X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • Izunia :) Koleżanka

Wysłany: 10 listopada 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, jestem z Wami od początku podczytuję, ale się nie udzielałam. To moja pierwsza ciąża, więc nie mam doświadczenia żeby komuś coś doradzać. Bardzo się cieszę, że wszystkie dzidzie mamy zdrowe i dotarłyśmy już do tego etapu, teraz to chyba już z górki :P

Mam pytanie czy macie już może skurcze przepowiadające?
    Byłam ostatnio u gina i stwierdził że mam bardzo napiętą macicę (chociaż w momencie badania moim zdaniem była nie taka zła) zapisał mi Aspargin i no-spe, zalecał też wzięcie L4. Wydaje mi się że miałam dzisiaj skurcz. Bardzo zaczęło mnie boleć podbrzusze (tak jak na miesiączkę) i krzyże, przy tym mi się bardzo słabo zrobiło. Jak posiedziała i powdychałam świeżego powietrza to doszłam do siebie. Wszystko trwało ok.15min, wszędzie piszą że te pierwsze skurcze trwają kilka sekund do minuty. Czy któraś może się podzielić swoim doświadczeniem z wcześniejszych ciąż? Bo nie wiem czy to był skurcz czy coś innego i czy powinnam się niepokoić.

ZAneczka lubi tę wiadomość

• Zgredek 12 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yola3344 wrote:
    Dziewczyny, czy to forum na fb, do którego należycie to to, gdzie jest 379 członków, bo takie znalazłam w wyszukiwarce, czy to jeszcze jakieś inne?

Nasze forum jest tajne, nikt go z wyszukiwarki nie znajdzie. Jesli ktoś chce dołączyć do naszej grupy to proszę o zaproszenie do przyjaciolek a optem o wiadomość prywatną :-)

ZAneczka, Oxalis, panama lubią tę wiadomość

😇😁😇😇😁
  • panama Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam z wizyty u mojego gina. Wszystko jest ok, mała waży ok 630 gram, także kawał babeczki już jest :) Ostatnio zaczęłam odczuwać ciążenie brzucha. Lekarz powiedział, że im większy brzuch, tym bardziej będzie ciążył. No to raczej logiczne. Grawitacji nie oszukamy, no chyba że pasem podtrzymującym brzuch :)

Dostałam też skierowanie na badanie poziomu glukozy, także w ostatnim tygodniu listopada trzeba będzie wypić ten ulepek.

ZAneczka, Oxalis, El*a lubią tę wiadomość

3jvzk6nlakaftugh.png
  • Dreamy_Girl Przyjaciółka

Wysłany: 10 listopada 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda(lenka) jestem obecnie w końcówce 23go tc - miewam takie nieprzyjemne napinanie, ciągnięcie brzucha i pobolewanie, ale bez plamień. Lekarz przepisał mi no-spę i duphaston oraz wysłał na l4. Mam dużo odpoczywać ;)
    Izunia właśnie nie wiem czy te moje nieprzyjemne dolegliwości to skurcze przepowiadające, czy co. Lekarz mi nie powiedział. Też mnie to trochę niepokoi, ale skoro byłam u gina i wg niego wszystko póki co jest ok, czuję codziennie Dzidzię, to jakoś stres mija :)
    Panama gratuluję wizyty - dużą masz Niunię! :) super :) jestem ciekawa ile teraz waży moje Maleństwo - na połówkowym była malutka - 350 gram szczęścia.

panama, ZAneczka lubią tę wiadomość

• ZAneczka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio odświeżałam sobie wiedzę o przebiegu ciąży i tam pisało, że już w 20 tygodniu się zdarza, że macica przygotowuje się do porodu i mogą występować pierwsze skurcze przepowiadające (uczucie napiętego, twardego brzucha, czesto zaczynające się od dna macicy, czyli u góry brzucha i idące ku dołowi).Napisane jest, że moga one być odczuwane jak bóle bardzo bolesnej miesiączki, ale większość kobiet na tym etapie ciąży nie czuje, z ema takie skurcze, ze zazwyczaj sa one bezbolesne- po prostu czuje się dyskomfort związany z napiętym brzuchem>
    Dodatkowo było napisane, że kobieta może odczuwać ból w dole i po bokach brzucha, że to też może przypominać skurcze, najczęściej pojawia się przy wstawani, zmianie pozycji, przy kaszlu, czy kichaniu. Wyjasnione jest, ze tak u dołu i po bokach boli, bo brzuch rośnie. Ale o tym bólu warto wspomnieć lekarzowi i pilnować, czy nie towarzyszy temu gorączka i krwawienie.
    Uspokoiło mnie to trochę, bo ostatnio, szczególnie jak kładę się spać to czuję właśnie tak ból jakby w kształcie U - boli mnie dół i boki brzucha, no i plecy strasznie mnie bola- ale z tym to od samego początku ciąży mam problemy. Stwierdziłam, że na następnej wizycie zgłoszę lekarzowi, ze coś takiego się dzieje. Nie jest to jakiś super uciążliwy ból brzucha, tylko własnie jakby napinanie, i bardzo krótko trwa. Biorę Duphaston i ogólnie nie pojawia mi się już taki okropny i niepokojący ból jak ten, przez który lekarz mi zalecił te tabletki. Mam nadzieję, że te bóle "U" są rzeczywiście spowodowane rosnącym bebolem, ewentualnie jakimis pierwszymi nieszkodliwymi skurczami macicy.
    Myślę, że każdy ból brzucha, każde niepojące oznaki warto zgłosić jak najszybciej lekarzowi prowadzącemu, a jak już występuje krwawienie to i nawet na pogotowie się udać, bo lepiej coś nad wysrost sprawdzić niż zbagatelizować. Tym bardziej, że nie mamy cudownej maszyny, by zajrzeć w głą brzucha i stwierdzić "acha jest okej, dziecko w porządku, więc to tylko brzuch mi rośnie, mięsnie i skóra się zmieniają i boli"...
    Jestem też w pierwszej ciąży, ale staram się dużo o tym czytać, często też pytam Was co i jak, no i przede wszystkim każdą bardziej lub mniej niepokojącą rzecz zgłaszam lekarzowi.

panama, Dreamy_Girl lubią tę wiadomość

• Oxalis Koleżanka

Wysłany: 10 listopada 2017, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fortitudo wrote:
    Hej dziewczyny ;-) dzwoniła do mnie babka z rejestracji, że mogę już odebrać wyniki NIFTY. Dodała tylko, że już nie muszę się martwić, bo z dzieckiem jest wszystko dobrze:-) w poniedziałek odbieram wyniki, bo pójdę od razu na wizytę do tej gin, która robiła mi połówkowe. Boże ale się cieszę! Badanie na prawdę warte tego spokoju;-)

Ale super! Mega sie ciesze :) my tez bylismy zadowoleji z tych badan i w koncu moglam spac spokojniej :D Teraz mozecie swietowac! Powiedz jeszcze jaka plec im wyszla

Fortitudo lubi tę wiadomość

atdcg7rfqc62tife.png
    atdc6iye2h6c0u4y.png
  • Izunia :) Koleżanka

Wysłany: 10 listopada 2017, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedzi. Właśnie też trochę czytałam na ten temat. Niestety mam problem z twardniejącym brzuchem prawie od początku (zwłaszcza jak się więcej ruszam) czasami jest to nawet takie uczucie jak bym cały czas wypinała brzuch (jest mocno napięty) z czasem to się robi męczące. Widocznie nie jestem "większością kobiet" które przechodzą skurcze bezboleśnie. Martwi mnie jedynie to, że trwało to ok.15min a nie kilka sekund. Myślę, że lepiej dmuchać na zimne i w przyszłym tygodniu pójdę po zwolnienie i zapytam się czy to normalne.

ZAneczka, Dreamy_Girl lubią tę wiadomość

• karakorum Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam takich mocnych skurczy, ale regularnie mnie coś tam zakłuje albo pociągnie.
    Zaczelam odczuwac, ze brzuch rosnie - jest mi niewygodnie zakladac noge na noge, i w ogole musze sie umościc, zanim klepnę ;)

BTW nie wiem czy Wam juz pisalam, ale polozna po macanku powiedziala mi, ze brzeg macicy rozciaga sie dokladnie na poziomie mojego pepka. I ze to prawidlowo. Dziwne, myslalam, ze pokoik mojego dziecka jest nieco wiekszy (wyzszy) ;)

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • agigagi Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2017, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Mialam dzisiaj test obciazenia glukoza 75g i zastanawiam sie czy wyniki sa ok.. Na czczo glukoza wyszla mi 76 mg/dl. Po godzinie mialam na poziomie 91 mg/dl, a po 2h 90 mg/dl. Nie wiem czy to nie sa za niskie wyniki?

01.2010 - córeczka nr 1
    03.2018 - córeczka nr 2
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie pamiętam z pierwszej ciąży chyba nie miałam przepowiadajacych pierwsze skurcze miałam w dzień porodu koło południa pamiętam bo akurat babcia była w odwiedzinach i zwiedzaliśmy Łagiewniki i siedziałam w ławce i mi się napinal brzuch Ale to przeszło i dopiero w nocy wody mi podeszły a po 2 h były lekkie skurcze

Ale na,tym etapie mogą już być możecie brać magnez ja jak czuje ze za dużo chodziłam to biorę i wtedy jest lepiej

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • Kropeczka89 Koleżanka

Wysłany: 10 listopada 2017, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny my juz po polowkowym, maly wazy 400g serce, mozg i reszta ok. Niestety stwierdzono stopki konsko-szpatowe :( nikt w rodzinie nie mial czegos takiego... nie wiemy skad to... jestesmy zalamani... moze ktoras z Was miala do czynienia z takimi stopkami lub zna kogos kto mial i podpowie co mamy robić? Itd. :(

8599yx8da3geqsn5.png
  • panama Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2017, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka89 wrote:
    Cześć dziewczyny my juz po polowkowym, maly wazy 400g serce, mozg i reszta ok. Niestety stwierdzono stopki konsko-szpatowe :( nikt w rodzinie nie mial czegos takiego... nie wiemy skad to... jestesmy zalamani... moze ktoras z Was miala do czynienia z takimi stopkami lub zna kogos kto mial i podpowie co mamy robić? Itd. :(

Bardzo mi przykro.
    Poczytałam trochę o tych stópkach, bo nigdy wcześniej nie spotkałam się z taką wadą. Szybka pomoc ortopedy i odpowiednia rehabilitacja mogą naprawić nóżki.

http://clubfoot.pl/co-to-jest/

Cabank84 lubi tę wiadomość

3jvzk6nlakaftugh.png
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka Kolezanka urodzila dziewczynki niedawno z ta wada, nie ma co sie martwic na Zapas bo jest to calkowicie wyleczalne. Malutka jak dobrze pojdzie to zacznie nauke chodzenia z rowiesnikami. Ma gipsy od urodzenia wiec jest troszke bardziej utrudniona pielegnacja. Pijesz duzo wody?

Oxalis lubi tę wiadomość

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • Kropeczka89 Koleżanka

Wysłany: 11 listopada 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie nie za dużo, wiecej herbaty ale wodę mało... tez czytalam ze mozna wylecZyć ale to taki szok dla nas, wszystko bylo super a tu nagle tako psikus :(

8599yx8da3geqsn5.png
  • El*a Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miewam twardnienie macicy, ale trwa krotko, do minuty, nie jest bolesne i jest raz dziennie. Biorę magnez 2 razy dziennie. Moja koleżanka miała w 2 ciążach silne stawianie się macicy od ok. 16 tyg. i przez to skracała jej się szyjka, miała nakaz leżenia do końca ciąży. Trzeba to więc mieć pod kontrolą.
    Miłego dnia :)

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • PolaMinka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgredek 12 wrote:
    Nasze forum jest tajne, nikt go z wyszukiwarki nie znajdzie. Jesli ktoś chce dołączyć do naszej grupy to proszę o zaproszenie do przyjaciolek a optem o wiadomość prywatną :-)
    Zgredek zapraszałam Cie jakiś czas temu ale chyba zaproszenie nie jest przyjęte bo nadal nie mogę wysłać wiadomości priv.

b71c39983e8062f47b2c9285f223e4ae.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka a sprawdzal dr ilosc wod plodowych?

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • Kropeczka89 Koleżanka

Wysłany: 11 listopada 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic nie mowil. Ja tez nie pytalam.

8599yx8da3geqsn5.png
  • magda(lenka) Nowa

Wysłany: 11 listopada 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Dziewczyny za Wasze odpowiedzi. Zakupiłam sobie magnez (i pestki dyni i migdały - podobno zawierają go dużo). Ja mam lekcję, że trzeba słuchać w ciąży mocno swojego ciała, w koncu to my czujemy najlepiej jak coś się dzieje/ zmienia. Ja trochę zignorowałam te pierwsze sygnały myśląc, że to chwilowe (takie trochę niebezpieczne myślenie, przecież do tego momentu było wszystko super...) Dotychczas pracowałam,ale teraz chyba juz nie mam wyjscia i przejde na stałe zwolnienie, chociaż zależało mi żeby pracować do końca grudnia.

Przykro mi Kropeczka:( Pewnie będziecie trochę czasu potrzebować a oswoić się z tą informacją, a w odpowiednim momencie zastanowić się ze specjalistami jakie leczenie wdrożyć. Kojarzę, że to stosunkowo częsta wada, więc na pewno są opracowane skuteczne metody.

magda(lenka)
  • OvuGrażyna Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi twardnieje brzuch od początku ciąży... Ale w 21 tyg. zaczęło się intensywniej. Spina mi się najczęściej rano czy wieczorem. Taki skurcz trwa około minuty i puszcza. Nie boli... usg ok. Malec wporzadku:) szyjka 3.8 ale dostałam l4 mam dużo odpoczywać. Biorę 3x2 magnez i duphaston 3x1. Do tego doraźnie nospa jak już bardzo się spina.

Przestałam się tym stresować... chociaż dowiedziałam się że za częste twardnienie może odpowiadać ukryta infekcja. Dlatego warto zrobić posiew ż pochwy i posiew moczu. Ja właśnie robiłam w piątek... W poniedziałek już będę coś wiedzieć.

7v8rdqk3dbllser2.png
‹‹ 318 319 320 321 322 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ