X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • Izziee Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly a jaką masz butelkę? Jeśli dokarmiasz butelką to ważne żeby smoczek nie miał zbyt dużego przepływu. Może Zosia się trochę rozleniwiła bo mm leci szybko z butelki, a przy piersi musi się trochę namęczyć. Jak była u mnie doradca laktacyjna to sprawdzała moje butelki i wspomniała właśnie o tym przepływie. No i tak jak pisze Beatrix, laktator to nie jest wyznacznik tego ile masz mleka, bo dziecko inaczej ssie i tego mleka ma więcej niż odciągnie laktator.

Laura <3
    bl9c9vvjaarzexo8.png
  • Wróbel Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czasami mniej - u nas tak było. Od początku Nastusia tylko śladowe ileś i jadła. Nie wiem czy ja nie mam jakiejś wady anatomicznej bo ona ssać potrafiła a z cyca nic jej prawie nie leciało...

npV2p1.png
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróbel wrote:
    A czasami mniej - u nas tak było. Od początku Nastusia tylko śladowe ileś i jadła. Nie wiem czy ja nie mam jakiejś wady anatomicznej bo ona ssać potrafiła a z cyca nic jej prawie nie leciało...
    Mysle ze mialas ciężki porod i ta laktacja sie troche mogla zatrzymac i pewnie musialabys pol dnia spedzoc z laktatorem. U mnie tez nie jest lekko. Walcze z laktatorem ale i dokarmiam mm. Nie rób sobie wyrzutow z tego powodu. Wazne ze cora jest zdrowa i przybiera na wadze a Ty dochodzosz do siebie.

Butterfly 83, Wróbel lubią tę wiadomość

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
  • india Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 02:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulv15 wrote:
    Czy wasze malenstwa tez sie tak dra/ placza/ kopia jak je przewijacie? Bo u nas to istny koszmar sie zrobil :/ :(

U nas Pola jak po 4 tyg poznala siłe swjego głosu regularnie wykorzystuje to podczas przewijania ;)

Ulv15 lubi tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 03:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iziee, jutro polecę do apteki i zmienię smoczki .
    Właśnie się karmimy,Zosia wisi na cyckach. Muszę pominąć tak 2 karmienia, żeby mi dość ładnie nabraly i bym mogła przystawiac mała.

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 03:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly 83 wrote:
    Właśnie się karmimy,Zosia wisi na cyckach. Muszę pominąć tak 2 karmienia, żeby mi dość ładnie nabraly i bym mogła przystawiac mała.
    Wydaje mi sie ze nie powinnas pomijac zadnego karmienia bo tylko przystawiajac mala pobudzisz laktacje.

bbeczka91, Ulv15 lubią tę wiadomość

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
  • india Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 03:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez nie stosuje zadnej diety przy kp. Mała nie ma brzuszkowych prpblemow wiec ograniczen nie wprowadzam. A moja mama jak widzi co jem yo zaraz lamentuje, ze Pole na pewno rozboli brzuszek. Normalnie mnie tym wyprowadza z równowagi

Zafundowalam sobie domowa konsultacje z chustonoszenia. Super sprawa! Polci sie podoba wiec moze w końcu znalazlam sposob na tulenie i inne czynnosci jednoczesnie ;)

kehlana_miyu, Beatrix_, Reniferra lubią tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • india Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 03:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ayleen mnostwo zdrowia dla maluszka <3

Gratulacje dla nowych mamus :* witajcie maluszki na świecie <3

ug378ribe4qdpu6z.png
  • bbeczka91 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 04:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly 83 wrote:
    Te pomijanie to nie jest zbyt dobry pomysł. W piersiach zbiera się głównie mleko 1-szej fazy, które ma bardzo dużo laktozy i jest mniej kaloryczne. Przez to maluszka może boleć brzuszek(nadmiar laktozy, z którą brzuszek nie umie sobie poradzić) oraz mniejsze nasycenie posiłkiem, bo zapcha się mleczkiem które poi, zanim dojdzie do tłustego posiłku ;)

syy2e6yd7ct4c97p.png
    https://www.maluchy.pl/li-73121.png
    Aniołek 11.05.2015 8tc, Aniołek 26.10.2015 4tc, Aniołek 24.08.2017 5tc Aniołek 8.12.2017 9tc
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 05:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix_ wrote:
    Wydaje mi sie ze nie powinnas pomijac zadnego karmienia bo tylko przystawiajac mala pobudzisz laktacje.

Ale zrozum że dziecko płacze po prostu płaczepłacze robiłam do tej pory i nie mam żadnej przespanej nocy, ani ja, ani moje dziecko .
    I ja akurat mam świadomość tego, że potrzebuje profesjonalnej pomocy, bo nie każdej matce od tak prosto przychodzi kp. I myślenie że samym przystawianiem dziecka do piersi rozbuja się laktacje, jest bardzo błędne!
    Ten sam problem miałam z synem ale wtedy miałam jakoś inne spojrzenie na to i się wcale nie przejmowałam, że nie będę kp. A teraz wygląda to inaczej,.. mój punkt widzenia .

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 05:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bbeczka91 wrote:
    Te pomijanie to nie jest zbyt dobry pomysł. W piersiach zbiera się głównie mleko 1-szej fazy, które ma bardzo dużo laktozy i jest mniej kaloryczne. Przez to maluszka może boleć brzuszek(nadmiar laktozy, z którą brzuszek nie umie sobie poradzić) oraz mniejsze nasycenie posiłkiem, bo zapcha się mleczkiem które poi, zanim dojdzie do tłustego posiłku ;)

Ja rozumiem, że to nie jest najlepsze rozwiązanie, ale dziecko płacze z głodu. Dasz mu pusta pierś i będziesz walczyć do kolejnego karmienia ?
    Bo ja nie
    EDIT tzn na dawałam i efektem jest to że z Zosia krzyczy dzień i noc.
    Trzeba umieć chyba wyposrodkowac i wiedzieć kiedy trzeba szukać porady. Fachowej porady.
    Bo myślę, że te kobiety, które nie mają problemu z kp nie uznają za prawdziwe faktu,że niestety ale nie każda kobieta ,jest w stanie wykarmic swoje dziecko.
    Ja myślałam że Zosia się pręży i wscieka bo boli ja brzuszek. G***o prawda ona jest po prostu głodna. Także ten...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 05:58

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
  • mamakropka. Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2019, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly jeśli chcesz walczyć o kp to faktycznie jak najszybciej skontaktuj się z doradcą...bo zaczyna się robić błędne koło, pomijając karmienia Zosia nie daje sygnału do produkcji większej ilości mleka o niedługo rzeczywiście będzie go coraz mniej :( zwłaszcza teraz, dzieci mają takie skoki kiedy potrzebują więcej mleczka bo intensywnie rosną, mogą w tym czasie baaardzo długo i często wisieć na piersi, a mamie wydaje się że nie ma pokarmu...pierwszy przypada właśnie na 2-3 tydz życia. Poczytaj tutaj http://cnol.kobiety.med.pl/pl/pozorny-niedobor-pokarmu/ a tak czy inaczej koniecznie doradca! Trzymam za was kciuki żeby się udało :*

Kehlana współczuję szpitala, oby synek szybko się zdecydował wychodzić ;) będą ci już indukowac?

Pozdrawiam z porannego karmienia :P mam nadzieję że mała jeszcze zaśnie ;)

Butterfly 83 lubi tę wiadomość

dqprj44jkz3tj7a4.png
    km5stv73rawi3yh6.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie mówią, że jak samo nie ruszy indukcja w poniedziałek, ale dzisiaj mam mieć uSG żeby sprawdzić wagę mojego klocuszka i zobaczymy, czy to nie wpłynie na jakieś zmiany decyzji.

Tak bym już chciała rozmawiać o kupkach i karmieniu!

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly ale Ty nie masz jej głodzić. Zasada jest taka, że zawsze najpierw pierś, niech dobie np po 20 min possie obie i wtedy dajesz mm. I tak w kółko, inaczej na pewno nie będziesz miała mleka. Mało której kobiecie karmienie przychodzi łatwo, większość musi walczyć.

bbeczka91, Makowe Szczęście lubią tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly 83 wrote:
    Ale zrozum że dziecko płacze po prostu płaczepłacze robiłam do tej pory i nie mam żadnej przespanej nocy, ani ja, ani moje dziecko .
    I ja akurat mam świadomość tego, że potrzebuje profesjonalnej pomocy, bo nie każdej matce od tak prosto przychodzi kp. I myślenie że samym przystawianiem dziecka do piersi rozbuja się laktacje, jest bardzo błędne!
    Ten sam problem miałam z synem ale wtedy miałam jakoś inne spojrzenie na to i się wcale nie przejmowałam, że nie będę kp. A teraz wygląda to inaczej,.. mój punkt widzenia .
    Butterfly doradca lakracyjny jak najbardziej. Fachowych porad nigdy dosc. Wiem ze kp to nie jest prosta sprawa bo sama mam problemy i dokarmiam i siedze z laktatorem i nie widze efektow niestety. Poprostu uczono mnie w szpitalu i tak czytalam ze tylko pobudzajac piersi czyli przystawiajax dziecko pobudzi sie laktacje. Najpierw zawsze przystawic do piersi potem dopiero butla. Zrobisz jak zechcesz oczywiście. Nie mialam nic zlego na mysli.

Sama mam problemy i mam dziecko traci na wadze a to moje pierwsze wiem nie do konca wiem co i jak. Trzymam kciuki. Daj znac co poradzil doradca laktacyjny.

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :-)

Ile dobrego robi przespana noc :-)

Polcia zasnęła około 22.30, pobudka o 1.30 i 20 minut karmienia, zmiana pełnej pieluchy i znowu 10 minut przy cycku ;-) W każdym razie od 2.30 do 5.50 spała :-) I śpi dalej :-) W ciągu dnia kładę ją spać na brzuszku, wtedy w ogóle mogłaby się nie nudzić, tak jej dobrze :-D Na noc jednak się boję, że coś się stanie.

India, pewnie nie jesteś z Warszawy ;-) Bo też chcę sobie ogarnąć domową konsultację, tylko tyle jest tych konsultantów :-D Wolałabym takiego z polecenia :-)

Kehlana, to trzymam kciuki za usg :-) Ale leżeć bez powodu przez weekend-masakra :-(

Butterfly-tutaj się zgodzę z dziewczynami-pomijanie przystawień wyciszy Ci laktację. Teraz czekasz te 2 karmienia, aż piersi Ci się napełnią. Za chwilę piersi będą miękkie i za te 2 karmienia, a napełnią się co 4...
    Dobrze, że szukasz doradcy, obyś szybko dostała pomoc :-*

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • enka90 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od wczoraj nie mogłam się zalogować. Mnie też niestety wczoraj zostawili na oddziale :/ Lekarz stwierdził, że od dzisiaj działamy... i tylko dlatego zostałam. Ciekawe jaka będzie wersja po obchodzie. Leżę na sali przedporodowej także bywa ciężko. Dzisiaj w ogóle nie mogłam zasnąć :/

l22npx9iqktnebij.png
    Hashimoto, Letrox
  • bbeczka91 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly, dokładnie jak dziewczyny piszą, niestety czasem kp nie jest łatwe, stąd wiele mam przechodzi na mm, bo nie dają rady. Ja bym dodała, że dla mnie to ostatnio droga przez mękę, bo w dzień (czyli godziny między 7:00, a 20:40) spędzam min. 8h na karmieniu- tak wynika z mojej aplikacji. Powoli włączam już mm, bo mam dość ciągłego płaczu i chęci wiszenia na piersi. Dlatego trzymam za Ciebie kciuki, żeby Ci się udało ✊

syy2e6yd7ct4c97p.png
    https://www.maluchy.pl/li-73121.png
    Aniołek 11.05.2015 8tc, Aniołek 26.10.2015 4tc, Aniołek 24.08.2017 5tc Aniołek 8.12.2017 9tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly jak ja Cie rozumiem. Miałam podobnie z synem. Dziewczyny dobrze doradzają, że najpierw przystawic a później odciągnąć ALE jak dziecko głodne to czasem nie da się przystawic do piersi, a zwłaszcza wtedy kiedy mało leci z piersi. Niektóre dzieci nie mają tyle cierpliwości. Mam nadzieję że w porę ktos Ci pomoże i u Ciebie skończy się inaczej niż u mnie. Ale nie kp jest najważniejsze, najważniejsze to najedzone dziecko i szczęśliwa mama i dziecko. Ja jak zrezygnowałam z kp na rzecz laktatora i mm to dopiero cieszylam się że mam dziecko i jestem mamą. Wierzę że wiesz co robisz :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kehlana_miyu, Enka powodzenia :)

kehlana_miyu, enka90 lubią tę wiadomość

‹‹ 1005 1006 1007 1008 1009 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ