X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkim chorym dzieciom życzę zdrówka, i tym z katarkiem, tym w szpitalu oraz z problemami brzuszkowymi!

Lenonki lubi tę wiadomość

• patuniek86 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po lekarzu :-)

Polcia waży 4350 :-) Ta moja Kluska przybrała 625g w 11 dni :-) Czyli średnio 57g na dobę :-) Jeszcze 2 dni w tym tempie i przekroczy 1 kg od masy urodzeniowej:-) Bo od masy minimalnej już przekroczyła :-)

Wszystko dobrze, szczepienie 10 maja :-)

Marza89, kehlana_miyu, Izziee, Butterfly 83, Ulv15, Kleopatra, Sana, Reniferra lubią tę wiadomość

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Marza89 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też używamy smoczka z Lovi, tego dynamicznego ale wczoraj zamówiłam z Bibs kauczukowy bo ma fajny okrągły, odstajacy plastik 😉 bo moja Laura ma tak pulchne policzki, że smoczek z lovi zostawi jej odbicia całego smoczka 😂 komiczne to wygląda a przede wszystkim pewnie jest jej niewygodnie 😉

Zdrówka dla maluszków!

Edit
    Patuniek moja kluseczka w poniedziałek ważyła dokładnie tyle samo 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 12:39

Aniołek [*] - 6 tydz./ PCOS, Bhcg 29. 06 / 10 dpo - 19, 13 dpo-120, 15 dpo-420, 20 dpo-4228
    Laura 💕 03.03.2019 😍 3410g 😍 53cm😍
    jon7a04.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Według dzisiejszego USG moja kluska już waży 4170 😱 Niech on wyłazi!!!

patuniek86, Butterfly 83, Marza89, Izziee, Kleopatra, bbeczka91, Reniferra, enka90 lubią tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marza, nasze Kluski ważyły tyle samo przy porodzie, tylko moja była 1 centymetr krótsza :-) I jest 6 dni młodsza, więc wagowo idą łeb w łeb 😀

A u mojej Lovi też zostawia ten ślad wokół ust ;-) Szczególnie, kiedy zaśnie na brzuszku ze smoczkiem ;-)

Marza89 lubi tę wiadomość

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Według dzisiejszego USG moja kluska już waży 4170 😱 Niech on wyłazi!!!

Kehlana, jemu jest u Ciebie naprawdę dobrze :-) Po cholerę ma wyłazić, jeśli tak o niego dbasz w brzuchu? ;-)

A tak poważnie-ciotki czekają, więc lepiej niech się pakuje i wychodzi :-)

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iziee, przystawiam małą przy każdym karmieniu, ale jak jest głodna to się tak drze,że nie chce nawet chwycić piersi. Robi się aż purpurowa jak krzyczy.a mi serce pęka. Ale tak robię najpierw cycki,oproznia dwa ,i wtedy jak jest potrzeba dokarmiam ja mm.
    Umówiłam się do doradcy laktacyjnego na wtorek na 8.30 rano. U mnie w mieście niestety nie ma takich "specjalistów " ,więc jedziemy 100 km w jedną stronę.

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parsleyek wrote:
    Beatrix masz w domu wagę dla małej? Co do nawału pokarmu tak na niego czekałam, każdy mówił że będzie a tu nic się nie zapowiada.

Mam femaltiker w domu więc jak tylko nas wypuszcza to zaczynam pić. Nie wiem czy spadek może być związany z infekcja która ma czy to po prostu mało pokarmu. Z jednej piersi jest ok, a druga niestety nie chce współpracować :(
    Nie mam niestety. Wiem ze w Warszawie mozna wypożyczyć. U mnie w miescie niestety nie. Ja pije femaltiker i herbatkę od powrotu ze szpitala. Przystawiam mala kiedy chce i staram sie sciagac laktatorem. Na początku to byly krople teraz jest lepiej ale szalu nie ma. Wczoraj sciagnelam 40 ml z 4 razy. Powinno sie pewnie sciagac z 8 razy ale na wiecej nie mam czasu bo mala nie pozwala a w nocy nie dalabym rady. Biegamy sie wazyc do przychodni. Najpierw po powrocie ze szpitala mala jeszcze stracila. Bylam podlamana. Potem dokarmianie mm i kolejne wazenie to troche zyskala. Odstawilam mm i po samej piersi zbow zyskala ale tylko 30 g od wazenia w piatek do poniedziałku wiec malutko. Teraz tydzień dokarmiania mm 2x po 60 ml i mala przybrala super. Mam nadzieję ze to nie tylko zasluga mm bo wczoraj no dalam mniej bo udalo mi sie sciagnac 40 ml. Teraz tydzień na samej piersi i zobaczymy. Jak sie nie uda to sie poddaje i bede dokarmiac. Nawalu niestety czy stety nie mialam. Wiec jak bym chciala odciagnac i zamrozić to bez szans i tak jestem skazana w takich sytuacjach na mm. Jak czytam ze dziewczyny po tygodniu sciagaja cala butle to mi sie płakać chce. No ale co zrobic. Sukcesem bedzie i tak samo karmienie...

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
  • Pelna nadziei Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny za odpchwile. Prosze napiszcie jeszcze jak czesto Wasze maluchy robia kupe? Karmie piersią ale jak potrzeba dam butelkę i juz drugi dzien mija a kupy brak. Espumisan troche pomogl bo juz sie tak nie prezy ale mam wrazenie ze coagle go ta kupa meczy.Ma 2 tyg i 4dni

Pelna nadziei
  • Ulv15 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 5 kup na dobe i srednio 8 siku. Dzien w dzien, az troche to dziwne dla mnie :p My tylko kp.
    Mamy z bolacymi brzuszkami, a probowalyscie odstawic nabial? Wiem wiem ze dieta matki karmiacej nie istnieje ale alergeny istnieha swoja droga. Moze warto sprobowac?

mhsvqps6gsnsidfx.png

03/07/2018 - 12dpo - dwie różowe krechy :)
    15 marca - urodziny naszego skarba 💖
  • Ayleen Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak, karmienie jest cholernie trudne.
    Moja obserwacja teraz z oddziału: na 6 dzieci w mojej „loży” tylko Antek jest na piersi, reszta mm, gdzie najstarsze ma tak 8 miesięcy. A pielęgniarki jak słyszą, że jest tylko na piersi to mówią „o jak super! Brawo”. To pokazuje skalę problemu :(
    Opieka doradców laktacyjnych powinna być obowiązkowa w szpitalach po urodzeniu, takie wsparcie w pierwszych dniach zamiast „nie najada się! Proszę dać mm!”. Dla mnie karmienie to ogromna trauma z pierwszego macierzyństwa, gorsza od operacji małego. Teraz ciągle jeszcze nie mogę uwierzyć, że się udaje.

teverde, Izziee lubią tę wiadomość

n59y9vvj81dh7gev.png
  • Ulv15 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei myslalan ze juz przestaje krwawic, to po dzisiejszym zwawym spacerze tak ze mnie polecialo ze az sie wystraszylam :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 14:45

mhsvqps6gsnsidfx.png

• Parsleyek Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix_ wrote:
    Nie mam niestety. Wiem ze w Warszawie mozna wypożyczyć. U mnie w miescie niestety nie. Ja pije femaltiker i herbatkę od powrotu ze szpitala. Przystawiam mala kiedy chce i staram sie sciagac laktatorem. Na początku to byly krople teraz jest lepiej ale szalu nie ma. Wczoraj sciagnelam 40 ml z 4 razy. Powinno sie pewnie sciagac z 8 razy ale na wiecej nie mam czasu bo mala nie pozwala a w nocy nie dalabym rady. Biegamy sie wazyc do przychodni. Najpierw po powrocie ze szpitala mala jeszcze stracila. Bylam podlamana. Potem dokarmianie mm i kolejne wazenie to troche zyskala. Odstawilam mm i po samej piersi zbow zyskala ale tylko 30 g od wazenia w piatek do poniedziałku wiec malutko. Teraz tydzień dokarmiania mm 2x po 60 ml i mala przybrala super. Mam nadzieję ze to nie tylko zasluga mm bo wczoraj no dalam mniej bo udalo mi sie sciagnac 40 ml. Teraz tydzień na samej piersi i zobaczymy. Jak sie nie uda to sie poddaje i bede dokarmiac. Nawalu niestety czy stety nie mialam. Wiec jak bym chciala odciagnac i zamrozić to bez szans i tak jestem skazana w takich sytuacjach na mm. Jak czytam ze dziewczyny po tygodniu sciagaja cala butle to mi sie płakać chce. No ale co zrobic. Sukcesem bedzie i tak samo karmienie...

U mnie najwięcej co się udało odciągnąć tutaj w szpitalu to 20ml ! :( Wychodzimy do domu ❤️ ale zalecenie mamy że dokarmiam 60ml 3 razy dziennie, przystawiam do piersi i odciągam. W poniedziałek przychodzimy na kontrolę. Też mi powiedziano że mam pić femaltiker ale zakupić również słód jęczmienny jasny i potem to pić 3 razy dziennie.

Obok pani dziecko dzień po porodzie ciągnęło jak smok, słychać było jak głośno przełyka i odbija, aż mi się przykro robi że nam nie idzie.

Ale chyba nie pozostaje nic innego jak wierzyć w siebie i robić wszystko co się da. I oczywiście z dobrem dla maleństwa przede wszystkim!

Beatrix_ lubi tę wiadomość

29 lat. Moja historia [blog]: waiting4.pl
    l22nkrhmpu973w26.png
    "Im bardziej w życiu ma się pod górkę, tym piękniejsze będą później widoki"
  • Ulv15 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Probowalyscie ciasteczek na laktacje? Ja zrobilam takie i jem codziennie jedno albo dwa: https://www.thebestideasforkids.com/lactation-cookies-recipe/

mhsvqps6gsnsidfx.png

• patuniek86 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulv15 wrote:
    U nas 5 kup na dobe i srednio 8 siku. Dzien w dzien, az troche to dziwne dla mnie :p My tylko kp.
    Mamy z bolacymi brzuszkami, a probowalyscie odstawic nabial? Wiem wiem ze dieta matki karmiacej nie istnieje ale alergeny istnieha swoja droga. Moze warto sprobowac?

Ulv, w przypadku alergii na białko mleka krowiego nie wystarczy odstawić nabiału. Wtedy nawet pieczywo jest podejrzane. W wielu kupionych produktach masz serwatkę w proszku (tak na przykład, a tego jest znacznie więcej). Przy czym w przypadku takiej alergii sam brzuszek nie jest objawem. Z reguły są też inne wskazówki do stwierdzenia alergii-np. skóra. Np. egzema, wysypka itp. Odstawić bmk na wszelki wypadek jak dla mnie jest bez sensu.
    Dzieciaki w tym wieku mają całkowicie niedojrzały układ trawienny i wzdęcia, czy kolki są normą - niestety :-(

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelna nadziei wrote:
    Dziekuje dziewczyny za odpchwile. Prosze napiszcie jeszcze jak czesto Wasze maluchy robia kupe? Karmie piersią ale jak potrzeba dam butelkę i juz drugi dzien mija a kupy brak. Espumisan troche pomogl bo juz sie tak nie prezy ale mam wrazenie ze coagle go ta kupa meczy.Ma 2 tyg i 4dni
    Teraz po espumisanie jak sie uregulowalo to 3-4 do 5 - 6. Jak byl problem to byly i 2

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
  • teverde Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My póki co mamy 7-8 sików i tak samo z kupami.

Dziś już nie płaczę ale mnie na sentymenty i wyznania bierze i chciałabym powiedzieć, że bardzo się cieszę, że jesteście i że jesteście dla mnie takim wspomnieniem ciąży i jej kontynuacją 😌😘 Wiem, fuj, za dużo słodyczy. Ale tak jest.

Butterfly 83, Kleopatra, Reniferra lubią tę wiadomość

• teverde Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos jeszcze dzielenia się wiedzą. Nie wiem czy gdzieś się tu przewinęła ta metoda ale jeśli macie strupki na sutkach to można je poprzecierać solą fizjologiczną, żeby namokły i tmwtedy pościągać, żeby maluszki nie zjadały paskudztwa.

I pytanie - czy kontrolujecie już czy bąble układają głowę w obie strony równie chętnie? Nie wiem od kiedy to korygować bo na początku to jeszcze ponoć przyzwyczajenie z brzuszka..

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teverde wezzzz, fuj :p
    Hehe a tak na serio to ja też dużo czerpie od Was dziewczyny i żałuję że w pierwszej ciąży nie miałam takiego wsparcia.

teverde, Reniferra, Butterfly 83 lubią tę wiadomość

• Ulv15 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patuniek No tak tak, wiem ze nabial ukryty jest wszedzie, bylam weganka przez ponad 3 lata takze mialam troche schize na tym punkcie ;) ale od 2 trym zaczelam troche sera bialego itd az w koncu w 3 trym zaczelam jesc wszystko ponownie.
    Tak tylko zasugerowalam ze moze to nabial jest problemem ale sie przy tym nie upieram ;) Za to ciasteczka na laktacje sa pyszne wiec nawet jesli to placebo to warto sprobowac :D

mhsvqps6gsnsidfx.png

‹‹ 1007 1008 1009 1010 1011 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ