Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzisiaj byłam drugi raz na prenatalnych, tym razem w placówce w której prowadzę ciążę, samo USG bez pappa. Bobas tak się wiercił, że ciężko było złapać pomiary przez co badanie trwało trochę dłużej 😃 wszystkie parametry zgadzaja się z tymi z wczoraj. Kolejny gin widzi dziewczynkę 😃♥️ jestem mega szczęśliwa 😃
Mikaaa92, Aniamania, Zniechecona, Luusia, Ciążowa_Gapsy, Pralinka lubią tę wiadomość
-
Aasha Twoja prowadząca pewnie tak mówi dlatego ze jeśli pappa wyjdzie Ci kiepsko to testy NIPT średnio maja sens bo to tez jest statystyka, tylko amnio wykluczy lub potwierdzi chorobę, choć tez nie wszystkie. Nie chce się bardzo zagłębiać bo tez nie dokonca mam wiedzę w tym temacie tyle co czytam sobie od jakiegoś czasu na fb grupę nt. Pappy, amnio, prenatalnych itp
Tyska gratulacje! 🥳 Faktycznie robi się babska grupa..to coś czuje ze u mnie „musi” być chłopak dla równowagi 😝 -
Aasha wrote:A te nifty robicie w zwiazku z rekomendacjami lekarza, czy niezaleznie? Rozumiem, ze wyniki I tak dostarczacie potem prowadzacemu? Pytam, bo tez chcialam robic ale moja gin mowi, ze jesli wyjda niskie ryzyka pappa i usg to nie ma to sensu. Ufam jej, bardzo dobrze prowadzila Moje trudno ciaze, i sama juz nie wiem czy robicStarania od 12.2019
Lipiec 2021 Sono Hsg ✅
29.01.2022 1 IUI ❌
(leki : Clostilbegyt+ Ovitrelle)
01.03.2022 2 IUI - ❌
(leki: Aromek + Ovitrelle)
➡️ 05.2022 IVF - ICSI 🤞🏻
Leki : od 21 dc Estrofen💊
Krótki protokół - stymulacja : Bemfola 175, Orgalutran 0.25, przed punkcją : Ovitrelle +Gonapeptyl.
Wychodowalam 13 pęcherzyków.
Punkcja 31.05.2022🥚 - > pobrano 9 komórek-> blastki 5dniowe 3x❄️❄️❄️ transfer odroczony
1 FET 30.06.2022 🤞🏻-beta Hcg 9dpt 241! 🤞🏻🧡, beta Hch 12dpt 1177! 🤞🏻🧡
USG 5+5 - > mamy zarodek 🧡🙏🏻
USG 7+4 - > zarodek dalej z nami i jest serduszko 😍 crl 1, 32 cm tętno 160
USG 9+3/9+6->bejbik dalej na pokładzie 😍crl 2,97 cm tętno 180 🧡❤️
10+6 badanie Sanco - wynik prawidłowy ❤️ będzie synek 🧡👶🏼 -
Tyśka super ❤ babki górą! 😁
Podpytam jeszcze dzisiaj lekarza o tego Dupka, to będzie inny lekarz który przyjeżdża 1x w tygodniu do gabinetu mojego gina tylko na prenatalne.
A jak tam dzisiaj wasze samopoczucia? Podobno zbliża się upalny weekend💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Mikaaa ja nigdy nie brałam dupka, ale czytam o każdym tygodniu ciąży i na tym etapie to łożysko przejmuje już funkcję produkcji progesteronu, więc odstawienie pewnie ma sens
Ja się czuję fatalnie, nawet za bardzo nie chce mi się pisać ;( najchętniej cały dzień leżałabym w łóżku, ale niestety od wczoraj chodzę spowrotem do pracy... Mam nadzieję, że samopoczucie się zmieni, bo chciałabym popracować do końca listopada
-
I hitem jest dla mnie to, że od trzech dni jem płatki z mlekiem na śniadanie 😆 to do mnie nie podobne 🤣
Mikaaa92 lubi tę wiadomość
-
Wszystkie robilyscie na stronie testDNA? Bo ta strona wyglada jakos tak malo profesjonalnie, i zastanawiam sie czy ten wynik potem jest rzetelny. Wole sie upewnic jak mam wydacb2.5k dziewczyny ktore robilyscie sanco, wasze probki tez jechaly do hong-kongu?
-
Aasha wrote:A te nifty robicie w zwiazku z rekomendacjami lekarza, czy niezaleznie? Rozumiem, ze wyniki I tak dostarczacie potem prowadzacemu? Pytam, bo tez chcialam robic ale moja gin mowi, ze jesli wyjda niskie ryzyka pappa i usg to nie ma to sensu. Ufam jej, bardzo dobrze prowadzila Moje trudno ciaze, i sama juz nie wiem czy robic
44 lata
Klinika Vitrolive / Bocian
KIR: Bx
Obecne: 2DS1
Brakujące: 2DS2, 2DS3, 2DS5, 3DS1
Rozjechane cytokiny - TNF alfa > 48tys., IL2>500, IL10>9000
ANA 2 - ujemne
On - morfologia 0%, fragmentacja DNA 11%
08 - 12. 2019 - 3 procedury IVF - łącznie 5 blastek, transfery nieudane
02.2020 - 09.2021 stymulacja aromkiem- 05.2020 - [*] 8tc
10.2021 - IV procedura IVF KD - 10 blastek ❄️ 11.2021 - 4AA - 🙁, 12.2021 - 4AA - 🙁
04.2022 - 4AA - accofil, intralipid, AH, embryoglue, encorton, heparyna
10dpt - 114mlU/ml, 12dpt - 355mlU/ml,16dpt - 2259mlU/ml, 6t3d 💔-krwiak
06.2022 - 4AA - accofil, intralipid, embryoglue, prograf/ encorton
8dpt - 135,8mlU/ml, 10dpt - 313,3mlU/ml, 14dpt - 1235mlU/ml
28dpt - mamy❤️, CRL-0,71cm -6t4d
9t6d - 3,02cm CRL, 12t - prenatalne ok, NIFTY - zdrowa 👧
20t0d - połówkowe ok
38t - CC, 2320g, 49cm -
Aasha wrote:Wszystkie robilyscie na stronie testDNA? Bo ta strona wyglada jakos tak malo profesjonalnie, i zastanawiam sie czy ten wynik potem jest rzetelny. Wole sie upewnic jak mam wydacb2.5k dziewczyny ktore robilyscie sanco, wasze probki tez jechaly do hong-kongu?
44 lata
Klinika Vitrolive / Bocian
KIR: Bx
Obecne: 2DS1
Brakujące: 2DS2, 2DS3, 2DS5, 3DS1
Rozjechane cytokiny - TNF alfa > 48tys., IL2>500, IL10>9000
ANA 2 - ujemne
On - morfologia 0%, fragmentacja DNA 11%
08 - 12. 2019 - 3 procedury IVF - łącznie 5 blastek, transfery nieudane
02.2020 - 09.2021 stymulacja aromkiem- 05.2020 - [*] 8tc
10.2021 - IV procedura IVF KD - 10 blastek ❄️ 11.2021 - 4AA - 🙁, 12.2021 - 4AA - 🙁
04.2022 - 4AA - accofil, intralipid, AH, embryoglue, encorton, heparyna
10dpt - 114mlU/ml, 12dpt - 355mlU/ml,16dpt - 2259mlU/ml, 6t3d 💔-krwiak
06.2022 - 4AA - accofil, intralipid, embryoglue, prograf/ encorton
8dpt - 135,8mlU/ml, 10dpt - 313,3mlU/ml, 14dpt - 1235mlU/ml
28dpt - mamy❤️, CRL-0,71cm -6t4d
9t6d - 3,02cm CRL, 12t - prenatalne ok, NIFTY - zdrowa 👧
20t0d - połówkowe ok
38t - CC, 2320g, 49cm -
Hermiona ja jak przez ostatnie kilka lat okazjonalnie jadłam maka albo kfc, tak teraz mogłabym raz w tygodniu albo nawet 2x tam jeździć 😆 ale staram się opanować te zachcianki.
Ale niestety ciągnie mnie bardzo do słodkiego... przed ciążą trzymałam się diety bo pilnowałam wyników glukozy, korzystałam trochę z przepisów Akademii Płodności, ale w ciąży hulaj dusza, piekła nie ma 🙈 może też przez to że na początku ledwo co mogłam zjeść bo było mi tak niedobrze i teraz sobie nadrabiam...
💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Aasha,
Odnośnie pierwszego pytania. Dlaczego robimy testy NIPT. Cześć ma z pewnością wskazania. Ja przykładowo nie mam teraz a planuje robić.
W pierwszej ciąży miałam prawidłowe USG i jeszcze zmniejszone po nałożeniu na to wyników PAPPA.
Później przyszło połówkowe i kobieta która je robiła podważyła prawidłowość USG pierwszego trymestru. Jakby dawała do zrozumienia, że zostało wykonane niedokładnie. Dużo mnie to kosztowało stresów. Finalnie okazało się, że pierwsze połówkowe zostało wykonane niedokładnie a USG 1t było ok.
Nie chce powtórki. Stąd decyzja o wykonaniu testu NIPT.
Drugie pytanie.
Sanco nie leci do HongKongu. Próbka leci do Warszawy w przypadku Sanco, do USA leci SANCO plus.
Ja też się zastanawiam czy robić NIFTY zamawiając ze strony www, czy Sanco w klinice do której chodzę.⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Mikaaa92 wrote:Ulaa a moja tarczyca zwariowała w drugą stronę, tsh mi tak spadło że mam brać pół tabletki 25 przez 2tyg, powtórzyć wyniki i prawdopodobnie w ogóle odstawić. A za ponad tydzień odstawiam Dupka i jestem tym trochę przestraszona 😱 ktoś jest w podobnej sytuacji? Od 2trymestru podobno organizm da sobie radę bez dodatkowego progesteronu...
Ja brałam dużą ilość progesteronu (prolutex+lutinus) i na ostatniej wizycie lekarz powiedział, że mogę już odstawić (od 10t0d). Generalnie dziewczyny, które biorą najczęściej odstawiają między 10-12 t., bo tak jak piszesz, organizm potem już sam sobie radzi. Wiadomo, że trzeba obserwować czy nie ma krwawień itd.
Ja będę brała jeszcze lutinus przez kilka dni, ale to po to żeby wykończyć opakowanie.Mikaaa92 lubi tę wiadomość
Starania od 2014 , 1 ICSI maj 2018, 2 ICSI sierpień 2019, 3 ICSI kwiecień 2021
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
22 dpt- YS+,CRL 1,17 mm, FHR +
7t6d- CRL 15mm, FHR 167/min
9t0d- CRL 23,2 mm, FHR 169/min
NIFTY- zdrowy chłopiec, wysokie ryzyko preeklampsji
13.03.2023, g.13:20, Maciejek- 51 cm,2870 g szczęścia do kochania 🧡🧡🧡
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA) -
Ja brałam 800mg luteiny na dobę, potem dawkę zmniejszył lekarz do 400mg, następnie 200mg i w końcu 2 dni temu już skończyłam brać luteinę 💪 czyli schodziłam powoli z dawki, nie odstawiłam tak z dnia na dzień.
W poprzedniej ciąży (która była z in vitro) też wszystkie leki typu luteina, estrofem odstawiłam do 10 tyg całkowicie.
Ja robię Nifty ponieważ poprzednia ciąża była z in vitro, lekarze mówili, że naturalnie nie zajdę ze względu na słabą jakość moich komórek jajowych i nie zbyt powalające jakością plemniki męża. Po prostu chcę być prawie na 100% pewna, że dziecko jest zdrowe. -
Ulaa dobrze rozumiem że dwie pierwsze ciąża i ta czwarta są naturalne, a trzecia z in vitro?
Ja przed drugą ciąża też usłyszałam że nie znajdę w ciążę naturalnie, mąż morfologia 0 a ja brak owulacji. I proszę , trzeci raz w ciąży 🙈
Dziewczyny jutro mam USG prenatalne z pappa. Tylko ja wiem jaki stress przeżywam. Powtarzam sobie - uspokój się , jak będzie tak będzie, nie masz na nic wpływu, co Bóg da to będzie. Ale jak mnie to przytłacza. Mam w sobie tyle strachu, obaw 😭
Nie mogę się niczym zająć.
Wstałam z potwornym bólem głowy. Ogólnie ostatnio głowa mi pęka, jestem tak wyczerpana, zero energii.
Mąż zabiera starszaki żeby tylko po mnie nie skakali, a oni widzę że są za mną mega stęsknieni. Córka co chwilę mnie zaczepia i pyta " gonisz mnie? Ja jestem szybka, gon mnie". A mój najdalszy dystans po 15.00 to do łazienki i na kanapę .
Do którego tygodnia można zrobić Nifty?Ulaa lubi tę wiadomość
-
Konieczynka wrote:Ulaa dobrze rozumiem że dwie pierwsze ciąża i ta czwarta są naturalne, a trzecia z in vitro?
Ja przed drugą ciąża też usłyszałam że nie znajdę w ciążę naturalnie, mąż morfologia 0 a ja brak owulacji. I proszę , trzeci raz w ciąży 🙈
Dziewczyny jutro mam USG prenatalne z pappa. Tylko ja wiem jaki stress przeżywam. Powtarzam sobie - uspokój się , jak będzie tak będzie, nie masz na nic wpływu, co Bóg da to będzie. Ale jak mnie to przytłacza. Mam w sobie tyle strachu, obaw 😭
Nie mogę się niczym zająć.
Wstałam z potwornym bólem głowy. Ogólnie ostatnio głowa mi pęka, jestem tak wyczerpana, zero energii.
Mąż zabiera starszaki żeby tylko po mnie nie skakali, a oni widzę że są za mną mega stęsknieni. Córka co chwilę mnie zaczepia i pyta " gonisz mnie? Ja jestem szybka, gon mnie". A mój najdalszy dystans po 15.00 to do łazienki i na kanapę .
Do którego tygodnia można zrobić Nifty?
Dokładnie tak, dwie pierwsze ciąże są naturalne, zaszłam w nie w pierwszym cyklu (ale też byłam jednak te 10 lat młodsza z pierwszą ciążą), trzecie to było porobienie, potem czwarta ciąża i najmłodszy synek z in vitro no i teraz piąta ciąża naturalna, niespodziewana i jak się okazuje bezproblemowa 🙈
Nie ma górnej granicy jeśli chodzi o Nifty, musisz być w minimum 10 tygodniu ciąży jedynieWiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2022, 09:45
-
Jeśli wynik NIFTY jest nieprawidłowy to zaleca się amniopunkcję dla 100% pewności.
Jeszcze dwa lata temu tak było. Amniopunkcję zalecano do 20 tygodnia.
Jest to badanie inwazyjne i wiąże się z pewnym ryzykiem. Dwa lata temu można było usuwać ciąże do około 20 tygodnia, czyli kiedyś wynik amniopunkcji uzyskany do 20t wiązał się z jakimś wyborem. Teraz jest właściwie informacyjny.
🤷🏽♀️
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Aasha wrote:Dzieki za odpowiedzi! Kurcze mnie jakos ta strona nie przekonuje, moze nieslusznie… zapytam mojej gin o Sanco, moze zrobie tez u nas w przychodni. Dzieki jeszcze raz
Kiedy masz wizytę? Jestem ciekawa opinii lekarza odnośnie SANCO.⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Aasha wrote:Dzieki za odpowiedzi! Kurcze mnie jakos ta strona nie przekonuje, moze nieslusznie… zapytam mojej gin o Sanco, moze zrobie tez u nas w przychodni. Dzieki jeszcze raz
Strona może nie wygląda pro, ale wszystko jest jak najbardziej ok, legalne, uczciwe. Moje koleżanki też kupowały przez tą stronę i nie było żadnych niespodzianek.
Prawda jest taka, że Nifty jest badaniem o najwyższej walidacji więc daje przynajmniej mi osobiście największe poczucie bezpieczeństwa i pewności wyniku -
Aasha ja się rejestrowałam przez stronę badanienifty.pl szybki kontakt z ich strony.Na późniejszym etapie był problem z moim formularzem to pisali maile i dzwonili. Także jak narazie z komunikacji z nimi jestem zadowolona.
Ja wskazań do badania nie miałam. Choć to moja kolejna ciąża i nie da sie ukryć coraz mlodsza to nie jestem jednak mój wiek nie jest jeszcze taki żeby lekarze mnie wysłali, robię to dla własnego spokoju