X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe (2023) Mamusie
Odpowiedz

Marcowe (2023) Mamusie

Oceń ten wątek:
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobobolek ale z Ciebie kombinatorka 🤣 ciekawe czy położnym czasami zdarza się nagiąć prawdę 🤣

Ja też mam swoje życzenia co do daty 😅 wolałabym żeby dzień był parzysty 🤷‍♀️ noi zakazane daty to 25.02 (urodziny szwagierki) i 8.03 (imieniny teściowej)

Ogólnie to chciałam 2.03 najbardziej, ale teraz mam tak jak Mikaa - im szybciej tym lepiej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2023, 10:00

Mikaaa92 lubi tę wiadomość

age.png

👶 02.03.2023 💖 2600g bobasa 10/10pkt • 9cs 🍀 • 29.06 ⏸ • 24.10 345g • 02.11 480g • 30.11 750g • 19.12 1175g • 25.01 2050g • 15.02 2400g
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermiona 02.03 to też był mój typ! 🤣 Ale ja nie wiem jak dotrwam fizycznie, ale w życiu ogólnie też wolę parzyste liczby, wyczuwam bratnią duszę w Tobie haha ❤

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2023, 10:07

Hermiona5 lubi tę wiadomość

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Elza :) Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyśka trzymam kciuki ✊️🙂 pewnie lada moment pojawi się ba świecie nowy członek naszej grupy 😀

Koniczynka za Ciebie również trzymam kciuki.
    Już lada moment wszystkie będziemy miały porody za sobą:)

Ula i Bobobolek tak rodziłam w UCK.
    Na IP jak już pisałam dzieją się różne dziwne rzeczy ale na porodówce wszyscy są mega pomocni i sympatyczni. Lekarz też bardzo szczegółowo przedstawił mi moja sytuację i rozwiązania jakie mamy.
    Na sali operacyjnej też super personel. Anestezjolog cały czas mówiła mi co się dzieje, chociaż wiadomo że w lampach wszystko widać 😉
    A na położnictwie wiadomo zdarzają się lepsze i gorsze zmiany, ale ogólnie wszyscy są raczej pomocni.
    Super opieka na noworodkach. No i lekarze też super.

Jedyne zastrzeżenia jakie mam to:
    Nie rodzic przed weekendem (wiadomo tam się wszystko kręci od pn-pt)
    I jedzenie... o matko to faktycznie jest hmmm.... głodzenie bardziej niż jedzenie 😞
    1/3miseczki zupy, 2 gałki ziemniaków i jakiś jeden rozgotowany klops, to tak w standardzie no i wstrętna marchewka gotowana... wszystko oczywiście zagęszczone mąka ziemniaczaną.
    Na śniadanie i kolacje jakieś 3 kromki chleba szynka tłuszcz do smarowania i liść sałaty... czasem jest jajko parówka albo jakiś jogurt, dżem, serek albo twarożek.
    Czyli tak szpitalnie 😀
    Ogólnie pod względem jedzenia to Zaspa ma duuuzo lepsze. Ale wiadomo jeżeli chodzi o wygodę, i standard szpitalny no to jest super. Bez porównania. Łazienki w każdej sali porodowej. Na położnictwie też w każdej sali łazienka czyli 1 na 2 pacjenci:)
    Jednak to jest nowy szpital i dlatego chyba mają takie duże obłożenie. Tam ciągle nie ma miejsc i słyszałam, że potrafią odsyłać pacjentki do innych szpitali.

• Aasha Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze powiem Wam, ze jak juz sie zaczelo dziac na naszej grupie to poczulam oddech porodu, szpitala i malego noworodzia- to juz za chwile! Troche sie boje pomimo ze to moj 3 raz, maz mnie uspokaja i mowi - zadaniowo! No I tak bede probowac. Ogolnie ten okres noworodkowy wspominam tak, ze super jest jak juz mija hahhaa:D najlepiej wspominam juz tak po skonczeniu 3mz- jak uklad pokarmowy troche dojrzeje, nie ma kikuta I dziecko sie usmiecha i cos zaczyna kumac. Ale 3 miesiace mijaja szybko, w czerwcu juz bedziemy miec fajne odrosniete bobaski :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2023, 10:22

Mikaaa92 lubi tę wiadomość

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Aniamania Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ja też dużo bardziej wolę parzyste liczby, pisałam nawet kiedyś😅 jeśli nie parzyste to przynajmniej okrągłe typu coś z 5😅
    Ja bym chciała bardzo ominąć 6.03-urodziny babci męża, 7.03-iminieny teścia, 11.03- urodziny teściowej 🥴 i wolałabym urodzić już w marcu ale nie po terminie więc tylko początek mieści się w widełkach😅
    Takie oto moje życzenia hah, a co będzie to zobaczymy. Miałam w planach robić wszystko żeby przyspieszyć a teraz się waham bo może podziałać a boję się porodu..
    Jeszcze odnosząc się do wpisu Aashy, zazdroszczę tak zaangażowanych dziadków. U nas niby ta pomoc jest ale mam wrażenie, że za każdym razem taka wyciągnięta z gardła. Nam głupio trochę prosić więc młody ma raczej ograniczony czas z dziadkami jak na odległość którą mamy do siebie.

Hermiona5 lubi tę wiadomość

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza dzięki! Przeraża mnie to jedzenie szpitalne 🤮
    Na Zaspie też mi mega nie smakowało więc w UCK czuję, że będzie gorzej. Najwyżej mąż będzie mi dowoził codziennie paczkę żywnościową haha 😂

Aasha ja mam podobne odczucia, bardzo chciałabym urodzić po 37tyg jak najszybciej, bo malutka jest już tak nisko, że nie mogę normalnie chodzić, spojenie łonowe i pachwiny bolą mnie okrutnie

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym nocka znowu kiepska, od 3.30 do 5 nie spałam, potem przysnęłam na chwilę i o 6 wstał Julek, dospał 30 min i koniec 😓

Nie wiem jak mam się regenerować przed porodem jak ja po nocach spać nie mogę i snu mam 4 godz na dobę 😔

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • BoboBolek Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza,
    Ja dalej się waham gdzie jechać jak się zacznie 😅
    Do UCK mam drogę dłuższą o jakieś 10min, w godzinach szczytu pewnie wiecej.
    Może to zdecyduje 🙈 Czy będą skurcze, jak częste itd…
    A może powiem mężowi „prowadzisz, decydujesz” 😂

Jak tam jest z bliźniakami w domu? Masz jakąś pomoc? Mąż, rodzice?

Aasha,
    To ja zaczęłam się obawiać powtórki z pierwszej ciąży.
    Termin na 10.08, a poród 25.08
    Teraz termin na 09.03… czyli poród po 20marca? Jako jedna z ostatnich?
    Tyśka ma termin na dwa dni przede mną i już leży w szpitalu.
    Będę załamana jeśli wszystkie będziecie rodzic a ja oczekiwać…

W innym temacie. Czy któraś z was ma ROZSTĘPY?
    Ja po pierwszej cięży na brzuchu miałam jeden, w pępku.
    Teraz już chyba 10 i każdego dnia pojawiają sie nowe lub powiększają się te które są…
    Znacie jakieś sprawdzone sposoby na to dziadostwo? Ze swojego doświadczenia lub bliskich znajomych?

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Roksi Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobobolek myśle ze każda która urodziła tyle dni po terminie ma te same obawy..u mnie jest dokładnie tak samo 😣 tym bardziej jak już teraz niektóre rodzą, a ja znowu zostane na koniec 😆 niektóre dzieciaczki będą miały już ponad miesiąc a inne jeszcze się nie urodzą…

Co do rozstępów to ja jeszcze z lat nastoletnich mam jakieś na pośladkach i udach, ale mało widoczne. Na brzuchu nie mam żadnych, a nie pilnuje w tej ciąży smarowania niczym..myśle ze to niestety jest genetyka 🤔 ani moja mama nie ma, ani żadna z jej sióstr czy babcia..a wage mam już teraz niemałą🫣

Ciekawe jak tam Tyska 😁 pewnie się rozkręciło i może już jest po☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2023, 11:32

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniamania, z tymi dziadkami to troche jest tak, ze musimy sie dopraszac pomocy, Sami z siebie rzadko cos proponuja. Zwlaszcza ze moi rodzice sa juz starzy i srednio ogarniaja, z kolei rodzice meza to raczej na etapie imprezy i podroze :D ale czasem uda sie cos wyprosic. Dziewczynki nie bardzo lubia do moich rodzicow jezdzic, bo sie z nimi nudza, ale u tesciow moglyby i tydzien siedziec. Tylko tesciowie nie chca :P

Ja tez jestem ciekawa jak tam u Tyski :)

Ps. Siedze u fryzjera z farba na glowie, oby tylko wody mi nie odeszly prosze 🙏 i jutro na pedi. Potem niech sie dzieje co chce :P

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😀
    Ja też się boje szpitalnego jedzenia. Ludzie się ratują ziemniakami a ja ich nienawidze, nawet nie tknę kawałka bo 🤮 dziś pytałam koleżanki jak jedzenie to mówi, że zupa to taka woda po umyciu zmywakow, więc w sumie tak jak kiedyś jak 1 córkę urodziłam.

BoboBolek będę czekała pewnie razem z Tobą. Termin mam na 18.03 więc Ci potowazysze. Też jestem ciekawa jak to się u mnie potoczy bo przy 1 porodzie poszłam na wywołanie w 42 tygodniu.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O wiecie co taki pro tip z mojego ostatniego pobytu- ja wzielam ze soba takie owsianki instant i do tych zup mlecznych szpitalnych dodawalam + jablko + suszone sliwki. I mialam sniadanie na wypasie. Bo zupy mleczne w moim szpitalu to porazka, platkow/kaszy moze lyzka i reszta rozwodnione mleko. No i Zawsze mozna wziac ze soba do lodowki jakas lepsza wedline/ser/warzywa. Obiad - tu juz niewiele sie poradzi :P

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Kaczka Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2023, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka,
    byłam na kompleksowej wizycie;
    usg dzidzia w 2 tyg nie przybrała praktycznie w ogóle także te pomiary z przed 2 tyg musiały być sfałszowane… dzisiaj 3060 g, ktg w porządku, zero skurczy, szyjka długa rozwarcie na opuszek; także nic nie wskazuje na rychły poród, oprócz tego zauważyłam krew na papierze i majtkach ale to pewnie po badaniu?
    pozdrawiam

Wysłany: 20 lutego 2023, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobobolek mimo wszystko wybrałabym jeszcze raz uck, na Zaspie ponoć teraz jakieś afery są w związku z rodzeniem SN mimo wskazań do cc. Pozatym moja lekarka która pracuje na Zaspie mówiła że mam rodzic w UCK. Tam jest standard bardziej światowy... jak teraz sobie myślę o tym traktacie porodowym na Zaspie i jednej łazience w korytarzu to hmmm... słabo to wygląda 🙈
    Też patrzałam na różnice w czasie dojazdu ale w zasadzie wychodzi praktycznie na to samo. 5 minut chyba jest różnicy. Jeżeli nie masz jakiś na prawdę super ekspresowych porodów w sensie w 15 minut od skurczu do partych to bym sie tymi 5 minutami nie przejmowała:)

Ula ja też liczyłam na męża że będzie mi dowoził jedzenie, ale jak na złość na ostatnie 3 dni przed wyjściem się rozchorował i zakazałam mu przyjeżdżać do mnie:( następnego dnia już żałowałam bo po kolacji już umierałam z głodu... No ale jak mus to mus 😉

Czyli kto teraz jest w kolejce do "wyjscia" na świat?
    Tyśka to już pewnie jest po 😀

Wysłany: 20 lutego 2023, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pomocy... to męża nie ma od 6.30 do 15 w domu i jesteśmy sami 😀 w zasadzie oni to non stop na cycu, jak ich dokarmie mm to wtedy śpią 3 godziny więc mam spokój i mogę ogarnąć mieszkanie 😉
    Szczerze wolę być sama niż żeby mi tu teściowie się kręcili... raczej by było więcej zamieszania niż pomocy z ich strony. Moich rodziców nie ma tu na miejscu, więc musimy dać radę sami 😀
    Najgorzej jest wyszykowacmć dwójkę na spacer... albo teraz nas czeka wizyta u lekarza...to zastanawiam się jak mam to ogarnąć.

• Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczka może faktycznie błąd w pomiarach 🤔 2tygodnie to długo i dziwne żeby dzidzia nic nie przybrała, a 3kg to już jest moc 💪😊
    Ja też cały dzień myślę o Tyśce 🤞 jutro Konieczynka, w środę Natija i ktoś jeszcze? 🍀

Kaczka lubi tę wiadomość

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie - jutro ja na indukcje. I mam być na czczo! No masakra jakaś. Może być tak że będę głodna 24h? 😤 Czy też tak ktoś mial że na głodniaka był poród wywoływany?
    Takiego stresa mam dziś...
    Pije malinki, hopsam na piłce i męża wykorzystuje - bez efektu 🙈

U nas dziadkowie pomagaja, ale raczej musimy prosić niż się sami wyrywają. I denerwuje mnie ilość słodyczy i bajek u dziadków.

Rozstępy - mam mnóstwo od pierwszej ciąży. Cały brzuch usiany. Robiłam rozne zabiegi i jakiejś mega różnicy nie zauważyłam. Smaruje intensywnie cały czas. Jak widać, taka moja uroda.

Hemoroidy - też moja zmora. Cyclo3fort doustnie można. Procto-glyvenol i neofitoroid do smarowania. Ewentualnie czopki. Dziadostwo uwielbia wracać.
    A po porodzie sn jest dramat.

Lucy a jak wyglądało wywołanie u Ciebie? Urodziłaś sn?

Tyska za Ciebie cały czas kciuki . 🍀

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka, u mnie tak bylo. W nocy odeszly wody, do 8 nic sie nie dzialo wiec Dali oxy. Nie pozwolili jesc bo nie bylo pewnosci czy oxy zadziala (jak nie to moglo byc cc). Wiec finalnie zjadlam dopiero ok 15.

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka nie. Młoda się w kanał nie wstawiła. Zastanawiali się nad ciągnięciem prozniowo, ale za wysoko była. Parte były już prawie 2 godziny więc dłużej nie można było i wzięli mnie na stół.
    Oo powiem Wam, że trochę się wzięłam za ogarnięcie domu, e nie dużo, tylko rzeczy co leżą i zawalają, trochę pracuje, ugniotlam ziemniaki na kopytka i zbieram rzeczy żeby spakować torbę i można ciężko już. Przysiadam co chwilę bo podwozie mnie boli za bardzo. Lepiej nie szarżować bo do 37 tygodnia jeszcze tydzień. Mój lekarz na urlopie, więc wizyta mi przepada jutro a powinnam już co tydzień chodzić. Ciekawe ile mała będzie ważyła za tydzień. Jakoś mam obawę, że będzie ponad 4 kilo i będa kazali rodzic sn a ja się boje, że po tej CC coś się stanie, albo że właśnie znów godzinami będę rodzic a w końcu zrobią CC. Mam nadzieję, że ktoś w ogóle zrobi ocenę blizny.
    Ale czuję różnice jak Zosia miała nóżki pod żebrami i mi je tam wciskała a jak teraz ta ma na dole nogi i jak się rozpycha to chociaż tak nie boli.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poszłam na wywołanie, siedzę sobie na tej porodówce i przyszedł taki młody lekarz i pyta jak tam. No to mu mówię, że ok tylko przed śniadaniem mnie tu wzięli a on mi załatwił jedzenie haha najadłam się, położyłam, podali oxy, za kilka godzin było CC. Nikt nic nie mówił, że najedzona 😁

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
‹‹ 337 338 339 340 341 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ