X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez na facebuka nie zieję, tu mi dobrze:)

Dziewczyny, teraz taki okres, że organizm trochę osłabiony jest, może dlatego też mniej fajne wyinki wychodzą...

El*a lubi tę wiadomość

• Hatfe Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też tu zostaje ☺️ jutro też powtarzam morfologię. U mnie za dużo leukocytow i eozynofili. Na szczęście crp ostatnio było w normie. Dziś się kiepsko czuję - bolą mnie plecy i brzuch pobolewa. Co jakiś czas tak mam. Leżę. Na szczęście w czw do lekarza

El*a, ZAneczka, mitzula lubią tę wiadomość

Droga po pierwszego Potwora;):
    2 poronienia
    1 cb
    3 inseminacje
    Pół ciąży w szpitalu
    Efekt: Zdrowa córka!!! :)))

Droga po drugiego Potwora:
    6 inseminacji
    I ICSI - 5 zapłodnionych komórek,1 transfer (bardzo słabego zarodka), pozostałe nie przetrwały 3 doby
    2 ICSI - 6 zapłodnionych komórek, wszystkie przestały się rozwijać w 3 dobie
    3 ICSI - 18 zapłodnionych komórek. Mamy 4 blastocysty
  • Fortitudo Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZAneczka wrote:
    Dobrze, że współczesnie można szybko zauważyć i zaradzić od razu różnym chorobom i wadom u takich maleńkich dzieciaczków.
    Moja kuzynka mała problemy z bioderkami jak się urodziła i pamiętam, że ciocia jeździła z nią do ortopedów rónżych, aż trafiła na dobrego lekarza jakieś 100 km dalej. I ten zalecił noszenie stelażu... Malutka nosiła jakiś czas ten stelaż, który miał utrzymywać w odpowiedniej pozycji nóżki, żeby naprawić wadę i to pomogło. Pamiętam, że ok pół roku/rok nosiła kuzynka ten stelaż, dodatkowo jakieś miała ćwiczenia na nóżki. Także nie martwcie się Dziewczyny, jak się od razu rozpozna i zareaguje to można takie wady wyprostować.:) Wymaga to duuużo cierpliwości, ale warto walczyć o zdrowie dziecka.

Słuchajcie:D Od tygodnia Fasolka uwidacznia swoje ruchy!:D Czasem jak czuję, ze się rusza, to widać jak brzuch mi się uwypukla w rożnych miejscach:D

Też tak mam! Nie raz mam wypuklenie z jednej strony, a dziś o 1 w nocy tak szalała, że szok:-P i na końcu zarobiłam mocnego kopniaka:-D
    A tak w ogóle to dziś odebrałam wyniki NIFTY i od razu zrobiłyśmy usg, znów ukrywała twarzyczkę, ale przynajmniej wiem że mam 400 gram zdrowej córeczki <3

Cabank84, juja00, El*a, ZAneczka, Skali89, Dreamy_Girl, pippi, panama, lostdestionation lubią tę wiadomość

5djyflw14clkgpvi.png

tb73qps6y7ksn8nj.png
  • Fortitudo Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/e17ef60254f39.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 19:14

El*a, lostdestionation lubią tę wiadomość

5djyflw14clkgpvi.png

tb73qps6y7ksn8nj.png
  • Cabank84 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam duży cukier no i te skurcze serca. .... a do tej pory było tak spokojnie. No cóż w tym tygodniu mam glukozę, już na samą myśl mnie mdli. A! I kupiłam pakę ubranek dla córci używanych 56 i 60 ..... rany boskie!!!! Zapomnialam juz jakie malutkie są noworodki.....!!!!!

gannyx8dhnjo8bll.png
  • gaga_32 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was Dziewczęta ! Dawno się nie odzywałam, ale cały czas Was podczytuje. Dzisiaj byłam na glukozie...dałam radę! Nawet Pani pobierająca bardzo mnie pochwaliła :-) i dostałam paczuszkę z Lovi (smoczek, butelka, wkładki laktacyjne i takie tam). Juz prawie miesiac jak jestem po połówkowym. Dziewczynka niby na 100%. Najważniejsze, że wszystkie pomiary wyszły OK! Tylko u mnie też hemoglobina spada i zażywam żelazo. I tak jak piszecie słabości czasami dopadają. Poza tym od jakis 2 tyg lekkie twardnienie brzucha, ale czekam do wizyty (w czwartek), bo poza tym czuje sie dobrze. U mnie juz 25 tydzień. Na plusie 8 kg. Brzuszek duuuzy : ). Powoli coś tam kupuję dla Dzidzi, ale nie szaleje. Wszystkie większe wydatki nas ominą bo mamy po synku fajny wozek, fotelik, lozeczko. A i ja też nie uciekne na facebooka :-)

El*a, ZAneczka, Cabank84, pippi lubią tę wiadomość

km5stv73o36m17g4.png
    f2wlx1hp9yhmmhzk.png
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mine tez niska hemoglobina i zdarzaja sie dni ze jestem bardzo zmeczona. Na razie ratuje sie sokami z buraka, jesli juz mi sie zechce wycisnac I pesto z pietruszki, ktore dodajemy do kanapek: peczek pietruszki, 2zabki czosnku, sok z cwiartki cytryny, pomidor, troche oliwy, pol lyzeczki kminu rzymskiego, sol, pieprz - wszystko do malaksera. Pietruszka I kumin maja sporo zelaza, cytryny to wit c, pomaga wchlaniac.
    W ogole wartopoczytac sobie co nieco o kuminie ;)

gaga_32, pippi lubią tę wiadomość

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • El*a Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro kupuję pietruszkę i wypróbuję przepis :) lubię kmin, ale nie jestem wybitną kucharką i brakuje mi pomysłów na dania z nim, teraz tylko zupę z ciecierzycy kojarzę.
    Ja mam jutro wizytę. Mała chyba rośnie, bo coraz silniejsza jest i też mi brzuchem trzęsie :) szkoda tylko, że moja lekarka nie ma USG 3D, teraz tak słodko wasze dzieciaczki wyglądają :)

ZAneczka lubi tę wiadomość

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agi83 wrote:
    Ania, w ktorym tc wykryli u malej wade?

Wcale. Przy porodzie dopiero

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foritudo super, ze z dzidzią wszystko dobrze:) A twarzyczką jeszcze się pochwali:D

Mnie tez czeka glukoza za kilka tygodni, bo lekarz stwierdził, ze w tej górnej grannicy zrobimy... Póki co cieszę się na wizytę, bo wczoraj mnie złapał okropny ból brzucha, trochę jakby na okres, a trchę taki nie wiem jak - ścisnęło mnie w środku. Aż sie popłakałam, bo od razu stres, ze coś sie niedobrego dzieje, dobrze, że Mężu był w domu to mnie pomasował i uspokoił. Ale dzisiaj znowu mnie pobolewał ten brzuch. Już nie wiem, czy to bardziej ciążowe, czy może jakieś trawienne dolegliwości w taki sposób się uaktywniły. Biorę ten Dphaston cały czas, więc licze, że nic złego nie powinno się dziać. Ale na wszelki wypadek lekarzowi powiem. Dzidzia normalnie się rusza, skacze, czasem się pięknie to uwidacznia, także chyba z nią wszystko dobrze:)

Chyba z wyprawką to przy pierwszym dziecku najgorzej... Potem już jest łóżeczko, wózek, fotelik to jakos tak z górki:) Ja wyszłam z założenia po rozmowie z Mężem, że kupimy nowe sprzęty, bo planujemy jeszcze dziecko lub dzieci:), więc chcemy na dłużej mieć i liczę, że przy następnym potomku wyprawka będzie łatwiejszym zadaniem niż teraz:)

Fortitudo lubi tę wiadomość

• Skali89 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się z rana jutro wizyta już nie mogę się doczekać jest minus ze przez 3 tyogodnie 2,5 kg do mnie przybyło do tego puchna mi ręce ale od
    wczoraj pije pokrzywe oby coś pomogło.

Czuję z dzidzia znówu nisko jest bo taki czuje nacisk ale jutro zobaczymy o ile będzie robił usg bo w sumie nie wiem co ile robi później mam wizytę za 2 tygodnie więc chyba wtedy nie będzie no zobaczymy

Ja muszę się zmobilizować i przesegregpwac rzeczy po szymku ale już wiem że będzie mniej do kupienia dużo dużo

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    El*a - mam acesan (acard - chodzi o kwas acetylosalicylowy) i luteinę 2x100. I tak doczytałam, że acesan to mogą być obniżone płytki krwi a wątroba może sobie nie radzić z dodatkowym progesteronem i od luteiny mogą być podwyższone wyniki prób wątrobowych. I tak czekam na decyzję czy odstawiamy czy nie, bo miałam brać do 32tyg a jest dopiero 25...

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suplementuje żelazo, ale nie czuje żeby to coś pomagało (badanie krwi za 2 tygodnie). Chyba zacznę tą pietruszkę stosować... do soku z buraków jakoś przekonać się nie mogę.

A czy któraś z Was ma łożysko na przedniej ścianie brzucha i jeszcze nie odczuwa kopnięć dziecka ? Lekarz mówi, żebym się nie przejmowała, że z córeczką wszystko w porządku, ale smutno mi trochę, że nic nie czuje...

Wyprawka po malutku się zbiera, kupuje to co najprzyjemniejsze, czyli ubranka :) Na większe zakupy (łożeczko, fotelik, komoda, wózek itp.) wybieram się po nowym roku.

PS. Jestem na forum od początku ciąży, ale tylko czytuje wątek. Z racji tego, że dużo osób uciekło na fejsbooka, to postanowiłam się ujawnić, bo ja na fejsa się nie wybieram.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 08:09

El*a lubi tę wiadomość

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • pippi Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś

Hej M86 :) też mam łożysko na przedniej ścianie i dopiero od jakichś 3 dni czuję bardzo delikatne ruchy. Właściwie są to takie minimalne drgnięcia inne niż wszystko do tej pory, więc jak dla mnie to musi być to! Ale poczułam je dopiero kilka razy, kiedy leżę na lewym boku, a wcześniej coś zjem. Mnie też lekarka uprzedzala, ze szybko nie poczuję przez to łożysko.
    Na anemię biorę oprócz tardyferonu jeszcze tabletki z suszonego buraka, mam dwa rodzaje, jedne z samego suszonego soku ( bo sok mi przez usta nie przechodzi) i drugie z dodatkiem żelaza i vit.c, bo mąż się pomylił i kupił inne, ale tez je zjem.Na razie na efekty jeszcze czekam.
    Jeśli lubicie zielone koktajle to polecam pietruszkowe w różnych wersjach: posiekać pietruszkę, dodać pół cytryny,trochę wody, zblendowac, dopełnić wodą ( można doslodzic). W bogatszej wersji można dodać gruszki, jabłka( bez skórki), polecam! Mnie smak bardzo odpowiada i szybko się przygotowuje;)

• magda(lenka) Nowa

Wysłany: 14 listopada 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam:) Ja rownież polecam pietruszkowe koktajle (mój ulubiony pieruszka, garść szpinaku, pomarancza, kiwi, pół banana +imbir)

U mojej córki w przedszkolu pojawiła się informacja, że są w przedszkolu panuje bostonka. Córka na razie jest zdrowa, ale w związku z faktem, że jestem w tym tyg. na zwolnieniu, zostawiłam ją dziś ze mną w domu. Słyszę sprzeczne opinie na temat zagrożenia w ciązy bostonką. Macie może jakieś doświadczenia w tym temacie:)?

magda(lenka)
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba popróbuje w takim razie te zielone koktaile, a duże tej pietruszki tam wrzucacie ? pęczek ?

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • Amanda1 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chciałam zapytać właśnie o ruchy. Mam łożysko na tylnej ścianie. Do tej poru czułam ruchy dość wyraźnie, wieczorem, po kolacji. W ciągu dnia również. Czuję od ok. 18 tygodnia, teraz mam początek 23.

od dwóch dni aktywność dziecka jakby mniejsza, niby coś tam czuję, ale to raczej takie "bulgotanie", wczoraj wieczorem w ogóle nie czułam, nie uaktywniły się po czekoladzie.

Czy Wy czujecie ruchy codziennie? Jakbyście to opisały, ich intensywność?
    Nie ukrywam, że trochę schizuję już.

f2w3rjjg3ox6cpsk.png
  • El*a Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rano byłam na wizycie, dziecko rośnie, waży ok. 600 g i wygląda na zdrowe :) kupiłam 3 ciuszki, szukałam 56, ale w domu okazało się, że one są takie same jak 62 kupione wcześniej. Nie ogarniam tych rozmiarów.
    Dalej mam anemię mimo żelaza w dwóch postaciach (Sorbifer i Feroplex), a zapomniałam pietruszkę kupić ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 11:52

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam łożysko na przedniej ścianie i ruchy czuję juz od 18 tygodnia. W pierwszej ciąży tez mialam na przedniej ścianie i czulam w 17 tygodniu pierwsze ruchy.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amanda1, mam łożysko ułożone w normie, ale też miałam podobnie z ruchami dziecka. Jakieś pierwsze oznaki już od 16 tyg ciąży było czuć, ale wyraźne ruchy pojawiły się w 18 tc. Po czym około 20 tc dzidzia zwolniła, co mnie martwiło, bo nie czułam ruchów tak często i mocno. Chyba po prostu dzidzia jakiś swój rytm życia ustalała, bo po jakimś czasie się ustabilizowało i znowu zaczęła ruszać się intensywnie- czasem tak, ze po kilku chwilach ciszy jej nagły ruch mnie przestraszał:) Myślę, że warto zgłosić lekarzowi swój niepokój, bo różnie bywa, ale ogólnie to dzidzia ma swój rytm dnia, wg którego funkcjonuje... ja do tej pory uczę się rytmu dnia mojej Fasolki, a jednak mnie zaskakuje i np porusza się nagle w momencie kiedy zazwyczaj bywa spokojna. Zresztą dziecko rusza się najczęściej wtedy, kiedy mama jest w spoczynku, a jeszcze lepiej kiedy odpoczywa i jest po posiłku. To chyba też zalezy wlasnie od trybu dnia mamy:)

‹‹ 320 321 322 323 324 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ