X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe (2023) Mamusie
Odpowiedz

Marcowe (2023) Mamusie

Oceń ten wątek:
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Ja po Świętach znowu chora, na Wigilii było 10 osób dorosłych. Kolejnego dnia szwagier zagoraczkowal , następnego siostra. Na teście wyszła im grypa A. Za to od wczoraj mnie rozkłada, katar mega , głowa z ołowiu. Oddychać w nocy przez ten nos nie mogłam, zapodałam sobie nasivin. I taka mega wściekłość, rozpacz i bezsilność. Ja od końca listopada jestem chora. 😭😭😭
    Do tego całe Święta walka z hemoroidami. Siedzenie przy stole bolało 😭

Święta ogólnie spoko. Dzieci dostały prezenty, część trafiona, część mniej. Ten tydzień siedzimy w domu razem bo szkoła zamknięta, a córka też nie poszła do przedszkola.

Miałam zacząć szykować wyprawkę, ale nie mam sił. Wczoraj rano było jeszcze spoko, byłam u diabetolog - nic nowego, zwiększać dawkę insuliny w razie potrzeby.
    Wracając zajechalam po przewijak, kobieta oddawała za free. Jest lekko naderwany na końcu ale pod prześcieradłem nie będzie tego widać. Zawiozłam jej 2 czekolady 😁

Jeszcze przed świętami kupiłam na Vinted Tulik, zapłaciłam 40zl a dostałam jeszcze kilka ubranek i drugi otulacz tylko już nie firmowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2022, 10:02

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Twilight Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie dziewczyny, jak to z tym ibuprofenem? Dziś w dzień dobry TVN doktor się wypowiadał, że absolutnie w ciąży nie można..
    U mnie wyniki krzywej cukrowej w porządku, krew też, w moczu jedynie jakieś bakterie ale powiedziała, że mam się nie przejmować bo to w ciąży normalne 🤷‍♀️
    No i mąż się rozchorował.. gorączka, kaszel, katar. Mnie nic narazie nie łapie, unikamy się jak możemy ale coś czuję że też mnie zaraz dopadnie 😕

👧+🧑+👶+🐻‍❄️
    2023 - synek ❤️

preg.png
  • Niewidzialnaa Przyjaciółka

Wysłany: 29 grudnia 2022, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    U nas też święta pod znakiem choroby. Zmiotło nas wszystkich, testów nie robiliśmy ale wszędzie naokoło grypa więc zakładam, że u nas było to samo. Niestety u starszego dodatkowo przyplątało sie zapalenie ucha wiec znacznie dłużej gorączkował.

Jeszcze dzień przed świetami miałam mieć usg 3 trymestru ale tak mnie rozłożyło, że nie było szans iść, na szczęście udało się przełożyć i idę dziś na badanie. Oby wszystko było dobrze :)

• Aniamania Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niewidzialna super że się odezwałas 👍 zapamiętałam sobie że to chyba Ty miałaś ten super sposób na zapalenie ucha? Podzielisz się? Ciekawa jestem co u pozostałych dziewczyn które się odzywały, zaglądacie tu jeszcze?

Gdzie nie słyszę to jakieś choróbska, jeju niech to się skończy😞 trzymajcie się.

Mi w okresie świątecznym na pytanie kiedy mam termin kilka osób odpowiedziało 'to już NIEDŁUGO'. I sobie tak myślę, faktycznie już niedługo 😅 dlatego przymierzam się do tego prania, szczególnie że ja z tych co nie lubią zostawiać rzeczy na ostatnią chwilę.

Dzwoniłam żeby przełożyć może na wcześniej USG III trym ale nie ma terminów. Muszę wytrzymać do tej środy a martwię się tą wagą.

Jak spędzacie sylwestra?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2022, 10:33

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniamania ja na Sylwestra obym nie leżała z gorączką pod kocem 🙈 pewnie w domu, mieliśmy iść do znajomych ale ja chyba do porodu zamkne się w domu.
    Może winko 0%, może 🍣 sushi, pewnie rozpalimy kominek jak często wieczorem.

Twilight tu jest artykuł odnośnie ibuprofenu
    https://aptekarz.pl/ibuprofen-w-czasie-ciazy/
    Mnie uczono że nie można żadnych Nplzow , czyli niesteroidowych p/zapalnych.
    Myślę też że pojedyncza dawka nie ma znaczenia, a przy gorączce powyżej 39-40 coś trzeba wziąć.

I ja podobnie jak Roksi, martwię się waga, ale w tę stronę za dużej masy. Oby był długi a nie pulchny. No i niech się w końcu odwróci głową w dół, cesarka mnie przeraża. 🫣😭

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Roksi Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ibuprofenu to tez zawsze z każdej strony słyszałam ze nie można, ale jak zaleciła mi moja ginekolog to stwierdziłam ze musze jej zaufac bo inaczej nawet zalatwic się nie wstane tak zle się czułam 🫣 poza tym przez 1.5 doby wzięłam 4 tabletki wiec mam nadzieje ze to nie zaszkodzi🙏🏼 jeszcze jak mąż był w aptece i prosił o 200 mg to babka miała skomentować „Oo dla ciężarnej”, wiec może czasami kobiety biorą 🤔
    Współczuje tez Wam tych chorobsk..obyśmy wyszły wszystkie z tego zanim dzieciaczki się urodzą :(

Przed chwila wyszłyśmy z córka pierwszy raz od tygodnia na chwile do biedronki..zamarzyly mi się szare kluchy z boczkiem i kapusta, a chyba nigdy nie robiłam wiec zobaczymy co z tego wyjdzie 😂 do tego dziś ide z koleżankami na coroczne spotkanie 😂 3 ciężarne wiec ciekawe czy do 22 w ogóle wytrzymamy i mam nadzieje ze nic już nie złapie bo mam serdecznie dość 🫣

My na sylwestra w domu z córka, mam nadzieje ze petardy ją nie obudza a my wytrzymamy chociaż z mężem do tej 24 😂 zamówiłam sushi, mam cincin 0 i pewnie odpalimy jakiś film 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2022, 11:14

Hermiona5 lubi tę wiadomość

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • Niewidzialnaa Przyjaciółka

Wysłany: 29 grudnia 2022, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniamania ja tu zaglądam co jakiś czas, ale ciężko mi sie zebrać żeby napisać ;)
    Mój sposób to leczenie niekonwencjonalne ( wiele osób w to nie wierzy, ale u nas działa i leczymy sie tak całą rodziną) gdy tylko usłyszę, że boli ucho daje 3 kuleczki belladona 200 plus kolejne 5 kuleczek rozpuszczam w szklance wody i przez kolejny dzień daje napić się tej wody 3/4 razy. W 99% zatrzymuje to zapalenie ucha i już więcej dzieciaki nie marudzą na nie :)

U nas nie na planów na sylwestra, pewnie zrobię coś dobrego do jedzonka i oglądaniemy jakiś film

Aniamania lubi tę wiadomość

• Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z mężem spędzamy sylwestra z Polsatem 😁 będziemy robić domową pizzę, ja zrobię muffinki i żebyśmy tylko do 24 nie zasnęli 😆🤣
    Fajnie że odzywają się osoby których dawno tu nie było! Nawet jak tylko czytacie to napiszcie jedno zdanie że jesteście 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2022, 12:04

Hermiona5 lubi tę wiadomość

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojj tak, ja myślałam że będę w stanie pójść na domówkę, ale wieczorami czuję się ociężała i wymęczona, więc też zjemy z mężem sushi i byle do północy 🤣

age.png

👶 02.03.2023 💖 2600g bobasa 10/10pkt • 9cs 🍀 • 29.06 ⏸ • 24.10 345g • 02.11 480g • 30.11 750g • 19.12 1175g • 25.01 2050g • 15.02 2400g
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez w domu :) Męża brat z rodzinką zapraszali nas do Szczecina na kinderbal dla najbliższych, maja 4 dzieci i prowadzą hotel, wiec nawet z noclegiem, ale szczerze nie czuje się na siłach no i lekarz kazał mi dużo odpoczywać, a to godzinna podróż, takie imprezki już mnie za bardzo męczą, wiec dziś kupilismy picolo, żeby młodej otworzyć przy kolacji i spędzimy czas w domu. Tez planujemy ogarnąć jakieś dobre jedzonko, chodzą za mną krewetki, wiec może zrobię jakaś sałatkę… Ale nie mam pojęcia, czy dotrwamy z mężem do północy, nie mam totalnie na to parcia, pewnie włączymy jakiś film jak młoda zaśnie i jak obejrzymy po prostu pójdziemy spac :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2022, 12:39

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro mam wizytę, zobaczę moją córeczkę, ale mam nadzieję, że będą tylko same dobre wieści. Tak bardzo bym chciała żeby mała odbiła się i ta waga żeby rosła już prawidłowo 😔

Co do wyprawki to miałam wczoraj wieczór wolny, siadłam, zamówiłam trochę rzeczy, dziś dokończę. Ale ja właściwie wszystko mam, takie pojedyncze rzeczy zamawiam no u apteczne dla mnie do porodu.

W połowie stycznia jedziemy na ferie w góry (7 godzin samochodem mamy) i chcę już ze sobą zabrać spakowaną walizkę w razie czego 🙈 tak naprawdę zostało teraz 2,5 miesiąca do porodu więc jednak wolę jeździć już przygotowana 😃 niż potem miałabym się martwić, że mąż musi sam wszystko kompletować..

Co do Sylwestra to jeśli będę dobrze się czuła to idziemy na godzinkę na taką zamkniętą imprezkę u męża w restauracji, będą sami znajomi nikt obcy. A potem włączymy Polsat i zalegniemy na kanapie z dzieciakami ☺️

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ps. To mój trzeci z kolei sylwester kiedy nie wypiję ani łyka szampana 😂

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Twilight Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa wrote:
    Ps. To mój trzeci z kolei sylwester kiedy nie wypiję ani łyka szampana 😂
    Ula, a mój pierwszy od 15 lat 🙈
    My też zostajemy w domu. Netflix, jedzonko i piżama - plan idealny 😁

Mikaaa92, Hermiona5, Madzixon lubią tę wiadomość

👧+🧑+👶+🐻‍❄️
    2023 - synek ❤️

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja Was zaskocze dziewczyny, nigdy nie pije, w Sylwestra czy nie w Sylwestra, wiec dla mnie akurat żadna odmiana. Ale sushi z surową rybą bym zjadła, nie powiem. Wiec jako zamiennik owoce morza, lecz obrobione termicznie :)

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Madzixon Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Bardzo Wam współczuję tych chorób! Oby jak najszybciej wszystko poszło. Mnie te infekcje przerażają dookoła, teściowa jest pielęgniarka w przychodni i mówi że jest pogrom 😔 Sama dzisiaj mam jakieś niewyraźnie gardło bo coś szczypie ale oby to było po zgadze bo rano mi strasznie podeszła do gardła 😐 sylwester w domu do mnie i di męża przyjeżdżają przyjaciele więc w 4 osoby - skromnie ale idealnie , jedzenie już zamówione ☺️🥳 jeszcze jutro mam wizytę 3 trymestru o 11:00 i jestem ciekawa czy mały się przemieścił i nie leży już poprzecznie i jeden mniej powód do CC... Tak kopie wszędzie że nie wiem gdzie jest bo mam wrażenie że wszędzie 😅

Starania od 12.2019
    Lipiec 2021 Sono Hsg ✅
    29.01.2022 1 IUI ❌
    (leki : Clostilbegyt+ Ovitrelle)
    01.03.2022 2 IUI - ❌
    (leki: Aromek + Ovitrelle)
    ➡️ 05.2022 IVF - ICSI 🤞🏻
    Leki : od 21 dc Estrofen💊
    Krótki protokół - stymulacja : Bemfola 175, Orgalutran 0.25, przed punkcją : Ovitrelle +Gonapeptyl.
    Wychodowalam 13 pęcherzyków.
    Punkcja 31.05.2022🥚 - > pobrano 9 komórek-> blastki 5dniowe 3x❄️❄️❄️ transfer odroczony
    1 FET 30.06.2022 🤞🏻-beta Hcg 9dpt 241! 🤞🏻🧡, beta Hch 12dpt 1177! 🤞🏻🧡
    USG 5+5 - > mamy zarodek 🧡🙏🏻
    USG 7+4 - > zarodek dalej z nami i jest serduszko 😍 crl 1, 32 cm tętno 160
    USG 9+3/9+6->bejbik dalej na pokładzie 😍crl 2,97 cm tętno 180 🧡❤️
    10+6 badanie Sanco - wynik prawidłowy ❤️ będzie synek 🧡👶🏼
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez w domu, tym bardziej ze jednak Chyba zle pobralam pierwzzy wymaz, bo dzis wymazalam mlodsza corke (od 2 dni goraczkuje) i wyszlo rsv. Mam nadzieje, ze dzis bedzie lepsza nocka…

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2022, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermiona tak tak biorę acard. Od początku ciąży brałam 75, a po prenatalnych już 150.

Jusia dobrze, że mówisz o tym że przy heparynie nie można i ibuprofenu. Choć ja i tak z tych panikujących i gdzieś kiedyś zakodowalam, że w ciąży bezpieczny jest tylko paracetamol więc nic innego bym pewnie nie brała, ale zawsze to dodatkowa wiedza. A tak z ciekawości heparynę przepisuje Ci lekarz na ryczałt, bezpłatnie czy pełnopłatne? Ja płacę 100% bo biorę profilaktycznie bez badań i czasami oddaje mi się odkupić taniej na ovu bo koszt miesięczny to 240zl.

U mnie mam wrażenie że przeziębienie trochę odpuściło, czuję się zdecydowanie lepiej niż wczoraj. Oby było już tylko lepiej. Ale jak zwykle coś musi być i położna dzwoniła rano, że przyszły wyniki badań i wyszedł mi jakiś grzybek więc ja dostałam leki dopochwowe,a mąż doustne. Ehh nigdy nie miałam problemu z takim czymś, mam nadzieję, że szybko przejdzie i że malutkiej nie zaszkodzi.
    A sylwester u nas podobnie jak u Was. W domku, zrobię pizzę domową, szampan albo winko 0% i tv 🥳 a swoją drogą, w Biedronce kupię jakieś wino 0%? Ostatnio na urodziny kupilamobie szampana i nawet dobry był, ale teraz może bym winka spróbowała. Dodam, że lubię wytrawne 😁

• BoboBolek Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Gusia, mnie zaskoczyłaś! 😜
    Ja lubię dobre wino lub pare innych alkoholi. Z umiarem 😉
    Z tym muszę jednak zaczekać jeszcze 2-3mc 😅

Ulaa, Madzixon
    Powiedzenia!!!!

Niewidzialna,
    Jak tam dzisiejsza wizyta?

Powiem wam, że pytanie o pranie w tym tygodniu… wywołało u mnie niepokój.
    Zdałam sobie sprawę jak dużo mam jeszcze do zrobienia, kupienia.

Wzięłam się w garść i dzisiaj zamówiliśmy wózek i fotelik.
    Zdecydowaliśmy się na Bugaboo Donkey. Mieszkam w turystycznym rejonie i tłocznej dzielnicy miasta. Nie wyobrażam sobie iść z córką za rękę a w drugiej pchać wózek z maluchem.
    To by się może sprawdziło na krótkie przejścia, a ja jednak lubię spacerować.
    Także przez około rok zamierzam używać wózka podwójnego (z opcja pojedynczego), co było dla mnie szczególnie ważne.
    Elza, jak zobaczysz kogoś w Gdyni z takim samym wózkiem jak twój to bardzo duże prawdopodobieństwo, że trafiłaś na mnie 😜 Tylko ja wzięłam Stormy Blue.

Fotelik Maxi Cosi Coral 360.
    Mieliśmy kupić fotelik od urodzenia do 4 roku życia. Ominąć łupinę.
    Przekonała nas jednak wyjmowana wkładka.

PYTANIE,
    Ktoś z naszej grupy kupował używanego Priama.
    Za jaką cenę wystawić Priama 2.0 4w1 z fotelikiem Cloud Z? Kolor czarny, ale tapicerka premium (grubsza i z ładniejszym splotem). Rozstrzał cen na OLX ogromny! Chciałabym żeby cena była atrakcyjna, ale też nie wtopić i nie wystawić za tanio…

Ulaa, Madzixon lubią tę wiadomość

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak jak BoboBolek bardzo lubię dobre czerwone, wytrwane winko ☺️ i whiskey 😃

Już nie mogę się doczekać aż będę mogła wziąć chociaż łyczka 🤭

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam problemu z alkoholem w rozsądnych ilościach, mężowi totalnie nie bronię, ale moja mama pochodzi z rodziny alkoholowej i były chłopak, a potem narzeczony miał ojcach który tez za dużo pił i był uzależniony. Napatrzyłam się na te tragedie rodzinne i mam uraz, po prostu nie sięgam, jakoś tak na mnie to wpłynęło, ze jako nastolatka stroniłam, a teraz po tylu latach abstynencji to nie mam ochoty próbować, już przywykłam :)

Dziewczyny, ja wieczor nad toaletą i 🤮 Za słodka kolacja. Czułam, ze albo zemdleje, albo będę 🤮 od czekolady. Na szczęście druga opcja, ale totalnie nieprzyjemna :/ pierwszy raz coś takiego mnie spotkało. Ale tez od rana nie czuje się najlepiej i dużo spałam w dzień, organizm chyba po prostu mi dziś coś świruje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2022, 20:37

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
‹‹ 246 247 248 249 250 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ