Marcowe dzieci 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
panama wrote:Też dostałam skierowanie od lekarza prywatnego na prenatalne, ale okazało się zbyteczne, ponieważ nie kwalifikowałam się pod żadne kryterium, żeby mieć te badania bezpłatne.
- wiek matki powyżej 35 lat
- wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka
- zagrożenie zwiększonym ryzykiem urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową
- nieprawidłowy wynik badania USG lub badań biochemicznych w czasie ciąży
- stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u matki lub ojca dziecka -
nick nieaktualnyJa miałam Pappa w ten sam dzień co USG. Tak chciał lekarz, więc każdy ma inne teorie.
Test wyszedł mi źle... podwyższone ryzyko chorób. Zaproponował mi amniopunkcje albo NIFTY, ewentualnie nic nie robić, wybór należał do Nas. Zdecydowaliśmy się na test NIFTY w zeszły poniedziałek. Ten czas oczekiwania był najgorszy, co przeżyłam to moje.. Dzisiaj dostałam telefon od lekarza ż wynikami... Dzieciątko jest całe i zdrowe! Ryzyko chorób milionowe, mimo tak zlych wynikow PAPPA..
Nigdy więcej nie zrobię testu PAPPA.. beznadziejne statystki, które mega stresują...Marietta lubi tę wiadomość
-
Justa1994 ja właśnie jestem w 15 tygodniu i calycxas codziennie od 8 tygodni wymiotuje. Dzień w dzień.Nawet ci powiem ze juz się do tego przyzwyczaiłam i staram się nie zwracać uwagi. Wstaje, wymiotuje i nie rozczulam się nad sobą tylko robię swoje bo tak był cały czas leżał w łóżku.
Na problemy żołądkowe polecam rumianek. Odkąd sama się do niego przekonałam i pije codziennie od razu poprawiło mi się trawienie.
Co do czekania na wizytę to u mnie za tydzień sesja i staram się skupić tylko na niej, chociaż jestem strasznie śpiąca i muszę ucinać sobie drzemki.
Był poruszany tenat wózków i po przeczytaniu tych wszystkich postów jestem w szoku ze są tak drogie i Wgl jakieś...dziwne. Nasze mamy woziły nas w najprostszych, często przekazywanych z rak do rak i jakoś żyjemy wiec ja chyba tez nie będę aż tak wydziwiać szczególnie ze nie stać nas na wózek za 4 tys. Trochę mnie to rozbawiło a i zasmuciło może bo rodzi się wtedy taka myśl "jesteś zła matka, nie dbasz o dziecko bo nie ma wózka za 5tys, kurcze zazdroszczę im", na szczęście szybko Staram się je wypierać z głowy.
Spokojnej nocy wszystkimCabank84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPlaneheart wrote:Justa1994 ja właśnie jestem w 15 tygodniu i calycxas codziennie od 8 tygodni wymiotuje. Dzień w dzień.Nawet ci powiem ze juz się do tego przyzwyczaiłam i staram się nie zwracać uwagi. Wstaje, wymiotuje i nie rozczulam się nad sobą tylko robię swoje bo tak był cały czas leżał w łóżku.
Na problemy żołądkowe polecam rumianek. Odkąd sama się do niego przekonałam i pije codziennie od razu poprawiło mi się trawienie.
Co do czekania na wizytę to u mnie za tydzień sesja i staram się skupić tylko na niej, chociaż jestem strasznie śpiąca i muszę ucinać sobie drzemki.
Był poruszany tenat wózków i po przeczytaniu tych wszystkich postów jestem w szoku ze są tak drogie i Wgl jakieś...dziwne. Nasze mamy woziły nas w najprostszych, często przekazywanych z rak do rak i jakoś żyjemy wiec ja chyba tez nie będę aż tak wydziwiać szczególnie ze nie stać nas na wózek za 4 tys. Trochę mnie to rozbawiło a i zasmuciło może bo rodzi się wtedy taka myśl "jesteś zła matka, nie dbasz o dziecko bo nie ma wózka za 5tys, kurcze zazdroszczę im", na szczęście szybko Staram się je wypierać z głowy.
Spokojnej nocy wszystkim
Heej! Nigdy więcej tak nie myśl. Różne są sytuacje finansowe, różnych ludzi. Dziecku nie są potrzebne tak na prawdę żadne gadżety. Można mieć wszystko najdroższe, a totalnie nie dbać o dziecko i na odwrót. Plus nie wiem wózek o ile jest bezpieczny to tylko gazdzet dla mamy, inaczej jak np. fotelik, który musi być bezpieczny. Będziesz świetna mama chociażby dlatego, ze właśnie tak się poczułaś. Ze coś możesz mu nie zapewnić i to naturalny odruch dobrego rodzica. My mamy dobra sytuacje finansowa, ale kosztem innych płaszczyzn, a mieszkamy raczej w miejscu gdzie większość rodzin jest skrajnie ubogich. Tak samo w najbliższej rodzinie mamy cześć osób, którym wiedzie się trochę gorzej i ja często słyszę, ze ktoś o nas powiedział, ze mamy sodowke i nie chcemy dzieci bo szkoda pieniędzy (choć leczyliśmy się dwa lata, ale nikogo nie informowaliśmy), albo ze będę zła matka bo za dużo wydaje, patrz na gadżety, albo nic oprócz zakupów mnie nie interesuje. No i oczywiście teksty w stylu "skąd maja pieniądze coś ukradli", "albo ze nam się w zyciu wszystko udaje, albo ktoś nam daje".
Planeheart lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPlaneheart trochę głupie myślenie co z tego ze wozek kosztuje 5 tys i mówisz ze Ciebie nie stać ..sama zamówiłam używany bo 5 tys za wozek to dużo .. nie można tak oceniać jedna woli porządny używany inna nowy w tej cenie a z tańszej półki , na pewno znajda się tez dziewczyny które stać na nowe za 5 tys i super trzeba się tym cieszyć inaczej od kogo kupiłabym używkę !!
-
Ja robiłam tylko usg bez pappa tak jak poprzedni
Dziś relax u fryzjera szkoda że na ,8 rano
Ja poprzednio kupiłam używany wózek teraz ciężko sprzedać każdy kupuję na co go stać
Co do fotelików do baza to wygoda bo raczej na bezpieczeństwo nie wpływa polecam fp na fb osiem gwiazdek tam są specjaliści od fotelików nosidelek itp znajomemu wypiela się cała baza z nosidełko i dzieckiem i spadło między siedzenia wyszło całe ale nie jest to niezawodne na pewno wygodne oeczesrm dopoki wyciągamy nosidełko
-
Większość z tych pierwszych nosidelek jest bezpieczna bo wszystkie są montowane tyłem do kierunku jazdy mają swoje pasy tak mówił koleś na szkoleniu bezpieczny maluch z mamo to ja (polecam) są różne ceny bo płacimy za firmę ułożenie dziecka materiał itp teraz zaleca się aby do 3 lat wozić dziecko tyłem więc kolejny fotelik to dopiero inwestycja
-
Skali89 wrote:Większość z tych pierwszych nosidelek jest bezpieczna bo wszystkie są montowane tyłem do kierunku jazdy mają swoje pasy tak mówił koleś na szkoleniu bezpieczny maluch z mamo to ja (polecam) są różne ceny bo płacimy za firmę ułożenie dziecka materiał itp teraz zaleca się aby do 3 lat wozić dziecko tyłem więc kolejny fotelik to dopiero inwestycja
nosidełka tych znanych firm są w większości bezieczne, ale warto sprawdzac jak wypadają w rankingach ADAC, oni robią jedyne w Europie testy zderzdniowe plus oceniają jeszcze inne funkcje. blog osiem gwiazdek polecam, prowadzą go moi znajomidrugi fotelik fakt, jest wydatkiem, ale z tym wozeniem tyłem byłabym ostrożna. bardzo chwalę ten system za bezpieczeństwo ale... wszystko zależy od dziecka. moje dziecko roczne tak sie darlo jeżdżąc tyłem, że musieliśmy kupić fotelik przodem do kierunku. teraz uwielbia podróżować
-
Ja nie miałam pappa ani stricte prenatalnych
w pierwszej ciąży też nie.
Planeheart, nie daj sie zwariować. Niech sobie kupują ludzie nawet za 10 tysi wózki skoro chca i mogąnajgorsze co możesz zrobić to myśleć o sobie jako o dobrej/złej mamie, bo masz to i to za tyle i tyle. Ja np.baaardzo lubię gadżety, ale u nas koszt wózka nie przekroczył 1.5 tys. Może i by mnie było stać na taki za 3, 4 czy nawet 5, ale jednak szkoda mi tej kasy, za którą mogę kupić milion innych rzeczy. Inna sprawa, ten tańszy po prostu spodobał nam się najbardziej i wyszliśmy z założenia, że nic więcej do szczęścia nie potrzeba i bierzemy. No i nie lubię używek. Tzn.nie mam nic przeciwko używkom, ale nie sprawiają mi już one tyle radości co nowe rzeczy
takie tam o zboczenie.
Za to jeśli chodzi o fotelik, to nie oszczędzaliśmy, zwłaszcza gdy syn wyrósł z nosidełka. Trzeba było spiąc dupkę i kupiliśmy recaro zero 1 i-size. Teraz planujemy kupić drugi i dokupić wkładkę dla noworodka, bo jestem bardzo zadowolona z tego fotelika, jest bardzo stabilny i nawet nie drgnie przy większych dziurach, czy ostrym hamowaniu.
Ale pogoda barowa. Starszak śpi i przewiduję kolejne spóźnienie do żłobkabo jeszcze będziemy musieli przejść przez awanturę pt.tej zabawki do żłobka nie zabierzesz ;P
Miłego dnia -
Jeśli chodzi o wózek to polecam z pompowania kołami i tyle. Ja tez kupuje używany. Przy 1 dziecku miałam nowy, a przy 3 wiem już ze wywalanie kasy na super wózki to tylko zachcianki .owszem jak jakichś rodziców stać to czemu nie? Ja prenatalne juz w piątek.
Marietta lubi tę wiadomość
-
Czesc. Gratulacje dla wszystkich po prenatalnych! Super wieści, oby tak dalej!
Ja dzisiaj o 16.15 mam wizytę. Kto jeszcze dziś podgląda dzidziusia?
Co do wózków- kupimy jakis używany 2w 1. Wolę bez skretnych kół. Fotelik samochodowy mamy po pierwszym dziecku i jest ok.😇😁😇😇😁 -
nick nieaktualnySkali89 wrote:Większość z tych pierwszych nosidelek jest bezpieczna bo wszystkie są montowane tyłem do kierunku jazdy mają swoje pasy tak mówił koleś na szkoleniu bezpieczny maluch z mamo to ja (polecam) są różne ceny bo płacimy za firmę ułożenie dziecka materiał itp teraz zaleca się aby do 3 lat wozić dziecko tyłem więc kolejny fotelik to dopiero inwestycja
-
nick nieaktualnyX-landery! Świetne wózki w tej polce cenowej. Przez alllegro używki masz bezpieczne. Przy Olx tylko odbiór osobisty lub pobranie, no chyba ze np ktoś z rodziny mógłby podjechać ci sprawdzić bo mieszka niedaleko i wiesz faktycznie ze nie oszustwo.
Planeheart lubi tę wiadomość
-
PatSim wrote:Bzdura, prawidłowo zamontowany isofix nie ma prawa się wypiąć. Ale są dwa rodzaje baz, na pasy (i ta zgodzę sie jest zachcianka) i na isofix, który samodzielnie nie ma prawa się wypiąć. I dokładnie jak ktoś wspominał, sprawdzać ADAC, bo i te drogie czasem w testach wypadają słabo. Wiec nie płaci się tylko za aspekty wizualne. A jak już decydujemy się tylko na pasy, to jednak polecam ze specjalista sprawdzić czy potrafimy je prawidłowo zamontować.
Widać baza ma prawo się wypiac skoro się wypiela. Testy testami są przeprowadzane przy prędkości 50 /h większość wypadków dochodzi przy większej prędkości ja jednak polecam pójść na takie szkolenie z profesjonalistą nie wszystko złoto co się świeci jak to ujęli Ale każdy kupuję co chce i za ilesyla2312 lubi tę wiadomość
-
Ja też dzisiaj idę na USG pierwszego trym. Już nie mogę się doczekać, a to dopiero na 15-30! W ogóle nie mogłam w nocy spać... Do tej pory jakoś nie przejmowałam się tym badaniem, uznawałam je jako coś "pro forma", zrobione dla świętego spokoju, ale chyba jednak pojawił się jakiś stres, pt. "a co, jeśli...". Aczkolwiek mam nadzieję, że wszystko wyjdzie dobrze i więcej stresów nie będzie
Co do wózka, ja znalazłam na allegro taki:
http://allegro.pl/wozek-tutek-torero-3w1-fotelik-samochodowy-i6934464099.html
Foteliki mają do wyboru, więc można sobie skompletować. Ja o myślałam MaxiCosi, dużo znajomych je miało.
Co myślicie o tym wózku? Będzie funkcjonalny?