X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • Sana Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksiazka ja już bardzo rzadko używam poduszki do karmienia, jakoś bez mi wygodniej 😉

Patuniek na szczęście póki co nigdzie żadnej krostki i oby tak zostało 🙏

Katia, Marza dziękuję 😘

U nas też wciąż mega gorąco, nie ma czym oddychać. Przydałoby się trochę deszczu 😔

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • Ulv15 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2019, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na jak dlugie drzemki pozwalacie swoim maluchom? Moj wlasnie dobil 3 godzin i boje sie ze jak tak dalej pojdzie to nie bedzie chcial isc spac na noc 😅 Dzisiaj wyjatkowa maruda z niego byla wiec nawet nie chce go budzic 🙈

mhsvqps6gsnsidfx.png

03/07/2018 - 12dpo - dwie różowe krechy :)
    15 marca - urodziny naszego skarba 💖
  • Madziakk Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2019, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulv mój Filipek w dzień kiepsko śpi, tzn ma drzemki po 20-30 minut. Jedynie na spacerze śpi dłużej, póki z nim jeżdżę to ladnie spi ale jak tylko zatrzymam sie na dluzsza chwile albo wracamy do domu to od razu się budzi.

Na noc chodzi spać 18.30-19.30 mniej więcej i śpi do 6 rano z jedna bądź dwiema pobudkami na jedzenie w międzyczasie.

Dziewczyny które mają starsze dzieci jak się zachowują w stosunku do młodszego rodzeństwa? Bo mój starszak 4,5 letni jest okropnie zazdrosny i dokucza małemu jak tylko może... Jak usypiam to np. to specjalnie głośno się bawi wręcz krzyczy momentami. Jak go karmię to przychodzi co chwilę i akurat w tym momencie coś ode mnie chce. On kocha brata bardzo jeszcze go całuje mówi mój kochany braciszek A z drugiej strony jest taki złośliwy. Tłumaczę mu cały czas że ta sytuacja jest przejściowa Filipek rośnie, że kocham ich obydwoch tak samo. Poświęcam mu wiadomo mniej czasu niż przed porodem i niestety on tego nie umie pojąć...choć staram się jak mogę żeby tego tak bardzo nie odczuwał 😕

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2019, 19:15

zem3i09kgh136z79.png
  • mamakropka. Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2019, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój starszak jest super, chce się bawić z malutką, przynosi jej zabawki, głaszcze po główce i daje buziaki :) jak młoda płacze to mnie woła "mama dzidzia płacze, opa dzidzia" :) sam też próbuje ją nosić 😂 wiadomo, trzeba na nich uważać, bo on jeszcze nie do końca kontroluje swoją siłę i czasem to glaskanie może nie być przyjemne... sceny zazdrości jak opisujesz zdarzają się jak on już jest bardzo zmęczony/głodny/coś go zaboli, a ja akurat karmię małą, ale absolutnie nie odbieram tego jako złośliwość, tylko to są momenty kiedy on też bardzo potrzebuje mamy... w końcu on też jest jeszcze malutki...tylko przy 3mc niemowlaku wydaje mi się taaaki dorosły :P no i ostatnio zrobił się też bardzo tatusiowy, jak się razem bawią nie ma mowy żebym na chwilę zastąpiła tatę :P

Madziakk lubi tę wiadomość

dqprj44jkz3tj7a4.png
    km5stv73rawi3yh6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi co do poduszek, myślałam że może nie karmi się już 4miesiecznych dzieci.

Madziak mój jest co prawda młodszy ale super zachowuje się wobec siostry. Jak płacze to zagaduje, wola, daje jej zabawki,jak spadnie kocyk czy chustka zawsze podniesie, dzisiaj nawet smoczka jej dal. Wiadomo że czasem 'przeszkadza' ale to w końcu dziecko, na złość nic nie robi. Ja staram się robić wszystko w trójkę a jak jest tata to w czwórkę,cokolwiek mówię do starszego to zawsze powiem coś w stylu widzisz Kaja jaki Twój brat mądry, umie to czy tamto, zapraszam Kaje jak starszy się kapie, pokazuje jakie obrazki namalował itd przy czym wywołuje uśmiech Kai i wtedy do starszaka mówię coś w stylu zobacz jak Kai się podoba :) tego uśmiechu za często wywoływać nie trzeba bo ona jak tylko go zobaczy to sie uśmiecha. Nie wiem czy to wszystko coś daje ale na razie nie mamy problemów i mam nadzieję że tak zostaje.

Madziakk lubi tę wiadomość

• Chasia Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2019, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejj dziewczyny :)
    Teraz mnie zagięłyście z tym ściąganiem skórki...
    Ja nic takiego nie robilam :(
    dzis przy kapieli probowalam delikatnie ale zeszlo tylko minimalnie czy to zle??
    jestem juz cała chora bo WAm całe schodzą w dół a mi prawie nic?? albo ja za delikatnie to robie??

mhsv3e5e743bc1b6.png
    mhsv3e5ewwdsajqn.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2019, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chasia wrote:
    dzis przy kapieli probowalam delikatnie ale zeszlo tylko minimalnie czy to zle??
    jestem juz cała chora bo WAm całe schodzą w dół a mi prawie nic?? albo ja za delikatnie to robie??
    Nie powinno narazie schodzić. Do 2 lub 3 roku życia dopiero. Spokojnie.

Anet85 lubi tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • Salsefia Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2019, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chasia u Nas nic praktycznie nie schodzi. Ściągam delikatnie i widać tylko „dziutkę” ( ujście cewki czy jak to sie nazywa 🙈😂) i nic więcej póki co. Jak dziewczyny piszą liczę, że odklei się z czasem.
    U nas w Hiszpanii też pogodowy pogrom🥵 Na spacery w ciągu dnia nie wychodzimy bo nie mamy bardzo gdzie, wszędzie beton i deficyt drzew. Poza temperatura jeszcze wysoka wilgotność, w domu ratujemy się klimatyzacja na tyle aby dzieci nie zachorowały. Drugi tydzień jestem sama z bliźniakami marudami i ledwo dajemy radę

7mdlydr.png

<3 Bruno <3 Klara

Brak antykoncepcji 11/2015
    Żylaki powrózka nasiennego,
    06/2018 IMSI
    3/07/2018 transfer 2 blastek
    31/07/2018 dwa <3 <3
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmię Samego we wszelkich możliwych pozycjach, ale na siedząco najwygodniej mi jest z poduszką, nie garbię się tak wtedy i moje plecy są mi wdzięczne ;)

Co do napletków, Adasiowi okazjonalnie ściągaliśmy w kąpieli, ale bardzo delikatnie. Teraz jeszcze nie schodzi mu całkowicie, ale nasza pediatra uważa, że skoro nie robi mu się balonik przy siusianiu ani nie ma infekcji układu moczowego to w jego wieku jest to jeszcze normalne i nie jest problemem. Dostaliśmy skierowanie do chirurga, żeby go obejrzał i to potwierdził, ale bardziej dla spokoju ducha niż z pilnej potrzeby. Czytałam, że jeżeli chirurg oceni, że jednak trzeba coś robić, w większości przypadków wystarczy smarowanie maścią sterydową. Samiemu jeszcze nie zaczęłam obciągać napletka, myję mu po prostu siusiaka w kąpieli.

Sami zasypia na noc między 21 a 22.30, budzi się na mleko koło 1 i koło 5, wstajemy 7-8. Masakra była tylko w tą upalną noc, bo nie mógł spać i pić mu się chciało :(

Ulv15 lubi tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • mamakropka. Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chasia wrote:

Mojemu prawie 2-latkowi też nie schodzi jeszcze cały, dużo do tego brakuje ;) dobrze, że robisz delikatnie, takie ściąganie całego na siłę może powodować jego uszkodzenie i potem powstawanie tam blizn...no i wyobrażam sobie, że musi być strasznie bolesne :/

dqprj44jkz3tj7a4.png
    km5stv73rawi3yh6.png
  • teverde Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Wam zazdroszczę, że tak mało schodzi. Nie wiem czemu mu od razu do końca poszło. Durny lekarz mam nadzieję, że nie zrobił tego na chamca.. Druga lekarka powiedziała, że on po prostu taki plastyczny jest. Czytałam, że tak się zdarza. No ale właśnie przez to nie wiem jak o niego dbać..

• kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teverde, skoro u Bruna schodzi do końca, to pewnie możesz tak zsuwać w kąpieli - tu chodzi o to, by nie robić niczego na siłę i nie naderwać, skoro schodzi to nie nader wiesz :) Nie ma czego zazdrościć, przynajmniej nie będziesz latać na konsultację do chirurga jak ja i zastanawiać się jak przekonać upartego prawie trzylatka do współpracy u lekarza ;)

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • teverde Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko, że jak tylko zejdzie, to od razu robi się czerwona obrączka wokół no i mam problem go na nowo nałożyć....

• india Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulv 3h??? Zazdro ;)
    Ja sie cieszę jak jest pół godziny, bo często to zaledwie od 5 do 15 min 😮 ja nie wiem skad to dziecko ma tyle energii

ug378ribe4qdpu6z.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, 5 lipca Pola będzie mieć zabieg podcięcia wędzidełka :-) Inna laryngolog potwierdziła, że trzeba je podciąć. Na szczęście na 3-4 multimetry, więc w znieczuleniu miejscowym :-) No ułożyło mi, nie powiem :-)

Butterfly 83, Marza89, Ulv15, iNso87, Katia89, Lenonki, Izziee, kehlana_miyu, Sana lubią tę wiadomość

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patuniek86 wrote:
    Dziewczyny, 5 lipca Pola będzie mieć zabieg podcięcia wędzidełka :-) Inna laryngolog potwierdziła, że trzeba je podciąć. Na szczęście na 3-4 multimetry, więc w znieczuleniu miejscowym :-) No ułożyło mi, nie powiem :-)

No to super, że w końcu ktoś konkretnie zdecydował i fachowo, bo po co w takim przypadku robić to pod narkoza. Wierzę tym samym, że Ci ulzyło Patuniek86. A już wgl będzie Ci lepiej jak poprawi się komfort jedzenia Poli,a Twoje piersi nie będą obolałe.
    Daj znać Patuniek86 po zabiegu jak Polcia to zniosła. Buziaki i dużo zdrówka od forumowych cioc.😘

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • Marza89 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patuniek kciuki! Bądź dzielna bo ja to płakałam szybciej niż Laura...

Ulv 3 godziny?! Dla mnie to mit! 😂 Moja Laura ma drzemki w ciągu dnia różnie od 15 do 40 min max a na spacerach nie śpi w ogóle 😭😭😭 no chyba, że uspie ja w domu to może 20-30 min wytrzyma i się budzi...
    Czekam z niecierpliwością jak zacznie siedzieć i przechodzę na spacerowke, może spacery będą wyglądać inaczej.

U nas też nocki się zmieniły, nie wiem czy to skok czy upały ale Mała taka niespokojna przez sen jest 😒

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2019, 19:03

Aniołek [*] - 6 tydz./ PCOS, Bhcg 29. 06 / 10 dpo - 19, 13 dpo-120, 15 dpo-420, 20 dpo-4228
    Laura 💕 03.03.2019 😍 3410g 😍 53cm😍
    jon7a04.png
  • Ulv15 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Ulv 3h??? Zazdro ;)
    Ja sie cieszę jak jest pół godziny, bo często to zaledwie od 5 do 15 min 😮 ja nie wiem skad to dziecko ma tyle energii
    No i sie skonczylo.... Dzisiaj max 30min i marudzi mega nawet zaraz po przebudzeniu gdzie normalnie juz zaczal sie ladnie soba zajmowac przez 15-20 min :(
    Ale te 3 godz to moze raz w tyg mu sie zdarza ;) nie to ze codziennie, o nie nie nie....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2019, 19:51

mhsvqps6gsnsidfx.png

03/07/2018 - 12dpo - dwie różowe krechy :)
    15 marca - urodziny naszego skarba 💖
  • india Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas odkąd Pola skończyla 4 m-ce spi inaczej. Skończyły sie cale noce przespane. Wróciła jedna pobudka. I na wieczor ma straszne kłopoty z zasnieciem, mimo, ze widze, ze jest zmęczona.

I pojawil sie kłopot z wypróznianiem :( nie robi kupki tydzien i dłuzej dopiero po podaniu Lactulosum ja rusza. Ale to nie zaparcia bo kupka luzna. A dzis nawet syropek nie pomógł bo kupy nadal brak.
    U was tez takie zmiany?

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Lenonki Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez pojawiły sie częstsze pobudki i okazało sie, że to regres snu. Zupełnie naturalna rzecz, aczkolwiek bolesna dla rodziców tzn. dla matek 😅

https://www.wymagajace.pl/czwarty-miesiac-regres-snu/

PCOS + IO
    05.2017 - początek starań
    08.2017 - puste jajo płodowe
    03.2019 👶
    03.2021 👶
‹‹ 1102 1103 1104 1105 1106 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ