X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • enka90 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super dziewczyny, że Wasze maleństwa tak ładnie przybierają :)

Panna Justyna wspaniale, że znowu się udało. Trzymam za Was kciuki :) Też polecam detektor :) Ja odkupiłam mało używany Contec Baby Sound z wyświetlaczem za 90zł + KW więc uważam, że było warto. Zdecydowanie polecam wybór detektora z wyświetlaczem bo jednak wartość tętna też jest istotna + łatwiej znaleźć serduszko. Ja swojego na razie nie planuję sprzedawać bo może jeszcze kiedyś się przyda :)

Butterfly 83, Panna_Justyna lubią tę wiadomość

l22npx9iqktnebij.png
    Hashimoto, Letrox
  • Wróbel Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix 40, 5 kropli na posiłek. Zobaczymy czy pomoże, na razie trudno ocenić.

npV2p1.png
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróbel wrote:
    Beatrix 40, 5 kropli na posiłek. Zobaczymy czy pomoże, na razie trudno ocenić.
    A to ja taka sama dawka tylko nie na posilek a trzy razy dziennie a delicol na posilek. Ta biogaie jak bedziesz podawala?

Zastanawiam sie czy tez nie kupić bo malutka cierpi.

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
  • Wróbel Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5 kropelek na dzień

npV2p1.png
  • Wróbel Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w szpitalu byłam na 3 silnych antybiotykach, w tym czasie próbowałam karmić piersią i nie wiem na ile mi to przeszło do mleka więc obawiam się że Nastusia może mieć problem z tymi bateriami, dlatego od razu poprosiłam pediatrę o probiotyk.

npV2p1.png
  • Wróbel Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do espumisanu to lekarka mówiła że to można stosować zależnie od potrzeb. U nas zaproponowała 5 kropelek na posiłek ale możemy zmniejszyć jak będzie dobrze działać.

Beatrix_ lubi tę wiadomość

npV2p1.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas byla pediatra. Osluchala Dusie i wszystko jest w porzadku. Mala jest zdrowa. Mowila,zeby kupic krople nasivin i pedzlowac przez 3-4dni troszke nosek bo obrzekniety jest przez to mleko co czasem Jej trysnie. Takze tyle.

patuniek86, Anet85, Marza89, Butterfly 83 lubią tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha i mam Jej nie obzerac mlekiem bo laduje pod korek i dlatego czasem trysnie nosem i buzia jak zle odbije... ale jak mam to zrobic jak to zarlok! :p Na lekarki oko ponad 5kg jest i to napewno ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2019, 18:27

patuniek86, Marza89, Butterfly 83, Sana lubią tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Aha i mam Jej nie obzerac mlekiem bo laduje pod korek i dlatego czasem trysnie nosem i buzia jak zle odbije... ale jak mam to zrobic jak to zarlok! :p Na lekarki oko ponad 5kg jest i to napewno ;)

Inso, moja Polcia, kiedy ma taki humor (ostatnio trochę gorzej, ale i tak się zdarza) robi to samo. Nosem idzie, wszystko naokoło w mleku-przedwczoraj 2 razy zmieniałam poszewkę na poduszkę, bluzkę i sweter u siebie ;-)
    W każdym razie-staram się odbić ją co kilka minut. Czasami sama puszcza pierś żeby odpocząć, wtedy na pewno idzie do pionu. A czasami ja przerywam, jeśli widzę, że to dłuższa sprawa. Po odbiciu z reguły dalej chce jeść, ale nie idzie jej nosem ;-)

Butterfly 83 lubi tę wiadomość

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba przewrazliwiona jestem..zeby nie katar Leny to pewnie nawet o chorobach bym nie myslala.. no ale ;) tak to jest jak sa jeszcze dzieci w wieku przedszkolnym badz zlobkowym w domu. Niedawno trzeslam sie nad Lena a teraz nad Dusia ;)
    No a katar u Leny zaczal sie w sobote a dzis juz prawie go nie ma. Mam nadzieje,ze jutro wstanie calkiem zdrowa. Wyjelam dzis tylko troche gleboko siedzacych gestych kozek :)

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No żesz kurczę, chyba i u nas katar się zaczyna. Mam katarek, ale muszę poczytać jak użyć bo nie mam pojęcia . A czy takim małym dzieciom robi się jakieś inhalacje czy coś? Bo jeśli rzeczywiście ten katar wylezie to chcę szybko działać żeby jej ulżyć i nie daj Boże żeby coś gorszego z tego się nie wywiązało. ☹

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly 83 wrote:
    No żesz kurczę, chyba i u nas katar się zaczyna. Mam katarek, ale muszę poczytać jak użyć bo nie mam pojęcia . A czy takim małym dzieciom robi się jakieś inhalacje czy coś? Bo jeśli rzeczywiście ten katar wylezie to chcę szybko działać żeby jej ulżyć i nie daj Boże żeby coś gorszego z tego się nie wywiązało. ☹
    Tak, mozna robic inhalacje. Nebu dose mozna pol ampulki.

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Tak, mozna robic inhalacje. Nebu dose mozna pol ampulki.
    Inso Ale tak normalnie założyć tę małą maseczkę na buziolka?
    Cieszę się Inso że Dusia jest zdrowa. Ja już się stresuje.
    Poza tym brzuszek daje się we znaki, Zosia jak ulewa to fontanną, pręży się, czerwona się robi i krzyczy. Biedna moja ☹
    Właśnie podgrzałam jej termoforek z pestkami wiśni. Ale tak jak Ty Patuniek86 nie dysponuje mikrofalówka, więc w piekarniku to zrobiłam. Położyłam na brzuszek i masuje jej tym brzuszek. Na razie śpi na raczkach, tylko tak udało mi się ją ululać bidulke 😢 daje jej też Delicol, Espumisan i BioGaia Ale jakoś nie widzę różnicy, żeby było lepiej po jedzeniu. Ehhh... aż serce pęka jak ona tak płacze.

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
  • Alisssa Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sana, a jak Ty sie czujesz po cc? Jestes juz na chodzie? Pytam, bo ja mialam cc dzien przed Toba i ciekawa jestem czy mamy podobnie.

l22ne6ydwpsordge.png
  • Ayleen Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję kochane za Wasze ciepłe słowa 😘
    Butterfly można inhalować, a nawet trzeba w takiej sytuacji. Może być zwykła sól fizjologiczna, potem jeszcze zakraplasz sól albo wodę morską, odciągasz gluty, a jak jest już czysto to kropelki Nasivin 0,01. To nasze zalecenia ze szpitala. I czas inhalacji min. 10 min. Tutaj bardzo zwracają uwagę na czysty nosek, bo to on nadkaża potem niżej 😞

U nas się powoli poprawia. Dalej dużo kaszle ale już plyciej. Niestety gorzej je, nie opróżnia mi piersi, musiałam przywieźć laktator bo nie do końca ufam swojej laktacji, że nie zacznie hamować.

n59y9vvj81dh7gev.png
  • Alisssa Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix_ wrote:
    Dziewczyny ktora karmi piersia i dokarmia mm? Ile razy i po ile? Bedziecie odstawiac mm?

Beatrix ja jeszcze dokarmiam, na poczatku musialam nawet co 3 godz dawac mm po piersi, teraz juznie musze tak czesto, ale Zuzia to maly zarlok i mimo swoich 8 dni potrafi zjesc nawet 90 ml na raz. Ale mm daje ok 3-4 razy na dobe i glownie w nocy, choc ostatnia noc przespala po piersi reszta na piersi ;). Zobaczymy jak bedzie dzis.

Butterfly 83, Beatrix_ lubią tę wiadomość

l22ne6ydwpsordge.png
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ayleen wrote:
    Dziękuję kochane za Wasze ciepłe słowa 😘
    Butterfly można inhalować, a nawet trzeba w takiej sytuacji. Może być zwykła sól fizjologiczna, potem jeszcze zakraplasz sól albo wodę morską, odciągasz gluty, a jak jest już czysto to kropelki Nasivin 0,01. To nasze zalecenia ze szpitala. I czas inhalacji min. 10 min. Tutaj bardzo zwracają uwagę na czysty nosek, bo to on nadkaża potem niżej 😞

U nas się powoli poprawia. Dalej dużo kaszle ale już plyciej. Niestety gorzej je, nie opróżnia mi piersi, musiałam przywieźć laktator bo nie do końca ufam swojej laktacji, że nie zacznie hamować.

Ayleen, dziękuję za taki pełen opis co i jak by pomóc maluszkom. Tylko przykro , że musicie tego doświadczać i to w szpitalnych warunkach. A synek już reaguje na antybiotyk? Mam nadzieję, że szybko przejdzie.
    Powiedz mi proszę jeszcze, czy te maseczkę normalnie zakładamy na buziulkę? Czy dzieci się nie boją tego inhalowania i odgłosów urządzenia? Jak Twój Antoś to wszystko wgl znosi? Przytulaczki dla niego od forumowych cioc.😘😘😘

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisssa wrote:
    Beatrix ja jeszcze dokarmiam, na poczatku musialam nawet co 3 godz dawac mm po piersi, teraz juznie musze tak czesto, ale Zuzia to maly zarlok i mimo swoich 8 dni potrafi zjesc nawet 90 ml na raz. Ale mm daje ok 3-4 razy na dobe i glownie w nocy, choc ostatnia noc przespala po piersi reszta na piersi ;). Zobaczymy jak bedzie dzis.

Alisssa,ja podobnie jak Ty. Dokarmiam mm,Zosia lubi być przy piersi, ale niestety nie wystarcza jej to. zdarza się, że po odróżnieniu obu, jeszcze zje ponad 60 ml. Jedno mnie cieszy ,że rośnie i przybiera na wadze ładnie, i mimo, że jest coraz starsza to ilość mm nie zwiększa się i wystarcza jej dawka jaką miała odkąd jesteśmy na kpi. Chciałabym bardzo zejsc z mm,ale na chwilę obecną widze,że to po prostu niemożliwe, bo jeśli bym to zrobiła to moja córcia byłaby po prostu głodna. A do tego absolutnie nigdy nie dopuszcze! To mój cały 🌍

Alisssa lubi tę wiadomość

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisssa wrote:
    Alisssa, Butterfly Zaczelyscie dokarmiac bo dzieciatka nie przybieraly na wadze odpowiednio? Bedziecie schodzic z mm?

Pytam bo u nas mala spadala z wagi. Teraz na piersi samej przybrala ale za malo. Dokarmiam narazie dwa razy dziennie po 60 ml chociaz zdarza sie ze mala chlusnie tym mlekiem :( wtedy juz nie dajemy drugi raz. Zaczęliśmy dokarmiac dopiero od poniedziałku a w piatek wazenie. Ciekawa jestem jak to bedzie. Czy mozba w koncu odpuścić modyfikowane i zostac na piersi. Czy tak sie nie da bo dziecko rosnie i potrzebuje coraz wiecej a jak laktacja jest niewystarxzajaca to juz sie nie rozbuja.

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 02:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly 83 wrote:
    Inso Ale tak normalnie założyć tę małą maseczkę na buziolka?
    Cieszę się Inso że Dusia jest zdrowa. Ja już się stresuje.
    Poza tym brzuszek daje się we znaki, Zosia jak ulewa to fontanną, pręży się, czerwona się robi i krzyczy. Biedna moja ☹
    Właśnie podgrzałam jej termoforek z pestkami wiśni. Ale tak jak Ty Patuniek86 nie dysponuje mikrofalówka, więc w piekarniku to zrobiłam. Położyłam na brzuszek i masuje jej tym brzuszek. Na razie śpi na raczkach, tylko tak udało mi się ją ululać bidulke 😢 daje jej też Delicol, Espumisan i BioGaia Ale jakoś nie widzę różnicy, żeby było lepiej po jedzeniu. Ehhh... aż serce pęka jak ona tak płacze.
    Butterfly jak Mala spi nawet wustatczy,ze wezmiesz na rece i aby ta para na buzke szla.

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
‹‹ 1002 1003 1004 1005 1006 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ