Marcowe dzieci 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Erre-z tego co gdzieś tam mi śmignęło przed oczami to wcześniaki mogą mieć przesunięte te pierwsze szczepienia,ale nie wgłębiałam się w ten temat,bo my już po-czekamy teraz na kolejne te z 6 tyg.
El*a - superancko,że dzidzia ładnie przybiera:D u nas też po 5 tyg kilo w przód,wreszcie mamy 3 z przodu! I znów podobnie,mała ma gazy,od kilku dni ulewa kila razy dziennie i już drugi raz wymiotowała... Pediatra nam zaleciła espumisan i dicoflor- znów próbuję z tym dicoflorem,ale mam wrażenie,że malutką po tym bardziej boli brzuszek.Ona nam ostatnio płacze i stęka już godzinę przed zrobieniem kupki, a po tym dicoflorze w gratisie gorzej płacze. Mówiłam pediatrze,że nam ten dicoflor nie podchodzi,poleciła spróbować jeszcze raz a jak dalej zaobserwuję złą reakcję dzidzi,to podać inny probiotyk. Spróbuj z jakimś probiotykiem,czytałam gdzieś,że to dobrze działa też na kolki-lepiej niż espumisany i inne typowo kolkowe.El*a, erre lubią tę wiadomość
-
Kochane 12.03 na świecie pojawiła sie Lucynka z wagą 2900 i 51 cm. Poród długi bo 13 h od przyjazdu do szpital, z trudnościami tzn mała miała krótką pępowinkę i dodatkowo zrobione szelki... co skutkowało cofaniem sie główki....słynne widać główkę słyszałam 3 razy....
Gratuluje wszystkim rozpakowanym mamomEl*a, Fortitudo, mitzula, erre, lostdestionation, gaga_32, mała_ruda, ZAneczka, pippi lubią tę wiadomość
06.02.2017 Mój Aniołeczek 10 tyg
-
Ja wyrażę na wszystko zgodę, choć już nie pamiętam czy w moim szpitalu K podają zastrzykiem czy doustnie. Myślę że to nie sa rzeczy które mogą w jakikolwiek sposób zaszkodzić, tylko mogą pomóc.
Co do szczepień. Ja napiszę ze wyrażam zgodę ALE w drugiej dobie życia dziecka. To po to żeby jej nie kuli tuż po porodzie jak jeszcze nic nie wiadomo, tylko żeby dać tą jedną dobę żeby być pewnym na 100% że nic jej nie jest, nie jest oslabiona, chora czy cokolwiek innego.. taką radę dała mi doświadczona położna, zresztą moja siostra jak rodziła 10 lat temu mówiła, że w standardzie było szczepienie w 2 dobie. Na pewno nie chce nie szczepić albo bez powodu odłożyć ns jeszcze później-podobno z tą szczepionką na gruźlicę sa problemy, bo nie jest ona prosta do zrobienia i potem w przychodniach ciężko znaleźć kogoś kto chce się podjąć jej zrobienia..(mimo że mają obowiązek).
Reasumując szczepienie tak, w 2 dobie.
Cała reszta tak.Fortitudo, erre, ZAneczka lubią tę wiadomość
-
Jestem zombie.. mąż też, aż mi go szkoda. wczoraj mieliśmy pierwszych gości od 15 do 18:30. Nie wiem czy to to ale mały od 22 do 8 rano spał max po 5 minut, przez pół nocy jadł cyca co godzinę a drugie pół otwierał dzioba ale nie chciał piersi krzycząc przy tym w nieboglosy. Non stop na rękach bujanie bo jak tylko na pół minuty się przestało to wielki krzyk. Jestem wykończona. To była nasza druga noc w domu. Ktoś miał podobne doświadczenia? Dlaczego on się tak zachowywal? Teraz już śpi 1.5h...
-
Moja Basia urodziła się przed terminem, a też miała suchą skórę, juz w szpitalu jej pekala na nadgarstkach i kostkach. Najpierw smarowalismy zwyklym kremem nawilzajacym z Hipp, ale to niewiele dawało, potem krem z Emolium i tu już znacznie lepiej. Teraz smarujemy ja sporadycznie, ale do kapieli tez uzywamy zelu albo emulsji z Emolium.
Mala ruda, my przyjmujemy gosci tylko z najblizszej rodziny, a i tak jak przyjdzie wiecej niz dwie osoby albo jak my idziemy do teściów, to mala jest niespokojna, potem trudno jej zasnac. Dlatego nadal nie zapraszamy jeszcze znajomych, chyba dopiero w kwietniu -
To normalne, ze dzieciom "pęka" naskórek. Taki peeling. Położna radziła 2 razy dziennie obmywać + oliwa z oliwek (z kuchni).
Mała ruda, taki urok noworodków. Często majta im się dzień z nocą i jedną radą na to jest zacisniecie zebow i odsypianie w dzien. Czesto młode chca sie po prostu przytulac - pozostaje je tulic. Glowa do gory. Kazda z nas to przechodzi.ZAneczka lubi tę wiadomość
A. - 03.18 ❤️
V. - 05.19 💜
O. - 10.22 🩷 -
U mojej też była sucha skóra,zaczęło się od nóżek i rąk,po czym stała się cała sucha-położna mówiła,że to normalne. Nic specjalnego nie robiłam,używałam tego co zwykle emolientu do kąpieli (dermedica linum baby kremowy żel do mycia od 1 dnia- ma fajny skład;)).
U nas dzisiaj moja mama z bratem byli,malutka te odwiedziny zniosła spokojnie,a mi i Mężowi groziły palpitacje jak krążyła z rąk do rąk. Wiyztę teściów jakieś 3 tyg temu też dobrze zniosła, teściowa dzielnie nie całowała wnusi aż mi ulżyło;D. Ale wiem już po tych wizytach na co pozwolimy,a na co nie dalszej rodzinie.
Nadal misia cirerpi brzuszkowo,ale noc i dotychczas dzień mija spokojnie-tylko płacze przy robieniu kupki... a w nocy nam stękoliła cały czas przez sen.
Wyrazilśmy zgodny dę na wszystkie badania-jak czegoś nie wiedzieliśmy lekarze wytłumaczyli i podjeliśmy decyzje. U nas w 2 dobie szczepili i myślałam,że tak ma być
-
My też szczepilismy lekarze też wiedzą co robią mój syn był w inkubatorze dłużej do siebie dochodził i dopiero w 8 dobieramy został zaszczepiony.
Moja córka też ma sucha skórę położna mówiła żeby nie smarować niczym bo ta skóra sama na się zluszczyc kazała kąpać w krochamaly albo nadmanganuan potasu ewentualnie to enolium do wody ale narazie go nie dodajeZAneczka lubi tę wiadomość
-
Skali89 wrote:My też szczepilismy lekarze też wiedzą co robią mój syn był w inkubatorze dłużej do siebie dochodził i dopiero w 8 dobieramy został zaszczepiony.
Moja córka też ma sucha skórę położna mówiła żeby nie smarować niczym bo ta skóra sama na się zluszczyc kazała kąpać w krochamaly albo nadmanganuan potasu ewentualnie to enolium do wody ale narazie go nie dodaje
mi powiedzieli ze to dlatego że już za długo była w wodach nie miała ani grama mazi na cialku polecili mi emolienty właśnie tylko jest tego trochę na rynku i chciałam popytać czy coś szczególnego polecacie -
karakorum wrote:To normalne, ze dzieciom "pęka" naskórek. Taki peeling. Położna radziła 2 razy dziennie obmywać + oliwa z oliwek (z kuchni).
Mała ruda, taki urok noworodków. Często majta im się dzień z nocą i jedną radą na to jest zacisniecie zebow i odsypianie w dzien. Czesto młode chca sie po prostu przytulac - pozostaje je tulic. Glowa do gory. Kazda z nas to przechodzi.
żadnej z moich poprzednich córek nic takiego się nie działo wiec chyba nie do końca normalne. . tym bardziej ze polozna powiedziała ze to efekt zbyt długiego pobytu małej w wodach bez mazi . tragedii mówią ze nie ma ale ja jak patrze na jej ciałko to aż mn8e boli... -
"Popękana skóra" to efekt wystawienia jej na warunki poza macicą - tam dziecko pływało w wodach przez 9 miesiecy, tu styka sie z powietrzem (i to różnej jakości i rodzaju). Cała historia.
A to, ze jedne dzieci to dotyka, a inne nie - a dlaczego niektore mają kolki, potówki i zatwardzenia, a inne przechodzą niemowlęctwo gładko? Odpowiedz taka sama.
Nie martw sie, Twojej corki to nie boli. Smaruj ją olejkiem czy tam emulsjami jakie masz, przemywaj i za kilka dni nie bedzie sladu. Moja młoda łuszczyła sie ekstremalnie na calym ciele. Mycie x2 dziennie, nawilzanie i juz ma piękną gladką skorke.
A co do olejów - tak jak mowilam, moja polozna poleca oliwe z oliwek. Dla mnie to bylo jakies takie oblesne i zdecydowalam sie na Hippa. Ma dobry sklad.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2018, 21:20
ZAneczka lubi tę wiadomość
A. - 03.18 ❤️
V. - 05.19 💜
O. - 10.22 🩷 -
U nas dzisiaj odpadł kikut pępowiny - mała ma dopiero 5 dni!!! Trochę nieciekawie to wygląda, na pępku jest rana.. albo resztki pępowiny? Nie wiem czemu się oderwało, codziennie przemywaliśmy i suszyliśmy.. Miała któraś z Was taki przypadek? Będą z tym kłopoty czy da radę to zasuszyć i się zagoi?01.2010 - córeczka nr 1
03.2018 - córeczka nr 2
-
Cześć. 16.03 o godzinie 18.12 przyszedł na świat Leon ważył 3740 i ma 55 cm. Poród naturalny w 7 minut:-) było super, mega jestem zadowolona z takiej akcji. Ani szwów, ani nacięcia. Wczoraj już śmigalam po korytarzu jak młody Bóg. Oby dzisiaj puścili nas do domku. Leonek jest kochanym aniolkiem! Cud miód buziaki dla Was i powodzenia dla tych nie rozpakowanych.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2018, 07:04
mlodaaa, agigagi, Kropeczka89, kamailla, erre, Cabank84, Hatfe, mitzula, Fortitudo, mała_ruda, Skali89, ZAneczka, gaga_32, El*a, pippi, wichrowe_wzgórza lubią tę wiadomość
😇😁😇😇😁 -
Zgredek rządzisz! Ja 3.5h po porodzie już chodziłam. Zazdroszczę CI, że nie byłaś nacieta. U mnie szwy dają popalić, a poza tym czuje się jakbym nie rodziła.
Kikut się u nas trzyma a mały ma tydzień. 2 razy dziennie mam psikac octeniseptem.
Dzisiejsza noc była super. Mały wstał 3 razy na jedzenie i od razu zasypial. Karmilam go o 5 i obudzilam się o 8;30 a on spokojnie sobie leżał. Czyli wczorajsza noc była wynikiem odwiedzin dziadków i cioć. Dzisiaj o 16 mają przyjechać teście. Już się boję powtórki z rozrywki.
Dziewczyny Wasze maluchy też się tak denerwują jak je podczepiacie do piersi? Mój jest głodny, otwiera buzię i kręci głową, a jak już mu wceluje brodawką to nie chce zacisnąć buzi.wkladam mu cała brodawke, a on przesuwa ją sobie i łapie tylko pół, a za tym idzie piekielny ból. Nie wiem czemu tak się dzieje.
Dzisiaj piękna pogoda. Mama mówiła, żebym go na spacer wzięła ale to chyba za wcześnie. Ma dopiero tydzień. Co myslicie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2018, 10:38
Skali89, ZAneczka lubią tę wiadomość
-
mała_ruda wrote:Zgredek rządzisz! Ja 3.5h po porodzie już chodziłam. Zazdroszczę CI, że nie byłaś nacieta. U mnie szwy dają popalić, a poza tym czuje się jakbym nie rodziła.
Kikut się u nas trzyma a mały ma tydzień. 2 razy dziennie mam psikac octeniseptem.
Dzisiejsza noc była super. Mały wstał 3 razy na jedzenie i od razu zasypial. Karmilam go o 5 i obudzilam się o 8;30 a on spokojnie sobie leżał. Czyli wczorajsza noc była wynikiem odwiedzin dziadków i cioć. Dzisiaj o 16 mają przyjechać teście. Już się boję powtórki z rozrywki.
Dziewczyny Wasze maluchy też się tak denerwują jak je podczepiacie do piersi? Mój jest głodny, otwiera buzię i kręci głową, a jak już mu wceluje brodawką to nie chce zacisnąć buzi.wkladam mu cała brodawke, a on przesuwa ją sobie i łapie tylko pół, a za tym idzie piekielny ból. Nie wiem czemu tak się dzieje.
Dzisiaj piękna pogoda. Mama mówiła, żebym go na spacer wzięła ale to chyba za wcześnie. Ma dopiero tydzień. Co myslicie?
Ja bym go wzięła na 20 minut im wcześniej ma dworze tym lepiej