X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja siedzę jak na szpilkach .. w piątek miałam genetyczne serduszko 156ud/min maluszek ma 5.5 cm nt 1.1mm i reszta jest ok tylko słabo widoczna kość nosowa... wpisał, że hypoplastyczna i od razu kazał zrobić pappa. Niby powiedział, że to jeszcze nic nie oznacza i dzisiaj lub jutro zadzwoni do mnie jeśli wyjdą zle wyniki .. eh nie potrafię cieszyć się ciążą.. miałam nadzieję, że już wyczerpałam limit nieszczęść, a tu znowu pod górkę.. oby było wszystko dobrze..

• Jagnasam Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę w piątek na USG prenatalne + test pappa. Chyba się nim za bardzo stresuję, bo dzisiaj w nocy miałam koszmary związane z wynikami USG :/

• Agar88 Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się zastanawiam nad USG. I sama nie wiem. Mam pewnie około 2 tyg jeszcze by się zastanowić

f2w3hgqsv11g3nqc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juja00 wrote:
    Ja siedzę jak na szpilkach .. w piątek miałam genetyczne serduszko 156ud/min maluszek ma 5.5 cm nt 1.1mm i reszta jest ok tylko słabo widoczna kość nosowa... wpisał, że hypoplastyczna i od razu kazał zrobić pappa. Niby powiedział, że to jeszcze nic nie oznacza i dzisiaj lub jutro zadzwoni do mnie jeśli wyjdą zle wyniki .. eh nie potrafię cieszyć się ciążą.. miałam nadzieję, że już wyczerpałam limit nieszczęść, a tu znowu pod górkę.. oby było wszystko dobrze..

Trzymam kciuki <3 najgorsze jest to oczekiwanie. Ja mam wizytę za ok. 2h i też zaczynam się schizować, gdzie normalnie nie mam czarnych myśli związanych z maleństwem.

• Zojkaaa Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wy też macie problem z dodawaniem wpisów z telefonu? Bo u mnie to już któryś raz z kolei. Wyświetla się tylko 1 "linijka" i nic więcej. Nie wiem w czym tkwi problem.
    Czy istnieje możliwość "wielocytowanie" tak jak to robi Marietta?

Znowu straty na naszym wątku :( Dziewczyny jest mi ogromnie przykro, ściskam Wwas wirtualnie i życzę aby szczęście szybko się do Was uśmiechęło.

Natka94 gratulacje z okazji ślubu!
    PatSim ślicznie wyglądacie!

Ja też mam dziś wieczorem wizytę (pierwszą na NFZ) do tej pory byłam spokojna, teraz zaczynam odczuwać lekkie zdenerwowanie. To chyba jednak normalne i całkiem tego nie uniknę.
    Co do badań USG mój lekarz mówił że jeszcze w 2 trymestrze wykonuje USG dopochwowe z tego względu że jest znacznie bardziej dokładne.

Jagnasam nie denerwuj się. Moja mama mówi że sny zawsze trzeba odwrotnie interpretować :) Wwszystko będzie dobrze.

Jagnasam lubi tę wiadomość

p19ucsqvqkhw2128.png
  • karakorum Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juja wszystko bedzie dobrze <3

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • Patu Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fortitudo wrote:
    A co myślicie o częstym wykonywaniu USG? Ja w środę będę miała robione 3 raz w ciągu jednego tygodnia.. Tydzień temu miałam normalna wizytę, w sobotę byłam w szpitalu, bo miałam plamienia i w środę znów mam być na kontroli..
    Wiem ze ktoś tu się wypowiadal na temat ogólnego wykonywania usg..Naczytałam się oczywiście już na ten temat i większość twierdzi ze fale dźwiękowe nie są groźne dla płodu, ale są też zdania że najnowsze badania dowodzą o szkodliwości dla dzidzi..
    Jak wy do tego podchodzicie? I jak często macie USG?
    Jak mialam krwiaka i bylam w szpitalu mialam 4 lub 5 USG w przeciagu 2 tyg. Kazdy lekarz mowil ze nie szkodzi to dziecku, Igusia to okaz zdrowia i gleboko wierze ze faktycznie jest bezpieczne

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Konami Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alayna, bardzo mi przykro. Mam nadzieję, że w przyszłym roku twój syn będzie miał rodzeństwo.

Dziewczyny, czy któraś z Was przyjmuje zastrzyki przeciwzakrzepowe? Nie wiem, czy dobrze mi się kojarzy, że Ty Indiana_dzika przyjmujesz? U mnie w aptece jest problem z Clexane i zaproponowali mi Neoparin. Niby to samo, tylko zaczęłam się zastanawiać czy na pewno... Nie ukrywam, że cenowo to też różnica masakryczna 38 zł a 3,2 za 10 zastrzyków :o. Zapytam mojej lekarki na wizycie, ale może któraś z Was przyjmuje Neoparin?

2nn39jcgek0p6mpx.png

11.2016 [8 tc] - puste jajo plodowe, 06.2017 [5 tc] - cb
    "Nienarodzone dzieci nie odchodzą...
    One tylko zmieniają datę swojego przyjścia na świat"
  • Patu Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia87 wrote:
    Cześć dziewczyny, ja też z terminem na marzec :) ale pewnie u mnie ciąża zakończy się wcześniej, bo spodziewam się dwojaczków :)
    Gratulacje blizniakow! Az zazdroszcze :)
    Juz wiesz jakie? Jedno czy dwu jajowe?

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Mayolin Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agar88 wrote:
    Ja się zastanawiam nad USG. I sama nie wiem. Mam pewnie około 2 tyg jeszcze by się zastanowić
    Agar, nie ma się nad czym zastanawiać, tylko iść :) Już na tak wczesnym etapie można wykryć ewentualne wady lub choroby (np. serca) i otoczyć Ciebie oraz dziecko troskliwą opieką, tak żeby zwiększyć szanse przeżycia maluszka.
    Dzwoń i się umawiaj :)

f2w3flw16652lysf.png
  • blo Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juja00, i jak miałaś telefon od lekarza?
    Ja przed chwila mało zawału nie dostałam! Miałam powiedziane, w genetycznym, po uwzględnieniu wyników krwi jeśli wszystko ok to dzwoni recepcja, jeżeli coś nie tak, to lekarz. Przed chwilą zadzwonił lekarz, serce mi stanęło! Okazało się co prawda, ze testy są ok, mieszczę się w tzw. "normie" ale ryzyko wzrosło bo mam wysokie wolne beta HCG. No i mam zagwozdkę... Rozwiązaniem jest jest sprawdzenie wolnego DNA płodu. Badanie drogie, wskazań w sumie nie ma bo badania są w normie, ale martwi mnie teraz to wolne HCG, pfffffffffffff....

thgflhb8v7q13hwj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blo wrote:
    juja00, i jak miałaś telefon od lekarza?
    Ja przed chwila mało zawału nie dostałam! Miałam powiedziane, w genetycznym, po uwzględnieniu wyników krwi jeśli wszystko ok to dzwoni recepcja, jeżeli coś nie tak, to lekarz. Przed chwilą zadzwonił lekarz, serce mi stanęło! Okazało się co prawda, ze testy są ok, mieszczę się w tzw. "normie" ale ryzyko wzrosło bo mam wysokie wolne beta HCG. No i mam zagwozdkę... Rozwiązaniem jest jest sprawdzenie wolnego DNA płodu. Badanie drogie, wskazań w sumie nie ma bo badania są w normie, ale martwi mnie teraz to wolne HCG, pfffffffffffff....

Nie dzwonił, myślę, że już dzisiaj nie zadzwoni. Jeszcze jutro czeka mnie ciężki dzień.

A coś lekarz Ci sugerował? Kurde i to jest najgorszy dylemat , niby norma , ale zawsze jest jakieś 'Ale..

• blo Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No powiedział właśnie, ze ryzyko się zwiększyła ale dalej norma, więc nie jest to absolutnie wskazanie do amniopunkcji. Ale, żemogę ewentualnie zrobić test wolnego płodowego DNA. Szperam właśnie w necie, widzę, ze często dziewczyny mają wyższe wolne HCG jak biorą duphaston a ja właśnie biorę ten lek... hmm..

thgflhb8v7q13hwj.png
  • Indiana_dzika Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konami wrote:
    Alayna, bardzo mi przykro. Mam nadzieję, że w przyszłym roku twój syn będzie miał rodzeństwo.

Dziewczyny, czy któraś z Was przyjmuje zastrzyki przeciwzakrzepowe? Nie wiem, czy dobrze mi się kojarzy, że Ty Indiana_dzika przyjmujesz? U mnie w aptece jest problem z Clexane i zaproponowali mi Neoparin. Niby to samo, tylko zaczęłam się zastanawiać czy na pewno... Nie ukrywam, że cenowo to też różnica masakryczna 38 zł a 3,2 za 10 zastrzyków :o. Zapytam mojej lekarki na wizycie, ale może któraś z Was przyjmuje Neoparin?
    Mi 2 tygodnie temu właśnie zaproponowali te zastrzyki i wziełam ze względu na cenę jednak sporo taniej . I tak teraz myślę czy te uporczywe bóle głowy od ponad tygodnia codziennie nie mają z tym nic wspólnego. Jutro dostane kolejną recepte i chyba wrócę do Clexanu. Farmaceuta twierdził że to to samo.

f2w3dqk3zx7289z3.png
    2009- Synek Kacper <3
    18 luty 2016 - Aniołek* Oliwia (12 tydz)
    29 Sierpień 2016 -Aniołek* Puste jajo (9tydz)
    8 Maj 2017 -Aniołek* c.biochemiczna (6tydz)
    (Ana 1 Ana2 1:160 )(wysoka homocysteina)
  • Indiana_dzika Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie Clexane tylko na zamówienie zawsze sobie zostawiam jakiś zapas zanim w aptece zamówią.

f2w3dqk3zx7289z3.png
    2009- Synek Kacper <3
    18 luty 2016 - Aniołek* Oliwia (12 tydz)
    29 Sierpień 2016 -Aniołek* Puste jajo (9tydz)
    8 Maj 2017 -Aniołek* c.biochemiczna (6tydz)
    (Ana 1 Ana2 1:160 )(wysoka homocysteina)
  • Fortitudo Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    Jak mialam krwiaka i bylam w szpitalu mialam 4 lub 5 USG w przeciagu 2 tyg. Kazdy lekarz mowil ze nie szkodzi to dziecku, Igusia to okaz zdrowia i gleboko wierze ze faktycznie jest bezpieczne

Dzięki Patu za odpowiedź! Pocieszyłaś mnie trochę:)

5djyflw14clkgpvi.png

tb73qps6y7ksn8nj.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juja znowu się wtrącę w wasz watek.

Ja miałam taką"przygodę" z hypogeniczną kością nosową. Dokładnie było tak na zwykłym usg w lux med kość nosowa wyszła ładnie, więc na luzie poszłam na dokładne prenatalne a tam lekarz mi mówi o tej kości że jej nie widzi itp. i straszył jak to on pwoiedział "zdrowym downem". Lekarka prowadząca sięmnie spytała czy ktoś w rodzinie na ma małej kości nosowej - naciśnij na czubek nosa to wyczujesz, u mnie wszyscy mieli normalne ale mówiła też że to usg i wszystko zależy co dany lekarz widzi itp. Aminopunkcji nie chciałam bo mam O rh -. Potem pod koniec ciąży na usg wyszła mi przykrótką kość udowa co ma powiązanie z downem również więc stres był. Dziecko urodziło się zdrowiutkie.

2 koleżanki miały taką sytuację u innych lekarzy.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • d84 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sorry za literówki ale dziecko mnie trąca :P

co do badania tej kości to w niektórych częściach świata, czy u niektórych ras się tego wogóle nie bada np. u murzynów tej kosci nie ma na tym etapie, albo jest bardzo mała.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • Asia87 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    Gratulacje blizniakow! Az zazdroszcze :)
    Juz wiesz jakie? Jedno czy dwu jajowe?
    Tak wiem,dwujajowe :) dlatego napisałam dwojaczki ;) tez marzyłam o bliźniakach, chciałam 3 dzieci a mąż raczej się nie zgadzał,wiec są bliźniaki i samo się rozwiązało :p

Ja robie zastrzyki z neoparinu. Mi też gin mówił ze to to samo.

Marietta lubi tę wiadomość

Synuś, największe szczęście :*
    Córcie ur. 28.02.18r.
    04.2016 [*] 10tc 09,11.2016 cb

• syla2312 Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja juz po wizycie. Krwiak nadal jest, lekarka zalecila calkowita wstrzemięźliwość. Dzidzia się rozwija prawidłowo. Zrobiła mi usg a bylam pewna ze nie będę mieć. Karty ciąży jednak nie mam. Dopiero po badaniach; -)

f2w3dzu5n2lk6p0r.png
    https://www.maluchy.pl/li-73084.png
‹‹ 164 165 166 167 168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ