby byly checi
Ulaa, Andzelina lubią tę wiadomość
-
U nas przez 3 lata wyczynem było przejechać 30 km, do dziś wyjście z nią do sklepu to runmageddon, wyjazd za granicę nawet mi przez myśl nie przeszedł 🤣 a tak serio to zazdro, że Wasze maluchy dają się przetransportować na wczasy i na tych wczasach. W tym roku bylismy 5 dni i 5 dni jadła schabowegoi suchy chleb. Jako matka cierpię męki, że moje dziecko nic nie je i całe wczasy bora w łeb
-
Bobolek dziękuję za pamięć. Jutro wieczorem start. I nie mogę się doczekać i się stresuje, w końcu jestem w 6m ciąży ! 🙈 W tej ciąży już leciałam do Włoch i wracałam z Turcji, bo właśnie tam wyszedł test 😅
O podróżach z dziećmi mogę gadać godzinami.
Najstarszy syn miał 8m gdy byliśmy w Hiszpanii, a potem byłam z nim sama plus moi rodzice (ale ich trzeba było gorzej pilnować niż młodego😅)
Potem Cypr z mężem i synem gdy miał 3 latka. Tam już staraliśmy się o kolejne bobo. Nawet pamiętam zawód że Wyspa Afrodyty nie pomogła.
Córka urodziła się tuż przed Covid i odwołali nam all inclusive z czerwca, ale polecieliśmy w sierpniu gdy otworzyli granicę. Zakynthos z 10m już chodząca córka i 5 latkiem. Wynajęty samochód i codziennie wycieczki a potem na all do hotelu.
Kolejny rok byliśmy z nimi na Krecie i też sporo zwiedziliśmy.
A ten rok jest dla mnie wyjątkowy pod względem wyjazdów. W lutym na Sycylii na Walentynki tylko z mężem.
Potem sama na Islandii na 3 dni - szybkie zwiedzanie w wichurę 😅 Z dziećmi na
Litwie na weekend - mamy niedaleko.
W maju weekend w Sztokholmie z kuzynka , ma tam brata, więc było tanio.
Potem Turcja w czerwcu - wyjazd na własną rękę,2000km autem. Kapadocja - magiczna. Było pięknie. A potem był płacz nad testem ciążowym w 48dc i tak oto byłam już w ciąży.
Jeszcze w lipcu byliśmy z mężem sami w Włoszech Bolonia-Florencja-Piza-Cinque terre. Wszystko szybko bo mieliśmy tylko 2 dni 😅
A potem ciąża mnie pokonała. Czułam się jakbym zderzyła się z ściana. Leżałam od połowy sierpnia do w sumie nie tak dawna.
Bilety na Maltę kupiliśmy miesiąc temu gdy odzyskałam władze nad swoim ciałem 🙈 choć brzuch mi już przeszkadza i czuję że się przechylam i wypinamy ten brzuch dla równowagi. 🙈
Co do podróży z dziećmi, może kiedy odważne się i zacznę pisać bloga albo chociaż konto na insta 😉 Ale wiecie jak jest w internecie, zaraz jakaś krytyka lub 💩burza. Brak mi odwagi na to...
Kiedyś też myślałam że podróże z dziećmi są dla każdego, ale teraz myślę że najważniejsze to nastawienie rodziców, oczywiście predyspozycje malucha też się liczą. Ale to co właśnie Lucy pisze. Trzeba być gotowym na to że dziecko być może przeżyje wyjazd na frytkach lub suchej bułce. Ja np po podróży na Cypr z 3latkiem miałam wrażenie że nasze dziecko przeżyło dzięki granatom i parowkom.
Plus że będzie brudne, ale szczęśliwe. Nie to że tych dzieci nie myjemy 🤣, ale siłą rzeczy, dostanie loda to zaraz umazane całe, z grubsza jakas mokra chusteczka buzię się ogarnie, ale zazwyczaj nie mam po 2-3 komplety ciuchów na dzień.
Trzeba ułożyć sobie w głowie że dzieci w domu płaczą, to będą też to robić na wakacjach.
Plus lot samolotem, nasze znoszą super. Tyle że im się nudzi po 3 godz. 🤷 Ale sporo maluchów ma problem z uszami.
Z niemowlakami startowałam z cycem w buzi, potem zastąpił to smoczek, a teraz woda lub lizak.
I tak jak mają kołki w domu, czy zabkuja w domu, tak trzeba się przygotować że będzie tak i na wakacjach. Tyle że jak się wybierze all inclusive to przynajmniej ktoś za Was ugotuje, posprząta i będziecie wtedy nad morzem a nie w domu. 😅
I moje dzieci lepiej zachowują się na wakacjach niż w domu. Są wtedy cały dzień z nami, mają nowe wrażenia które ich interesują mniej lub bardziej i oczywiście układami plan pod nich.
Nie zabieramy na wycieczki od kościoła do muzeum, tylko z klifów na brzeg morza lub plac zabaw. 👦👧
Dziadkowie na wakacjach - w moim przypadku odpada całkowicie. Z żadnymi nie odpocznę ale moja kuzynka lata tylko z mamą, tzn mąż też leci ale on to baluje przy basenie i drineczki. Więc ona plus babcia są z dziećmi. Każdy ma swoje, choć dla mnie układ nie do przyjęcia by był.
To się rozpisalam...
Spakowana nie jestem, ale bierzemy tylko bagaże podręczne więc za dużo tego pakowania nie będzie. Dziś muszę wszystko ogarnąć 😁Jusia 82, Andzelina lubią tę wiadomość
-
Konieczynka zakładaj tego bloga bo widzę potencjał 😄 My z mężem długo byliśmy sami zanim udało mi się zajść w ciążę i udało nam się zwiedzić kilka krajów, teraz nastawialiśmy się na objazdówkę po Włoszech, ale co się odwlecze to nie uciecze, jak to mówią Teraz będziemy zwiedzać świat w trójkę i to też będzie piękne!
Mam moje wyniki krzywej z wczoraj wydają się być OK 🤗
Na czczo - 80 mg/dl (chociaż z palca wyszło 88)
Po 1h - 159 mg/dl
Po 2h - 111 mg/dl
W mofrologii oczywiście odchylenia w tych samych miejscach co zawsze, chociaż spadły mi erytrocyty poniżej normy od ostatniego badania. TSH za to urosło do 1,79 ale to chyba nadal w normie 🤔 Tyle w temacie mojego zdrowia 😅
Poza tym Dziewczyny stało się... mój wklęsły pępek przestaje być wklęsły 😂
A i umówiłam się na sesję ciążową! Za 1,5 miesiąca, będę wtedy kuleczką, ale bardzo zależało mi na takiej pamiątce 😍Konieczynka, Roksi, Jusia 82 lubią tę wiadomość
💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Podziwiam Was za podrozowanie z dziecmi. My podrozujemy tylko po polsce, ale tez juz jest fajnie bo jednak takiemu 3 czy 5 latkowi to mozna juz sporo pokazac
Mika, ja tez juz mam wyniki. Nie powiem, zaskoczyly mnie na czczo 72, po godzinie 100, po dwoch 69. Raczej cukrzyca mi nie grozi. Pozostale morfo mocz idealnie. Boze dobrze ze Chociaz badania z labu mi dobrze wychodza bo bym oszalala, w pon mam usg i juz troche sie stresuje. Ale mam nadzieje ze juz nie bede otrzymywac wiecej zlych wiadomosci.Mikaaa92, Roksi lubią tę wiadomość