Marcowe dzieci 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
gaga_32 wrote:Dziewczyny jak tam Wasze dzieciaczki z aktywnoscia? Moja Mała ostatnio taka spokojna, ze zaczynam łapac stresa. Wizyte mam za tydzien. Niby cos tam sie rusza, ale wczesniej to nawet w nocy mnie budzila kopniaczkami. Jutro zaczynam 3 trymestr. Była ktoras z Was np na ktg na ip? Obawiam sie ze nie zrobiliby mi od razu ktg czy usg tylko zostawili, a w domu Synek.
Ja teraz byłam w szpitalu z bólem pod żebrem. Nie chcieli mi zrobić badań dopóki nie zapisze się na oddział. Zapisałam się w sobotę o 14 - zrobili usg, wszystko ok. Miałam czekać na pobranie krwi do niedzieli rano. Wypisałam się na żądanie. Wróciłam w niedziele o 8 rano, znowu się zapisałam, znowu usg, ktg i pobranie krwi. Wieczorem było wiadomo, że krew ok. Trzymali mnie do poniedziałku rano, zrobili ktg (o 4:50 rano!!!)później usg i wypisali.
Jeżeli zależy Ci na ktg to najlepiej iść rano zrobią badania i wypisz się na własne żądanie. A jak już będziesz musiała zostać w szpitalu to zabierz sobie jedzenie. Mnie przyjęli w sobote o 8 - śniadania nie dostałam bo nie zdążyłam i obiadu też nie bo panie kucharki nie wiedziały, że kogoś nowego przyjęli. Kolacja była straszna. Współlokatorka z sali mnie dokarmiała.
A co do ruchów dziecka to mam wrażenie, że on w ogóle nie odpoczywa tylko cały czas kopie. Buja całym brzuchem non stop.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2017, 16:59
gaga_32, ZAneczka lubią tę wiadomość
-
Moja też uprawia sporty ekstremalne. Zazwyczaj czułam kopniaki po prawej stronie, ostatnio kopie po lewej. Są dni, że mniej się rusza, ale staram się nie panikować
Ostatnio czytałam, że po 24 tygodniu ciąży warto prowadzić dzienniczek aktywności dziecka. Zapisywać ile razy w ciągu godziny poczuło się ruchy. Zazwyczaj leżąc wtedy na lewym boku, żeby zwiększyć dostawę tlenu do malucha. Więcej niż 10 ruchów nie ma się czym martwić.
gaga_32, ZAneczka, El*a lubią tę wiadomość
-
Moja niunia pare tygodni temu dawała mi takie krótkie, szybkie kopniaki, teraz to sie zmieniło. Od kilkunastu dni czuję bardziej takie łagodne falowanie na brzuchu, jakby się "przelewała"
Czuję to wszędzie, od okolic pępka, po tereny wręcz koło kości łonowej.
A. - 03.18 ❤️
V. - 05.19 💜
O. - 10.22 🩷 -
U mnie z aktywnością też różnie, jednego dnia kopie cały czas w równych odstępach a jednego tylko na wieczór. Na początku też się stresowalam ale bratowa która ma już 2 dzieci uspokoiła mnie, że nie zawsze będzie tak samo, że dużo zależy od ułożenia dziecka
dlatego nie swiruje
Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-* -
Moja córcia to również akrobatka, co ona wyczynia w brzuchu to masakra. Teraz jestem już w stanie wyczuć jak się obróci i wtedy czuję ją mniej, bo "kopie do środka". Najbardziej aktywna jest późnym wieczorem, ale w ciągu dnia też delikatnie daje o sobie znać. Nie rusza się jednak ja ja jestem w ruchu, w pracy, jak chodzę lub jeżdżę autem, ale lekarz powiedział, że chodzenie matki usypia dziecko więc wszystko w normie.
Dziewczyny, jak macie się denerwować brakiem jakiegokolwiek ruchu to idzcie do szpitala. Nam położne powiedziały, że mamy przyjść bezpośrednio na porodówkę i one przez ktg posłuchają, żeby nas uspokoić. Najważniejsze, żebyśmy sobie nerwami nie szkodziłyZAneczka, gaga_32, El*a, anitka710 lubią tę wiadomość
-
Cabank - spróbuj zadzwonić jeszcze raz i przypomnieć "szanownym" paniom w recepcji, że ciężarne maja prawo do wizyty u lekarza w terminie 7 dni od zgłoszenia takiej potrzeby - tym bardziej ze skierowaniem od lekarza! inaczej napisz na nich skargę! Niech się wreszcie święte krowy nauczą- a masz zupełne i uzasadnione prawo do napisania skargi, wtedy na już Ci znajdą miejsce.
Tu ciekawe linki: http://www.mamaprawnik.pl/infografika-prawa-ciezarnej-pacjentki/
http://www.mamaprawnik.pl/do-lekarza-bez-kolejki/
Co do ruchów, nasza Fasolka wierci się po całym bebolku. Raz ją czuję przy pępku, raz po lewej stronie potem znów po prawej, czasem wyżej, czasem prawie przy spojeniu łonowym. Także rośnie małe adhd, ja to się z Męzem śmiejemy (i tak, Mężu jako dziecko miał stwierdzoną nadpobudliwość ruchową, chociaż za naszych czasów takie diagnozy to raz na x).
Najbardziej lubię jak nie tylko czuję, ale też widzę po brzuchu, ze się rusza, takie śmieszne fale i bąbelki się pojawiająCzasem jak sobie wygodnie usiadę, to widze po której stronie dzidzia się wypina, bo mi brzuchol jakoś dziwnie zaokrągla się bardziej z owej strony taki garbik wielbłądzi hahaha:) Ale to jest takie urocze!
Co do liczenia ruchów, u nas w szkole rodzenia dawali karty i od 29 tc trzeba zacząć liczyć. Z tego co pamiętam, to najlepiej codziennie w tych samych porach np rozpoczynac o 10 rano i liczyć ruchy dziecka do 10 w ciągu dnia. Jak jest już 10 to trzeba zaznaczyć, o której godzinie był ten 10 ruch. Ponoć im starsza ciąża tym czas wyliczenia 10 ruchów się wydłuza, bo dzidzia ma coraz mniej przestrzeni. Gin tez mi o tym wspominał, że będzie mi zakładał karte ruchów, więc czekam, co on powie i kiedy:)
Póki co mam szał przeprowadzkowy, chodzę jak nakręcona, milion-pierdylion rzeczy do pakowania, przewiezienia, rozpakowania- na to ostatnie najbardziej się cieszę. I zawsze powtarzam sobie "nie chcę już więcej przeprowadzek"... no ale jak się wynajmuje, to niestety trzeba się liczyć z tym, że prędzej czy później znowu to nastąpi. Taże trzymajcie kciuki, aby teraz szybko poszło i jak najwięcej czasu było do następnego razu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2017, 19:34
gaga_32, panama, El*a, pippi, Dreamy_Girl lubią tę wiadomość
-
karakorum wrote:Moim zdaniem 24 to jeszcze zdecydowanie za szybko na liczenie ruchów. Niepotrzebnie sie wtedy stresuje kobieta, bo na tym etapie dzieci potrafią być spokojne przez kilkadziesiąt godzin.
Napisałam tylko, co wyczytałam w artykule. Każda ciąża jest inna. -
Mi w szpitalu powiedzieli, że do 30 tyg nie ma co liczyć i się stresować. Moja córeczka jest bardzo spokojna cały czas - w ciągu dnia praktycznie rzadko coś od niej poczuje. Raczej wieczorami, gdy się kładę spać, ale to też nie zawsze (raz udało mi się uchwycić ruszający się brzuch). Od dwóch, trzech dni daje o o sobie znać o 5 rano, gdy jem śniadanie przed pracą, ale to są pojedyncze kopniaczki nic więcej. Poza tym zazwyczaj te jej ruchy są tak delikatne, że mało zwracają na siebie uwagę, więc wydaje mi się, że w ciągu dnia, gdy jestem zaabsorbowana pracą to po prostu mi to umyka...
Mam nadzieje, że pozostanie takim spokojnym dzieckiem
El*a, pippi, ilonqa30, gaga_32 lubią tę wiadomość
-
Moje dzisiaj zaczęło kopać o 3:30 i uspokoiło się około 7:00 - nie dało spać ani nawet spokojnie poleżeć, chociaż próbowałam zmieniać pozycję. Ciekawe jak wyjdzie z brzucha, czy też tak będzie szaleć w nocy
Agi83, pippi, gaga_32, lostdestionation, anitka710, El*a lubią tę wiadomość
06.01.2010 - syn Artur
08.2013 - [*] 8t
08.2016 - [*] 9t
06.03.2018 - syn Marek -
Siedzę właśnie w przychodni na badaniu. I powiem wam, że nie taki diabeł straszny jednak... Kupiłam zwykłą glukozę i wypiłam bez cytryny, mimo że miałam ją ze sobą. To jak mega słodka herbata bez herbaty
Jeszcze 30 minut i wchodzę na pobranie po godzinie.
Rano czekałam prawie godzinę na autobus, bo zima zaskoczyła kierowców. Już na przystanku mnie ssało w żołądku. Biję się sama ze sobą, żeby nie wyciągnąć kanapki z torebki i jej nie pożreć. Ale wtedy pewnie na bank wyszłoby, że mam cukrzycęEl*a, Dreamy_Girl, ZAneczka lubią tę wiadomość
-
Też mnie męczy temat ruchów, bo mała jest kapryśna i czuję ją nieregularnie. Lekarka Powiedziała, żeby przed 28 tygodniem nie przejmować się nieregularnoscią, bo to normalne. A myślalyscie o zakupie detektora tętna płodu? Bo taka myśl mi chodzi po głowie.
-
Dzięki Dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Wieczorem nachodziło mnie żeby podjechac do szpitala, ale mąż przytulił się do brzucha i zaczął z Małą rozmawiać i tak sie rozszalała że zasnąć nie mogłam. Także pewnie zmieniła pozycje. Będę dalej obserwowac. A dzis zaczynamy 3 TRYMESTR
ale zleciało
Skali89, anitka710, pippi, El*a, ZAneczka lubią tę wiadomość
-
Ogólnie jest ok łożysko jest nisko ale 8 mm od szyjki mówił że się podniesie najważniejsze ze nie dochodzi na ostatniej wizycie mówił że się podniosło więc już mię wiem szyjka 36 mm więc dłuższa o 6 mm niż ostatnio więc super super oprócz tego zapomniałam pokazać mocz a mam leuocyty ale zadzwoniłam odebral i kazał brać urpfuraginum
-
pippi wrote:Też mnie męczy temat ruchów, bo mała jest kapryśna i czuję ją nieregularnie. Lekarka Powiedziała, żeby przed 28 tygodniem nie przejmować się nieregularnoscią, bo to normalne. A myślalyscie o zakupie detektora tętna płodu? Bo taka myśl mi chodzi po głowie.
Każdy na swoje zdanie, ale ja uważam, że jest to zbędne bo zamiast uspokajać może powodować niepotrzebny niepokój, bo:
- jako laik nie odróżniłabym bicia serca dziecka od tętna tętnic macicznych - na wizycie u mojego ginekologa myślałam, że to już słychać serduszko, a powiedział mi, że jeszcze nie wyszukał serduszka, że to swoje tętnice teraz słyszę...
- jeśli nie rozróżniam moich tętnic od bicia serca dziecka, to w momencie, gdy z dzieckiem coś się będzie działo, a ja bym sobie przyłożyła detektor i sama z siebie uznała, że jest dobrze, bo "coś" słyszę, mogłabym przegapić jakieś nieszczęście.
ja takie rzeczy postawiam do oceny specjalistom. jeśli coś mnie niepokoi jadę do szpitala, "nie diagnozuje się" sama.karakorum lubi tę wiadomość
-
Kasia.ke1 wrote:Moje dzisiaj zaczęło kopać o 3:30 i uspokoiło się około 7:00 - nie dało spać ani nawet spokojnie poleżeć, chociaż próbowałam zmieniać pozycję. Ciekawe jak wyjdzie z brzucha, czy też tak będzie szaleć w nocy
He heskąd ja to znam
nasza niunia obudziłam się ostatnio o 6 razem z tatą i wojowala prawie do 8
oczywiście dla mnie oznaczało koniec spania
gaga_32, Kasia.ke1 lubią tę wiadomość
Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-* -
gaga_32 wrote:Dzięki Dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Wieczorem nachodziło mnie żeby podjechac do szpitala, ale mąż przytulił się do brzucha i zaczął z Małą rozmawiać i tak sie rozszalała że zasnąć nie mogłam. Także pewnie zmieniła pozycje. Będę dalej obserwowac. A dzis zaczynamy 3 TRYMESTR
ale zleciało
my już niedługo
gaga_32 lubi tę wiadomość
Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*