X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się dziś pytałam lekarza czy czasem nie ma drugiego bo moja babcia z bliźniaków ślę jest jedną fasolka

Dziś pierwsza ciążowa zachcianka kfc niezdrowo ale to mięso aż mi się uszy trzesly a teraz leżę bo pekne dobrze że synek śpi bo męża nie ma

Trochę mnie dzis głowa boli z wiatru miałam ochotę na gruby golf ciepłe skarpety i gorące kakao ale nie wiem czy je przelkne może przed snem sobie zaaplukuje

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blo wrote:
    No powiedział właśnie, ze ryzyko się zwiększyła ale dalej norma, więc nie jest to absolutnie wskazanie do amniopunkcji. Ale, żemogę ewentualnie zrobić test wolnego płodowego DNA. Szperam właśnie w necie, widzę, ze często dziewczyny mają wyższe wolne HCG jak biorą duphaston a ja właśnie biorę ten lek... hmm..

ja mialam dokładnie taką sytuację w poprzedniej ciąży, wolne bhcg bardzo wysokie, kompletnie wypadłam z norm i skierowanie na amnio. przyjmowałam dopochwowo progesteron od dnia poczęcia, ale żaden lekarz nie potwierdził mi, że ma to wpływ na wyniki pappa, nie ma takich badań. co się nastresowalam to moje, jeśli możesz sobie pozwolić na test wolnego dna płodowego, to zrób to badanie. z własnego doświadczenia wiem, że początek złych wyników to koszmarny stres już do końca ciąży. mój synek urodził się zdrowy :)

uwo943r8mzz1x9gu.png
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d84 wrote:
    sorry za literówki ale dziecko mnie trąca :P

co do badania tej kości to w niektórych częściach świata, czy u niektórych ras się tego wogóle nie bada np. u murzynów tej kosci nie ma na tym etapie, albo jest bardzo mała.
    zgadzam się, również rasa żółta ma budowę kosci nosowej jak przu zespole downa... ale warto podkreślić, że zarówno czarnoskórzy jak i rasa żółta nie mają praktycznie przypadków ZD, te rasy są obarczone znacznie mniejszym ryzykiem, to jesy głównie choroba rasy białej

uwo943r8mzz1x9gu.png
  • Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, odzywam się po prenatalnych :) Data OM pokryła nam się z datą USG i mamy 12t0d równiutko :) 51,3mm, kość nosowa jest, kość udowa w normie :) nt 1,3mm. Zmierzył mi tyle dziwnych rzeczy, że nawet nie wiedziałam, że się da :) Wszyściutko wzorcowo, powiedział, że tak ładnego dziecka dawno nie widział.
    Dostałam płytę z nagraniem i mnóstwo zdjęć :) Dodatkowo powiedział, że raz na jakiś czas muszą wysyłać zdjęcia USG do Anglii aby odnowić certyfikat na wykonywanie tych badań i że wyśle moje zdjęcia bo wyszły pięknie :)

Życzę wam tak samo udanych wizyt :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2017, 19:20

ilonqa30, Patu, Kazio14, Skali89, LonaW, martuśka737, Natka94, Asia87, Lilcia, Mama Jusia lubią tę wiadomość

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • kinia2111 Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę Wam, że już tyle wiecie. Ja mam prenatalne 6 września, a Pappa idę zrobić w tym tyg bo na badania mam już przyjść z wynikami żeby mogli zinterpretować całość. już się nie mogę doczekać, bo jak na razie tak mało wiem o tym moim Groszku... Nawet nie wiem jak tam serduszko, bo nic mi nie mówił na ostatniej wizycie, nie pokazywał nic na usg i bardzo mnie to stresuje... Ogólnie lubię być we wszystkim co robię dokładnie poinformowana, a niepewność czegokolwiek jest dla mnie dużym stresem... i to czekanie... Jestem strasznie niecierpliwa, już bym chciała wiedzieć wszystko :p Może jednak trzeba było nie brać tego zwolnienia, tylko latać do roboty, dni by szybciej leciały.. Ale z drugiej strony taka gonitwa, przemęczenie, niedojadanie i niedosypianie zbyt zdrowe dla malucha nie jest...

thgfflw1afo8ui8u.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia.ke1 wrote:
    Hej, odzywam się po prenatalnych :) Data OM pokryła nam się z datą USG i mamy 12t0d równiutko :) 51,3mm, kość nosowa jest, kość udowa w normie :) nt 1,3mm. Zmierzył mi tyle dziwnych rzeczy, że nawet nie wiedziałam, że się da :) Wszyściutko wzorcowo, powiedział, że tak ładnego dziecka dawno nie widział.
    Dostałam płytę z nagraniem i mnóstwo zdjęć :) Dodatkowo powiedział, że raz na jakiś czas muszą wysyłać zdjęcia USG do Anglii aby odnowić certyfikat na wykonywanie tych badań i że wyśle moje zdjęcia bo wyszły pięknie :)

Życzę wam tak samo udanych wizyt :)
    Moje też podobno nadgoniło do terminu z om. Też 12+0. 5mm. Tylko nt 1,6. Idą nasze maluchy łeb w łeb :) nawet mamy tak samo na imię :)
    A mój Pan dr nie mówił, że piękne :P dla niego chyba widok zdrowego dziecka to rzadkość i i tak proponował później amnio bo biopsja zbyt ryzykowna bo łożysko cienkie. On chyba tylko informuje o zagrożeniach i optymistą nie jest:) cóż chyba rzeczywiście widuje mało zdrowych ciąż...

Kasia.ke1 lubi tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Zgredek 12 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konami- ja przyjmuje zastrzyki z neoparinu. To to samo co clexane. Mozesz byc spokojna :-)

Konami lubi tę wiadomość

😇😁😇😇😁
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla i ile miał dzis Twój dzidziuś ? I który to dokładnie dzień ciąży ?

• blo Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dandelion, myślę właśnie nad tym wolnym DNA, muszę się przespać z myślami. Niby jest w opisie wytłuszczone, że ogolny wynik prawidłowy, no ale wiadomo, że człowiek się stresuje :/

Kasia.ke1, dawaj te zdjęcia na forum! No i gratulacje przede wszystkim :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2017, 22:00

dandelion lubi tę wiadomość

thgflhb8v7q13hwj.png
  • KolorowyBalonik Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia pokaż dzidziusia :) Skoro taki fotogeniczny :)

Dziewczyny trzymam kciuki za wasze badania, na pewno wszystko skończy się dobrze. Werzę w to.

Natka94 gratualcje z okazji ślubu :)

niedoczynność tarczycy, pscos, cykle bezowulacyjne
    Starania od grudnia 2016
    f2w3rjjgv0aic1n5.png]
    26 czerwca dwie kreski:)
    3 lipca pierwsza wizyta u ginekologa :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Indiana_dzika wrote:
    Mam coś podobnego na początku były kłucia potem 2 tygodnie nic a od wczoraj ból nawet w nocy bolał co raz przechodzi i wraca .

Miałam właśnie o to was pytać od wczoraj boli mnie brzuch a już miałam spokój w tym temacie a teraz ból jest podobny jak przed okresem tylko trochę mniejszy ale bardzo mnie to niepokoi....

• Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam też 7 minut filmu z badanie :) ogarnę później i wrzucę wam trochę zdjęć :)
    A powiedzcie, jak to było z tym tętnem? Jak szybko bije (174) to na chłopca czy na dziewczynkę? ;)

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • Natka94 Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo to można jakoś po tętnie rozmyślać nad płcią? Extra!
    Ja na 18:20 mam prenatalne :) Maluch będzie mieć około 12 tygodni, nastawiłam się, że poznam już płeć :D Ale czy to możliwe, tak szybko?
    Ogólnie czuję się dobrze. W dzień nie sypiam, ale śpię od 20 do 7:30 rano jak zabita :)
    O! i cera mi się poprawiła

60wzjk3.png
  • syla2312 Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Syla i ile miał dzis Twój dzidziuś ? I który to dokładnie dzień ciąży ?

Nie dostałam wydruku, to była pierwsza wizyta na nfz. Nawet się nie spodziewałam, że zrobi mi usg. Chciała zobaczyć co się lekarzowi co chodzę prywatnie a pracuje w tym szpitalu co ona, nie podoba. I dlatego sprawdziła fasolkę. Powiedziała, że dziewczyna albo chłopak dobrze rośnie i serducho bije. Ja jestem w 9+6 dni teraz.
    Bardzo sympatyczna ta pani doktor mi się trafiła ;)

f2w3dzu5n2lk6p0r.png
    https://www.maluchy.pl/li-73084.png
  • befra Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia.ke1 wrote:
    Mam też 7 minut filmu z badanie :) ogarnę później i wrzucę wam trochę zdjęć :)
    A powiedzcie, jak to było z tym tętnem? Jak szybko bije (174) to na chłopca czy na dziewczynkę? ;)

Szybko na dziewczynkę :-)

1a0db63d28.png + tydzień wg om
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda ze nie dała wymiarów No nic ja dzis usg o 17 napisze po bo zaśmiecam forum tą panika :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wczorajszym się trochę zestresowałam. Byliśmy 12+1, zapytałam czy możemy zrobić przez brzuch bo jestem z mężem, a on się uparł, że na dopochwowe nie wejdzie. Lekarz się śmiał, ale mówi, że możemy spróbować. Mały mierzy na 11+4 (4,56cm), ale teraz myślę, że ciężej go było uchwycić przez powłoki brzuszne, bo oprócz tego rozwija się prawidłowo. Widzieliśmy jak ssie kciuk w 4d, chociaż najpierw spał, później się rozbrykał. Przezierności nie zmierzył, bo 1.09 przyjeżdża specjalista genetyk do wszystkich jego pacjentem i wtedy wypada ostatni mój termin kiedy mogę zrobić, to mówi, że lepiej, żeby dla mojego spokoju zmierzył specjalista. Ogólnie jestem mega zadowolona, mamy mnóstwo zdjęć w 2d i 3d. Mąż się cieszył jak dziecko, chociaż później się przyznać nie chciał.

syla2312, Natka94, Kasia.ke1, Skali89, Dreamy_Girl lubią tę wiadomość

• syla2312 Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Szkoda ze nie dała wymiarów No nic ja dzis usg o 17 napisze po bo zaśmiecam forum tą panika :D

Osobiście uważam, że i bez wymiarów można przeżyć. Skoro rośnie prawidłowo i serducho bije, to najważniejsze :) wymiary będę mieć 12.09 na usg genetycznym :)
    Ja nie panikuję choć muszę uważać przez tego krwiaka żebym nie dostała krwawienia bo może mi fasolke ze sobą pociągnąć. Trzeba być dobrej myśli. Pierwsza ciąża książkowa, ta już nie ale cóż, tak to już bywa.

f2w3dzu5n2lk6p0r.png
    https://www.maluchy.pl/li-73084.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ho. Nie wiem kiedy tu ostatnio pisałam wiec na pewno nie nadrobie :) dzisiaj byłam w laboratorium zrobić badania I trymestru. W poniedziałek mam wizytę wiec zobaczę co tam u fasoli słychać :) objawów nadal nie mam i nic się nie dzieje :) na szczęście nuda :)

• OjMaryś Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane pomocy ... Jak radzicie sobie z zaparciami w ciąży? Ja juz 6-7 dni jak nie odwiedzałam miejsca do którego Król piechotą chodzi w wiadomym celu. Nic nie działa ani jablka ani jogurty Activia. Poprostu moj organizm jakos sie zacial... A żadnych lekow z tego co wiem to nie wolno :(

f2w3skjood9muy2d.png
    https://bellybestfriend.pl/graph/056cab463cf345b80050fcef2d6c2bed
‹‹ 165 166 167 168 169 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ