X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • MamaPama Przyjaciółka

Wysłany: 14 września 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie. Jedyny powód dla którego wiele kobiet nie decyduje się na to badanie, to zwyczajnie cena badań.

2018 👨‍👩‍👧 Córeczka ❤️
    Ciąża z cukrzycą (dieta)

2023/24 starania o rodzeństwo 👶
    Euthyrox 50

05.02 biel na teście (12dpo)
    08.02 spodziewana 🐒
  • Miła mama Ekspertka

Wysłany: 14 września 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka. współczuję

relgtv73pc766c4e.png

8599csqvx4nl1z7a.pngt

Cykl rozpoczęty 1 czerwca 2017
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 14 września 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka, nawet nie wiem czy współczuć, czy pocieszać, to po prostu bardzo trudna informacja, ale wcale nie musi być dla Ciebie zła. zapisz się na forum zakatek21.pl, to najwieksza w Polsce społeczność ZD osoby oczekujace na dzidcko z zespolem, posiadajace te dzieci - male dorosle itp. znajdziesz tamw szystkie informacje które pozwolą ci przetrawic to, co na ciebie spadlo i podjac właściwą decyzję. znajdziesz tam też duzo wsparcia, bo nie ma tam jednoznacznie wszystkich utrzymujacych ciążę z ZD I niezalujacych tej decyzji... więc będziesz miała bardzo szerokie spojrzenie na ten zespol wad.

szatanka lubi tę wiadomość

uwo943r8mzz1x9gu.png
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka ja również współczuję tak trudnego wyboru jaki przed tobą stoi a będziecie robić nifty bo robiłaś pappa ? Wierzę że dokonasz najlepszego wyboru dla cieebie i dziecka

Kobiety nie robią badań bo nie są świadome myślą że na zwykłym usg mogą wszystko pomierzyc i zbadać a to nieprawda Ale pamiętajmy to każdego wybór i decyzją

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • kinia2111 Przyjaciółka

Wysłany: 14 września 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 28, w rodzinie nie ma zadnych osob z chorobami genetycznymi, wiec zasadniczo przeslanek nie ma. Lekarz skierowania nie dal bo jak stwierdzil nie ma na jakiej podstawie, natomiast zachecal zeby takie badania zrobic. Tak czy inaczej od poczatku wiedzialam ze bede robic, bo takie badania to duzo dokladniejsze pomiary wszystkich narzadow dziecka, a ze w dzisiejszych czasach wiele chorob mozna leczyc jeszcze zanim dziecko sie urodzi, albo jest koniecznosc zaraz po porodzie wiec lepiej wiedziec i byc przygotowanym. Szkoda, ze chocby to podstawowe usg pierwszego trymestru i pappa nie jest refundowane dla kazdej pacjentki, no ale coz, moze kiedys sie to zmieni

thgfflw1afo8ui8u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agigagi wrote:
    Hmm tak sobie czytam i z tego co piszecie wynika że wiekszość z Was robi badania prenatalne... Ile macie lat dziewczyny bo chyba trzeba mieć >35 żeby być w grupie ryzyka? Czy moze robiecie je prywatnie dla własnego spokoju?

Ja miałam prenatalne na życzenie pacjentki i tak miałam na skierowaniu. Było to na nfz w poradni genetycznej. W ciąży z córką tez miałam robiony pakiet badań prenatalnych.
    Wiec moim zdaniem są w refundacji dla każdej kobiety a czy skierowanie dostanie to zależy od lekarza.

• Black&White Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na jakiejś grupie na fcb i jedna dziewczyna w wieku 23 lat urodziła dziecko z ZD więc nie ma reguły. U kobiet powyżej 35 rż to ryzyko jest większe ale to nie znaczy że u młodszych kobiet nie ma tego ryzyka wcale...

OM 13.06.2017
    OV 04.07.2017
    w57vskjolrq46qbk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dandelion masz link z rabatami, tu jest wszystko opisane :) akurat mi się rzuciło bo szukałam rabatu do mamissimy :)

https://www.godealla.pl/blog/stylowe-zakupy-kupony-rabatowe-w-magazynach-twoj-styl-i-show-juz-wkrotce/

szatanka ciagle o Was myśle i czekam na wyniki biopsji <3 nie ważne jaka decyzje podejmiesz każda będzie dobra <3

Co do ryzyka ZD, występuje w każdej grupie wiekowej, poprostu po 35 roku życia wzrasta ryzyko. Jedna z moich prowadzących na studiach prowadzi ośrodek dla dzieci z ZD i najmłodsza matka pod jej opieka miała w chwili urodzenia dziecka 16 lat.

dandelion lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka a może mi ktoś powiedziec albo Ty jak masz sile na prenatalanych nie było widać kości nosowej ? I jaka przeziernosc

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieczyny a czy badaniem prenatalnym można nazwać usg w którym było sprawdzone kość Nosowa i przeziernosc ? Żadnej krwi pobieranej wcześniej etc , bo ja miałam robione tylko takie badanie

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Dzieczyny a czy badaniem prenatalnym można nazwać usg w którym było sprawdzone kość Nosowa i przeziernosc ? Żadnej krwi pobieranej wcześniej etc , bo ja miałam robione tylko takie badanie

Jest to usg I trymestru a nie badania prenatalne chociaż większość kobiet nazywa to badaniem prenatalnym

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny teraz żałuje chyba ze nie zrobiłam testu pappa.. słabo bo teraz już nie można go zrobić jest 14 tydzień .. kuurde.. teraz będę się stresować pocieszam się tym ze na tym usg kiedy było to mierzone dziecko miało 5 cm przeziernosc 1.2 i widoczna kość nosowa ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2017, 16:03

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Dziewczyny teraz żałuje chyba ze nie zrobiłam testu pappa.. słabo bo teraz już nie można go zrobić jest 14 tydzień .. kuurde.. teraz będę się stresować pocieszam się tym ze na tym usg kiedy było to mierzone dziecko miało 5 cm przeziernosc 1.2 i widoczna kość nosowa ..
    Na tym Usg nie tylko sprawdza się trzy punkty kości nosowej i przeziernosc, ale tez przepływy, organy wewnętrzne, czy obecność wszystkich palców.

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka trzymaj się! I do czasu otrzymania wyników biopsji spróbuj myśleć, że macie 75% szans na zdrowe dziecko. Gdyby niestety wynik był zły to każda decyzja będzie dobra o ile podejmiecie ją razem. I nie sugerujcie się zdaniem innych. To Wasze życie. A robiliście jakąś metodą przyspieszoną czy wynik po 3 tygodniach? My co prawda robiliśmy amnio ale dopłacaliśmy za MLPA i wynik był chyba po niecałym tygodniu a po ACGH nawet po 2 dniach

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a wczoraj miałam te usg ( bo spanikowałam z opryszczka ) i dziecko wskazuje na 14 tydzień 0 dzień a główka obwód na 15 tydzień 1 dzień normalne są aż takie różnice ? Jsk u Was ?

Black&White lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka dokładnie - pamiętaj ze jeszcze jest nadzieja

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:

Daj spokoj. Pappa to tylko statystyka. Nie jest to forma diagnozy wad genetycznych. To czysta statystyka wiec nie da odpowiedzi czy dziecko jest zdrowe czy chore. Skoro usg było ok to pappa nic by nie wnioslo

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatSim wrote:
    Na tym Usg nie tylko sprawdza się trzy punkty kości nosowej i przeziernosc, ale tez przepływy, organy wewnętrzne, czy obecność wszystkich palców.

Dokładnie tak.
    Na usg badają tez żołądek, nerki, pęcherz, kręgosłup itd

PatSim lubi tę wiadomość

• Black&White Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Szatanka a może mi ktoś powiedziec albo Ty jak masz sile na prenatalanych nie było widać kości nosowej ? I jaka przeziernosc
    Nie wiem jak z kością nosowa ale wydaje mi się, że szatanka pisała że była widoczna a przeziernosc miała 6.01

Justa1994, szatanka lubią tę wiadomość

OM 13.06.2017
    OV 04.07.2017
    w57vskjolrq46qbk.png
  • panama Ekspertka

Wysłany: 14 września 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Dziewczyny a wczoraj miałam te usg ( bo spanikowałam z opryszczka ) i dziecko wskazuje na 14 tydzień 0 dzień a główka obwód na 15 tydzień 1 dzień normalne są aż takie różnice ? Jsk u Was ?

Na USG I trymestru też wyszła nam większa główka niż powinna, ale pani doktor powiedziała, że każe dziecko jest inne i różne czynniki wpływają na jego wielkość.
    Jedynie będę musiała bardziej postarać się przy porodzie :)

Justa1994 lubi tę wiadomość

3jvzk6nlakaftugh.png
‹‹ 237 238 239 240 241 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ