X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amanda1 wrote:
    Dziewczyny, chciałam zapytać właśnie o ruchy. Mam łożysko na tylnej ścianie. Do tej poru czułam ruchy dość wyraźnie, wieczorem, po kolacji. W ciągu dnia również. Czuję od ok. 18 tygodnia, teraz mam początek 23.

od dwóch dni aktywność dziecka jakby mniejsza, niby coś tam czuję, ale to raczej takie "bulgotanie", wczoraj wieczorem w ogóle nie czułam, nie uaktywniły się po czekoladzie.

Czy Wy czujecie ruchy codziennie? Jakbyście to opisały, ich intensywność?
    Nie ukrywam, że trochę schizuję już.

Ja pierwsze "smyranie" poczułam koło 18-19 tygodnia i było to nawet systematyczne codzienne smyranie (wieczorem, czy po posiłku). Później była taka sytuacja, że przez 3 dni nic kompletnie nie czułam i pojechałam do lekarza. Zrobili mi usg, ktg, wszystko w porządku było. Już od tamtego czasu nie czułam żadnego smyrania, byłam na połówkowych, lekarz powiedział,że ok, lada dzień powinnam poczuć kopniaki. kolejny tydzień później byłam na wizycie u prowadzącego i mówiłam, że nie czuje dalej nic. Przyłożył ktg - serduszko ładnie biło, powiedział, że ok, widzimy się za 3 tygodnie i wtedy to już na pewno powinnam sie pochwalić ruchami dziecka. Od tej wizyty minął tydzień, a czy mogę się pochwalić to nie wiem. czasem coś bulgnie w ciągu dnia, ale żeby to nazwać kopniakiem to bym tego nie nazwała ... Lekarz powiedział, że do 28-30 tygodnia nie należy się nieregularnością ruchów przejmować

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 12:35

ZAneczka lubi tę wiadomość

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze ruchy w 16 tyg :) a łożysko z przodu :) ale ja mam takiego rojbra, że szok :) punkt 2 w nocy tańcu tańcu i nie daje mamie spać :)

ZAneczka, El*a, anitka710 lubią tę wiadomość

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam łożysko na przedniej i nisko jutro zobaczymy czy zaczęło się podnosić ale ruchy czuje ci prawda nisko raczej w dolnej części brzucha

Ja odebrałam wyniki dalej mam niską hb ale widzę że o 0.3 się podniosła mocz ok badania robiłam samą bo ten lekarz chyba nie zleca co wizytę a ja jestem nauczona że raz w miesiącu krew i mocz musi być

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku ciąży miałam co miesiąc i krew i mocz zalecane, ale w 4 mies, lekarz stwierdził, że jak mam wyniki krwi okej, to co 2 miesiące mi zleca. W tym miesiącu akurat wypadają mi oba badania. A niedługo pewnie mi zleci glukozę... brrr ale już jestem przygotowana na to,że lepiej pić cytrynową. Wiem też, ze niedługo będę toksoplazmoze powtarzać.

• gaga_32 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciazy mialam lozysko na przedniej scianie. Ruchy zaczelam czuc okolo 18 tygodnia, a teraz mam na tylnej i tez jakos 18 tydzien jak zaczelam cos czuc. Ale teraz te kopniaki sa duzo intensywniejsze niz w 1 ciazy.
    A Dziewczyny moze doradzicie, czy mrozona natka pietruszki ma takie same wlasciwosci jak swieza? Mam mnostwo mrozonej z dzialki.

km5stv73o36m17g4.png
    f2wlx1hp9yhmmhzk.png
  • mitzula Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie chcę Was w żaden sposób straszyć ale temat ruchów dziecka jest mi bardzo znany.
    piszę ten post po to aby też nie lekceważyć pewnych sygnałów.

W pierwszej ciąży też dość późno poczułam pierwsze ruchy dziecka 18/19tc i to tak bardzo delikatnie ale czułam je przynajmniej raz dziennie i było ok ale w 24tc przestałam je czuć w ogóle przez cały dzień nic. pojechałam na izbę przyjęć to lekarka powiedziała mi że może jest dla mnie jeszcze za wcześnie na ruchy i że jestem trochę za gruba :/ (ważyłam 75kg) dwa dni później w dalszym ciągu nic nie czułam i moja lekarka prowadząca stwierdziła że serce już nie bije i to od dłuższego czasu.

Z perspektywy czasu stwierdzam że
    1) Jak tylko czujesz niepokój bądź coś Cię martwi jedz do szpitala lub lekarza niech Cię uspokoi
    2) dla bardzo panikujących jest coś takiego jak detektor tętna płodu (koszt ok 100zł) ale można w domowych warunkach posłuchać bicia serca i się uspokoić
    3) mamy coś takiego jak instynkt, ja wiedziałam że coś jest nie tak pomimo lekarki w szpitalu która mi wmawiała że jest inaczej, musimy same sobie zaufać. (dodam iż lekarka nie za bardzo chciała mi zrobić usg, teraz pojechałabym do innego szpitala bądź poprosiła kogoś innego)

ZAneczka, Dreamy_Girl lubią tę wiadomość

Jak Zarobić Dodatkowe Pieniądze W Internecie? Sprawdzona Metoda!

f2w3s65gv5zl35r4.png
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitzula wrote:
    Dziewczyny, nie chcę Was w żaden sposób straszyć ale temat ruchów dziecka jest mi bardzo znany.
    piszę ten post po to aby też nie lekceważyć pewnych sygnałów.

W pierwszej ciąży też dość późno poczułam pierwsze ruchy dziecka 18/19tc i to tak bardzo delikatnie ale czułam je przynajmniej raz dziennie i było ok ale w 24tc przestałam je czuć w ogóle przez cały dzień nic. pojechałam na izbę przyjęć to lekarka powiedziała mi że może jest dla mnie jeszcze za wcześnie na ruchy i że jestem trochę za gruba :/ (ważyłam 75kg) dwa dni później w dalszym ciągu nic nie czułam i moja lekarka prowadząca stwierdziła że serce już nie bije i to od dłuższego czasu.

A czy lekarka powiedziała ci, że jakbyś przyjechała wcześniej to by to coś zmieniło ? Chyba niestety jest jeszcze zbyt wcześnie, żeby w jakiś sposób odratowywać takiego maluszka... Co lekarze na tym etapie mogą zrobić ?

Cabank84 lubi tę wiadomość

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • gaga_32 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce sie troszke pozalic... U mnie dzis pierwszy dzien z niania. Moj 2,5 latek daje mi juz popalic i zaczelismy szukac mezem kogos tak na 4 godz dziennie. Dzwonily same starsze Panie i jedna młoda. Wybrałam tą młodą. Energiczna, usmiechnieta, i dzis 1 dzien. Było fajnie dopoki Młody nie znalazł jej telefonu, od razu bajki, a ona dobra. Ja nie chcac tak na nia naskakiwac zaczelam teksty, bo rozladujesz cioci tel, bo internet jej sie skonczy itp. Nawet wyslalam ich na spacer. A teraz przyszli, zjedli zupe i ona znowu wlaczyla mu bajki...ehh a mowilam na rozmowie ze mu ograniczamy... no i pewnie trzeba bedzie jednak inna Pania poszukac :-( ehh a myslalam, ze juz bede mogla odpoczywac.

km5stv73o36m17g4.png
    f2wlx1hp9yhmmhzk.png
  • Hatfe Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam łożysko na przedniej ścianie i pierwsze ruchy poczułam w 20 tygodniu. Ale przez wiele dni były one bardzo nieregularne. Teraz czuję praktycznie codziennie, ale też z różną intensywnością - czasem tylko wieczorem kilka razy, a np. wczoraj co chwilę, dziś Mała odpoczywa po wczorajszym balowaniu i rzadko daje znać o sobie. Także na spokojnie - w tym okresie jeszcze tak może być, a niektórzy mogą nie czuć wcale. Też czasem panikuje, ale niestety M86 - masz rację, na tym etapie i tak nie odratuje się dziecka - dlatego odliczam każdy tydzień, który zbliża do w miarę bezpieczniejszego etapu...

Odebrałam wyniki morfologii - moje leukocyty jeszcze wyższe niż ostatnio. Norma do 10000, w ciąży niby do 15000 nawet, ale ja mam 16600:/ I eozynofile podwyższone ośmiokrotnie!! - niby odpowiadają za alergie, pasożyty ew. to odpowiedź na jakieś leki, ale nic z tego nie czuję. Nie wiem, co jest grane...Lekarz mówił ostatnio, że może taki mój urok, ale trudno mi to ot tak przyjąć. Na szczęście CRP jest w normie (tzn. leciutko podwyższone, ale w ciązy tak jest). Czy któraś z Was miała podobne wyniki? W czwartek idę do lekarza - zobaczymy, co powie...
    A, po raz pierwszy wyszła mi też glukoza w moczu - 50mg/dl - ciekawe co na to lekarz. Stresuje mnie to, że ciągle coś wychodzi nie tak i nie wiadomo do końca, o co chodzi:(

Droga po pierwszego Potwora;):
    2 poronienia
    1 cb
    3 inseminacje
    Pół ciąży w szpitalu
    Efekt: Zdrowa córka!!! :)))

Droga po drugiego Potwora:
    6 inseminacji
    I ICSI - 5 zapłodnionych komórek,1 transfer (bardzo słabego zarodka), pozostałe nie przetrwały 3 doby
    2 ICSI - 6 zapłodnionych komórek, wszystkie przestały się rozwijać w 3 dobie
    3 ICSI - 18 zapłodnionych komórek. Mamy 4 blastocysty
  • Cabank84 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zapomniałam, holter wyszedł nieciekawie ponad 2 tysiace skurczy od 21 do północy, na 20 mam kardiologa. Zobaczymy co powie zwłaszcza ze juz mi na 1 wizycie dał do zrozumienia ze rzadnych leków nasercowych w ciąży nie wolno podawać. A ja się boję cesarki..... mam nadzieje ze przez ten magnez co mi zapisał to serduchodzi się uspokoi.

gannyx8dhnjo8bll.png
  • Hatfe Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabank84, wyszły Ci dodatkowe skurcze serca? a przez całą dobę ile miałaś? Niestety w ciąży arytmie lubią się pojawiać lub nawracać:/

Cabank84 lubi tę wiadomość

Droga po pierwszego Potwora;):
    2 poronienia
    1 cb
    3 inseminacje
    Pół ciąży w szpitalu
    Efekt: Zdrowa córka!!! :)))

Droga po drugiego Potwora:
    6 inseminacji
    I ICSI - 5 zapłodnionych komórek,1 transfer (bardzo słabego zarodka), pozostałe nie przetrwały 3 doby
    2 ICSI - 6 zapłodnionych komórek, wszystkie przestały się rozwijać w 3 dobie
    3 ICSI - 18 zapłodnionych komórek. Mamy 4 blastocysty
  • Verbena Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My właśnie po prenatalnych i wydawałoby się, że po pozytywnym wyniku amnio będzie już z górki, niestety...:( Lekarz wykrył wczesną hipotrofię. Nasz chłopaczek waży tylko 176g, cała biometria jest poniżej 1%. Serduszko, przepływy, fałd karkowy itp w normie tylko rozmiar maluszka :( Do tego prawa tętnica maciczna nie pracuje prawidłowo. Termin porodu mamy na 24.03, w zeszłym tygodniu na usg wyszło że chłopak jest mniejszy i wielkością wskazuje na termin 7.04 dziś po 8 dniach już wskazuje na 17.04 :(

Dostaliśmy skierowanie do szpitala w Rudzie Śląskiej gdzie mamy już jutro się udać i dalej będziemy tam się diagnozować.:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 19:39

Kacperek 06.01.2018 - 12.01.2018 [*]
    Nasze 6 dni szczęścia...

Filip 18.04.2019 nasz mały wielki cud 😍3270g 55cm
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaga_32 jakiś czas pracowałam jako niania:) Na szczęście trafiałam na bardzo fajnych ludzi, z niektórymi mam do dzisiaj kontakt:). Znalezienie niani to nie jest łatwa sprawa. Z tej drugiej strony też nie jest łatwo... Jednak próbuj dalej, trzeba szukać aż do zadowolenia:)
    Miałam z różnymi nianiami kontakt w czasie tej pracy i mogłam je poobserwować... Nie ma reguły czy niania młoda czy starsza... ale niektórym nie oddałabym dziecka i denerwowało mnie, że takie osoby szargają profesje niani (np na placu zabaw siedzą i gadają, zamiast zająć się dzieckiem).

W żłobkach też napatrzyłam się na różne panie, z którymi współpracowałam i też bywało różnie... zależy od podejścia. Na szczęście nie zdarzały się akty przemocy na dzieciach, ale niektóre panie po prostu robiły minimum. Ale chyba w każdej pracy tacy ludzie się zdarzają.

gaga_32 lubi tę wiadomość

• Cabank84 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem ile miałam skurczy przez całą dobę bo lekarza mam na 20 listopada. Tak mi tylko pielęgniarka przrpatrzyla jak podlaczyla holtera do kodpadów żeby go zgrać. W każdym bądź razie stwierdziła że noc nieciekawa. Więc muszę czekać. Jeśli chodzi o ruchy to u mnie pod wieczór szaleje Zośka a jak włącze trap music to już szaleje strasznie,chyba nie lubi.

ZAneczka, pippi lubią tę wiadomość

gannyx8dhnjo8bll.png
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabanka ja się w ogóle nie znam i chyba źle kojarzę bo mama ginekolog coś pisała ostatnio o acardzie w ciąży i mi się on kojarzy na serce ślę pewnie coś pomyliłam

Verbena trzymamy kciuki pewnie będą ci dawać dużo kroplowek

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • in_co_gni_to Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verbena trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze!!! Jeśli chodzi o ruchy dziecka- w ot byliśmy na polowkowym, dziś mam 20t5d, ruchy czuję od 16t1d, pytałam mojej Pani doktor o to, jeśli przez ile czasu nie czuję ruchów dziecka to mam się martwić i ona powiedziała, że na tym etapie ciąży się tym nie należy przejmować bo dzidzia jest jeszcze mała i ma dużo miejsca w brzuchu i jeśli przez jakiś czas nie czuję kopniakow to pewnie dlatego, że kopie w gdzieś w stronę pleców, albo w ogóle w wody płodowe i nie czuć:-) ale oczywiście, jeśli coś Was martwi to lepiej się zgłosić na izbę

1. 9 cykli starań
    2. Poronienie w 12 tc
    3. 1cs po poronieniu- córeczka, w 2018

4. Od maja 2019 starania o drugie dziecko
    5. m. Oligoasthenoteratozoospermia , morfologia 0%
    6. 02.2020 cb
    7. 03.03.2020 II , 4.03.2020 bhcg 30.09 U/l, 06.03 bhcg 120, 9.03 bhcg 500,
    8.13.03 USG pęcherzyk ciążowy na razie bez zarodka
  • Cabank84 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skali89 wrote:
    Cabanka ja się w ogóle nie znam i chyba źle kojarzę bo mama ginekolog coś pisała ostatnio o acardzie w ciąży i mi się on kojarzy na serce ślę pewnie coś pomyliłam

Verbena trzymamy kciuki pewnie będą ci dawać dużo kroplowek

Masz rację z tym acardem tyle ze ponoć może być za słaby i wtedy nie ma sensu brać lekarstwą jesli i tak nie pomogą a wiadomo ze mogą zaszkodzic. To były słowa karadiologia po obejrzeniu ekg i dlatego skierował mnie na holtera. Biorę na razie podwojną dawkę magnezu z b6 bo ponoć brak tych witam informować może skutkować tymi skurcze mięśni serca. A dodam że kardiolog stwierdził iż te wszystkie witaminne dla kobiet w ciąży to po prostu ściema. Ze większość ma i tak za małą ilość, oraz że nie wszystkie na raz ze względu na ciężkie wchłanianie się tych witamin. Trzeba wiedzieć co i z czym łączyć i oczywiście lepsza dieta niż tabletki.

gannyx8dhnjo8bll.png
  • Yola3344 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verbena, trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze... daj znać jak już będziesz wiedzieć coś więcej...

• Skali89 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2017, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prosimy o kciuki dziś wizyta o 9 oby łożysko ruszyło :)

Fortitudo, ZAneczka, gaga_32, pippi, Dreamy_Girl lubią tę wiadomość

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • karakorum Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2017, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsze, bardzo niesmiale ruchy poczulam tuż tuż przed polowkowym - wiec miedzy 19 a 20 tygodniem.
    Do dzisiaj ruchy sa nieregularne. Czasami dziecko w brzuchu urzadza sobie sale gimnastyczną, a czasami ma pare dni spokoju.

Skali, kciuki zaciśnięte!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2017, 09:06

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
‹‹ 321 322 323 324 325 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ