MARCOWE DZIECIACZKI 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAnet85 moim zdaniem żadna nagonka. Bardzo dobrze, że coraz więcej lekarzy informuje o możliwości takich badań i na nie namawia szczególnie, że są nieinwazyjne.
Natomiast to, czy ktoś skorzysta z możliwości takich badań jest kwestią indywidualnej decyzji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2018, 17:31
-
iNso87 wrote:U nas właśnie się rozpadalo ale co z tego jak w domu dalej duszno.. I myślę, że zaraz ten deszcz się skończy..
Mnie żołądek od tego jedzenie jak zwykle boli i mdłości już się nasilaja:/ -
Ja w żadnej ciąży nie robiłam pappa bo też nie widzę większego sensu. Te cyferki i tak mi nic nie mówią. Teraz dostałam skierowanie bo stuknie mi 35 lat ale też raczej badania krwi nie planuje. Pożyjemy zobaczymy
-
Mi jedynie chodzi o to by nikogo nie wprowadzać w błąd. Bo czyta nas na pewno dużo innych dziewczyn, które się nie udzielają. Fakty są takie że USG genetyczne 1ego trymestru to USG+pappa+wywiad. Takie są fakty. A to co kto chce robić, to powtórzę indywidualna sprawa, ale nie zmienia to nadal faktu że samo USG to nie badanie genetyczne. Tyle.
jenny88 lubi tę wiadomość
-
Anet85 wrote:Witam nowe dziewczyny
Dobrze, że poruszyłyście temat badań prenatalnych, sugerowałam go wcześniej ze wzgledu na to, że moj ginekolog skierował mnie na badania PAPP-A i zapisana jestem na 20.08. Jednak mam coraz większe wątpliwości czy pobierać krew, może lepiej zrobić tak, że pójdę tylko na usg. Mam 32 lata, wcześniej poroniłam, miałam zespół HEELP - cięzkie powikłanie rzucawki, więc pewnie po wpisaniu tych parametrów wyjdzie mi wyższe ryzyko chociażby ze względu na wiek. To jest tylko badanie przesiewowe, statystyczne, obliczane na podstawie jakiegoś schematu - mam coraz więcej wątpliwości....
Znajoma robiła test PAPP-A wyniki wyszły jej żle, więc zdecydowała się na badanie inwazyjne w któym wyszło, że jest dziecko zdrowe. Sporo jednak nerwów zjadła przez ten czas
Delvila ile masz lat? -
Alissa będzie mam raźniej Ja teraz jestem obstawiona acardem clexanem , Mg, Duphaston Luteina, sporo tego, ale mam nadzieję, że się uda. A Ty jakie leki przyjmujesz?
Ja jednak zdecyduję się tylko na badanie usg , bez pobrania krwi, przecież to jest dziecko na które tak długo czekaliśmy - musimy być dobrej myśli. Oczywiście nikon nie odradzam badań, ale każda z nas musi się nad tymi badaniami zastanowić. Teraz badanie PAPP-a jest w większości refundowane, może tak nie jest, ale mam wrażenie nie niektóre normy mogą być zawyżane tylko po to aby kobiety wykonały droższe badania - rynek się napędza;-) -a one już nie są refundowane nawet częściowo. To tak jak przy normach w badaniu cholesterolu - jeszcze z 5 lat temu normy graniczne były wyższe niż teraz, a wszystko to po żeby brać statyny. To zasugerował mi kiedyś znajomy lekarz, sprawdziłam swoje stare wyniki badań i zgadza się ....Córcia - 24.01.2012 r.
Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Hej dziewczyny,
A ja mam pytanie do tych, które stosują zastrzyki neoparin / clexane itd
Gdzie je przechowujecie? W lodówce czy temperatura pokojowa? Bo ja kupiłam neoparin i zostawiłam w pokoju na weekend a okazało się , że temperatura wzrosła nam do 28 stopni a na opakowaniu przechować do 25 stopni. I mam strach czy dzialaja...
Dobrze, że już w czwartek mam wizytę u ginekologaWiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2018, 20:50
23.08.2018 [*] Nasza Dziewczynka (11+0 tc)
23.08.2017 [*] Nasz Chłopczyk (8+5 tc)
Dodatnie ANA
MTHFR 1298A (homozygota)
PAI-1 4G/5G
Fatalne cytokiny -
She Wolf wrote:Ale nie rozumiem o co Ci chodzi?
Kazdy ma prawo decydowac o sobie. To ze Tobie wyszlo dobrze, nie znaczy, ze komus innemu wyjdzie tak samo.
Ja wole oszczedzic sobie nerwow. To i tak nic by w moim przypadku nie zmienilo.
W poprzedniej ciazy nie robilam Papp-a i dobrze mi z tym.
Chodziło mi jedynie o to ze nie można zakładać ze jak sie ma 40 lat to wyjdzie zle nie chodzi mi zebys zmieniała zdanie i robiła badania jedynie powiedziałam ze nie tylko wiek ma tu znaczenie -
Anet85 ja niestety nic nie biore, mieszkam w UK i do 12 tygodnia jestem zostawiona sama sobie, lekow na ewentualne podtrzymanie nie daja.Narazie bylam tylko i GP i przyjal do wiadomosci ze jestem w ciazy, ustalil termin porodu i kaxal mi sie zapisac do poloznej, ktora ma sie ze mna skontaktowac i umowic na wizyte i wtedy dopiero po przejrzeniu mojej historii zdecyduje co z tym zrobimy... tak to tu wyglada niestety, boje sie strasznie ze znow zbagatizuja i skoncze jak ostatnio.W przyszlym tygodniu jade do Polski i tam odwiedze lekarza i zrobie usg.
-
nick nieaktualnyAlisssa wrote:Anet85 ja niestety nic nie biore, mieszkam w UK i do 12 tygodnia jestem zostawiona sama sobie, lekow na ewentualne podtrzymanie nie daja.Narazie bylam tylko i GP i przyjal do wiadomosci ze jestem w ciazy, ustalil termin porodu i kaxal mi sie zapisac do poloznej, ktora ma sie ze mna skontaktowac i umowic na wizyte i wtedy dopiero po przejrzeniu mojej historii zdecyduje co z tym zrobimy... tak to tu wyglada niestety, boje sie strasznie ze znow zbagatizuja i skoncze jak ostatnio.W przyszlym tygodniu jade do Polski i tam odwiedze lekarza i zrobie usg.
-
Alissa - Acard to podstawa przy profilaktyce zespołu Hellp - przynajmniej w Pl są takie wytyczne. Zalecają branie nawet 150 mg Acardu, ja biorę tylko 75, z tego względu, że biorę tez Clexane. Może uda Ci sie kupić tam w aptece Acard...
Mi zostało jeszcze 1 opakowanie Clexanu - przechowuję w łazience, ale zaniosę do piwnicy, bo tak jest chłodniej. Mam też zamiennik Clexanu - Neoparin - bo nei było oryginalego i tak jest napisane , że mozna przechowywac przez 1 miesiac w temp. od 2-8 C i tak zrobię. Generalnie to pytałam o zamiennik mojego ginekologa, jak okazało się, że są braki w magazynach, cena z refundacją to 3,20, a Clexane z refundacją to ok 35 zł.Panna_Justyna lubi tę wiadomość
Córcia - 24.01.2012 r.
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
To tym bardziej trzymam kciuki za Ciebie i za maluszka )Córcia - 24.01.2012 r.
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Jak bede w Polsce to pewnie cos dostane, tutaj nie mam na co liczyc. Mam nadzieje, ze do tego czasu bedzie dobrze.strasznie sie boje, jak czytam dziewczyny o Waszych objawach to boje sie jeszcze bardziej, bo ja nie mam zadnych, moze przez 3 dni bylam oslabiona i krecilo mi sie troche w glowie, ale to bylo w zeszlym tygodniu. Teraz zero.
-
Nieśmiało, bo ze strachem w oczach pukam do Was i zapytam czy mogę dołączyć?
Mam 35 lat,skończone. Jako matka mam za sobą tragiczne, jak dla mnie, przeżycia. No i wydarzył się cud. Boję się żeby za wcześnie się nie cieszyć... Termin na 15.03.2019.
Życzę Wam wszystkim zdrówka bo tylko to teraz jest najważniejsze. Reszta przyjdzie sama.Panna_Justyna, Alisssa, Anet85, jenny88, teverde, Macy, Kleopatra, iNso87, Szonka, bbeczka91, Marza89 lubią tę wiadomość
Norbi- 16.08.2003
Aniołek(7tc)- luty 2016 *
Lilianka(19tc)- 10.01.2018 * -
Alisssa wrote:Butterfly 83, przykro mi z powodu Twoich strat, bedzie dobrze tym tazem, tego sie trzymajmy.
Dzięki Alisssa, staram się być pozytywnie nastawiona. A co do Twojej sytuacji to rozumiem, bo mnie ta strata w 2016r właśnie "dopadła" w UK. Ok są plusy ich systemu NHS,ale ja widzę w nim więcej minusów. To tak moje doświadczenie tylko...
Norbi- 16.08.2003
Aniołek(7tc)- luty 2016 *
Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *