X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    panama wrote:
    Na USG I trymestru też wyszła nam większa główka niż powinna, ale pani doktor powiedziała, że każe dziecko jest inne i różne czynniki wpływają na jego wielkość.
    Jedynie będę musiała bardziej postarać się przy porodzie :)

Uf najważniejsze ze to o niczym złym nie świadczy ..

• Zojkaaa Koleżanka

Wysłany: 14 września 2017, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 ty nie panikuj tylko poszukaj innego lekarza. Nie chcę tutaj używać kolokwialnych słów, ale z tego co piszesz twój ewidentnie się nie sprawdza.
    Znajdz takiego, który będzie z tobą konsultował i tłumaczył kolejny krok, (chociażby te badania) z takim wyprzedzeniem abyś zwyczajnie miała wiedzę i czas się na to przygotować.

Test PAPPA to faktycznie statystyka i jeśli ktoś tak do tego podchodzi to chyba szkoda kasy. Tylko że to jest bardzo powierzchowne i szkodliwe myślenie.
    On jest zalecany właśnie wtedy kiedy w badaniach USG wszystko wychodzi dobrze (jeśli jest podejrzenie jakiś wad to PAPPA w niczym nie pomoże).
    Celem testu PAPPA nie jest wskazanie czy dziecko jest zdrowe czy chore, tylko określenie prawdopodobieństwa wystąpienia zaburzeń u dziecka. Test jest tylko wstępem do dalszej, ewentualnej diagnostyki (innych testów, biopsji etc) i tak go należy traktować.

MamaPama, Lyanna, Konami lubią tę wiadomość

p19ucsqvqkhw2128.png
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka bardzo mi przykro... Trzymam za Was mocno kciuki! :*

agigagi wrote:
    Hmm tak sobie czytam i z tego co piszecie wynika że wiekszość z Was robi badania prenatalne... Ile macie lat dziewczyny bo chyba trzeba mieć >35 żeby być w grupie ryzyka? Czy moze robiecie je prywatnie dla własnego spokoju?
    Mam 29 lat i zrobiłam badania, bo mój lekarz standardowo zaleca je pacjentkom (chodzę prywatnie do ginekologa). Miałam USG i PAPPA. Jako, że nie znajduję się w "grupie ryzyka" to musiałam za nie zapłacić. Gdyby lekarz tego nie zalecił, to i tak byśmy zrobili, bo uważam, że to ważne żeby sprawdzić dokładnie co się dzieje z dzieciątkiem. Niektóre schorzenia można leczyć już w okresie ciąży lub lepiej przygotować się do porodu. Daje to też możliwość oswojenia się z wiadomością, że dziecko jest/może być chore. Na połówkowe badanie prenatalne też się wybieramy, już jestem umówiona na wizytę.

Justa1994 wrote:
    Dziewczyny a wczoraj miałam te usg ( bo spanikowałam z opryszczka ) i dziecko wskazuje na 14 tydzień 0 dzień a główka obwód na 15 tydzień 1 dzień normalne są aż takie różnice ? Jsk u Was ?

U mnie główka większa o 3 dni, a kość udowa mniejsza o 2 dni. Ale lekarz powiedział, żeby się tym nie przejmować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2017, 17:59

PatSim lubi tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak jak black&white mówi: kość nosowa jest, ale przeziernosc kosmiczna, bo 6,01. I to właśnie taką wysoka NT sprawia, że nie mamy 75% szans na zdrowe dziecko, tylko o wiele mniej, może z 15%, bo im wyższa przeziernosc, tym rokowania gorsze. Wszystko oczywiście pod warunkiem, że kariotyp będzie prawidlowy i nie wykaże zadnej trisomii. Pie
    rwsze wyniki będziemy mieli w sobotę albo najdalej w poniedziałek, więc bardzo ekspresowo, potem będą jeszcze hodować te komórki na wypadek, gdyby kariotyp wyszedł ok, na potrzeby dalszych badan, bo doktor mówi, że przy takim wysokim NT raczej na pewno coś jest nie tak.

Reszta parametrów wyszła ok, poza podwyższona bardzo leciutko pulsacja w zyle głównej, ale dr mówi, że to mogło być spowodowane tym, że się zestresowalam. Poza tym "nie ma się do czego u tego człowieka przyczepic". To mi daje cień nadziei, że może to jakiś fatalny zbieg okoliczności, może infekcja, która lekko chyba przeszłam w zeszłym tygodniu (miałam ponad 37,5 temp),ale przy tak fatalnych wynikach to byłby cud. Lekarz mówił, że przy infekcji przeziernosc mogła skoczyć do 3, ale nie do 6, czyli poza skala wlasciwie.

Ja polecam badania prenatalne, dla większości to jest tylko rutynowa kontrola, nie każda ma takiego pecha jak ja.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Konami Koleżanka

Wysłany: 14 września 2017, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka, bardzo mi przykro... Mam nadzieję, że jednak zdarzy się cud i będziecie w tych 15%!

Justa1994, zgadzam się z Zojkaaa, nie możesz tak o wszystko panikować i się denerwować. Tu sprawami rodzinnymi, tu związanymi z ciążą. To nie wpływa dobrze na Ciebie i dziecko. Chcesz urodzić małego nerwuska? :)

2nn39jcgek0p6mpx.png

11.2016 [8 tc] - puste jajo plodowe, 06.2017 [5 tc] - cb
    "Nienarodzone dzieci nie odchodzą...
    One tylko zmieniają datę swojego przyjścia na świat"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No macie racje ja ogolnie taka nerwicowa , a o dziecko boje się bardzo mocno

• OjMaryś Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane byłam na usg krwiak zamiast sie zmniejszac urósł w pn mial 2.7cm dzis 4.1cm w dodatku nie wiem czy ten fald 1.33 to dobry wynik. Malec akurat fajnie lezal i mogla doktorka spokojnie to zmierzyc qynik mi zapisala ale nie wiem czy jest dobrze. Wszystkie wielkosci wprowadzilam na kalendarz. Moze jest tu jakas mama ktora na tym zna sie lepiej ode mnie i mi powie ja bylam tak zdenerwowana ze o najwazniejsze zapomnialam zapytac...

f2w3skjood9muy2d.png
    https://bellybestfriend.pl/graph/056cab463cf345b80050fcef2d6c2bed
  • beti97 Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po prenatalnych. Dzidzia zdrowa, ruchliwa i między nóżkami opadający nubek więc raczej córcia. Mam tylko przegrodę w macicy. Nie powinna zagrażać dziecku, ale i tak mam małego stresa. To tak po krótce. Dwulatek szaleje trzeba wracać.

Lyanna, Natka94 lubią tę wiadomość

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • kinia2111 Przyjaciółka

Wysłany: 14 września 2017, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    No macie racje ja ogolnie taka nerwicowa , a o dziecko boje się bardzo mocno

Najgorsze co może być i co przysparza najwięcej stresów to porównywanie się do innych i czytanie za dużo. Ja oprócz tego forum staram się nie czytać żadnych innych porad, artykułów, które zawierają jakieś normy, co się powinno a co się nie powinno, bo można zwariować... Prosty przykład z ostatnich dni kiedy to pomyślałam "a może by tak zobaczyć co ciężarna powinna jeść".. I się zaczęło... Analizując swoją dietę doszłam do wniosku, że nie dość, że jem za dużo, to chyba same trujące rzeczy i dziecko pewnie albo będzie potem miało problemy z metabolizmem, albo urodzi się wielkie z powodu konserwantów i innych ulepszaczy, które zdążyłam zjeść :p Na szczęście dziewczyny tutaj mnie wyprostowały i wywaliłam te głupoty z głowy. Wiadomo, że nie ma co żyć w ciemnogrodzie i tez trzeba się dowiedzieć jakie są kolejne etapy ciąży, jakie objawy są normalne, a co powinno zaniepokoić, jakie witaminy są potrzebne, ale nie można dać się zwariować. Trzeba zaufać lekarzowi, jeśli chodzimy co miesiąc na badania i nie widać nic niepokojącego, to nie ma sensu samej sobie dokładać.

Także kochana, wrzuć na luz, ciesz się ciążą i korzystaj z wolnych chwil, co by zebrać pozytywną energię na powitanie malucha! :)

Justa1994, kamailla, syla2312 lubią tę wiadomość

thgfflw1afo8ui8u.png
  • kamailla Koleżanka

Wysłany: 14 września 2017, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po usg genetycznym, chodzę prywatnie, tam raczej każda pacjentka ma wykonywane takie badanie. Mimo tego, że jesteśmy młodzi i nie jesteśmy obciążeni genetycznie to i tak wykonałabym badanie bez zaleceń lekarza dla własnego spokoju. Na wizycie byłam z mężem, łezka mu się zakręciła na widok fikającego dzidziusia i bijącego serduszka. Dziwne uczucie.. dzidzia tak fika a ja jeszcze nic nie czuję :) rośnie jak na drożdżach, ma już 6,2cm :) kość nosowa jest i przezierność karkowa 1,5, więc odpuściliśmy test pappa. Lekarz żartobliwie zapytał co ma być chłopczyk czy dziewczynka, powiedziałam, że chłopczyk a on na to, że cewka moczowa jest ułożona równolegle do kręgosłupa, więc jeżeli miałby coś obstawiać to obstawił by... dziewczynkę :)

PatSim, syla2312 lubią tę wiadomość

f2w39n73cog2s2mn.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I my po prenatalnych, dzidzia nadal bardziej wyglada na chlopca, ma 6,7 cm, przeziernosc 1,5, pappa super. Waga wciaz na 0, a dokładniej -0,5. Jedyne co to upmnial lekarz ze za malo pije i przez to dzidzius ma malo wod i bardzo malo miejsca. Musze tego bardziej pilnowac :)

Szatanka tak mi przykro :( ale mam nadal nadzieje ze to niepotrzebny stres i jakims cudem okaze sie ze malenstwo zdrowe i ma sie dobrze. Oby!

Lyanna, kamailla, PatSim, KasiaMarysiaaa lubią tę wiadomość

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • OjMaryś Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka nadrobilam kilka stron. Ciężka wiadomość jeszcze trudniejsza decyzja. Posluchaj serca...

f2w3skjood9muy2d.png
    https://bellybestfriend.pl/graph/056cab463cf345b80050fcef2d6c2bed
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 14 września 2017, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Uf najważniejsze ze to o niczym złym nie świadczy ..
    z tego co pamiętam to różnica w pomiarach różnych narządów jest do weryfikacji jak jest 2 tyg i wiecej, mi b. często przy synku wychodziła kość udowa b. dluga w porownaniu do glowki wiec glowka teoretycznie za mala, a jak się okazuje mój synek jest po prostu wysoki :)

uwo943r8mzz1x9gu.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzicie, jest nas tu ponad 100,więc ja jestem tą jedyna statystycza osoba, której się trafia taka diagnoza...

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Cabank84 Ekspertka

Wysłany: 14 września 2017, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pamiętam już kiedy robi się badania prenatalne polowkowe? Musze zamówić wizytę ale nie pamiętam który ma to być tydzień?

gannyx8dhnjo8bll.png
  • beti97 Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabanka84 ok 20-21 tyg połówkowe. Mi jakoś dzisiaj magicznie ulżyło. Na pappa się nie zgodziłam. Zrobiłabym gdyby usg wyszły źle pomiary. Lekarz super opisał nam wszystko krok po kroku a na koniec jeszcze w 3d pokazał i zdjęcia wydrukował. Przepływy ok, narządy są ,rączki , nóżki. Stopa mierzy już centymetr :) Bardzo mi się podobało jak ten nasz Szkrab szalał. Tak się zastanawiam może czuję już malucha jak leżę bo raz że jest ta przegroda , dwa że jest wiercipiętek. Teraz pójdzie już z górki. OjMaryś mam nadzieję że krwiak się wchłonie. Szatanka trzymam kciuki za Wasze wyniki &&&

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • Natka94 Ekspertka

Wysłany: 14 września 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabank84 wrote:
    Nie pamiętam już kiedy robi się badania prenatalne polowkowe? Musze zamówić wizytę ale nie pamiętam który ma to być tydzień?

połówkowe chyba od 18 do 22 tyg

60wzjk3.png
  • PolaMinka Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 26l i dr powiedziała, że najpierw badanie genetyczne sprawdzające wszystko dopiero jeśli coś będzie nie tak to zleci badania. I ufam jej. Walczyłyśmy o tę ciąże 2 lata więc wiem, że i ona się "przejmuje" tą ciążą. Jedynie martwię się, że późno będzie te moje usg 13w1 czyli już w zaczętym 14tc. Ja w rodzinie nie mam przypadków żadnych chorób ale jak każda matka martwię się troszkę a w sumie to dlatego, że moja ciąża jest dzięki silnym lekom immunosupresyjnym i trochę obawiam się czy to nie miało wpływu bo zaszłam szybko w końcówce brania leków.

Dzisiaj podjęłam próbę znalezienia serduszka. Pożyczyłam od koleżanki Angelsounds dosyć prosty bez zliczania ilości uderzeń. Długo nie mogłam znaleźć. Koleżanka mówiła, że szukała od 15tc. Najpierw znalazłam chyba jakąś żyłę/tętnice biodrową. Potem długo nic. I dopiero zjechałam już w linie włosów po prostej o pępka i nie miałam wątpliwości. Nie nadążałam liczyć :D Teraz jestem spokojniejsza. Chociaż brzuch mi tak pcha do przodu, że wszyscy powtarzali, że nie ma szans żeby było coś nie tak.

Szatanka tyle jest dobrych pomiarów poza tym karkiem, że ja nadal wierze, że nawet jeśli coś jest nie tak, to nie będzie miało to wpływu na normalne życie i funkcjonowanie. A o badaniach Pappy któraś już pisała że podle ją oszukało. Także ja czekam na dalsze wyniki, trzymam mocno kciuki <3

b71c39983e8062f47b2c9285f223e4ae.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Hatfe Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nifty i usg prenatalne ok. Cieszyłam się kilka godzin, bo wieczorem nagle krwawienie - chwilowe niby, ale jestem w szpitalu. Z dzieckiem wszystko ok, muszę leżeć

Droga po pierwszego Potwora;):
    2 poronienia
    1 cb
    3 inseminacje
    Pół ciąży w szpitalu
    Efekt: Zdrowa córka!!! :)))

Droga po drugiego Potwora:
    6 inseminacji
    I ICSI - 5 zapłodnionych komórek,1 transfer (bardzo słabego zarodka), pozostałe nie przetrwały 3 doby
    2 ICSI - 6 zapłodnionych komórek, wszystkie przestały się rozwijać w 3 dobie
    3 ICSI - 18 zapłodnionych komórek. Mamy 4 blastocysty
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 00:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka mam nadzieję że mimo tych wyników dzieciątko urodzi się zdrowe. Wiem jak to jest mieć chore dziecko. Moja córeczka urodziła się z końsko-szpotawymi stopkami na szczęście ulozeniowo więc po kilku miesiącach cieszyliśmy się prostymi nóżkami ale co wyplakalismy to nasze.

Ja prenatalnych nie robię co by nie było i tak urodze dziecko. Choć mam dopiero 31 lat więc nie ma wymogu.

Co do sexu to u nas po porodzie o dziwo pozycja na pieska była bardziej komfortowa n8z przed porodem. A teraz to w ogóle rzadziej mamy zbliżenia raz to że dziecko jest dwa to że ja chronicznie zmęczona no i kilka innych powodów też by się znalazło. W poprzedniej ciąży drugi trymestr to była mas0akra byłam jak nimfomanka nawet przez sen potrafiłam mieć orgazm. A teraz jak stara wapniaczka mąż się musi naprosic żeby mnie namówić.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
‹‹ 238 239 240 241 242 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ