X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2019, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix_ wrote:
    Dziewczyny Wasze dzieciaczki tez nie robia kupy po kilka dni?
    Moja robi kilka dziennie zazwyczaj.
    Krzesełko mam z Fisher price od 9 lat to samo i nic mu nie jest :)

Beatrix_, Butterfly 83 lubią tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • india Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2019, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix_ wrote:
    Dziewczyny Wasze dzieciaczki tez nie robia kupy po kilka dni?
    Tak.
    U nas po 4 m-cu jest jakas masakra. U Poli raz na tydzien po podaniu Lactulosum. Ale zaparc nie ma, bo kupka rzadka ale po pachy ;)

ug378ribe4qdpu6z.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dawalam dla Leny po 4msc jedzonko w lezaku. Wiadomo duzo tego na poczatku nie ma. Pare lyzeczek. Potem od 6msc normalnie w krzeselku siedziala. Siedziala juz od 5msc takze nie bylo problemu z nachyleniem.. ;)

Butterfly 83 lubi tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Tak.
    U nas po 4 m-cu jest jakas masakra. U Poli raz na tydzien po podaniu Lactulosum. Ale zaparc nie ma, bo kupka rzadka ale po pachy ;)
    U mnie było kilka kup dziennie i pewnego dnoa sie zmienilo i nie wiem czy i co z tym robic. Ile moge czekac.

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
  • india Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix_ wrote:
    U mnie było kilka kup dziennie i pewnego dnoa sie zmienilo i nie wiem czy i co z tym robic. Ile moge czekac.
    U nas dokladnie bylo tak samo. Po 4 m-cu sie to zmieniło. Jak poszłam na szczepienie do akurat byla 7 doba bez. Pediatra powiedział, że na kp to norma 7-10 dni i jezeli dziecko czuje sie dobrzw to nie ma sie czym martwic. Ale zalecila mi Lactulosum 2x2.5ml jak do 10 dnia nie ruszyło. Myślałam, ze syropek nie bedzie potrzebny bo po ostatnim szczepieniu miala mocne biegunki (rota) a teraz nic. Jak pierwssy raz podalam syropek to noc miałyśmy straszna. W koncu kupka poszla ale mysle, ze razem z porzadnymi bolami brzuszka :( moja mala pierwszy raz tak płakała. Możliwe, że połączyło sie to z samopoczuciem po szczepieniu albo za duzo sie nagromadzilo. Zeby uniknąć tej sytyacji po 7 dniach jak nie ma kupki podaje tylko jedna porcję lactulosum (lekko rozcienczam z woda) i kupka sie pojawia po kilku, kilkunatu godzinach lib nawet na drugi dzień. Czesto nawet robi 2 dni pod rząd. Wszystko przebiega bezboleśnie, kupa luźna ale jest tego sporo. Układ dojrzewa i może stad takie zmiany?
    Wiec tak to u mas wyglada. A ty karmisz tylko kp?

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Ulv15 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katia dlatego od okolo 6 mies bo wg WHO uklad pokarmowy nie jest jeszcze dostatecznie dojrzaly do trawienia i przyswajania innych pokarmow i moze doprowadzic do biegunek i wymiotow. No ale dzieci sa rozne, u niektorych uklad pokarmowy dojrzewa wczesniej u innych troszke pozniej jak wszystko :)
    Ja tam poczekam do tych 5.5mies i wtedy zaczne.

U nas tez jest pare kupek dziennie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2019, 10:40

mhsvqps6gsnsidfx.png

03/07/2018 - 12dpo - dwie różowe krechy :)
    15 marca - urodziny naszego skarba 💖
  • india Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z rozszerzeniem czekamy do skonczonego 6 m-ca.Tez nie mam jeszcze krzesełka do karmienia i nie mam pojecia na co zwrócić uwagę przy zakupie.

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    U nas dokladnie bylo tak samo. Po 4 m-cu sie to zmieniło. Jak poszłam na szczepienie do akurat byla 7 doba bez. Pediatra powiedział, że na kp to norma 7-10 dni i jezeli dziecko czuje sie dobrzw to nie ma sie czym martwic. Ale zalecila mi Lactulosum 2x2.5ml jak do 10 dnia nie ruszyło. Myślałam, ze syropek nie bedzie potrzebny bo po ostatnim szczepieniu miala mocne biegunki (rota) a teraz nic. Jak pierwssy raz podalam syropek to noc miałyśmy straszna. W koncu kupka poszla ale mysle, ze razem z porzadnymi bolami brzuszka :( moja mala pierwszy raz tak płakała. Możliwe, że połączyło sie to z samopoczuciem po szczepieniu albo za duzo sie nagromadzilo. Zeby uniknąć tej sytyacji po 7 dniach jak nie ma kupki podaje tylko jedna porcję lactulosum (lekko rozcienczam z woda) i kupka sie pojawia po kilku, kilkunatu godzinach lib nawet na drugi dzień. Czesto nawet robi 2 dni pod rząd. Wszystko przebiega bezboleśnie, kupa luźna ale jest tego sporo. Układ dojrzewa i może stad takie zmiany?
    Wiec tak to u mas wyglada. A ty karmisz tylko kp?
    Karmie piersia i dwa razy dziennie dokarmiam mm.

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
  • india Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix_ wrote:
    Karmie piersia i dwa razy dziennie dokarmiam mm.
    Beatrix w takim razie nie mam pojecia czy zasada jest taka sama. Ten długi czas nierobienia (7-10 dni) uznaje sie za norme przy samym kp.
    Ale myślę, ze spokojnie kupka raz na killa dni to.nic zlego o ile dziecko nie ma innych dolegliwosci. A nie masz możliwości podpytac pediatry zeby tak na 100% sie uspokoic?

ug378ribe4qdpu6z.png
  • mamakropka. Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zwykle 1 kupa dziennie, czasem 1 na 2 dni, tylko kp :) ale też słyszałam, że na kp może nie być kupy nawet i 2 tygodnie.
    Co do krzesełka, to to nasze Peg Perego ma regulowane oparcie, można go ustawić praktycznie do pozycji takiej jak w leżaczku, łatwo się go czyści no i co było ważne dla mnie, są do wyboru różne gładkie kolory, a nie same pstrokate pszczółki/autka itp ;) to jednak mebel, u nas stoi już 1,5roku ;) U dziadków za to mamy to najprostsze z ikei i też daje radę :) tyle że ono nie ma regulowanego oparcia, więc dziecko musi już stabilnie, prosto siedzieć. Mój synek np. tego nie ogarniał w wieku 6mc :P

india lubi tę wiadomość

dqprj44jkz3tj7a4.png
    km5stv73rawi3yh6.png
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naskarzylam i jest ogroomna kupa🙈

Dziewczyny kiedy Wasze dzieci najwcześniej suedzialy samodzielnie? Tak z ciekawosci :)

Ja mam malutkie mieszkanie i najbardziej bym chciala miec Inglesina Krzesełko do stołu Fast 😁

india lubi tę wiadomość

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix no moja juz w 5msc siadala ale zeby tak stabilnie sama to nie pamietam,jakos pewnie po miesiacu ogarnela tak na amen siadanie. Ogolnie byla szybka w umiejetnosciach Lena. Poszla rowno w 10msc ;)

Kupki u nas sa codziennie,ilosc rozna, napewno kazdego dnia jest odrazu ta po nocy z rana a potem roznie. I tez same kp u nas.

Ja wrocilam z wioski oczywiscie cala spalona :D Ja wystarczy,ze dwa razy pojade na wies i odrazu slonce mnie bierze. Do tego jeden dzien czerwona jestem i za chwile brazowa :D albo odrazu brazowa ;p Chyba skora sie przyzwyczaila.

Lidka dzis nasuwa mleko jak potluczona. Chyba bardzo mocno pic Jej sie chce.. znalazlam nowa pozycje do karmienia ;) Juz wkurzalam sie jak karmilam Ja trzymajac na rekach brzuch do brzucha. Na lezaco na boczku tez wszedzie zagladala i sie krecila.. co innego jak w nocy chce jesc to wtedy to sie po ciemku sprawdza. Wczesniej byla tez pozycja pod gorke :D ale co tylko spojrzy na mnie to puszczala cycke i sie chichrala :D Wiec teraz klade Ja na plecy,sama siadam obok i "zwisam" prosto nad Nia. Jej rece obejmuja mi cycke a glowe trzyma prosto i ma malo pola manewru,zeby sie ruszyc i Eureka! Jadla 15min ;p hehee

Marza89, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • mamakropka. Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix mój stabilnie siedział posadzony dopiero jak miał 7mc, sam zaczął siadać dopiero na 9mc 🙈 więc dopóki sam nie usiadł sadzałam go tylko do karmienia i tu regulacja oparcia w krzesełku bardzo nam się przydała 😄 ale już kiedyś pisałam, on ruchowo w 1 roku życia ze wszystkim był mocno do tyłu w porównaniu do większości rówieśników...co ciekawe później szybko to nadrobił, teraz większość ludzi jak go widzi (i słyszy jak mówi) dziwi się, że nie ma jeszcze nawet 2 lat 😮 także różnie to bywa z tym rozwojem...

dqprj44jkz3tj7a4.png
    km5stv73rawi3yh6.png
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez chce krzesełko z regulacją oparcia i podnóżka, tak jak Ty mowisz Mamakropka,roznie jest z tym rozwojem, więc jak można cos ułatwić dziecku a tym samym sobie, to why not?!
    No i ja zamierzam próbować rozszerzać diete po skończonym 17-20 tyg, takze Zosia na pewno nie bedzie siedziała jak mala stara za stołem 😁

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • india Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mas wlasnie dzis wybiło 20 tygodni ;) waga 5590 😁
    Pola na pewno tez za szybko nie usiadzie wiec faktycznie regulacja w krzesłku mkze sie przydac

Inso ja wlasnie taka pozycje stosuje na wieczornym karmieniu bo inaczej soe nie da. Mała po kąpieli jest zawsze super pobudzona i gdyby mogla obkrecala by glowe dookola 😂

Ale ogolnie u nas od 2 tygodni cyrki z tym zasypianiem.
    O 20 kapiel, po jedzonko i od razu padła. Spala prawie godzinę, wybudzila sie wiec musialam ja na leżaco przytuloc i znowu zasnela na 10 min po czym wybudzila sie z wrzaskiem. Musialam ja ulic na sobie bo inaczej by nie zasnela. Teraz przy probie odlozenia roznie może byc. Noe wiem co jej sie poprzestawialo.
    Jak juz zasnie na dobre to jest ok az do rana no ale to wieczorne usypiabie jest dla niej meczace :(

Butterfly 83, iNso87 lubią tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • teverde Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tylko kp i kupa raz na 2 dni. Wcześniej kilka dziennie i był nagły przeskok. Czasem się zdarzy dłuższa przerwa.

• patuniek86 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :-)
    U nas kupy różnie: 3-4 dni nic, potem codziennie 1-2 przez 2-3 dni i znowu przerwa :-) W nocy kupy nie robi, rano też nie na szczęście (tfu, tfu!) :-)
    Wczoraj mieliśmy z mężem 6 rocznicę naszego spotkania :-) A to było tak niesamowicie przypadkowe, że zdecydowanie to świętujemy :-) Więc był spacer z Polą w chuście wzdłuż Wisły, na Starym Mieście (gdzie się pobraliśmy) :-) No i w ramach różnych rozmów o podróżach i urlopie zdecydowaliśmy, że skoro mamy wolny tydzień w sierpniu, to skoczymy do Londynu <3 Moje ukochane miasto <3 Lecimy tylko z Polcią, bo Młoda też leci z babcią na tydzień :-) I już jestem mega nakręcona :-) Bilety są, hotel ogarnięty, oyster card zamówione (przedpłacowe karty do płatności za bilety) :-) 5 dni! <3 Magia :-)
    No i Pola pierwszy raz przespala całą noc ;-) Od 20.30 do 5.20 ;-) Tylko akurat ja się położyłam o 1.30, bo jeszcze musiałam odciągnąć mleko, bo obie piersi mi już wybuchały ;-) Nie spodziewam się dzisiaj powtórki z cudu, bo dzisiaj znowu strasznie duszno i gorąco :-(

Ja za krzeselkami do karmienia jeszcze się nie rozglądam :-) Z Londynu wracamy 25 sierpnia, więc nie planuję na ten czas wprowadzania nowych pokarmów ;-) Wystarczy pierś, 6 miesięcy kończy 9 września, więc akurat :-)

Butterfly 83, Marza89, iNso87, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India , ale Polcia już 'dorosła' dziewczyna 🤩

Patuniek86 to miałaś romantycznie. Super tak😊 Mój mąż wgl nie jest romantyczny i słabo idzie mu okazywanie uczuć w ten sposób. Także extra. No i fantastycznie z tym wyjazdem. Chociaż ja UK to tak średnio, mieszkałam tam trochę i może przez to. Ale gdybyście jeszcze kiedyś się chcieli wybrać to pięknie jest w Szkocji.😉
    No i Ty na wyjazd w sierpniu. A my w końcu wracamy w sierpniu do domu!!! Yeaaah!!!!🤩😍🤩😍🤩
    Tylko nie wiem jak się zabierzemy z gratami 😜

Kleopatra, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • Sana Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly, ja przy Julce używałam krzesełka Antilop z Ikea. Można zamontować podnóżek, dokupić miękką wkładkę. Nomi zajmuje mało miejsca i jest leciutkie 🙂 przy Laurze też chyba z niego będę korzystać. A dopóki Jula sama nie siedziała (czyli przez miesiąc od rozszerzania diety) to karmiłam ją w bujaku Tiny Love 🙂

Beatrix Julka stabilnie siedziała jak miała 6,5 miesiąca 🙂

Patuniek ale super! Zazdroszczę 🙂

Butterfly 83 lubi tę wiadomość

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • Marza89 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patuniek zazdroszczę urlopu 😍
    U Nas też tylko KP i mamy kupki co najmniej 2 razy, tak Ty iNso, rano po nocy a później różnie, jeszcze niegdy nie było dnia bez kupki 😂
    India Laura skończy 4 miesiące 3 lipca i w czwartek ważyła 6700g i ma 62 cm 😂 no pulpecika mam 😂
    Ja też będę musiała szukać krzesełka do karmienia więc chętnie zdam się na Was 😁
    Butterfly super, że wracacie 😁

iNso87, india, Butterfly 83 lubią tę wiadomość

Aniołek [*] - 6 tydz./ PCOS, Bhcg 29. 06 / 10 dpo - 19, 13 dpo-120, 15 dpo-420, 20 dpo-4228
    Laura 💕 03.03.2019 😍 3410g 😍 53cm😍
    jon7a04.png
‹‹ 1104 1105 1106 1107 1108 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ