Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Aniamania wrote:Konieczynka jaka jest norma cukru po posiłku?
.
140 po godzinie dla ciężarnych.Aniamania lubi tę wiadomość
-
Eh ja wczoraj swoim komentarzem o wychodzeniu z dwupakow obym nie zapeszyla, ale po kolei.
Bylam wczoraj u fizjo, maz wysadzil mnie pod samymi drzwiami, mialam doslownie 10m do przejscia, powiedzial zebym szla ostroznie bo jest BARDZO SLISKO, ja odpowiedzialam ze tak, przeciez sama widze, ze na chodniku jest doslownie szklanka, wiec pojde najostrozniej jak umiem.
Wysiadlam, przeszlam z 5m i zaliczylam glebe. Spadlam na nadgarstki i na kolana. Facet idacy za mna chcial mi pomoc, zeby mnie podniesc i... Runal razem ze mna (dobrze, ze nie na mnie!). Jak juz sie podnioslam, to ogolnie czulam sie ok, na pewno wiedzialam ze nie spadlam na brzuch ani nic, wiec spokojnie poszlam do tego fizjo, a jak czekalam pod gabinetem to sprawdzalam ruchy dziecka, ktore jak najbardziej byly i umowilam na dzis wizyte do swojego lekarza, zeby wszystko sprawdzil i zzeby miala spokojna glowe przez swieta. a potem wrocilismy do domu.
Po jakichs 2h zaczal lekko bolec mnie brzuch, ale tak na prawde lekko i co ciekawe lewa strona krocza(czemu?!).
Dlugo sie zastanawialam co zrobic, ale ostatecznie powiedzialam mezowi, ze zadalam sobie pytanie co poradzilabym kolezance i odpowiedz byla jasna - jedz na izbe przyjec.
Pojechalismy wiec.
Na szczescie nie bylo nikogo oprocz nas, wiec poszlo wzglednie szybko(3h na calosc to chyba niezly wynik). Ogolnie nie mam zastrzezen do tego jak sie mna zajeli - standardowo, wywiad, usg i badanie palpacyjne. I tu bym miala jedyne watpliwosci - przemila pani doktor zbadala mnie tak, ze az zobaczylam gwiazdki na suficie z bólu, a po badaniu powiedziala, ze mam ROZWARCIE NA 1 PALEC 😱 pozniej popatrzyla w usg i szyjka jednak ponad 3cm i zamknieta, wiec nie wiem skad jej sie to wzielo, ale nastraszyla mnie niezle.
Ogolnie powiedzieli to co mialam nadzieje, ze powiedza, czyli wszystko ok, prosze jechac do domu (przy okazji - mam juz 1,5kg dziecka w sobie! 😊). Byla noc, wiec poszlismy spac.
Myslalam, ze na tym bedziemy mogli sprawe zakonczyc i dzis z samego rana odwolam ta wczoraj umowiona wizyte u gina, ale wychodzi ze mnie podbarwiony, brazowo-rozowy sluz, ktorego wczoraj nie bylo i dla swojego spokoju pojade jeszcze do niego sprawdzic czy wszystko ok.
Mam szczera nadzieje, ze powie ze to z szyjki, po niedelikatnym badaniu, ale wszystko ok, wesolych swiat.
Takze trzymajcie kciuki i uwazajcie na siebie. Dam znac wieczorem.14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
-
O matulo... Zniechęcona 🙈
Myślę że to faktycznie może być po bolesnym badaniu, ja miałam taki po pobraniu wymazu. Ale co się strachu najadłaś to Twoje! Trzymam kciuki mocno żeby wszystko było okej. Musimy na siebie uważać 🤞🍀Zniechecona lubi tę wiadomość
💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Zniechęcona oby wszystko było ok.
Ja to mam takie doświadczenia z badaniem, że zazwyczaj mężczyźni są w tej kwestii delikatniejsi. Też jedna babka jak mnie kiedyś na IP badała to myślałam że gwiazdki zobaczę.
U mnie też brzuch już taki mega. Jak leżę na boku to brzuch leży sobie obok mnie 🤣 A stan skóry - koszmar. Rozstępy z dwóch poprzednich ciąż, jedne na drugich, plus chyba dochodzą kolejne o ile to możliwe, bo już i tak są gęsto.
I matka mnie zdenerwowala telefonem. No ona to ma dar do tego. Tak jak pisałam Wigilia koszyczkowa, ona ma przynieść pierogi i uszka. Plus kutię i łazanki. 2 pierwsze ma zrobione, trzeba tylko ugotować i podsmażyć - 15min roboty 🤔 no niech pół godziny to jej zajmie.
A na kutię i łazanki robi jeden mak z bakaliami. Łączy w dwóch miskach z pszenica i tym makaronem (kupiła gotowy). Wydaje mi się że 2 h w kuchni to z wypiciem kawy 🫣
A ta panika, bo Świta trzeba robić. Nikogo nie zaprosiła 🤯 Jeszcze pretensje do ojca że choinki nie ubrał po pracy i będzie w Wigilię ubierał. A tyle roboty!
No tradycja narzekania / stękania i wprowadzenia nerwowej atmosfery musi być!
Sorry - musiałam się wygadać. -
Konieczynka moja jest taka sama, moj ojciec ledwo wytrzymuje (w sumie sie mu nie dziwie). U nas tez kazdy cos przywozi, ja poszlam w ciasta- zamowilam czesc, jedno robie, pierniczki mamy gotowe. Wiec nie czuje cisnienia. Za to przez to ze zostawilam dziewczynki w domu te kilka dni to mamy super czas razem, dzis do poludnie byl tryb kanapowy - bajka i duzo przytulania, czytanie ksiazek, pozniej wyszlysmy na dwor robic iglo (ja dyrygowalam zeby sie nie Schylac za bardzo), starsza tak zlapala bakcyla ze dalej na podworku siedzi
Teraz Młoda sobie rysuje ja odpoczywam na kanapie, a potem bedziemy budowac z klockow. Widac ze dziewczyny przeszczesliwe bo jednak do niesawna to ciagle jak nie praca to nauka, a teraz duzo czasu tylko dla nich. Nie wiem ile razy od wczoraj uslyszalam, ze jeatem najlepsza mama na swiecie 😭
Zniechecona, daj znac po wizycie. Wspolczuje stresow:-((( ale dobrze zrobilas z ta IP.
Mikaaa92, Zniechecona lubią tę wiadomość
-
Mikaa dzielna byłaś, że nie dałaś się wrobić 💪 brawo! Takich cwaniaczków nie brakuje niestety..
Zniechęcona kurcze, ale miałaś przygodę 😔 mam nadzieję, że to po tym niedelikatnym badaniu pojawił się podbarwiony śluz 🙏
Ja odebrałam dziś wyniki moich badań na przeciwciała i nic z nich nie rozumiem 😂 także wysłałam maila do swojego lekarza i niech on interpretuje 😃 cała przyjemność kosztowała mnie 450 zł plus dojazdy 🙉Zniechecona lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyElza kochana leż do góry brzuchem i miej w nosie tą rybę! Niech maluszki siedzą jak najdłużej.
Roksi ja jestem na podobnym etapie jak Ty więc pewnie razem będziemy na końcu.
Ula przykro mi z powodu stłuczki, ale dobrze, że się nie dałaś! Facet może pomyślał, że kobitka to mu się uda.
Mika podziwiam, że w nerwach przyszło ci to do głowy żeby sprawdzić drzwi z rysą, wyobrażam sobie jego minę
Zniechecona czekamy na informacje od Ciebie, nie stresuj się, może faktycznie było to spowodowane niedelikatnym badaniem.
U nas wigilia najpierw u moich rodziców, później u teściów i pierwszy dzień u moich, a drugi u męża rodziców , także całe święta poza domem. W planach mam jeszcze zrobić sałatkę no i paznokcie
A i dzisiaj miałam wizytę, nasza dziewczynka waży 800g i ułożona jest poprzecznie. Przeżyłam jakoś glukozę i czekam na wyniki. Szyjka długa, kanał zamknięty więc wszystko w normie.
Jeszcze Wam opowiem jaką wczoraj miałam niespodziankę na 30-stkę! Mój mąż z moją siostrą, szwagrem, rodzicami i bratanicą wpadli z tortem, kwiatami i prezentami. Kompletnie się nie spodziewałam, leżakowałam w dresie i jak ich wszystkich zobaczyłam to się zryczałam jak bóbr ze wzruszenia!
Jak jeszcze ktoś dzisiaj wizytuje to trzymam kciukiMikaaa92 lubi tę wiadomość
-
Zniechęcona trzymam kciuki żeby to faktycznie było po tym badaniu albo że stresu bo na pewno najadlas się stracha... Dobrze że byłaś na IP ale niech lekarz cię dzisiaj zobaczy. Daj znać po.
Ej dziewczyny które były już w ciąży, czy jak dziecko dostaje w brzuchu czkawki to tak rytmicznie delikatnie stuka? Mam coś takiego pierwszy raz że czuję równiutkie uderzenia w środku, jak by jakas żyła tętniła w równym tępię i się zastanawiam czy to czkawka czy coś innego u małego 🤔 w międzyczasie gdzieś tam kopnie ale już dobre 10 min tak puka rowniutko...Zniechecona lubi tę wiadomość
Starania od 12.2019
Lipiec 2021 Sono Hsg ✅
29.01.2022 1 IUI ❌
(leki : Clostilbegyt+ Ovitrelle)
01.03.2022 2 IUI - ❌
(leki: Aromek + Ovitrelle)
➡️ 05.2022 IVF - ICSI 🤞🏻
Leki : od 21 dc Estrofen💊
Krótki protokół - stymulacja : Bemfola 175, Orgalutran 0.25, przed punkcją : Ovitrelle +Gonapeptyl.
Wychodowalam 13 pęcherzyków.
Punkcja 31.05.2022🥚 - > pobrano 9 komórek-> blastki 5dniowe 3x❄️❄️❄️ transfer odroczony
1 FET 30.06.2022 🤞🏻-beta Hcg 9dpt 241! 🤞🏻🧡, beta Hch 12dpt 1177! 🤞🏻🧡
USG 5+5 - > mamy zarodek 🧡🙏🏻
USG 7+4 - > zarodek dalej z nami i jest serduszko 😍 crl 1, 32 cm tętno 160
USG 9+3/9+6->bejbik dalej na pokładzie 😍crl 2,97 cm tętno 180 🧡❤️
10+6 badanie Sanco - wynik prawidłowy ❤️ będzie synek 🧡👶🏼 -
Madzixon wrote:Zniechęcona trzymam kciuki żeby to faktycznie było po tym badaniu albo że stresu bo na pewno najadlas się stracha... Dobrze że byłaś na IP ale niech lekarz cię dzisiaj zobaczy. Daj znać po.
Ej dziewczyny które były już w ciąży, czy jak dziecko dostaje w brzuchu czkawki to tak rytmicznie delikatnie stuka? Mam coś takiego pierwszy raz że czuję równiutkie uderzenia w środku, jak by jakas żyła tętniła w równym tępię i się zastanawiam czy to czkawka czy coś innego u małego 🤔 w międzyczasie gdzieś tam kopnie ale już dobre 10 min tak puka rowniutko...
Tak, czkawka to takie rytmiczne pukanie ☺️ nie da się chyba pomylić tego z czymś innym.Madzixon lubi tę wiadomość
-
Mikaa te 2.9 to Chyba nie jest jakas tragedia, jesli jest zamknieta? W 3 trym szyjka powoli sie bedzie skracac. Ja mialam 31mm na polowkowym i Wtedy nic nie robilismy, dopiero jak w 24 tc weszla na wartosc graniczna 25mm to decyzja o pessarze. Bedzie dobrze, juz blizej niz dalej, tylko pewnie kontrole bedziesz miec czesciej. Trzymam kciuki za jalowy posiew!
Mikaaa92 lubi tę wiadomość
-
Uff, dziewczyny wszystko ok, kamien spadl mi z serca.
Jedyne co pan powiedzial, ze nie tak, to ze nie powinno sie na tym etapie ciazy w ten sposob jak wczorajsza pani badac szyjki, bo mozna po 1 ją uszkodzodzic a po 2 nawet wywolac porod, ale nie ma w srodku sladu krwawienia czy plamienia, wiec mozeny przyjac, ze to bylo po badaniu.
Z dzieckiem ok, mnie tez nic oprocz tego krocza nie boli, lozysko sie trzyma.
Odetchnelam z ulgą i... Witajcie Święta (z duza iloscia zalecanego odpoczynku na moj ból krocza)❤️
czy ktoras z Was zglaszala moze inny adres czasowy do zusu i podpowie gdzie to zrobić? 😆😅
Mika Ty tez odpoczywaj ile sie da, wszystkie dotrzymamy ciąże do terminów, taki jest plan! 😊Mikaaa92, Jusia 82, Madzixon, Roksi, Tyśka lubią tę wiadomość
14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
-
Dzięki dziewczyny ❤ postaram się nastawić bardziej optymistycznie. Może mój lekarz woli dmuchać na zimne po prostu...
Musi być dobrze!
Zniechęcona to ulga, odpoczywaj👍Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2022, 09:09
Ulaa lubi tę wiadomość
💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Czesc dziewczyny! Ale dziś się rozpisalyscie nie sposob się do wszystkiego odnieść ale widze ze każda z nas ma jakieś perypetie przed świetami…
U nas oficjalnie postanowione ze na swieta zostajemy w domu, córka ma zapalenie płuc, mąż kończy antybiotyk a ja przyrzekam ze dziś się czuje jakbym była jedna noga na drugim świecie…obudziłam się o 5 nad ranem z mega bólem mięśni, głowy, kaszlem i zawalonymi zatokami..ogólnie dwa razy mialam w tym roku covid i czułam się naprawdę zle ale to jest jakiś hardcore..paracetamol działa na max 3 h..No wiec zrobiłam test i grypa typu A..byłabym zaskoczona jeśli nic by nie wyszło ale to samopoczucie jest naprawdę hardcorowe..do tego ciśnienie na poziomie 80-90/40-50 puls około 110, napisalam do mojej ginekolog i leczenie tylko objawowo ibuprofen 200mgx3, syrop na kaszel i nasivin do nosa 🫣 teraz mnie puściło po tej tabletce i mogłam usiąść wiec zjadłam coś słodkiego i zobaczymy bo tak to nawet leżenie sprawia mi bol…
Hope teraz się utwierdziłam ze nosze małego klocuszka w sobie bo u mnie 860 to było tydzien temu 😂 i więcej niż z córka na tym etapie wiec może chłopak 🫣
Z plusów zamowilismy dziś fotelik wiec pewnie przyjdzie po świętach..to zostanie mi jeszcze tylko apteczka i z 2 nowe koszule, No i popranie wszystkiego 🫣 -
Roksi, ale pech ze Ciebie dopadlo … jak sie dzis czujesz?
Ja nadal nie wiem co ze swietami u tesciow 🤷 ale sni mi sie to po nocach. No zobaczymy.
Tymczasem odpoczywam z ksiazka, sernik upieczony, reszta ciast odebrana, maz pojechal z dziecmi odebrac paczki. Chwila spokoju. I tego Wam rowniez zycze! I szybkich (ale nie za szybkich) porodow w terminie, i zdrowych dzieciaczkow:)Madzixon, Twilight, Mikaaa92, Aniamania, Hermiona5, Jusia 82, Roksi lubią tę wiadomość
-
My od wczoraj u rodziców, można odpocząć 😉
Wesołych Świąt Dziewczyny! Przede wszystkim zdrówka dla Was, Maluszków i całych rodzin, spokoju, radości, pyszności na stołach i bogatego Mikołaja oraz szczęśliwych rozwiązań, tak jak Aasha napisała, w terminach! 😊🎄❤Madzixon, Twilight, Zniechecona, Aniamania, Hermiona5, Jusia 82, Roksi lubią tę wiadomość
💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Kochane Marcoweczki - Wesołych świąt!
Fajnej atmosfery w rodzinnym gronie, samych uprzejmości od teściów, życzliwości od rodziców, bogatego Mikołaja, udanego sexu z mężem lub namiętnego przytulania jeśli są uzasadnione zakazy na więcej.
Grzecznych starszaków i zdyscyplinowanych dzieci w naszych brzuchach. Niech wychodzą o czasie, całe, zdrowe, 10/10 i nie za duże , nie za małe 😉
Życzę Wam ale i sobie , żeby skurcze nie łapały, pachwiny nie ciągnęły, kręgosłupy nie bolały, cukry i ciśnienia nie skakały, szyjki się za szybko nie skracały, a każdy dzieć w końcu zwrócił się głową w dół niezależnie od sposobu porodu 😁
Ja dziś ugotowałam barszcz i kompot, zrobiłam sałatkę jarzynowa i szyszki.
I padłam ...
Aż sama nie wierzę że jestem taka słaba 🙈
Nie wiem jak jutro przetrwam Wigilie 🫣Zniechecona, Aniamania, Twilight, Hermiona5, Madzixon, Mikaaa92, Hope28, Jusia 82, Roksi lubią tę wiadomość
-
I ode mnie kochane zdrówka przede wszystkim, a tym co już na tym etapie tego zdrowia brakuje żeby szybko się wykurowały i zdążyły chociaż trochę pocieszyć się świętami 🌲⭐ dużo dobrego jedzonka, fajnych prezentów, radosnych, ciepłych najbliższych dni w gronie rodzinnym❤️ a bardziej dalekosiężnie życzę nam wszystkim zdrowych dzieciaczków, pięknie śpiących, bezkolkowych i samych sprawnych porodów oczywiście.
Ja cały tydzień co wieczór sama z małym bo mój mąż ma kurs (kto wymyśla taki czas na spotkania w ramach kursu?! 🥴) i padam na twarz. W ciągu dnia trochę ogarniania i jestem zmęczona starsznie. Jutro już wigilia i laba😄 robiłam jeszcze drugi sernik bo mój mąż naopowiadał teściowej jak to zabierzemy do niej na święta a już połowy nie ma 😂Twilight, Hermiona5, Madzixon, Mikaaa92, Hope28, Jusia 82, Roksi lubią tę wiadomość
-
Przyłączam się do życzeń, rośnijcie zdrowo i szczęśliwie 😁 a przede wszystkim dużo spokoju w te święta i czasu dla najbliższych ♥️
Dopiero skończyłam z gołąbkami wigilijnymi i ciastem 😳 ciągle się zastanawiam jak moja mama praktycznie sama ogarniała Wigilię dla 20 osób...
Dzisiaj w ramach prezentu od siebie i dla siebie byłam na USG prywatnie, Bejbi wg dzisiejszych pomiarów waży idealnie (panikowałam wcześniej, że jest za duża). Udało się zrobić zdjęcie buźki ale ma albo ręce przy twarzy albo stopy 😜 leży już głową w dół 😱
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2022, 22:09
Hermiona5, Madzixon, Aniamania, Mikaaa92, Jusia 82, Hope28, Roksi, Twilight lubią tę wiadomość