X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • d84 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skali ale wiesz że te szczepionki musza być w odpowiednich warunkach przechowywawne i jak je bedziesz mieć w domu w lodówce to nawet mała awaria prądu może je uszkodzić itp

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My szczepienie mamy 27 kwietnia i postanowiliśmy wziąć te z NFZ plus pneumokoki i rotawirusy (te 2 ostatnie to nie wiem kiedy się daje pewnie pediatra powie)
    U nas problem z robieniem kupy. Wczoraj były tylko 2 i musiałam użyć rurek windi.. Mały straszliwie się pręży, napina i płacze. Daje mu espumisan i robię masaże. Czasami po masażu zrobi, ale męczy się mocno, a jak na niego patrzę to razem z nim chce mi się płakać. Nie wiem skąd tak się dzieje. Dokarmiam go 2 razy dziennie bebiko (zjada 60ml) około 15 i na noc. Zatwierdzenia nie ma.. po prostu ciężko mu to z siebie wyrzucić. Mialyście taki problem? Co mam zrobic?

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • Alvareza Przyjaciółka

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala ruda nie wiem co Ci doradzic bo u nas problem podobny. Maly strasznie (szczegolnie w nocy) prezy sie i krzyczy. Nic mu nie pomaga. Po jakims czasie w koncu zrobi wielka kupe i ulga ale na chwile. Chce jeszcze koperku sprobowac ponoc pomaga. Jeszcze nie probowalam termoforu. Mam wrazenie, ze chlopcy sa bardziej wrazliwi. Z corka nie mialam takich problemow.

atdcjw4ztte6fk40.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Ruda,
    U mnie prawie od początku malutka miała problem z robieniem kupki (strasznie stękała i krzyczała,żeby móc wyprodukować, zatwardzenia ani razu nie miała), potem doszły wzdęcia, ulewanie, czasem wymioty i nieszczęsna kolka. Od kilku dni jest nieco lepiej- chociaż nadal jak chce puścić słitaśnego dziecięcego bąka albo zrobić kuptę, to się napina i stękoli. U nas były braki w kupkach pod koniec 6 i w 7 tygodniu. Niby to jest normalne u dziecka karmionego piersią,że nawet i tydzień nie będzie kupki- dopóki ładnie je, przybiera i robi odpowiednie ilości siku nie powinno to Cię niepokoić. Nie wiem jak z dzieckiem dokarmianym mm, czy ta sama reguła, czy to już coś się dzieje.I raczej do 5-6 tyg lepiej z pediatrą skonsultować. (ponoć brak kup[pki dopiro po 5 czy 6 tygodniu jest normą, wcześniej nie)
    A jeszcze co do problemów z robieniem kupki- jest coś takiego jak dyschezja. O ile dobrze pamiętam dotyczy to niemowląt do 6 miesiąca. Chyba polega na problemach z wypóżnianiem spowodowanych niedojrzałością układu pokarmowego.

• mała_ruda Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy to jakiś postęp ale daje mu espumisan co 2 karmienie, który średnio działa (jeszcze parę dni temu kupa była 15 min po podaniu) dzisiaj przy karmieniu o 10 dałam mu delicol. Właśnie była samoistna kupka bez stękania, preżenia się i płaczu. Delicol ma pomóc na trawienie i chyba pomógł.

Niby tylko kupa a jak matkę cieszy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2018, 13:30

El*a, ZAneczka lubią tę wiadomość

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po podcięciu wędzidełka języka :) chyba ja najgorzej znioslam ten zabieg...

Kasia.ke1 lubi tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erre, opowiedz proszę troche o tym zabiegu. Ja dziś byłam z córką u pediatry i powiedział, że do 3 msca w ogóle nie zaleca zabiegu skoro w szpitalu nie zrobili, a mała dobrze je i przybiera na wadze. Do jakiego specjalisty trzeba sie udać? Czy zabieg jest pod jakąś narkoza? Jak dziecko radzi sobie z jedzeniem zaraz po zabiegu? Czy twój maluszek też ma "sercowaty język"?

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem dziewczyny będę trzymać w aptece albo zabiorę do przychodni.

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, potwierdzam delicol stał się moim zbawieniem i to z rozmachem. Akurat jak ściągnelam pampersa do przebrania mały pokolorował matkę, przewijak, podłogę i spodnie taty :) wreszcie bez płaczu. Nawet bąki się pojawiły i też bez stękania.

El*a, ZAneczka, gaga_32, Fortitudo lubią tę wiadomość

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • El*a Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to człowieka cieszy każdy bąk, bek, a najbardziej kupa, choćby na sobie :)))

mała_ruda, ZAneczka lubią tę wiadomość

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ten delicol dajecie z zalecenia pediatry, czy tak same?
    Moze też bym spróbowała. Jest lepiej niż było, ale może jeszcze lepiej po tym delicolu będzie zniknie stękolenie przy bąkowaniu i kupowaniu;))

• erre Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wedzidelko było bardzo krótkie, zostało to odnotowane w szpitalu przez pediatrę i neonatologa. Nie podcięli od razu, bo ten zabieg wykonuje chirurg lub laryngolog (nie musi być dziecięcy).
    Zabieg nie wymaga żadnego znieczulenia, miejsce przecięcia nie ma nerwów, dziecko się zwykle burzy, bo ktoś w buzi grzebie.
    Jak wyglądał sam zabieg: oprócz lekarza potrzebne dwie osoby, jedna siada prosto na krześle i trzyma dziecko pleckami do swojej klatki piersiowej, jedną ręką unieruchamia rączki dziecka, żeby nie machało, a druga osoba unieruchamia główkę, nie może drgnąć. Lekarz zakłada czołówkę, bierze łopatką, odgina język i przyciska, a nożyczkami robi ciach. Koniec. Potem tylko trzeba dziecko na rękach w pozycji na brzuszku potrzymać, wycieknie trochę krwi, bo to silnie ukrwione miejsce. Całość zabiegu z ustawieniem rodziców trwała jakieś 2-3 minuty. Potem przez pół godziny nie podawać jedzenia.
    Teraz czuję, że mały o wiele lepiej chwyta pierś :)
    Aha i nie ma sercowatego języka.

I jeszcze jedno: nie wiem jak to jest z tymi skierowaniami. Ja wyczytałam w internecie, że trzeba mieć od pediatry, natomiast u laryngologa powiedziano mi, że jest niepotrzebne, ale to było prywatnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2018, 20:28

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sama dałam mu ten delicol. Położna jak już przyjechała to mówiła, że dobrze bo po co ma się mały brzusio męczyć. Espumisan mu daje 2-3 razy dziennie. A delicol co 3-4 godz. Jak je częściej to omijam dawkę.

ZAneczka lubi tę wiadomość

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jako logopeda polecam podcinanie wędzidełka podjęzykowego, w przypadku sercowatego języka. Oprócz problemów z połykaniem i jedzeniem, w późniejszym czasie pojawiają się też problemy z mową.

Cabank84 lubi tę wiadomość

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • Zojkaaa Koleżanka

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    co prawda nie udzielam się tutaj odkąd przeszłam do grupy na fb, ale chciałam dać znać że moja córeczka, mała Basia przyszła na świat 22.03 :)
    Wszystkiego dobrego dla Was i Waszych maluszków!

gaga_32, El*a, Skali89, ladypower lubią tę wiadomość

p19ucsqvqkhw2128.png
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 05:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erre, dzieki za opis.

Kasia.ke1 raczej zdecyduje sie na zabieg, kwestia tylko kiedy go zrobić.

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    We wtorek minie miesiąc od porodu. Celibatu nie wytrzymałam;)
    Miałam 3 szwy na cięciu i 1 na pęknięciu. Stres jak przed egzaminem. Przez parę sekund bolało mnie miejsce gdzie było pęknięcie, później było już ok i nie bolało. Mąż stwierdził, że nie czuje różnicy między teraz a przed porodem.

ZAneczka lubi tę wiadomość

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po jakim czasie przestałyście krwawić?

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Alvareza Przyjaciółka

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala ruda szybko zaczelas ;) Ja czekam az minie 6 tyg i wtedy sprobuje. Ale czuje, ze bedzie trudno bo jestem zablokowana... Po pierwszym porodzie maz nie narzekal a nawet twierdzil, ze jest jakby ciasniej :P

Erre krwawic przestalam po tygodniu. Ale wciaz plamie.

atdcjw4ztte6fk40.png
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała ruda odważnie :) ja się jakoś boję niby już nie plamie ale chce być pewna ze tam w środku wszystko wróciło na swoje miejsce :)

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
‹‹ 460 461 462 463 464 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ