WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja już po prenatalnym, dzidziuś ma 5,38cm, przezierność 1,61mm, serduszko 168 uderzeń na minutę :)

Pierwszy raz słyszałam serduszko i powiem Wam, że wrażenie niezapomniane :)

Partner miał wejść razem ze mną, ale zawezwali go z pracy i musiał jechać. Ale powiedział, że następnego usg nie odpuści więc idzie ze mną 16 września :).

Wiek ciąży 12t0d także jesteśmy jeden dzień do tyłu wg usg.

Maluch nie chciał współpracować. Najpierw spał a jak go doktor obudził to się zrobił taki ruchliwy,że nie można było go pomierzyć :)

Po wyniki z krwi mam dzwonić w piątek czy są i jak będą to w poniedziałek odebrać.

Marietta lubi tę wiadomość

• Mayolin Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak jest na NFZ, ale prywatnie możesz zadecydować, czy chcesz Pappę i krew czy nie. U mnie wyniki USG były bardzo dobre i stwierdziłam, że nie ma sensu robić Pappy, bo tylko może wprowadzić mi niepotrzebny zamęt. Lekarz mnie nie namawiał.

f2w3flw16652lysf.png
  • Natka94 Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to samo, wszystkie wyniki miałam super, więc pappa jest zbędna. Ponadto to i tak statystyka

60wzjk3.png
  • Zojkaaa Koleżanka

Wysłany: 5 września 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Natka i jakie były Twoje wskazania na pappa ? Nie wiem ja nie miałam ani tego ani tej krwi przed prenatalnym
    Natka94 napisała że wg lekarza test pappa był w jej przypadku zbędny, więc nie miała żadnych wskazań.
    Do przeprowadzenia testu PAPPA pobierana jest krew. Inaczej się go nie zrobi. Nie ma więc "ani testu ani krwi".

Natka94 lubi tę wiadomość

p19ucsqvqkhw2128.png
  • Mair Koleżanka

Wysłany: 5 września 2017, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już po USG, dzidziuś nie współpracował, jakąś zmułkę miał, ale taki dzień ;-). W 13.5 tygodniu ciąży mierzył 6,78 cm - myślałam, że będzie więcej. Serduszko troszkę zwolniło 157, wiek ciążowy 13.0. Termin mi się zmienił na 13.03, ale Marietta nie zmieniaj, dajmy szansę dzieciakowi :p Może nadrobi :p Generalnie wynik prawidłowy. Pani poinstruowała nas o możliwości Pappy, która jak powiedziała, nie daje odpowiedzi na pytanie, czy dziecko będzie zdrowe, bo to prawdopodobieństwo, a daje jedynie wskazania do amniopunkcji, gdzie wynik jest już jednoznaczny. Generalnie zgodnym chórem powiedzieliśmy, że skoro usg wygląda ok to dla nas wystarczy, a dalej niech się dzieje wola nieba.

Płci nie znam, poznam za 5 tygodni na połówkowym. Mam się zjawić wcześniej, bo Pani ma bardzo dobry sprzęt i spokojnie da radę zbadać dziecko, chce mieć jeszcze jeszcze trochę czasu ustawowego na rozszerzoną diagnostykę jakby jakaś bieda wyszła na usg... Choć póki co nic takiego nie zakłada. Tyle o dzisiejszych badaniach.

Dzisiaj jadę oglądać poduszki :-). Zrobiłam test z dużą domową poduszką między nogami, działa, lepiej śpię. Problem jest tylko taki, że ją wykopuję z łóżka i wywracam się na plecy, a taka właśnie C, może by mnie trzymała pozycji bocznej :-p I te bioderka by nie bolały!

Buźka dziewczynki! 3mam kciuki za wizytujące dzisiaj!

m3sxhqvk172de6m3.png
  • Agar88 Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super dziewczyny :)

f2w3hgqsv11g3nqc.png
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Dziewczyny każda ma te pappa ?:D albo krew przy usg prenatalnym? Ja nic z tych rzeczy nie mialam

ja nie robilam bo nie chciałam bo dla. mnie to badanie nie jest nic warte osobiście, już pisałam ile nerwów i przysporzylo w poprzedniej ciąży. ale w zamian zrobiliśmy NIFTY

uwo943r8mzz1x9gu.png
  • Hatfe Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dandelion wrote:
    ja nie robilam bo nie chciałam bo dla. mnie to badanie nie jest nic warte osobiście, już pisałam ile nerwów i przysporzylo w poprzedniej ciąży. ale w zamian zrobiliśmy NIFTY

A ile czekasz na wynik NIFTY? My robiliśmy w sb i powiedziano nam, że na wynik 9 - 10 dni roboczych. Długo, kurcze:/:P

Droga po pierwszego Potwora;):
    2 poronienia
    1 cb
    3 inseminacje
    Pół ciąży w szpitalu
    Efekt: Zdrowa córka!!! :)))

Droga po drugiego Potwora:
    6 inseminacji
    I ICSI - 5 zapłodnionych komórek,1 transfer (bardzo słabego zarodka), pozostałe nie przetrwały 3 doby
    2 ICSI - 6 zapłodnionych komórek, wszystkie przestały się rozwijać w 3 dobie
    3 ICSI - 18 zapłodnionych komórek. Mamy 4 blastocysty
  • erre Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn, które jeszcze pracują: zanosiłyście jakieś zaświadczenie o ciąży do pracy? Czytałam w kodeksie pracy, że pracownica ma prawo powiadomić pracodawcę, a pracodawca ma obowiązek przyjąć takie zaświadczenie. U mnie babki w HR wzruszyły ramionami i powiedziały, że to nie jest potrzebne i nie wzięły ode mnie. Czy w takim przypadku prawo mnie chroni?

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dandelion wrote:
    U mnie nikt się nie pytał czy chcę PAPPA. Mój ginekolog powiedział gdzie mogę zrobić badania prenatalne i kiedy tam zadzwoniłam to pani od razu umówiła mnie na pobranie krwi i za tydzień na USG. Myślałam, że to zawsze się robi w pakiecie.

MamaPama, ja też znad morza :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2017, 18:23

MamaPama lubi tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayolin wrote:
    Nie wiem jak jest na NFZ, ale prywatnie możesz zadecydować, czy chcesz Pappę i krew czy nie. U mnie wyniki USG były bardzo dobre i stwierdziłam, że nie ma sensu robić Pappy, bo tylko może wprowadzić mi niepotrzebny zamęt. Lekarz mnie nie namawiał.

Ale ja chodzę prywatnie .. i nic lekarz o tym nie wspomniał

• OjMaryś Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kobiety :)
    Jestem okropna wiem wpadam tu bardzo rzadko ..

Mam do Was ogromną prośbę, co pomaga na ból żołądka? Każdy krok sprawia taki ból że łzy do oczu się cisną jeszcze nigdy mnie tak mocno nie bolał i nie mam pojęcia co robić a leków w ciąży na własną rękę nie mogę wziąć.

f2w3skjood9muy2d.png
    https://bellybestfriend.pl/graph/056cab463cf345b80050fcef2d6c2bed
  • Natka94 Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OjMaryś wrote:
    Cześć kobiety :)
    Jestem okropna wiem wpadam tu bardzo rzadko ..

Mam do Was ogromną prośbę, co pomaga na ból żołądka? Każdy krok sprawia taki ból że łzy do oczu się cisną jeszcze nigdy mnie tak mocno nie bolał i nie mam pojęcia co robić a leków w ciąży na własną rękę nie mogę wziąć.

Ja mam wrzody, więc cześto mnie boli. Biorę krople żołądkowe, piję często rumianek, od czasu do czasu odrdzewiacz czyli cola, staram się nie garbić ani nie kulić jak śpię, i anesteloc biorę :)

OjMaryś lubi tę wiadomość

60wzjk3.png
  • MamaPama Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lyanna to u mnie było podobnie .
    Nikt mnie nie pytał co ja chcę. Tylko po prostu "proszę się umówić na prenatalne".
    I w tym mam i jedno i drugie.

OjMarys a znasz może przyczynę ?
    Moze faktycznie coś gazowanego, nawet wodę, jeśli to niestrawnosc.
    Ale wiem że Gaviscon można przyjmować w ciąży. On pomaga na zgagę , problemy z nadkwasnoscia.
    Pytanie właśnie co Cię męczy..

2018 👨‍👩‍👧 Córeczka ❤️
    Ciąża z cukrzycą (dieta)

2023/24 starania o rodzeństwo 👶
    Euthyrox 50

05.02 biel na teście (12dpo)
    08.02 spodziewana 🐒
  • OjMaryś Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaPama wrote:

OjMarys a znasz może przyczynę ?
    Moze faktycznie coś gazowanego, nawet wodę, jeśli to niestrawnosc.
    Ale wiem że Gaviscon można przyjmować w ciąży. On pomaga na zgagę , problemy z nadkwasnoscia.
    Pytanie właśnie co Cię męczy..
    Nie mam pojęcia od czego zastanawiam się czy to nie przez kawę i frytki od poczatku ciąży nie piłam kawy a dzisiaj wciagnęłam dużą latte kofeinową i potem zagryzałam frytkami bo domowe teściowa robiła ;( mam za swoje ;(

f2w3skjood9muy2d.png
    https://bellybestfriend.pl/graph/056cab463cf345b80050fcef2d6c2bed
  • kinia2111 Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    erre wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn, które jeszcze pracują: zanosiłyście jakieś zaświadczenie o ciąży do pracy? Czytałam w kodeksie pracy, że pracownica ma prawo powiadomić pracodawcę, a pracodawca ma obowiązek przyjąć takie zaświadczenie. U mnie babki w HR wzruszyły ramionami i powiedziały, że to nie jest potrzebne i nie wzięły ode mnie. Czy w takim przypadku prawo mnie chroni?

Pracujesz na umowe o prace? Bo jesli tak, to Powinny Ci przyjac, bo to jest dowod na to, ze jestes w ciazy i od tego momentu przysluguja Ci pewne prawa, jak np. max. 8 h czas pracy, 6h przy komputerze z przerwami i inne przywileje. Ja jak zanioslam to mimo ze mialam w grafiku 12h dniowke bylam w pracy tylko 8 h. Pracowdawca musi dostosowac Ci czas pracy, jesli masz badania np w czasie pracy i nie masz kiedy indziej ich zrobic to mozesz wtedy isc w czasie pracy i rozne takie. Takze jesli nie dostosuja Ci harmonogramu pracy do warunkow w jakich moga pracowac ciezarne to ja bym poszla z zaswiadczeniem do kierownictwa

thgfflw1afo8ui8u.png
  • kinia2111 Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OjMaryś wrote:
    Nie mam pojęcia od czego zastanawiam się czy to nie przez kawę i frytki od poczatku ciąży nie piłam kawy a dzisiaj wciagnęłam dużą latte kofeinową i potem zagryzałam frytkami bo domowe teściowa robiła ;( mam za swoje ;(
    Moze byc po smazonym... Ja ostatnio jak zjadlam smazone kurczaczki to potem cala noc cierpialam... Duzo wody pij, bo z gazowanym to roznie bywa

OjMaryś lubi tę wiadomość

thgfflw1afo8ui8u.png
  • Black&White Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż był normalnie w pracy i miał się wyrwać, zapomniał- jego strata :D ja dostałam skierowanie od prywatnego lekarza na badania prenatalne na nfz i wiem że tam robią usg a potem pobierają krew i zapraszają za 2 tygodnie na wyniki tego Pappa. Taka procedura więc nie wybieram czy chce czy nie. Jutro właśnie mam prenatalne cieszę się że maleństwo tyle podrosło że mi nie przełożą badań.

OM 13.06.2017
    OV 04.07.2017
    w57vskjolrq46qbk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2017, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny.. czy tylko ja się dalej mecze z Mdłościami ?

• panama Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black&White wrote:
    Mąż był normalnie w pracy i miał się wyrwać, zapomniał- jego strata :D ja dostałam skierowanie od prywatnego lekarza na badania prenatalne na nfz i wiem że tam robią usg a potem pobierają krew i zapraszają za 2 tygodnie na wyniki tego Pappa. Taka procedura więc nie wybieram czy chce czy nie. Jutro właśnie mam prenatalne cieszę się że maleństwo tyle podrosło że mi nie przełożą badań.

Też dostałam skierowanie od lekarza prywatnego na prenatalne, ale okazało się zbyteczne, ponieważ nie kwalifikowałam się pod żadne kryterium, żeby mieć te badania bezpłatne.

- wiek matki powyżej 35 lat
    - wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka
    - zagrożenie zwiększonym ryzykiem urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową
    - nieprawidłowy wynik badania USG lub badań biochemicznych w czasie ciąży
    - stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u matki lub ojca dziecka

3jvzk6nlakaftugh.png
‹‹ 212 213 214 215 216 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ