Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe (2023) Mamusie
Odpowiedz

Marcowe (2023) Mamusie

Oceń ten wątek:
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja leżę sobie i słucham dyskusji pielęgniarza i położnych na temat Owsiaka i WOŚP. Popcornu mi brakuje. 😂

Konieczynka lubi tę wiadomość

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope miejmy nadzieję, że to wczoraj lekarz źle zmierzył i że dzisiejsze pomiary są już bardziej adekwatne :)

A co do rozmiaru brzucha - to ile masz wzrostu? Ja mam 171cm i ginekolog za każdym razem na wizycie mi mówi, że mały brzuch mam, ale ja mam przy tym bardzo długi tułów i dosyć krótkie nogi 😅 więc dzidzia naprawdę ma się gdzie zmieścić 😅 do tego poza ciąża mam płaski brzuszek, więc jak patrzę na niego teraz to dla mnie jest wielki 🤣

Tyśka zdjęcie masz boskie! Ja się zastanawiam czy ryzykować i iść do lekarki od prenatalnych na wizytę z USG 3D (też bym chciała fajną fotkę), ale na II i III prenatalnym mała nie chciała pokazać buźki i nie wiem czy jest sens wydać 300zł i nie mieć pewności czy te zdjęcia uda się zrobić 😅 bo na NFZ w poradni nigdy 3D mi nie robią

Ja mam dziewczyny jeszcze mniejsze piersi od Was, bo 75A, teraz już urosły do tego 75B i widzę też olbrzymią różnicę w brodawkach - zrobiły się dużo większe i cały czas są "stojące"

Gusia kciuki za poniedziałkową wizytę ☺

94’ 👫 94’
    03.2023 córeczka 💖

29.07.2025 ⏸️ 12dpo
    20.08.2025 5mm 🦐
    30.09.2025 I prenatalne - ryzyka niskie

25.11.2025 (20+2) 340g - połówkowe - dziewczynka 💖
    22.12.2025 (24+1) 710g
    07.01.2026 (26+4) 985g

preg.png
  • BoboBolek Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, ciagle robię ten sam błąd. Czytam pare postów, wracam do zajęć życia codziennego, wracam i już nie pamietam do czego chciałam się odnieść… No i w dodatku nowe posty się zdążyły pojawić 😅

Hope,
    Dzisiaj masz 30+0?
    Ja miałam dwie wizyty w 30+0, USG 3trymestru i rutynową wizytę u swojego lekarza.
    Jeden pomiar 1290g, drugi 1390g🤷🏽‍♀️
    Bardzo podobnie do Ciebie.
    Dodam, że w pierwszej ciąży na tym etapie dziecko było jeszcze mniejsze. A zdrowe 😍

Ktoś coś pisał o tym, że nie rozumie wywoływania z powody przenoszenia ciąży.
    Ja w poprzedniej urodziłam 15dni po terminie. U małej widać było „przenoszenie”, miała taką bardzo suchą skore i mało wydzieliny.
    Na takim etapie jest tez szansa, że łożysko już nie da rady odżywić dziecka.

I jeszcze temat małych brzuchów. Nie przejmujcie się… niektóre kobiety mają takie malutkie zgrabne brzuszki 😉 Czy to Ula w poprzednich ciążach tak miała? Mało przytyła i mały brzuszek miała? Ktoś z forum tak miał z pewnością w poprzednich ciążach.
    Ja mam brzuch olbrzymi a dziecko malutkie 🤔

Z tymi poduszkami do karmienia to ciężki temat. Każdej kobiecie inna podpasuje.
    Ogólna zasada to: im mniejsze piersi tym większa i bardziej napchana, twarda poduszka.
    Chociaż ja mam spore piersi 60f-65g ( w zależności od etapy życia 😅/ karmienia) a najlepiej karmiło mi się na twardych i grubych poduszkach. Miałam od BabyLy, teraz chyba dokupię Tiny Star. Widziałam ją w sklepie i wydaje się być fajna, a moja BabyLy się niestety uklepała ( była używana pod głowę przez ostatni rok)

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Kaczka Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2023, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co tu się dzieje na forum!
    nastraszylyscie mnie tymi wizytami na ip itp a ja jeszcze nie mam połowy rzeczy do szpitala zamówionych…. chyba najwyższa pora się za to wziąć,
    dziewczyny jestem drobna i wszystkie koszule do porodu/karmienia są na mnie olbrzymie co radzicie ?
    dziś miałam spotkanie z polozna i bardzo polecała zaopatrzyć się w kokon, wiec pytam tych które maja już jakieś sprawdzone kokony ?
    kupowalyscie używane ?
    zdrówka i spokoju
    pozdrawiam

• Ulaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BoboBolek wrote:
    Kurczę, ciagle robię ten sam błąd. Czytam pare postów, wracam do zajęć życia codziennego, wracam i już nie pamietam do czego chciałam się odnieść… No i w dodatku nowe posty się zdążyły pojawić 😅

Hope,
    Dzisiaj masz 30+0?
    Ja miałam dwie wizyty w 30+0, USG 3trymestru i rutynową wizytę u swojego lekarza.
    Jeden pomiar 1290g, drugi 1390g🤷🏽‍♀️
    Bardzo podobnie do Ciebie.
    Dodam, że w pierwszej ciąży na tym etapie dziecko było jeszcze mniejsze. A zdrowe 😍

Ktoś coś pisał o tym, że nie rozumie wywoływania z powody przenoszenia ciąży.
    Ja w poprzedniej urodziłam 15dni po terminie. U małej widać było „przenoszenie”, miała taką bardzo suchą skore i mało wydzieliny.
    Na takim etapie jest tez szansa, że łożysko już nie da rady odżywić dziecka.

I jeszcze temat małych brzuchów. Nie przejmujcie się… niektóre kobiety mają takie malutkie zgrabne brzuszki 😉 Czy to Ula w poprzednich ciążach tak miała? Mało przytyła i mały brzuszek miała? Ktoś z forum tak miał z pewnością w poprzednich ciążach.
    Ja mam brzuch olbrzymi a dziecko malutkie 🤔

Z tymi poduszkami do karmienia to ciężki temat. Każdej kobiecie inna podpasuje.
    Ogólna zasada to: im mniejsze piersi tym większa i bardziej napchana, twarda poduszka.
    Chociaż ja mam spore piersi 60f-65g ( w zależności od etapy życia 😅/ karmienia) a najlepiej karmiło mi się na twardych i grubych poduszkach. Miałam od BabyLy, teraz chyba dokupię Tiny Star. Widziałam ją w sklepie i wydaje się być fajna, a moja BabyLy się niestety uklepała ( była używana pod głowę przez ostatni rok)

Oczywiście, że ja tak miałam 😃
    Ja jestem bardzo szczupła 50kg przed ciążą przy wzroście 170cm ☺️
    Brzuszki zawsze miałam małe, takie kulki z przodu, ktoś kto stał za mną nie było szansy żeby zauważył, że jestem w ciąży.
    Faktycznie teraz w tej czwartek ciąży ten brzuszek mam najmniejszy ze wszystkich ciąż, natomiast czy ja wiem czy to jest źle? Cieszę się, bo 32 tydzień a ja jestem na chodzie, nic mi nie ciąży, jestem prawie tak szybka jak puma haha 😂

Co do poduszki do karmienia to bardzo polecam tiny star 😍 to jest złoto! I myślałam, że przereklamowane, ale gdzie tam, żadna jak dotąd mi się tak dobrze ciała nie trzymała jak ta, no i w ogóle się nie odgniotła. Używałam ją przy Julku i pożyczyłam później mojej siostrze, a teraz znowu wróciła do mnie i wygląda jak nówka ☺️

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2023, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BoboBolek tak dzisiaj 30t0d.. i jeśli faktycznie ta waga jest taka jak z dzisiejszego USG to nie jest źle. Tylko zastanawia mnie ta różnica, wczoraj 1100g a dzisiaj prawie 1400. Tylko kto tu się pomylił.
    Co do rozmiaru brzucha to ja mam 163 cm i brzuch taki bardziej rozlany aniżeli jak piłka, może przez to wydaje się mały, no nie wiem sama.

• chicaloca Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale produkujecie!

Tyśka przepiękne zdjęcie- taki baaardzo realistyczne. Każdy element twarzy widoczny. Wow!

Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny, gdzie lekarze zasiali ziarno niepewności lub to ziarno pojawiło się samo. Mam nadzieję, że wszystko się u Was ułoży, że te szpitalne wizyty szybko się zakończą i potwierdzą, że wszystko jest z dzieciaczkami dobrze <3

Ja jestem team duży biust, także te poduszki mi się w ogóle nie sprawdziły w poprzedniej ciąży. Miałam swoją w szpitalu, ale finalnie wykorzystywałam inaczej niż do karmienia- podkładałam np. pod plecy jako oparcie :) nikt z pracowników szpitala tego nie komentuje jako wymysł, a raczej traktują to za normalny element "spakowanej torby" szpitalnej.

Miałam wczoraj bardzo przyjemny dzień. Przyjechała do mnie przyjaciółka, z którą widuję się raz na pół roku (mieszka w Anglii). Pojadłyśmy dobrego (tiramisu, pizza), poplotkowałyśmy, pośmiałyśmy się. Było tak bardzo sympatycznie, że mogłam na chwilę wyłączyć głowę od swojej pracy, która z każdym dniem coraz bardziej mnie stresuje. Że jej nie skończę, że urodzę i klops. Nawet śni mi się po nocach.

W środę mam fizjo, we wtorek idę na szczepienie na krztusiec.

Zbieram się po młodego do przedszkola :) dobrego popołudnia dla Was

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2023, 15:01

cmllp2.png
  • Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie, że piszecie o tych poduchach Tiny star bo wpadły mi właśnie wczoraj w oko na olx, więc chyba zamówię i będę miała z głowy.

Chicaloca- ja też wstępnie we wtorek szczepienie na krztusiec ;)

Kaczka- położna poleciła Ci kokon? Przyznam że trochę jestem zdziwiona.....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2023, 15:10

preg.png

age.png

Starania od 2014 ,
    1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
    2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
    3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200

4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
    5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)

11. transfer, beta<0,2
    12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
    6+0 mamy ❤️
    Czekamy na Ciebie córeczko ... ❤️
    9.07- USG III trymestru- 1134 g.
    17.09 planowane cc
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie ja tez się zdziwiłam, akurat ten gadżet wydaje mi się średnio bezpieczny (chyba ze cały czas patrzysz na dziecko)

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dupa dziewczyny😔 skierowanie do szpitala, na ktg pisały się skurcze, szyjka 1cm, rozwarcie 1,5cm. Jedyny plus że przepływy OK i waga ponad 2200g.
    Nerwy, nerwy, nerwy... czekam na izbie na przyjęcie właśnie. Zobaczymy co dalej, gin mówił że pewnie będą dalej obserwować na ktg i zdecydują co robimy. Trzymajcie proszę kciuki za nas, żeby moja Malutka jeszcze poczekała 🍀🤞

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2023, 16:51

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Zniechecona Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaa trzymamy bardzo mocno! ❤️
    Niech bedzie z Toba malo nerwow, a duzo pozytywnych mysli!

14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
  • Madzixon Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaa mocne kciuki!!! Dawaj znać! Ale czułaś te skurcze? Dobrze ze poszłaś dzisiaj na tą wizytę, uff. I mała też dostała steryd na płuca. We trzy miałyśmy nakaz leżenia :ja, ty i Aasha - nie damy się dziewczyny wierzę w nasze bejbiki i w nas! Oczywiście trzymam kciuki za wszystkie z forum ale tutaj mamy po prostu podobne historie.

Starania od 12.2019
    Lipiec 2021 Sono Hsg ✅
    29.01.2022 1 IUI ❌
    (leki : Clostilbegyt+ Ovitrelle)
    01.03.2022 2 IUI - ❌
    (leki: Aromek + Ovitrelle)
    ➡️ 05.2022 IVF - ICSI 🤞🏻
    Leki : od 21 dc Estrofen💊
    Krótki protokół - stymulacja : Bemfola 175, Orgalutran 0.25, przed punkcją : Ovitrelle +Gonapeptyl.
    Wychodowalam 13 pęcherzyków.
    Punkcja 31.05.2022🥚 - > pobrano 9 komórek-> blastki 5dniowe 3x❄️❄️❄️ transfer odroczony
    1 FET 30.06.2022 🤞🏻-beta Hcg 9dpt 241! 🤞🏻🧡, beta Hch 12dpt 1177! 🤞🏻🧡
    USG 5+5 - > mamy zarodek 🧡🙏🏻
    USG 7+4 - > zarodek dalej z nami i jest serduszko 😍 crl 1, 32 cm tętno 160
    USG 9+3/9+6->bejbik dalej na pokładzie 😍crl 2,97 cm tętno 180 🧡❤️
    10+6 badanie Sanco - wynik prawidłowy ❤️ będzie synek 🧡👶🏼
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie napinał mi się brzuch, ale nie sądziłam że aż tak.. skurcze 70, jeden 75.
    Teraz jak czekam na przyjęcie to nadal się spina 😔 ale też doszły nerwy...

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Aasha Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaa, trzymam kciuki zeby ci wyciszyli te skurcze! Ile u Ciebie jest teraz tyg? 33? 2200 to już ładna waga, ale masz racje, lepiej niech jeszcze posiedzi. Dawaj znac ❤️

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Kaczka Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2023, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaaa kciuki zaciśnięte ! dawaj znać na bieżąco co tam u Was !
    tez się zdziwiłam co do kokonu zwłaszcza słysząc rekomendacje z ust położnej…
    jutro idę do lekarki prywatnie, już się nie mogę doczekać, 5 tyg temu miałam ostatni raz usg…

• Andzelina Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2023, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaaa również trzymam kciuki ♥️ oby udało zatrzymać

Mam ten komfort, że u mnie bez większych problemów póki co tylko dopadła mnie rwa kulszowa 😱

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2023, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaa mocno trzymam kciuki za Was. Niech dzieciątko jeszcze posiedzi trochę, może uda im się jakoś wyciszyć te skurcze. Czekamy na informacje od Ciebie ✊🍀

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jej, Mikaa! Ja tez zaciskam kciuki, żeby wszystko było jak najlepiej!

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Aniamania Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaa trzymam kciuki!! Niech córeczka posiedzi jeszcze w brzuszku 🧡

BoboBolek chodziło mi o wywoływanie przed terminem.

Chicaloca, Jusia jak u Was z dostępnością szczepionek na krztusiec? U nas trudnodostępna, podobno w jednej hurtowni tylko a cenę mi pani podała prawie 200 zł więc dużo.

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaa również trzymam za Was kciuki! Oby mała jeszcze posiedziała w brzuszku!

94’ 👫 94’
    03.2023 córeczka 💖

29.07.2025 ⏸️ 12dpo
    20.08.2025 5mm 🦐
    30.09.2025 I prenatalne - ryzyka niskie

25.11.2025 (20+2) 340g - połówkowe - dziewczynka 💖
    22.12.2025 (24+1) 710g
    07.01.2026 (26+4) 985g

preg.png
‹‹ 279 280 281 282 283 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Męska płodność – jakie składniki warto suplementować w czasie starań o dziecko?

Choć przez lata w procesie starania się o dziecko większą uwagę skupiano na zdrowiu kobiety, dziś wiemy, że męska płodność ma dokładnie takie samo znaczenie. Dobra wiadomość jest taka, że wiele wpływających na nią negatywnie czynników możemy poprawić, np. przez zmiany w stylu życia czy świadome uzupełnianie kluczowych składników odżywczych. Jakie suplementy na męską płodność mogą pomóc w staraniach o dziecko?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ