Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Aasha super, odpoczywaj ❤️
Mika akurat Escherichia jest czesto charakterystycznym zakazeniem u pań, ktore podcieraja sie w zla strone, ale to oczywiscie nie jest jedyna mozliwosc, jednak gdyby to wystepowalo to juz jest cos do wyeliminowania.
Byle do poniedzialku, trzymaj sie!
Ja w poniedziałek ide z małą na echo serca, tez trzymajcie kciuki, ze wszystko ok ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2022, 15:50
14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
-
Zniechecona wrote:Mika akurat Escherichia jest czesto charakterystycznym zakazeniem u pań, ktore podcieraja sie w zla strone, ale to oczywiscie nie jest jedyna mozliwosc, jednak gdyby to wystepowalo to juz jest cos do wyeliminowania.
Właśnie bardzo tego pilnuję i nie mam pojęcia skąd to się wzięło... może po ostatniej kuracji globulkami się jakoś przeniosło, nie wiem 😣
Aasha super, trzymaj się ❤💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Ja mma już wyniki wszystkich badań, krzywa glukozy chyba w normie 86-148-135.
Hemoglobina i hematokryt wrosły i są już w normie 💪 płytki krwi 183tys więc też ok. Mocz bez odstepstw, także jestem zadowolona 😍
Mogę jeść w opór na święta 😂
Jeszcze odczyn coombsa, ale to muszę odebrać osobiście i czeka się na wynik 2/3 dni roboczeMikaaa92 lubi tę wiadomość
-
Ja tez dziś po krzywej… już drugiej w tej ciąży 😬 wyniki prawidłowe 87/151/111 więc może ginekolog już odpuści
Bada mnie tak bo w poprzedniej ciąży miałam cukrzyce… teraz codziennie rano badam z palca i faktycznie czasem mam wyższe niż dziś.
Ja na nr nie kupiłam nic 🤷♀️ szukam, szukam i nic ciekawego nie widze -
Gratulacje wyników krzywej wszystkie macie tego samego dnia wyniki? Bo zastanawiam się kiedy isc..🤔 ile h przed nic nie jecie? 12? Czy mniej?
-
Roksi, na czczo to co najmniej 8h bez jedzenia i picia. Więc te 12 będzie ok.
Wyniki krzywej zawsze miałam tego samego dnia, a już kilka razy w życiu miałam.
Ja tych swoich cukierow nie ogarniam na czczo. Mam insuline, pilnuje jak jem i co. A rano powyżej 90. Żeby było śmiesznie wczoraj powinnam była zrobić sobie zastrzyk w samolocie, zapomniałam 🙈 przypomniało mi się po ladowaniu czyli z 2h za późno. Potem podróż 3h z Warszawy. Nie wzięłam tej insuliny, posiłki wczoraj też słabo cukrzycowe. A dziś rano na czczo wynik ok 🤷 Nie ogarniam.
Na BF nic nie kupiłam. Zresztą chyba dopiero teraz zacznę coś myśleć nad wyprawka. Muszę zacząć od wózka. Nie chce mi się strasznie....
Moja rodzina chyba zdrowieje. Mąż już w miarę, syn też nie gorączkuje, tylko gardło go jeszcze boli.
Za to córkę coś bierze i mnie też. Z każdą godziną czuje się gorzej.
A byłam u gina po L4, bo latałam wykorzystując urlop, nawet mnie nie zbadał. Posłuchał tylko tętna. Poszłam do tego "starego" lekarza bo do tego gdzie prowadzę teraz ciążę są takie kolejki że szok. Liczyłam że jednak sprawdzi cokolwiek, szczególnie że chyba znowu infekcja się zaczyna. A on na oko wypisał mi Fluomizin i już.
Aasha super wieści. A co do tego reżimu łóżkowego, to chyba właśnie się odchodzi. Co prawda jakby mi kazali leżeć plackiem to pewnie bym leżała. Ale czytałam sporo artykułów gdzie właśnie najnowsze badania nie potwierdzają żeby leżenie miało pozytywny wpływ na długość ciąży.
Chyba też u mamyginekolog jest zbiór tych publikacji.
A kiedyś u gina sama miałam taką sytuację, że zgłosiłam się z twardnieniem brzucha i lekarz wypisał mi no-spe, a potem dodał że nie ma dowodów żeby ona jakkolwiek działała, ale w warunkach domowych nie ma nic innego do podania. To żebym sobie brała . Nie pomoże nie zaszkodzi 🤣🤣🤣Roksi lubi tę wiadomość
-
Roksi ja dopiero się dowiem w środę na wizycie jaki wynik mam, bo to szpital i takie są tu zasady :p ale w laboratoriach standard jest taki, że tego samego dnia o 15 masz wynik a nie jadłam coś około 13h, bo o 19 mieliśmy szkołę rodzenia i po 21 już nie chciałam jeść
Roksi lubi tę wiadomość
-
Roksi wrote:Gratulacje wyników krzywej wszystkie macie tego samego dnia wyniki? Bo zastanawiam się kiedy isc..🤔 ile h przed nic nie jecie? 12? Czy mniej?
Ja w ogóle zawaliłam przygotowania do krzywej, poszłam spać o 2.30 a wstałam o 7, a w dodatku zjadłam banana i danio o 2 nad ranem 🙈 badanie miałam o 8 ranoWiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2022, 20:43
-
Dzieki dziewczyny 😊
Hehe Ulaa No to wyniki masz super jak na nocne jedzenie 😅😁 -
Roksi wrote:Dzieki dziewczyny 😊
Hehe Ulaa No to wyniki masz super jak na nocne jedzenie 😅😁
No aż byłam w szoku. Ale tak wyszło, nie mogłam zasnąć z głodu haha 😂
Ale to mnie utwierdza w tym, że na pewno organizm sobie radzi z cukrami skoro mimo niezachowania odpowiedniego odstępu od jedzenia do badania i tak wyszło w normie. -
Hermiona5 wrote:Ulaa nieźle 🙈🙈🙈 ja bym chyba poszła wtedy w inny dzień 😅 ale super, że u Ciebie taki dobry wynik po 6h!
W poniedziałek mam wizytę i lekarz zaznaczył, że chciałby zobaczyć wyniki, które zlecił na poprzedniej więc to był ostatni możliwy dzień, w którym mogłam zrobić to badanie i mieć wyniki na wizytę.
Trudno, nie ma co wywlekać. Z tego co pamiętam raczej nigdy nie miałam problemu z wysokimi cukrami, raczej w drugą stronę. I w poprzednich ciążach (a szczególnie w pierwszej), w ogóle nawet lekarz nie mówił mi o jakichś wytycznych takie jak są teraz.
Najważniejsze, że wynik mimo wszystko jest ok -
Nie chce szukać problemów tam gdzie ich nie ma 🤣 ale właśnie w diecie cukrzycowej zalecany jest późny posiłek,czyli 21.30 - 22.00 żeby organizm wyrzucił insulinę i w ten sposób obniża się cukier na czczo.
Właśnie ja przy cukrzycy ciążowej po posiłku nie mam żadnych problemów, a często po śniadaniu mam niższy cukier niż na czczo.
A wytyczne się zmieniły bardzo w ciągu ostatnich lat. Robiac specjalizacje, pisałam pracę o cukrzycy ciążowej jakieś 7 lat temu. Te normy, które tam opisałam są już dawno nieaktualne 😅
Wstałam z mega bólem gardła.
Masakrycznie się czuje. Wakacje wyszły nam wszystkim "na zdrowie". 😭 -
Konieczynka wrote:Nie chce szukać problemów tam gdzie ich nie ma 🤣 ale właśnie w diecie cukrzycowej zalecany jest późny posiłek,czyli 21.30 - 22.00 żeby organizm wyrzucił insulinę i w ten sposób obniża się cukier na czczo.
Właśnie ja przy cukrzycy ciążowej po posiłku nie mam żadnych problemów, a często po śniadaniu mam niższy cukier niż na czczo.
A wytyczne się zmieniły bardzo w ciągu ostatnich lat. Robiac specjalizacje, pisałam pracę o cukrzycy ciążowej jakieś 7 lat temu. Te normy, które tam opisałam są już dawno nieaktualne 😅
Wstałam z mega bólem gardła.
Masakrycznie się czuje. Wakacje wyszły nam wszystkim "na zdrowie". 😭
Przepraszam, ale mój ciążowy mózg nie ogarnia, czy uważasz, że powinnam powtórzyć badanie za jakiś czas? -
Dzień dobry moje kochane:)
Mój lekarz dal mi skierowanie do diabetolog i najbliższy termin na nfz chcieli mi wyznaczyć na połowę stycznia. Nie obyło się bez poruszenia artykułów prawnych i zarzadalam pisma do kierownictwa o tym, że odmawiają mi wizyty w ciągu 7 dni... I wyobraźcie sobie że znalazł się termin. To jest niedorzeczne żeby o wszystko trzeba było się prosić, a w połowie stycznia to ja już mogę urodzić 😞
Co do nośny to mi też lekarz zaleca brać noszę na stawiajacy sie brzuch, ale jak już powiedziałam, że nospy brać nie będę bo boję się zespołu ponospowego u dziecka to powiedziała, że mnie rozumie.
Także wiecie nospa to też ostateczność, a dziwi mnie takie lekkie podejście ginekologów do tego leku. Oni wychodzą z założenia, że lepszy zespół ponospowy ale donoszona ciąża, tylko trzeba pamiętać, że skurcze fizjologiczne pojawiają się zazwyczaj po 20 tygodniu i nie muszą oznaczać nic złego.
Oczywiście jeżeli skraca się szyjka, jeżeli są jakiekolwiek symptomy, że dzieje się coś złego to inna sytuacja, ale żeby brać prewencyjnie nospe to ha mówię stanowczo nie.
Polecam zagłębić się w temat zespołu ponospowego. Później rodzice plują sobie w brodę, że wcześniej tego nie wiedzieli jak z dzieckiem muszą na rehabilitację biegać. Ale niestety takich mamy lekarzy.
Mam osobiście kilka znajomych co całą ciążę łykały nospe jak witaminy ciążowe i teraz ich dzieci mają olbrzymie problemy z napięciem mięśniowym.
Tu jest artykuł na ten temat. https://silaminatury.pl/no-spa-czego-o-niej-nie-wiesz/2/
A no i jeszcze nospa może doprowadzić do przedłużającego się porodu, z powodu, że macica nieprzygotowała się odpowiednio do porodu polecam poczytać na ten temat zanim weźmie się nospe.
Co do BF to szczerze, nie zauważyłam żeby były jakieś specjalne promocje. W zasadzie większość rzeczy mam już kupione jeżeli chodzi o wyprawkę. Teraz zaczęłam szukać jakiegoś porządnego materaca i szczerze już sama nie wiem co wybrać. No i na razie mam tylko jedno łóżeczko, i w sumie na początku chciałabym położyć ich razem przez jakiś czas. To jest mój chyba jeden z ostatnich dylematów czy składać i zamawiać 2 łóżeczka czy na razie jedno. A z drugiej strony od stycznia pewnie znowu wszystko podrożeje... ehh moja decyzyjność chyba w tej ciąży zrobiła sobie urlop 😄🤔🤷♀️
Mikaas92 Mode przyjrzyj się bieliźnie jaka nosisz? U mnie infekcje skończyły die jak zmieniłem całą bieliznę na bawełnianą i oczywiście zrezygnowałam se stringów:(
Aasha bardzo współczuję tej skracającej szyjki. Chociaż dobrze że zostało to w porę wykryte. Oby jak najdłużej teraz ten Passat trzymał. Trzymam kciuki. Ja co chwilę panikuje i martwię się czy mi nie zacznie się skracać szyjka, ale najgorsze jest to ,że nie daje ona żadnych objawów.
Rozpisałam się życzę wszystkim udanego weekendu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2022, 09:29
-
Ula je też niestety uważam, że badanie powinnaś powtórzyć. W sensie nie znam się i nie wiem jaki może mieć wpływ na badanie u czy może jakoś zaburzyć wynik zjedzenie banana w nocy, ale gdyby było to całkowicie obojętne to nie pisaliby, żeby nie jeść nic min 8 godzin.
Ja chyba zrobiłam błąd, że za mało piłam dzień wcześniej i wieczorem ale to już zweryfikuje jak będę miała glukometr.
Pozdrawiam:) -
Cześć dziewczyny! Nie pisałam nic wczoraj, bo mieliśmy jakiś zmęczony i zabiegany dzień. A weekend znów sama z córka…
Ulaa ja na cukrach się nie znam, ale lekarz mi zawsze akurat kaze po 22 przed glukoza już nie jesc
Elza zgadzam się z Tobą co do tego, ze skurcze po 20 tygodniu są normalne. Dlatego tez mnie dziwią opisywane przez dziewczyny wcześniej rady lekarzy żeby nie głaskać i nie smarować brzucha. Rozmawiałam nawet o tym ostatnio z lekarzem, bo czasem zaliczę skurcz przepowiadający i powiedział mi spokojnie, ze macica na tym etapie musi mieć już czynność skurczowa, bo ćwiczy przed porodem. I ze póki z szyjka jest Ok to się nie martwimy. Zreszta to jest mięsień, wiec tak po prostu działa. Ja akurat nospy w ciąży nie biorę wcale, łykam tylko na wyciszenie tych skurczów magnez i lekarz kazał mi więcej odpoczywać
Aasha dotrwacie na spokojnie do bezpiecznego terminu, jestem pewna ❤️ nawet nie wiecie, jak się cieszę, ze moja szyjka po tych wszystkich problemach w tej ciąży jest wydolna!
Współczuje wszystkim chorowitkomWiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2022, 09:46
-
Dzień dobry 😊
Elza moja siostra przy bliźniaczkach na początku korzystała z jednego łóżeczka póki kluski były małe, niestety nie pamiętam kiedy dokupiła drugie bo dziewczyny mają już po 16 lat 😳
Co do nospy to większość lekarzy zaleca brać, na każdym wypisie z izby przyjęć w tej ciąży w zaleceniach mam nospe a jak nie pomaga to paracetamol 😬 tylko podzielam wasze zdanie o strachu przed osłabionym napięciem mięśniowym u dziecka
Wczoraj byłam u szwagierki bo miała imieniny i wróciliśmy o 23, chyba nie dla mnie takie imprezy, o 21 już mi się oczy zamykały a czekała mnie jeszcze jazda autem 80kmElza :) lubi tę wiadomość