Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi się podobało kilka imion dziewczęcych, od początku ciąży mówiłam, że już nie ma takiego chłopięcego imienia, które by mi się podobało więc musi być córka 😂
Ja chciałam Annę, Marcelinę, Jagodę lub Gabrielę, mężowi podobało się tylko Gabriela więc tak zostało ☺️
-
Cześć,
Dziewczyny gratuluję udanych wizyt i samych pozytywnych wieści! Roksi daj znać po wizycie.
U mnie 4 kg na plusie brzuchol olbrzymi
aaa wakacji nie planujemy. Myślę, że to będzie super intensywny czas te pierwsze 3 lata. A Tobie Konieczynka życzę wspaniałego odpoczynku.
U nas urodzi się Mikołaj i OliwierRoksi, Mikaaa92, Madzixon, Jusia 82 lubią tę wiadomość
-
Jestem po wizycie 😊 Po wtorkowej wizycie u prowadzącej miałam takie mieszane uczucia, ale teraz w miare się uspokoiłam. Przyznam szczerze ze nigdy nie byłam na takiej wizycie jak dziś, dr naprawdę dosyć specyficzny tak jak czytałam o nim, ale nie był w tym wszystkim jakiś niemiły..mówił „proszę się położyć”, „proszę odsłonić brzuch” „ten płód” itp itd nie można było zadawać pytań w trakcie, ale wszystko opowiadał, przez ani sekundę nie milczał 🫣 samo usg trwało z 30 min z czego 8 min mam nagrane. Sprawdzał centymetr po centymetrze, każda komorę w sercu, różne przepływy, kości w czaszce, szczęce,brzuch itp szczerze nie jestem w stanie tego powtorzyc..później jeszcze zmierzył szyjkę dopochwowo i ma ok 4 cm wiec ok, po czym jeszcze coś sprawdzał przez brzuch, nawet uszy pokazywał 🫣
Jedyne do czego może się doczepić to ilosc wód w dolnej granicy - AFI 10, MVP 3.4 cm wiec mam więcej leżeć na lewym boku i dużo pic. Płeć nadal nieznana, około 400 gram 😊
A Wy jakie macie AFI?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2022, 13:40
Mikaaa92, Jusia 82, Niewidzialnaa lubią tę wiadomość
-
Mikaa nie znana bo my nie chcemy wiedzieć 🫣 pytał się na końcu czy znam ale mowilam ze nie i żeby nie sprawdzał
Powiem tak, w maju byłam na panieńskim i była znajoma co tez nie chciała znac to pierwsze co pomyślałam „nienormalna jakas chyba” 😂😂😂 a teraz jak już mam wymarzona córkę to nie ma dla mnie znaczenia co będzie, najwazniejsze żeby było zdrowe i tylko tych wód musze pilnować 🤔Mikaaa92 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny!
Witam z kanapy.
Zakatarzona, z bolącym gardłem, z gorączkującym i kaszlącym dzieckiem ma rękach 🤷🏽♀️
Ja was może zaskoczę. My z młodą nie podróżujemy za granicę, a ona podróże znosi bardzo dobrze.
Byliśmy dwa razy na drugim końcu Polski.
7-8h jazdy. Zaliczyliśmy 2-3 postoje. Już nie pamiętam dokładnie. Raczej z powodu zaleceń a nie jej zachowania.
Dla mnie i mojego męża najgorsze były wieczory.
Młoda w nowym miejscu nie chciała zasypiać dobrze.
O 19 musieliśmy wracać już do pokoju. Zazwyczaj przez około godzinę płakała. I do tego jeszcze pobudki w środku nocy dochodziły. Dużo gorzej niż w domu.
Szkoda mi było ludzi w pokojach obok. Stresowało mnie to.
Moja prababcia nazywała się Aniela. Była jedną z najcieplejszych osób jakie w życiu poznałam. Złota kobieta!
Dziwi mnie opinia dziecka: „masz imię jak babcia”, to imię było najbardziej popularne dużo wcześniej, babcie 2-6 latków to raczej Katarzyny, Jole, Krystyny. Tak mi się wydaje 🤷🏽♀️ Może akurat trafiło, że dzieciak miał babcie Aniele.
Oh i waga.
Martwi mnie już od jakiegoś czasu.
25 tydzień, a u mnie już plus 9.
Faktycznie startowałam z BMI 18,75 czyli granica niedowagi i wagi prawidłowej. No, ale ludzieeeeee… ciężko mi 😠
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Ja mam 9 kg na plusie(, początek 24 tc) całe życie dorosłe miałam jedna wagę i było to BMI 19, po invitro i stymulacji hormonalnej trochę mi sie wody zebrało i już startowe BMI do ciąży było prawie 20,5 ale się waga póki co nie przejmuje, tyle czekałam na dziecko że nie będę się tym przejmować, potem będę ćwiczyła bo przed ciąża i invitro byłam aktywna sportowo 😉
Ja uwielbiam Króla Lwa i gdybym tylko mogła nazwać syna był by Simba albo Mufasa 😜 ale ponieważ walczylam o dziecko z invitro jak lwica, mały jest waleczny jak lew bo został z nami jako mały zarodek to będzie naszym małym lwiatkien więc imię Leo, no oficjalnie Leon ale może być Leo (lew) lub Leoś 🦁Jusia 82 lubi tę wiadomość
Starania od 12.2019
Lipiec 2021 Sono Hsg ✅
29.01.2022 1 IUI ❌
(leki : Clostilbegyt+ Ovitrelle)
01.03.2022 2 IUI - ❌
(leki: Aromek + Ovitrelle)
➡️ 05.2022 IVF - ICSI 🤞🏻
Leki : od 21 dc Estrofen💊
Krótki protokół - stymulacja : Bemfola 175, Orgalutran 0.25, przed punkcją : Ovitrelle +Gonapeptyl.
Wychodowalam 13 pęcherzyków.
Punkcja 31.05.2022🥚 - > pobrano 9 komórek-> blastki 5dniowe 3x❄️❄️❄️ transfer odroczony
1 FET 30.06.2022 🤞🏻-beta Hcg 9dpt 241! 🤞🏻🧡, beta Hch 12dpt 1177! 🤞🏻🧡
USG 5+5 - > mamy zarodek 🧡🙏🏻
USG 7+4 - > zarodek dalej z nami i jest serduszko 😍 crl 1, 32 cm tętno 160
USG 9+3/9+6->bejbik dalej na pokładzie 😍crl 2,97 cm tętno 180 🧡❤️
10+6 badanie Sanco - wynik prawidłowy ❤️ będzie synek 🧡👶🏼 -
nick nieaktualnyRoksi super, że u Was dobre wieści! i podziwiam Cie cały czas za to, że nie chcesz znać płci właśnie sprawdziłam i u mnie AFI 12.
My jeszcze nawet nie zaczęliśmy rozmawiać o imionach, jakoś tak się stresowałam połówkowymi, że stwierdziłam, że właśnie po badaniach podejmę temat. Mi się podoba: Antosia, Iga, Pola i Blanka. Ciekawa jestem co mężowi się spodoba, albo co sam zaproponuje. -
Dziewczyny na na lewym boku cierpię. Ciężko mi oddychać, mała wtedy kopi jak szalona, zalewa mnie zgaga i bola mnie jelita. Położę się na prawy i czuję się dobrze.
O matko ale się nalatalam po sklepach. A najwięcej to nastalam w kolejkach. Robię małej kalendarz adwentowy, ale zamiast słodyczy szukam jakichś kreatywnych rzeczy. A to farby z brokatem, kolorowanki, wyklejanki, jakieś rzeczy z filcu. Niby wszystko jest jak sprawdzam ofertę a w sklepie pustka 😑 -
Gusia, Gapsy (jeśli czytasz na bieżąco 😉),
Aktualizacja listy:
1. Luusia 01.03.2023💖
2. Dafney 01.03.2023💙
3. Natija 02.03.2023 💖
4. Magdalenka90 02.03.2023 💙
5. Konieczynka 02.03.2023💙
6. Zniechecona 04.03.2023 💖
7. Kaczka 05.03.2023💖
8. Patiii22 05.03.2023 💙
9. Mikaaa92 06.03.2023💖
10. Tyśka 07.03.2023💖
11. Hermiona5 08.03.2023 💖
12. BoboBolek 09.03.2023 💙
13. Gusia_ 10.03.2023 💖
14. Kolaa94 10.03.2023❔
15. Aniamania 10.03.2023 💖
16. Niewidzialnaa 10.03.2023 💙
17. Ciążowa_Gapsy 10.03.2023 💙
18. Elza 12.03.2023 💙💙
19. Dominika_Sz 13.03.2023❔
20. DIDI 15.03.2023 💖
21. Aasha 16.03.2023 💙
22. Jusia82 17.03.2023 💙
23. Pralinka 18.03.2023 💖
24. Madzixon 18.03.2023 💙
25. Lucy010 18.03.2023 💖
26. Ulaa 20.03.2023 💖
27. Chicaloca 21.03.2023💙💙
28. Andzelina 22.03.2023 💖
29. Anula23 26.03.2023💙
30. Twilight 28.03.2023 💙
31. Roksi 29.03.2023 🎁
32. Natt12 29.03.2023 💖
33. Galina 31.03.2023❔
34. Hope28 31.03.2023 💖⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Roksi ale będzie niespodzianka przy porodzie! Chyba jeszcze nie spotkałam osoby, która nie chciała wcześniej znać płci.
Lucy mam same dobre skojarzenia z imieniem Małgosia, wszystkie fajne babeczki 😊
Hope brałabym wszystkie Twoje typy (o ile mąż by się zgodził) ale już zajęte wśród najbliższych znajomych i rodziny.
Dziękuję, że podzieliłyście się opiniami na temat Anielki i już sama nie wiem co myśleć. Co prawda wolałabym żeby była spokojniejsza od brata ale wycofana i w swoim świecie niekoniecznie 😆 nie znam żadnej Anieli dlatego nie mam skojarzeń ale widzę że faktycznie króluje wsród babć.
Andżelina, Anna to piękne imię, ponadczasowe. Moje nie należy do tych najpopularniejszych i to, że w szkole/na studiach/w pracy nie spotkałam drugiej osoby z tym imieniem ma swoje plusy, jednak nigdy się z nim nie polubiłam. Mam wrażenie, że najczęściej noszą je kobiety 20 lat starsze ode mnie.
Hope28, Roksi lubią tę wiadomość
-
U nas mały znowu chory, a do tego stary chyba też. Chociaż z nim to nigdy nie wiadomo bo niby nic mu oczywistego nie dolega a normalnie umierający, jeszcze stęka ciągle żeby było widać jak to się źle czuje. Jakas jestem bez humoru, nie wiem kiedy ja się tak rozłożyłam i miałam wszystko w d*pie jak on, mimo że mnie boli podbrzusze i wymagający 3,5latek daje mi popalić od kilku dni. Czasem mam wrażenie że absolutnie wszystko jest na mojej głowie😕
Roksi, cieszę się że po dzisiejszej wizycie lepsze wiadomości, po tej ostatniej trochę niepokojąco.
My też nie mamy do końca wybranego imienia, podoba mi niby dużo żeńskich a jak przychodzi co do czego to jakoś tak żadne nie leży. Najbardziej stawiam chyba na Biankę i ostatnio w mojej głowie mała jest właśnie Bianeczką, mąż też jakoś nie protestuje. Ale może się jeszcze odmieni.
Asha do kiedy jest ten kod w La Millou? Kusi mnie bardzo rożek ale widziałam też na innych stronach piękne i nie mogę się zdecydować🙈
Chyba wybiorę się jutro na krzywą cukrową, może sobie odpocznę chociaż te dwie h😅 pilnowałyscie jakoś specjalnie diety w poprzedzających dniach?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2022, 17:28
Roksi lubi tę wiadomość
-
Heeej
Dzisiaj miałam mieć wolny dzień, a tu klops. Rano odebrałam wyniki krzywej i zamiast krzywej wyszła prawie prosta.
Na czczo 83, po 1h 73, po 2h 77. Powiem Wam, ze ja nigdy w życiu nie widziałam takich wyników. Napisałam do swojej Pani dr i kazała skonsultować się z diabetolgiem. Akurat był termin na dzisiaj, więc jestem już po wizycie. Mimo, ze cukrzyca mi nie grozi to mam postępować jakbym ja miała, nie dopuszczać do dużych wyrzutów insuliny, nie jeść słodyczy , małe porcje i często. No i badać cukier czy czasem nie spada za nisko. Z jednej strony przeraża mnie to, a z drugiej jest to dla mnie tak dziwne, bo bardzo dobrze się czuje, nie odczuwam żadnych spadków cukrów , wczoraj całe badanie tez było super… No ale co zrobić. Dla małego zrobię wszystko, nawet odstawię ukochaną czekoladę😂 swoją droga czy któraś z Was spotkała się z takimi wynikami , szczególnie godzinę po wypiciu glukozy?
U mnie waga 4,5kg na plus (24+4) a nie ograniczam się z jedzeniem. Obawiam się, ze teraz jak zacznę dietę to nawet schudnę, nie wiem czy to takie zdrowe bo moje bmi na tę chwilę wynosi 23.
A co do wyjazdów to my uwielbiamy podróże i ja już planuje, ze na jesień gdzieś polecimy w trójkę. Ale zobaczymy, ciężko to przewidzieć, czy mały podzieli zainteresowania rodziców.
Imię tez mamy wybrane, będzie Mikołaj. Dziewczynka by była Alicja -
Wróciłam z izby przyjęć, nic nie stwierdzono a mnie dalej boli brzuch tak, że nie mogę normalnie funkcjonować 😔
Aniamania odnośnie choroby faceta, to mnie zawsze rozwala to,że jak oni są chorzy to leżą, marudzą i oczekują opieki pielęgniarki. Ty jak jesteś chora to "jak wszystko zrobisz to możesz się położyć" 😁
-
Aniamania właśnie o to chodzi żeby znaleźć nieprawidłowości, więc diety nie trzymamy. Może czipsy, cukierki itd na noc nie będą wskazane, ale jedz tak jak zwykle. Jeśli nawet wyjdzie cukrzyca to jest to do ogarnięcia. Jestem na diecie od 18 tygodnia. Dziś zaczęłam 26.
I współczuję wizyty na IP. Dobrze że z ciąża ok, gorzej że problem nie znaleziony. A dostałaś noSPE lub papaveryne?
Z rekordem wagi była moja szwagierka. Schudła 20kg w ciąży. Ale startowała z mega nadwagą, konkretnie nie wiem ale coś >130kg ważyła przed ciążą.
Pati znam gorszy przypadek. U kuzyna żony było po 1h koło 80, po 2h 60. Zalecenia ma takie jak ty. I swoją drogą czekolada to w duzej mierze tłuszcz, więc tak szybko cukru nie podnosi. Może się okazać że 1 ziemniak gorzej wpływa na cukier niż kostka czekolady. Każdy musi to sprawdzić na sobie 🙈
Ja mam problem tylko z cukrem na czczo i już insulinę. I powiem Wam że zwiększam dawkę a moje cukry jak były 90-92 tak są. Czasem się uda 85-89
I jak zmierzę 2x pod rząd nawet z tego samego palca , to mam 2 różne wyniki. Np 86i93. 🤔
Aniele kojarzę 2.
Jedna kolo60tki - kuzynka mojej matki.
Druga ma 4 latka i jest taka mega zadziorna, zwraca na siebie uwagę i jest najstarszym dzieckiem z rodzeństwa. Więc próbuje całą uwagę rodziny skupić na sobie.
U nas imię wybrane przez syna, tzn na takie zareagował "Tak, tak Kacper" i jakoś zostało. Nawet z mężem nie rozkminialismy innych.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2022, 23:42
-
Andżelina a bierzesz nospe lub magnez?
Aniamania ja w niedziele miałam jelitowke i naprawdę zdychalam, mój mąż niby wiedział ze się zle czuje, sprzątał mieszkanie itp ale miałam wrazenie ze trochę mi nie wierzy. Ale jak go we wtorek walnęło i narzekał jakby miał zaraz umrzeć to nie powiem miałam mini satysfakcję ze poczuł ze ja naprawdę tez się zle czułam 😂
My dawno nie rozmawialiśmy o imieniu ale jeśli wybor miałby zapaść dziś to Nel lub Leon, ale dla dziewczynek mam wiele imion które mi się podoba, dla chłopca w sumie nie a Leon na 100% mnie nie przekonuje… -
Tak Was czytam i powiem szczerze, że zazdroszczę trochę tych podróży zagranicznych. My głównie z dziećmi po polsce jeździliśmy raczej przeze mnie ( boję się latać). Może pokonam strach w końcu.
Ja mam krzywą cukrową przed sobą i ode albo w sobotę albo w przyszłym tygodniu.
Na pewno jest coś że mną nie tak bo ciągle bym tylko spała, więc albo anemia albo jakieś inne dziadostwo.
Dzisiaj się trochę muszę wyżalić... bo jeszcze coś mnie zaczęło ciągnąć w pośladku i nie wiem czy to nie rwą kulszowa:( ogólnie już bardzo ciężko mi cokolwiek robić. Po przejściu kilkuset metrów dysze jak parowóz, jak stoję w kuchni to ciągną mnie pachwiny i nawet butów już praktycznie włożyć nie mogę...
Do tego okropny ból żeber najbardziej w nocy i wieczorem, że nie mogę sobie pozycji znaleźć ( najlepiej jest na wznak ale to teoretycznie nie zdrowe) i doszedł mi zespół niespokojnych nóg w nocy co wykańcza mnie totalnie.
Ehh nigdy bym nie przypuszcza, że tak można czuć się w ciazy... tylko mam nadzieję, że te dzieciaczki dwa kiedyś docenią te katusze 😉
Co do wagi to jak na razie wygrywam... 13 kg na plusie już mam. Fakt mam dużo wód płodowych u dzieci moje MVP wynosi 8, więc jest na granicy normy ale to jest dopiero 24 tydzień 😉
Imion też nadal nie mamy, i jakoś nie mam głowy do tego ostatnio.
Chciałabym już mieć wyprawkę skompletowaną spakowana i wypraną, bo coś czuję, że nie będę miała później siły na to, tym bardziej patrząc, że już nie mam siły.
Nic... wyżaliłam się trochę... mam tylko nadzieję, że miałam po prostu dzisiaj gorszy dzień