X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • Cabank84 Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie martwcie się . Stopki konsko szpotawe to nawet dość częsta przypadlosc. Jest to spowodowane ułożeniem dziecka, i jest to do wyleczenia po porodzie. Dostaniecie skierowanie do ortopedyczne i on wam wytłumaczy jak z dzieciakiem cwiczyc, jeśli dobrze pamiętam to są również takie jakby buciki do prostowania ze tak powiem tych nóżek. Kuzynka moja niestety nie poddała synka rehabilitacji i niestety do dziś ma problemy ale to zaniedbanie rodziców.

karakorum lubi tę wiadomość

gannyx8dhnjo8bll.png
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka89 wrote:
    Cześć dziewczyny my juz po polowkowym, maly wazy 400g serce, mozg i reszta ok. Niestety stwierdzono stopki konsko-szpatowe :( nikt w rodzinie nie mial czegos takiego... nie wiemy skad to... jestesmy zalamani... moze ktoras z Was miala do czynienia z takimi stopkami lub zna kogos kto mial i podpowie co mamy robić? Itd. :(

Poczytaj na pewno są sposoby jest czas żeby opracować plan działania dziś wczesną rehabilitacja działa cuda wierzę że będzie dobrze wszystko trzeba trafić na dobrych lekarzy więc szukajcie już teraz póki jest czas żeby na spokojnie konsultować

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • Fortitudo Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oxalis wrote:
    Ale super! Mega sie ciesze :) my tez bylismy zadowoleji z tych badan i w koncu moglam spac spokojniej :D Teraz mozecie swietowac! Powiedz jeszcze jaka plec im wyszla

Będzie dziewczynka:-D

juja00, El*a, Oxalis, kamailla, ZAneczka, Dreamy_Girl, pippi, Skali89, PolaMinka lubią tę wiadomość

5djyflw14clkgpvi.png

tb73qps6y7ksn8nj.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 01:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka89 wrote:
    Cześć dziewczyny my juz po polowkowym, maly wazy 400g serce, mozg i reszta ok. Niestety stwierdzono stopki konsko-szpatowe :( nikt w rodzinie nie mial czegos takiego... nie wiemy skad to... jestesmy zalamani... moze ktoras z Was miala do czynienia z takimi stopkami lub zna kogos kto mial i podpowie co mamy robić? Itd. :(

Moja córeczka urodziła sie z SKS (Stopy końsko szpotawe) dzis ma 15 miesiecy o proste stopki. U nas byla to wada ulozeniowa wiec szybka do wyleczenia ale jesli juz na tym etapie ciąży stwierdzono SKS to obawiam sie ze moze to byc wada wrodzona i tu zachodzi czynnik genetyczny. Ale nie jestem lekarzem wiec nie ma co sie martwic na zapas. Co do lekarza to od razu polecam Poznań klinika Ortop do Profesora Napiontka. Od wielu lat jest najlepszym lekarzem w Polsce specjalizujacym sie w SKS. Fakt to klinika prywatna i tanio nie jest ale zdrowoe dziecka najwazniejsze i ja nie żałuję żadnej wydanej tam złotówki. Ogolnie czeka sie dosc długo ale noworodki mają pierwszenstwo więc jesli nigdzie nie podejmiecie leczenia to przyjmą was ma cito.

Jest jeszcze druga opcja we Wiedniu ale trzeba znac jezyk. Ponoc tez bardzo dobry specjalista no i teoretycznie wychodzi taniej. Myśmy tam nie dotarli.

Zaraz poszukam strony na ktorej wszystko jest świetnie opisane co gdzie i jak. Lepszego źródła na ten temat nie znajdziesz.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 01:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka89 clubfoot.pl to ta strona.

Ups teraz zauważyłam ze ktoś juz podał :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 06:44

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Kropeczka89 Koleżanka

Wysłany: 12 listopada 2017, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za stronę. Napisz mi jak wygladalo leczenie Twojej corki. Miala dwie stopy czy jedna? Jak dlugo trwalo leczenie?

8599yx8da3geqsn5.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka89 wrote:
    Dziekuje za stronę. Napisz mi jak wygladalo leczenie Twojej corki. Miala dwie stopy czy jedna? Jak dlugo trwalo leczenie?

U nas bylo obusyronne SKS. Dowiedzialam się dopiero przy porodzie. Maja urodziła sie w sierpniu a juz w styczniu miala proste nóżki. Najpierw miala szyny gipsowe ale ciagle je niszczyla wiec byla decyzja o pelnych gipsach az po uda. Oczywiście po skonczeniu gipsowania czynna rehabilitacja w domu tez z nią cwiczylam.

ZAneczka lubi tę wiadomość

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Kropeczka89 Koleżanka

Wysłany: 12 listopada 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile miała Maja jak byłaś z nia na pierwszej wizycie? Dziekuje za odpowiedź i rady. Poczytałam o sks na Internecie i to nie takie straszne jak brzmi. Przetrzepalismy z mezem nasze rodziny i nikt nie mial takich nog nie wiem skad u nas. Trudno, musimy żyć dalej a po porodzie juz bedziemy wiedzieli co robic i zawalczymy o proste nozki naszego syna.

8599yx8da3geqsn5.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja miala dwa tygodnie ale to i tak było późno. W zasadzie to juz w ciagu pierwszych dni powinna miec zalozone szyny bądź gips.

Wiem ze u chlopcow częściej zdarza się SKS.
    Ale macie tą przewagę ze juz wiecie co jest na rzeczy wiec od razu po porodzie mozna zaczac dzialac. My błądzilismy jak we mgle.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I faktycznie nie taki diabeł straszny. W dzisiejszych czasach o wiele łatwiej wyleczyc nóżki bo jeszcze 50 lat temu nie było tylu specjalistów w tej dziedzinie.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agi83 wrote:
    Kropeczka a sprawdzal dr ilosc wod plodowych?

Tutaj nie koniecznie przyczyną musi byc małowodzie. Ja mialam ilość wód w porządku a i tak wada wystąpiła. No i w tamtej ciazy pilam naprawde duzo wody. U mnie glownym problemem bylo to ze jestem niska 162cm a bebech mialam wielki i dziecko tez bylo bardzo duże więc bylo jej ciasno i rezultat był jaki byl.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, w ktorym tc wykryli u malej wade?

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze, że współczesnie można szybko zauważyć i zaradzić od razu różnym chorobom i wadom u takich maleńkich dzieciaczków.
    Moja kuzynka mała problemy z bioderkami jak się urodziła i pamiętam, że ciocia jeździła z nią do ortopedów rónżych, aż trafiła na dobrego lekarza jakieś 100 km dalej. I ten zalecił noszenie stelażu... Malutka nosiła jakiś czas ten stelaż, który miał utrzymywać w odpowiedniej pozycji nóżki, żeby naprawić wadę i to pomogło. Pamiętam, że ok pół roku/rok nosiła kuzynka ten stelaż, dodatkowo jakieś miała ćwiczenia na nóżki. Także nie martwcie się Dziewczyny, jak się od razu rozpozna i zareaguje to można takie wady wyprostować.:) Wymaga to duuużo cierpliwości, ale warto walczyć o zdrowie dziecka.

Słuchajcie:D Od tygodnia Fasolka uwidacznia swoje ruchy!:D Czasem jak czuję, ze się rusza, to widać jak brzuch mi się uwypukla w rożnych miejscach:D

• Amanda1 Koleżanka

Wysłany: 13 listopada 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,
    czytam Was od samego początku, odkąd dowiedziałam się o ciąży, jednak ciągle bałam się zapeszać i obnosić się z ciążą, z uwagi na wcześniejsze kłopoty.
    Jestem w 23 tygodniu, będzie dziewczynka :)

postanowiłam się ujawnić, bo pojawił się temat dla mnie znany, tzn SKS.

Otóż, sama urodziłam się z tym schorzeniem, dodatkowo przykurcz szyi. Nie nosiłam żadnych bucików ortopedycznych, nie miałam operacji. Wszystko moi rodzice "naprawili" za pomocą rehabilitacji, która zdziałała cuda. Od pierwszych dni po narodzeniu, przez cały okrągły rok. Nie ma znaku po wadach, mam 180 cm wzrostu, chodzę w szpilkach, a twarz i szyja? Jedynie najbliższe osoby twierdzą, że "ucieka" mi jeden kącik ust, znajomi nie widzą tego w ogóle.

Mam nadzieję, że dałam Wam nadzieję i że z Waszymi maluchami będzie wszystko dobrze :)

Zgredek - pozwolę sobie wysłać zaproszenie, dorosłam do dołączenia do grupy na fb. Ona na pewno jest całkiem tajna?

Oxalis, ZAneczka, El*a lubią tę wiadomość

f2w3rjjg3ox6cpsk.png
  • Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja z innej beczki, dziewczyny, spadły mi płytki krwi, spadają w sumie od początku ale teraz są poniżej normy i mam pytanie, co zrobić aby się podniosły? Bo jak nie przestaną spadać to będzie nieciekawie... I gratis wyszły mi do tego podwyższone enzymy wątrobowe - tylko ALT - AST i bilirubina w normie :) Jutro jadę z wynikami do lekarza :) jakieś pomysły?

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od dzisiaj w lidlu, 20zl.
    30sect1.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 11:45

kasia S-R lubi tę wiadomość

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • Amanda1 Koleżanka

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia.ke1 wrote:
    To ja z innej beczki, dziewczyny, spadły mi płytki krwi, spadają w sumie od początku ale teraz są poniżej normy i mam pytanie, co zrobić aby się podniosły? Bo jak nie przestaną spadać to będzie nieciekawie... I gratis wyszły mi do tego podwyższone enzymy wątrobowe - tylko ALT - AST i bilirubina w normie :) Jutro jadę z wynikami do lekarza :) jakieś pomysły?

ja codziennie piję sok (tata mi przygotowuje) z buraczków i owoców - wyszła mi delikatna anemia niedawno. Wiem, że w młodości miałam anemię i wtedy bardzo pomogło. Pomagają też kiszone buraki, ale tego nie przełknę.

f2w3rjjg3ox6cpsk.png
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też ostatnio w badaniach wyszła anemia, dostałam od prowadzącego żelazo, ale przy każdym wysiłku fizycznym omdlewam (bez utraty całkowitej świadomości). Trochę się martwię, jak w takim przypadku dam radę znieść poród, jak nawet mam problem z wejściem na 3 piętro bez zawrotów głowy, mroczków i szumów w uszach.

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • El*a Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plytki krwi w ciąży mają niewiele wspólnego z niską hemoglobiną i raczej metody na anemię na płytki niewiele dadzą. Jeśli nie masz leczenia przeciwkrzepliwego, to najlepiej powtórz morfologię ( najlepiej jeszcze przed wizyta u lekarza). Niskie płytki i podwyższone enzymy wątrobowe mogą zwiastować powikłania w ciąży, więc dobrze, że masz jutro wizytę, w razie czego z lekarzem szybko to wychwycicie. Trzymam kciuki, żeby wszystko było ok !
    Dziewczyny, nie uciekajcie na fejsa wszystkie ;) ja tam nie idę, bo chcę być bardziej anonimowa, a nie chcę zakładać drugiego konta i się przelogowywać co chwilę.

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ela ja tu zostaje ;) 4 lata bylam na rozowej stronie wiec juz sie przyzwyczailam ;)

El*a lubi tę wiadomość

mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
‹‹ 319 320 321 322 323 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ