X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe (2023) Mamusie
Odpowiedz

Marcowe (2023) Mamusie

Oceń ten wątek:
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaaa92 wrote:
    Chicaloca myślałam o piance Ginexid, polecacie bardziej Tantum Rosa?

Nie miałam przyjemności stosować tej pianki, także nie podpowiem. U mnie to Tantum się sprawdziło :) a piankę sobie też obczaję :D

Aasha lubi tę wiadomość

cmllp2.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam te piankę i bardzo polecam :) Spokój ducha przy podmywaniu sie po nacięciu, bo nie trzeba trzeć szwów, rzeczywiście ma efekt chłodzący i daje uczucie świeżości ;) Ja na pewno znów kupię

Mikaaa92 lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • BoboBolek Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry!

W Gdyni też śnieg 🌨️
    Mieszkam w takiej dzielnicy do której zagląda nieczęsto i zazwyczaj na samym końcu. W tym roku wyjątkowo wcześnie!

Mika, Chicaloca,
    Mi po porodzie radzili myć się samą wodą. Wystarczyło. Nie używałam żadnych żeli, pianek czy płukanek.
    Mam obawy przed chemią do miejsc intymnych. W życiu miałam infekcje chyba tylko dwa razy. Jedna to efekt stosowania Lactacydu. Byłam młoda, chciałam, żeby było świeżo i czysto, a ginekolog mnie opierniczyła. Od tamtej pory tylko woda.

Roksi,
    Myślę, że mając małe dziecko w domu możemy odhaczyć 1/4 zakupów z apteki.

Chicaloca,
    U mnie też bez remontu. Kupimy tylko przewijak/ komodę z przewijakiem dla młodego. Wstawimy dostawkę, przewijak i lampkę do naszej sypialni i tyle.
    Później młoda będzie musiała oddać swoje łóżeczko. Synek na 6mc je dostanie, córce kupimy nowe i jest plan, że zamieszkają razem. Później się pomyśli może o jakieś przeprowadzce.
    Gdyby były dwie dziewczynki to pewnie nie byłoby presji.
    Czuje, że przy parce trzeba będzie zapewnić dzieciakom dwa pokoje, pewnie w wieku 3/6 lat.

PS. Krzywa cukrowa.
    Nie mam doświadczenia. Nie wiem jak powinna wyglądać. Jedyne co zauważam porównując swoje do większości waszych wyników, to mam największy rozstrzał między kolejnymi wartościami. 79-142-103.
    Moje wyniki wysłałam lekarzowi. Nic nie napisał, wiec chyba ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2022, 13:00

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Patiii22 Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2022, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniamania wrote:
    Mam już wyniki krzywej, 94 na czczo, 101 po godzinie, 84 po dwóch. Przedział mam 75-106 na czczo na wyniku, co sądzicie?
    Nie wyobrażam sobie mieć cukrzycy:( w ogóle się do tego nie nadaje 😔

Najlepiej skonsultuj to z lekarzem, ale z tego co się orientuje w ciąży wystarczy, że jeden pomiar jest nieprawidlowy i już to traktują jak cukrzyce. Na czczo masz trochę za wysoko. W ciąży norma jest do 91.

• Aniamania Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo, że wyniki do konsultacji 😉 z tego co wiem to jest właśnie do 92 na czczo, a że mamy tutaj kilka cukrzycowych dziewczyn to pewnie są bardziej w temacie, dlatego też zapytałam. Pati szkoda, że nie można oznaczyć postu 'nie lubię tego'.

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • Andzelina Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2022, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniamania mnie przy 94 skierowano na krzywą cukrową, gdzie miałam wyniki 91-164-171 więc u mnie wynik był za wysoki po dwóch godzinach. Myślę, że lekarz może zalecić Ci profilaktycznie mierzenie
    Chociaż niektórzy robią tak jak napisała Patiii, nie ma znaczenia ile jednostek ponad normę ale każde przekroczenie to cukrzyca

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2022, 13:41

• Patiii22 Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2022, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj czytałam o cukrzycy u mamy ginekolog i właśnie napisała ze wynik na czczo 92 uznawany jest już za nieprawidłowy i ze wystarczy jeden zły pomiar żeby zdiagnozowac cukrzyce. Czego nie powie lekarz ja i tak bym profilaktycznie mierzyła cukier, chociaż przez jakiś czas, żeby się nauczyć co jeść, a czego nie.
    Taka dietka dobrze tez działa na wagę. Ja po jednym dniu ograniczania się mam pół kg mniej 😅

• Zniechecona Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez sie wybieram na krzywa we wtorek i czytajac Wasze posty ogarnia mnie stres...

Na szczescie nic nie dziala tak relaksujaco jak zakupy - kupilam posciel do gondoli i nie wiem czy wspominałam, ale udało mi sie juz upolowac uzywany wanienko-przewijak chicco w swietnym stanie, z ktorego juz jestem bardzo zadowolona 😎 z duzych rzeczy zostal mi fotelik, lozeczko i monitor oddechu, reszta to droga drobnica 😆

Mikaaa92 lubi tę wiadomość

14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
  • Roksi Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mi się wydaje ze od 92 jest cukrzyca, na pocztku ciąży glukozę na czczo miałam niecałe 90 wiec tez już blisko górnej granicy wiec zobaczymy jak mi wyjdzie krzywa, za 3 tyg robie…

Nie miałam tej pianki ale była tez polecana bardzo, pamietam ze polowałam na nią na Gemini ale ciagle nie było wiec kupiłam tantum rose i tez było ok. Miałam te saszetki do rozrabiania z woda, kupiłam taka buteleczkę co kwiaty się spryskuje 😂 rozrabiałam tam płyn i sobie psikalam, potem wycierałam tylko jednorazowym ręcznikiem. Mega wygodne to było 😊

Majtki polecam z horizon siateczkowe, tylko rozmiarówka jakas dziwnie zaniżona chyba w nich była, ale co najmniej z 2-3 tyg połogu tylko ich używałam przy tym najsilniejszym krwawieniu.

W tej ciazy zastanawiam się tylko jeszcze czy nie kupić takich kompresów/podpasek chlodzacych..moja ginekolog je poleca, ale musze zagłębić się w temat. Chociaż jak sobie przypomnę to uczucie po szyciu to mam wrazenie ze by były wybawieniem…

https://yesmom.pl/sklep/wielorazowe-kompresy-intymne/

https://yesmom.pl/sklep/chlodzaca-podpaska/

Co do pogody u nas tez meeeega zimno już i prószy trochę snieg 🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2022, 14:45

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na krzywą wybieram się w przyszły czwartek, nie boję się o wyniki, bo mam tendencję do zbyt niskiego poziomu glukozy jednak. A nawet cieszę się na ponad 2 godziny w samotności, bez dzieci 😂

Po porodzie używałam tantum Rosa, w gotowych buteleczkach i to mogę polecić, tym razem też to kupię.
    Co prawda nie byłam nacinana ani nie pękłam, ale ulgę przy opuchnietym kroczu przynosiło bardzo.

Co do wyprawki to mamy wszystko po Julku. Ubranek też już sporo kupiłam, tylko muszę dokupić rozmiary 50 i 56, bo Gabi będzie mała więc dłużej będzie je nosić. Chcę też kupić dla niej posieciel w kwiaty i kocyk bambusowy. No i dla siebie do porodu rzeczy i apteczne. Szlafrok dostanę od męża pod choinkę między innymi więc już odpada jego zakup 😃
    Fotelik mam, wszystkie akcesoria też, meble i pokój urządzone 🙈
    Także za wiele roboty nie mam 😂

Zniechecona lubi tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski gdyby któraś chciała to mam na odsprzedanie taką sukienkę ciążową, kupiłam na Vinted ale kompletnie nie mój krój 🙈 Jest przed kolano.

Screenshot-20221118-195107-Vinted.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2022, 20:42

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• BoboBolek Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 04:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Zaczęły się nocne pobudki, chyba 😠
    Wczoraj przed 5… dzisiaj 4.
    Oczy jak 5 zł…

Pamiętam, że w pierwszej ciąży też miałam coś takiego.
    Był czas kwarantanny covidowej. Nigdzie nie można było chodzić, wszystko zamknięte… chyba nawet lasy zamknęli.
    Ja wtedy wychodziłam na spacery właśnie około 4/5… i tak się budziłam… tylko, że wracałam do domu, pare godzin i znowu szlam spać…
    A teraz?
    Raczej 2 latka mi nie pozwoli 😒

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Roksi Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobobolek współczuje! Ja za to mam teraz na odwrot mogłabym spac i spac, ale młoda spała do po 7 wiec praktycznie 12 h to nie ma co narzekac…🫣 ale chyba drzemkę zrobię z nią dziś 😂

Wczoraj ściągnęłam apke do mierzenia ilości wypitych płynów i bez problemu wypiłam 3 litry wody, ale ogólnie męczące takie pilnowanie 🫣 chociaz jakby faktycznie mogło pomoc…

W ogóle wczoraj wybrałam polozna, okazało się ze ta która chciałam jest rodzina mojego męża 😂 a do tego CDL, podobno mega ciężko się do niej dostac wiec super:) w grudniu ma zacząć przychodzić bo szczerze na szkole rodzenia nie mam czasu, a raczej mozliwosci jak cały dzień jestem z córka. Przynajmniej coś sobie przypomnę i może omówię z nią poprzedni porod, co można by zrobić inaczej itp..choć jak przychodzi co do czego to często tez te wszystkie lekcje można sobie wsadzic w… a życie swoje 🫣

A Wy już wybralyscie lub chodzicie stacjonarnie? 😊

Miłego dnia 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2022, 08:21

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak samo jak u Roksi, mogłabym spać i spać. Teraz chce mi się bardziej spać i potrzebuję więcej snu niż w pierwszym trymestrze 😐

Dopiero właśnie się obudziłam, ale leżę jeszcze w łóżku, bo w weekendy mąż wstaje z najmłodszym synkiem żebym mogła dospać, ale nie jest źle, bo Julek spał od 20 do 7 30 bez pobudki 😃

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Andzelina Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2022, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, też właśnie się obudziłam ale tylko do łazienki i dalej spać. Jeszcze mam ten komfort bo pierwsze dziecko w drodze 😊

Zobaczyłam jeszcze, że tyle śniegu napadało to już wgl nie wychodzę z łóżka dzisiaj ❄️☃️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2022, 08:35

• Twilight Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2022, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie nie dziecko a pies na spacer budzi 🙈 ale ja i tak zawsze wcześnie wstaję, po 7 już się spać nie chce i akurat wtedy pies przylazi.

Do szkoły rodzenia u mnie wymagają ukończonego 30tc więc ja dopiero w styczniu, położną miałam wybraną już przed porodem - to moja rodzina, tylko czekała aż w ciążę znajdę żeby mnie poprowadzić, pracuje w szpitalu gdzie będę rodzic i mieszka obok mnie więc mega się cieszę.

U mnie dzień dziś zaczyna się bardzo ładnie, zimno ale słonecznie:)

Miłego dnia 😊

👧+🧑+👶+🐻‍❄️
    2023 - synek ❤️
    31.12.2024 ⏸️ beta 33
    2.01.2025 beta 123
    23.01 - wizyta
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    U nas dopiero zaczyna prószyć, ale mąż jechał do Szczecina na studia i mówił, ze mieście już biało! Chciałabym, żeby u nas tez tak było chociaż chwile, zabralab młoda na spacer i pokazała jej śnieg. Tego z zeszłego roku na pewno już nie pamieta. Zobaczymy, może się uda :) Pije ciepła herbatkę i patrzę za okno jak prószy. Córa wstała dziś chwile przed 8 wiec i ja pospalam. Trzeba łapać ten sen ile się da na tym etapie 😅

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zimno, ale słonecznie 😊 ja już na nogach od rana, zaraz jedziemy na małe zakupy, a wieczorem przychodzą do nas sąsiedzi.
    Ja już jestem zapisana do szkoły rodzenia i położną musiałam wybrać od nich, ale ma niezłe opinie 😉
    Miłego dnia ❤

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2022, 09:56

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• chicaloca Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)

U nas leniwy poranek, gofry z powidłami i bitą śmietaną na śniadanie :D teraz chłopaki pojechali na Zajecia, a ja dopijam kawę.
    Jutro wychodzę z psiapsi do kina, także bardzo cieszę się na ten weekend.

Mam nadzieję, że Wasz również zapowiada się super ♥️

cmllp2.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chicaloca wpadam zaraz na gofry 😁

U nas biało, sypie od rana. M zapakował młoda na sanki i pociągnął do biblioteki na dzień pluszowego misia 🙂

Jak to w końcu z tą położna jest? Kiedyś przyszła po porodzie a teraz coś czytałam, że wcześniej jakoś trzeba się zgłosić? Muszę dopytac/doczytać.

Muszę Wam powiedzieć że podczytuje listopadowy wątek, już prawie wszystkie dziewczyny urodziły i opisują początki z dzieckiem. Wolę już sobie przypomnieć jak to było 😅

chicaloca lubi tę wiadomość

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
‹‹ 203 204 205 206 207 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ