Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny,
Ja mam zamiar się spakować w dwie walizki. Średnią i małą.
Przy pierwszym dziecku miałam średnią walizkę i torbę (taką na siłownie).
Wydaje mi się, że jednak z dwiema walizkami będzie wygodniej.
Mała walizka do porodu. W jednej części moje rzeczy, w drugiej ubrania, pielucha i rożek dla malucha.
Średnia walizka po porodzie, na położniczy. W jednaj części rzeczy dla mnie, w drugiej rzeczy dla maluszka plus higieniczne. W osobnym woreczku strunowy mam zapakowane rzeczy „najpotrzebniejsze” na pierwsze godziny po porodzie. Woreczek ten położę na samą górę, będzie widoczny zaraz po otwarciu walizki.
Tu taka dygresja:
Po pierwszym porodzie, położna przewiozła mnie na wózku na oddziale położniczy.
Pierwsze pytanie: Czy chce się Pani załatwić? Pęcherz mi pękał i tak, bardzo chciałam. Poprosiłam żeby stała przy lekko otwartych drzwiach. Bałam się, że zemdleje. Oj, byłam slabaaaaa!
Drugie pytanie, już po toalecie jak siedziałam na łóżku: Gdzie znajdę najpotrzebniejsze rzeczy? Wyłożę Pani na półeczkę pod mydelniczką (takim łóżeczkiem dla dziecka)… a ja Zonk!
Także teraz mam taki woreczek najpotrzebniejszych rzeczy.
On się przydaje w razie CC lub w przypadku kiedy kobieta jest tak zmęczona/ obalała przez te pare godzin po porodzie, że ma trudności sama się rozpakować, motać z tą walizką.⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Roksi nie zwlekaj z tym diabetologiem. Idź do rodzinnego, a w poradni diabetologicznej jak będziesz dzwonić to podkreślaj że według prawa w ciąży mają 7dnin żeby Cię przyjąć. Rodzinny może też wpisać tryb Cito, choć to akurat pewnie nic nie zmieni. I mów że masz cukry powyżej 100 i za nic nie możesz dieta ich zbić. I nawet na tydzień to byś dostała insuline, już od dawna powinnaś ja mieć.
Ja mam 13j insuliny i ostatnio (jak biorę żelazo) cukier na czczo 82-88 💪
Co do Ktg to raczej nie ma jakiś szczególnych, tzn mi diabetolog nic nie mówiła.
Elza ja też miałam się spakować w kabinowke. Ale chyba się nie zmieszczę, bo chce szlafrok spakować i same podkłady na łóżko, plus pieluchy i podpaski, reczniki - to wszystko zajmuje miejsce. Więc nie wiem... A następna to mam taka mega walizkę. Tylko taka to my braliśmy 4os rodziną na wakacje, a nie na poród 😅
Może właśnie do porodu wezmę jedna, potem po porodzie druga w aucie będę miała to mąż przyniesie, a ciuchy na wyjście dla mnie i dla dziecka w foteliku będą. Jak mąż nas będzie odbierał to już tylko fotelik weźmie z tymi ciuchami.
Właśnie pierworódki 😁 przygotujcie świeżo upieczonym tatusiom fotelik, ubranka dla malucha, ale i sobie. Z majtkami włącznie. Po porodzie brzuch raczej będzie, więc polecam ciążowe, ale to oczywiście zależy jak duży brzuchol macie. Ja mam meeeega. Żebyscie miały wszystko co trzeba a nie w majtkach znalezionych w czeluściach szuflady i klapkach, bo butów zapomniał. 😅
Płaszcz ciążowy mam od października i teraz ledwo dopinam. Tzn jest na jeden guzik to na brzuchu tak na styk się zakłada. Ale ja mam już 108cm obwodu brzucha, dla porównania pod biustem 75, a staniki na 70 noszę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2023, 22:31
Zniechecona, Jusia 82 lubią tę wiadomość
-
BoboBolek a z ciekawości co tam będziesz miała w takiej torbie najpotrzebniejszych rzeczy? Bo spakowałam sobie taki woreczek strunowy na przebranie gdzie mam świeżą koszulę, majtki poporodowe, skarpetki, podkład i skarpetki dla Małej bo ubranka i pieluchy dają swoje. Co tam jeszcze powinno być?
Resztę mam spakowaną w walizce luzem, a kosmetyki wiadomo w kosmetyczce.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2023, 21:52
💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Konieczynkaa nawet nie wiesz jak ja i moje 112cm brzuchols sie solidaryzujemy... Wygladam jakbym miala zaraz wybuchnac jak ten ptaszek ze shreka, ktory gwizdał za Fioną. Swoja droga stopy mam juz jak sama Fiona w zielonej wersji, serdelki jak sie patrzy 🙈
Dzieki za rade o majtkach, spakowalam skbie ubrania na wyjscie, ale w sumie majtek do zestawu nie wrzucilam, jakos zalozylam ze wyjde w tych w ktorych akurat bede w szpitalu 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2023, 21:57
14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
-
Mikaa mój zestaw cukiereczków wygląda następująco : Duphaston 2x1, Diphergan na noc na wyciszenie się x1, magnez Magne b6 3x2, żelazo Chela Ferr med 2x1, w razie wysokiego ciśnienia powyżej 140 Dopegyt( doraźnie) , w razie wysokiego tętna i kołatania serca Isoptin (doraźnie) i witaminy dla ciężarnych. Nic z tych rzeczy nie brałam wcześniej wszystko włączył gibekolog i nefrolog. Dzisiaj pytałam o Nospe przy skurczach ale nie dostałam zielonego światła, nie wiem dlaczego 🤷♀️Starania od 12.2019
Lipiec 2021 Sono Hsg ✅
29.01.2022 1 IUI ❌
(leki : Clostilbegyt+ Ovitrelle)
01.03.2022 2 IUI - ❌
(leki: Aromek + Ovitrelle)
➡️ 05.2022 IVF - ICSI 🤞🏻
Leki : od 21 dc Estrofen💊
Krótki protokół - stymulacja : Bemfola 175, Orgalutran 0.25, przed punkcją : Ovitrelle +Gonapeptyl.
Wychodowalam 13 pęcherzyków.
Punkcja 31.05.2022🥚 - > pobrano 9 komórek-> blastki 5dniowe 3x❄️❄️❄️ transfer odroczony
1 FET 30.06.2022 🤞🏻-beta Hcg 9dpt 241! 🤞🏻🧡, beta Hch 12dpt 1177! 🤞🏻🧡
USG 5+5 - > mamy zarodek 🧡🙏🏻
USG 7+4 - > zarodek dalej z nami i jest serduszko 😍 crl 1, 32 cm tętno 160
USG 9+3/9+6->bejbik dalej na pokładzie 😍crl 2,97 cm tętno 180 🧡❤️
10+6 badanie Sanco - wynik prawidłowy ❤️ będzie synek 🧡👶🏼 -
Madsixon, a nospa nie dziala przypadkiem jak diphergan? Ja mam podobno zestaw: magnez 3x2, luteina 4x1, nospa na noc, Macmiror dopochwowo i zastrzyki clexane.
Co do pakowania, na mam torbe podrozna z moimi rzeczami, kabinowke z rzeczami dla malucha i shopperke gotowa na sale porodowa (koszula, woda, klapki, pomada do ust, plan porodu).
Madzixon lubi tę wiadomość
-
Aasha zapewne masz rację z tym Dipherganem, bo na wizycie 03.01 jak byłam to mi chyba lekarz wspominał że miał pacjentkę która miała skurcze i na żadne leki nie reagowała i jak dał jej na noc Diphergan to się na tyle wyciszyło że ciążę donosiła, teraz jak to napisałaś w porównaniu do Nospy to mi się przypomniało 😅😉Starania od 12.2019
Lipiec 2021 Sono Hsg ✅
29.01.2022 1 IUI ❌
(leki : Clostilbegyt+ Ovitrelle)
01.03.2022 2 IUI - ❌
(leki: Aromek + Ovitrelle)
➡️ 05.2022 IVF - ICSI 🤞🏻
Leki : od 21 dc Estrofen💊
Krótki protokół - stymulacja : Bemfola 175, Orgalutran 0.25, przed punkcją : Ovitrelle +Gonapeptyl.
Wychodowalam 13 pęcherzyków.
Punkcja 31.05.2022🥚 - > pobrano 9 komórek-> blastki 5dniowe 3x❄️❄️❄️ transfer odroczony
1 FET 30.06.2022 🤞🏻-beta Hcg 9dpt 241! 🤞🏻🧡, beta Hch 12dpt 1177! 🤞🏻🧡
USG 5+5 - > mamy zarodek 🧡🙏🏻
USG 7+4 - > zarodek dalej z nami i jest serduszko 😍 crl 1, 32 cm tętno 160
USG 9+3/9+6->bejbik dalej na pokładzie 😍crl 2,97 cm tętno 180 🧡❤️
10+6 badanie Sanco - wynik prawidłowy ❤️ będzie synek 🧡👶🏼 -
Ja przy 1 porodzie spakowałam chyba 2 torby nieduże. Było łatwiej szukać. W 1 moje rzeczy w 2 rzeczy maluszka. Nie cudowalam, nie dzieliłam, nie pakowałam w worki kompletów. Położna tylko przed porodem chciała ubranko. Po CC było ciężko się schylać po te rzeczy bo torby leżały pod łóżkiem, ale tak czy smak by tam były no bo gdzie. Do porodu poszłam tylko z butelka wody. Wyszłam w tym w czym przyszłam hehe gacie tylko miałam chyba te poporodowe. ( Ale upał był więc to był 1 ciuch)
Mam nadzieję, że się pozmieniało trochę przez te lata, bo te kobietki, które były to miały wiecznie muchy w nosie, żadnej rady, żadnej pomocy, tylko krzyczały. W 4 dobie w końcu pękłam, poryczalam się i im wygarnelam to zbystrzaly, bo przez ich fąfry mój dziec przez te 4 dni w ogóle nie zjadł nic więc darła się z głodu a one zamiast zareagować to darły się na mnie 😳 w końcu ordynator zaszczyciła mnie obecnością i kazała w końcu im dokarmić dziecko. Ale teraz będę mądrzejsza. -
Aaaa no i ten plan porodu..... Nie robiłam za 1 razem, teraz podobno już trzeba mieć. Dają jakiś szczegółowy. Ale co ja tam zaznaczę? Przeglądałam przykładowe plany. Ja nie chcę planować, po co .... Ma być tak, żeby dla mnie i dziecka było jak najlepiej i najbezpieczniej, przecież ja się na tym nie znam. A jak będę rodziła w jakiej pozycji i wgl to na bieżąco się okaże. Nie oczekuje, że wyłożą mi pokój kwiatami, nie oczekuje, że nie będzie bolało bo będzie. Oczekuje, że wyjdziemy zdrowi i zywi, ale tam takiego punktu nie ma.
-
Lucy z tego co wiem to nawet jak masz ten plan porodu, to i tak są szpitale gdzie nawet go nie czytają 😉 Ja wypełniłam taki gotowy, powybierałam swoje opcje i wydrukowałam, ale nastawiam się raczej na to, że na bieżąco będą podejmowane decyzje i będą mnie pytać o wszystko.
Madzixon możliwe że ten Diphergan wystarcza u Ciebie, ja jestem przerażona ilością leków jakie biorę 😑 luteina 100 2x2, nospa 80 3x1 😱, aspargin 3x1, witaminki, Tardyferon...💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Ja tym razem nie robię planu porodu, bo z doświadczenia wiem, że na porodówce i tak położna pyta o wszystko i uzupełnia gdzieś tam u siebie w papierach.
Wiem czego chcę, a czego nie także będę na bieżąco mówiła, nie chce mi się 2 razy robić tego samego ☺️
Fatalna noc za mną, brzuch mnie bolał, kręciłam się, plecy teraz napitalają 🥴
Mój mąż ma dzisiaj urodziny i zaplanowałam mu zrobić małą niespodziankę urodzinową, zamiast tortu (bo mąż nie za bardzo lubi) zrobię babeczki z czekoladą i bitą śmietaną, mam balony więc nadmuchamy z synami i rozwiesimy - także jak mąż wstanie to będzie miał niespodziankę 😃
A na wieczór zaplanowałam i wykupiłam nam wszystkim kulig z pochodniami i biesiadą góralską - taki dodatek do prezentu dla męża ☺️ wiem, że zawsze o tym marzył 💏Hermiona5 lubi tę wiadomość
-
Madzixon- w którym dokładnie tyg. teraz jesteś bo nie widzę suwaczka? Zastanawiam się do kiedy będą czekać na przekręcenie małego. Kurczę- chciałabym już wiedzeić czy idziemy w kierunku cc czy sn bo od tego zależy też wybór szpitala u mnie....
Ja planowałam spakować się w średnią walizkę- jedna część dla mnie, druga dla maluszka ale jak zaczęłam wrzucać rzeczy to nie wiem czy się uda.
Ja na szczęście wchodzę w jedną kurtkę sprzed ciąży. Brzuszek 93 cm. W sumie z ciążowych rzeczy to kupiłam 2 pary rajstop, leginsy (w których nie chodzę bo są beznadziejne) i jedną bluzę. aaaa- no i biustonosze. majtki bez zmian
Ula- zazdraszczam kuligu...
Żeby tak pięknie nie było- hemoroidy mnie wykańczają... echhhWiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2023, 08:43
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630 -
Ulaaa jaki super pomysł! Moje klimaty 😁
U nas chyba teraz trzeba wypełnić ten plan przy przyjęciu jak się nie ma 😑 ale jestem tego samego zdania co Ty.
No i się znów zaczyna... Ledwo wyzdrowiały te dzieci i znów jakiś wirus, gorączki dopadają, z dnia na dzień mniej dzieci u córki w grupie. Niech ona już nie choruje..... Miesiąc nie minal nawet. -
Konieczynka już ide za 2 h do rodzinnego i będę dzwoniła..wiem ze jest te 7 dni, ale poradnia do której chce isc polecana jest na tych wszystkich grupach ciążowych w Poznaniu wiec podejrzewam ze tam są same ciężarne bo ta babka mi powiedziała „Pani w ciąży to musimy szybciej znaleźć termin..w ciągu 2/3 tyg” 😆 i już sama nie wiem czy isc „byle gdzie” czy tam poczekać gdzie niby na serio maja pojęcie i podejście do cukrzycy ciążowej..ehh
Co do tego ktg pytam dlatego ze moja polozna mi powiedziała ze (i teraz nie pamietam dokładnie) od 31/32 tyg powinnam mieć ktg raz w tyg a po 36 chyba 2/3 razy w tyg..ale nigdzie nie mogę tego znaleźć..jedynie ze po 36 tyg wskazane ktg 🤔
Ja byłam spakowana w średnia walizke (jedna połowa moja, druga dla dziecka + laktator itp)plus torba duża do wozka z la millou w której miałam najpotrzebniejsze rzeczy typu filtr dafi, dokumenty, przekąskę, ładowarkę itp
W poprzedniej ciąży robiłam plan, przeczytali go ale czy jakos super respektowali to szczerze nie pamietam. Teraz polozna przyniosła mi dwa, mam przejrzec i bedziemy wybierać rzeczy które najbardziej mi odpowiadają.
Super pomysł Ula! Uwielbiam kuligi 😁 a Ty tez bierzesz udział? Nie boisz się? Chyba ze to taki ze jedziecie normalnie dużymi saniami itp?
W co ubieracie dzieci na wyjście ze szpitala? Nie chodzi mi o wierzchnie ale o te pierwsza warstwę? Zastanawiam się czy kupować co nowego czy po córce wybrac 😆 chciałam zwykły biały pajac ale nie mogę znaleźć nic co by mi jakos przypadło do gustu 😂 komplety jakieś chyba tez mało praktyczne…z drugiej strony chce żeby ładnie bobas wygladal ho pierwsze spotkanie z córka, pewnie bedziemy mieć jakieś filmiki na pamiątkę itp 😂 bez sensowne dylematy 😝
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2023, 08:58
-
Tak, to taki kulig w dużych saniach ☺️
Nie boję się, a chcę skorzystać póki mogę, najbliższa okazja będzie pewnie za 2 lata jak Gabrysia podrośnie 😃
Co do ubioru po porodzie to mam już wybrany komplecik, w kwiatuszki 🤭 -
Lucy,
Plan porodu… dla mnie to w sumie nie problem…
Na stronie szpitala można sobie wydrukować gotowiec, dokonać wyboru ma zasadzie a/b/c. Powinno mi to zająć nie więcej niż 5min.
Ubrania w których przyjadę na IP wrócą razem z mężem do domu.
Ubrania na wyjście mam zamiar wziąć ze sobą… mąż przywiezie tylko fotelik i kombinezon dla dziecka plus buty, kurtkę i bluzę dla mnie. Czyli te większe rzeczy. Bieliznę, legginsy i t-shirt zmieszczę do torby.
Rzeczy do porodu… tu mam dokładnie tak jak ty… przy pierwszym porodzie potrzebowałam tylko koszuli i klapek… nawet łyku wody nie wzięłam 😅 te wszystkie rzeczy z gotowych list to dla mnie jakaś abstrakcja… ciepłe skarpetki, pomadki, przekąski, olejki, ręczniki 🤯 Niemniej część z tych rzeczy biorę… Moje doświadczenie to ok. 2h na sali porodowej (plus dwie już z maluszkiem), kto wie… tym razem może będzie 12h. W takim przypadku przekąski, woda lub ręcznik mogą się przydać.
Ktoś zapytał co pakuje jako te najpotrzebniejsze rzeczy.
Podkład na łóżko, dwa podkłady poporodowe, majtki poporodowe, dwie pieluszki dla dziecka, mokre chusteczki, ładowarkę do telefonu.
Może dziewczyny powiedzą co się przydaje po CC zanim się odzyska władzę w nogach.
Zastanawiam się czy dopasować koszulę i ręczniczek do tego worka najpotrzebniejszych. No, ale na logikę to się raczej nie pójdę wykapać zanim nie odzyskam choć trochę sił… 🤷🏽♀️
Jusia 82 lubi tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
BoboBolek ja po CC zanim władze odzyskałam nie potrzebowałam niczego. Leży człowiek plackiem, dziecko leży pod pachą, kroplówka płynie.... Nie wiem jak w innych szpitalach, ale ja jak dostałam mała po cięciu tak już leżała ze mną. Zabrały ja położne do siebie jak darła się kilka godzin. Wzięły ja na chwilę, pokimała i ja oddały do mydelniczki przy łóżku.
Aaaa i zrobiły mi się odlezyny na stopach. Nie takie straszne, ale odcisnęły się strasznie miejsca, które dotykały łóżka, na piętach. Do dziś mam tam klopociki. Ależ to mnie piekło!
Później warto mieć pod ręką wodę, kleik ryżowy dostałam a później już co tam kuchnia miała to dawali, jak przyszła dietetyczka to się za głowę złapała co nam dają jeść po cięciu brzucha. Ale jakby nikt się tym nie przejal. I to co wypisalas w najpotrzebniejszych rzeczach to były właśnie rzeczy najpotrzebniejsze 🙂 no plus kocyk dla dziecka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2023, 09:52
-
Ja planu porodu ostatnio nie mialam, ale teraz wydrukowałam ze strony szpitala. Tam jest kilka prostych pytan, wypełnię i włożę do dokumentów. Moje wierzchnie ubrania tez pojadą z mężem, a na wyjście biorę leginsy i bluzkę do walizki mysle, ze uda mi się spakować w taką kabinówkę, bo nie musze brać podkładów na łóżko ani rzeczy dla młodej. Choć pieluchy wiadomo i tak wezmę, bo wole od razu używać naszych bambusowych. Ale odpadają jakieś rożki itd, wiec mysle, ze się zmieszczę. Dla siebie przecież tez dużo nie biore. Mój szpital zapewnia nawet podkłady, ale akurat jedna paczkę swoich tez wezmę, bo tamte bardzo latały, były bez kleju. A wole mieć komfort, ze się nic nie przesunie podczas chodzeni…
BoboBolek ja tez nie biorę żadnych olejków itp, bo nie widzę sensu. Na wierzch walizki włożę butelkę z filtrem na wode, ładowarkę do telefonu, jedne majtki siateczkowe i podkład, bo to czuje, ze będzie potrzebne na sali porodowej. Nic więcej nie potrzebowałam. Położna proponowała mi prysznic, wiec może ręcznik by się przydał, ale ta propozycja padła jak już mnie tak bolało, ze podziekowalam. Czułam, ze nie dotrę do łazienki, choć była przy sali, wiadomo 😅 w razie czego będę liczyła, ze położna mi pomoże ten ręcznik wyjąc
A co do wyjścia, to ja biore body plus polspiochy takie luźne, które nie ucisną brzuszka. Akurat na wyjście kupiłam dwa nowe komplety potem te zdjęcia będą wisiały wszędzie w domu, chciałam, żeby Zosia miała cos nowegoWiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2023, 10:11
-
nick nieaktualnyDziewczynki wychodzę dzisiaj ze szpitala 🥳 malutka waży już 1550g, więc ładnie przybrała przez tych kilka dni.
Wkurzył mnie jedynie ordynator! Na porannej wizycie mówiłam mu że chciałabym zapytać kiedy będę miała USG bo w piątek mam badania prenatalne i chciałabym na nie pojechać(tak naprawdę mam we wtorek, ale nie chciałam żeby mnie dłużej trzymali skoro i tak nic mi nie robią). No co on się oburzył, że dobrze skoro chcę ich sprawdzać to mi zrobią jutro albo nawet i dzisiaj i będę miała wypis. Nawet mi nie dał dojść do słowa. Później rozmawiałam z panią doktor, która robiła mi USG i powiedziałam jej, że nie miałam na celu sprawdzanie kogokolwiek tylko zależy mi na tych badaniach i ona oczywiście mówi że to rozumie i dobrze że chce badac i kontrolować i żebym się nie przejmowała ordynatorem bo on po prostu taki jest.
Mój powrót do tego szpitala do porodu stoi pod bardzooo dużym znakiem zapytania.Twilight, Mikaaa92, Roksi, Hermiona5, Ulaa, Aniamania lubią tę wiadomość