X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2018, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet85 moim zdaniem żadna nagonka. Bardzo dobrze, że coraz więcej lekarzy informuje o możliwości takich badań i na nie namawia szczególnie, że są nieinwazyjne.
    Natomiast to, czy ktoś skorzysta z możliwości takich badań jest kwestią indywidualnej decyzji. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2018, 17:31

• Chasia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    U nas właśnie się rozpadalo ale co z tego jak w domu dalej duszno.. I myślę, że zaraz ten deszcz się skończy..

Mnie żołądek od tego jedzenie jak zwykle boli i mdłości już się nasilaja:/
    ja mam tak od rana czuje sie fatalnie boli mnie żołądek mam biegunke i mega mdłości :( i do tego ten upał mnie dobija :(

mhsv3e5e743bc1b6.png
    mhsv3e5ewwdsajqn.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w żadnej ciąży nie robiłam pappa bo też nie widzę większego sensu. Te cyferki i tak mi nic nie mówią. Teraz dostałam skierowanie bo stuknie mi 35 lat ale też raczej badania krwi nie planuje. Pożyjemy zobaczymy :)

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • bbeczka91 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi jedynie chodzi o to by nikogo nie wprowadzać w błąd. Bo czyta nas na pewno dużo innych dziewczyn, które się nie udzielają. Fakty są takie że USG genetyczne 1ego trymestru to USG+pappa+wywiad. Takie są fakty. A to co kto chce robić, to powtórzę indywidualna sprawa, ale nie zmienia to nadal faktu że samo USG to nie badanie genetyczne. Tyle.

jenny88 lubi tę wiadomość

syy2e6yd7ct4c97p.png
    https://www.maluchy.pl/li-73121.png
    Aniołek 11.05.2015 8tc, Aniołek 26.10.2015 4tc, Aniołek 24.08.2017 5tc Aniołek 8.12.2017 9tc
  • Alisssa Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2018, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet85 wrote:
    Witam nowe dziewczyny ;-)
    Dobrze, że poruszyłyście temat badań prenatalnych, sugerowałam go wcześniej ze wzgledu na to, że moj ginekolog skierował mnie na badania PAPP-A i zapisana jestem na 20.08. Jednak mam coraz większe wątpliwości czy pobierać krew, może lepiej zrobić tak, że pójdę tylko na usg. Mam 32 lata, wcześniej poroniłam, miałam zespół HEELP - cięzkie powikłanie rzucawki, więc pewnie po wpisaniu tych parametrów wyjdzie mi wyższe ryzyko chociażby ze względu na wiek. To jest tylko badanie przesiewowe, statystyczne, obliczane na podstawie jakiegoś schematu - mam coraz więcej wątpliwości....
    Znajoma robiła test PAPP-A wyniki wyszły jej żle, więc zdecydowała się na badanie inwazyjne w któym wyszło, że jest dziecko zdrowe. Sporo jednak nerwów zjadła przez ten czas
    Delvila ile masz lat?
    Anet85 to widze ze mamy podobne przezycia.Ja tez mialam stan przedrzucawkowy i zespol HELLP a 4 lata pozniej poronienie i mam prawie 35 lat, wiec prawdopodobienstwo chorob genetycznych pewnie spore moze wyjsc

l22ne6ydwpsordge.png
  • Anet85 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alissa będzie mam raźniej ;-) Ja teraz jestem obstawiona acardem clexanem , Mg, Duphaston Luteina, sporo tego, ale mam nadzieję, że się uda. A Ty jakie leki przyjmujesz?
    Ja jednak zdecyduję się tylko na badanie usg , bez pobrania krwi, przecież to jest dziecko na które tak długo czekaliśmy - musimy być dobrej myśli. Oczywiście nikon nie odradzam badań, ale każda z nas musi się nad tymi badaniami zastanowić. Teraz badanie PAPP-a jest w większości refundowane, może tak nie jest, ale mam wrażenie nie niektóre normy mogą być zawyżane tylko po to aby kobiety wykonały droższe badania - rynek się napędza;-) -a one już nie są refundowane nawet częściowo. To tak jak przy normach w badaniu cholesterolu - jeszcze z 5 lat temu normy graniczne były wyższe niż teraz, a wszystko to po żeby brać statyny. To zasugerował mi kiedyś znajomy lekarz, sprawdziłam swoje stare wyniki badań i zgadza się ....

Córcia - 24.01.2012 r.
    Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
    atdci09kpnkcut41.png
    Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
    ANA3 dsDNA(+)graniczny

• Panna_Justyna Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    A ja mam pytanie do tych, które stosują zastrzyki neoparin / clexane itd
    Gdzie je przechowujecie? W lodówce czy temperatura pokojowa? Bo ja kupiłam neoparin i zostawiłam w pokoju na weekend a okazało się , że temperatura wzrosła nam do 28 stopni a na opakowaniu przechować do 25 stopni. I mam strach czy dzialaja...
    Dobrze, że już w czwartek mam wizytę u ginekologa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2018, 20:50

7v8r3e3kkmc46f7u.png

23.08.2018 [*] Nasza Dziewczynka (11+0 tc)
    23.08.2017 [*] Nasz Chłopczyk (8+5 tc)

Dodatnie ANA
    MTHFR 1298A (homozygota)
    PAI-1 4G/5G
    Fatalne cytokiny
  • Rub45 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She Wolf wrote:
    Ale nie rozumiem o co Ci chodzi?
    Kazdy ma prawo decydowac o sobie. To ze Tobie wyszlo dobrze, nie znaczy, ze komus innemu wyjdzie tak samo.
    Ja wole oszczedzic sobie nerwow. To i tak nic by w moim przypadku nie zmienilo.
    W poprzedniej ciazy nie robilam Papp-a i dobrze mi z tym.

Chodziło mi jedynie o to ze nie można zakładać ze jak sie ma 40 lat to wyjdzie zle nie chodzi mi zebys zmieniała zdanie i robiła badania jedynie powiedziałam ze nie tylko wiek ma tu znaczenie

• Alisssa Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet85 ja niestety nic nie biore, mieszkam w UK i do 12 tygodnia jestem zostawiona sama sobie, lekow na ewentualne podtrzymanie nie daja.Narazie bylam tylko i GP i przyjal do wiadomosci ze jestem w ciazy, ustalil termin porodu i kaxal mi sie zapisac do poloznej, ktora ma sie ze mna skontaktowac i umowic na wizyte i wtedy dopiero po przejrzeniu mojej historii zdecyduje co z tym zrobimy... tak to tu wyglada niestety, boje sie strasznie ze znow zbagatizuja i skoncze jak ostatnio.W przyszlym tygodniu jade do Polski i tam odwiedze lekarza i zrobie usg.

l22ne6ydwpsordge.png
  • Alisssa Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czasem Wam dziewczyny zazdroszcze ze macie taki latwy dostep do usg, lekarzy i zwolnien...tutaj o wszystko trudniej

l22ne6ydwpsordge.png
  • Alisssa Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzo badan jest darmowych a takze leki i opieka dentystyczna w czasie ciazy i rok po, takze sa i dobre strony. Ale prawda taka, ze tu nie ma zadnej profilaktyki i dmuchania na zimne, raczej naprawianie jak juz sie posypie, takie mam doswiadczenia.

l22ne6ydwpsordge.png
  • Wichura Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie robię pappa, tylko usg u dr z certyfikatem.

hchyvfxmyj0gl92x.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisssa wrote:
    Anet85 ja niestety nic nie biore, mieszkam w UK i do 12 tygodnia jestem zostawiona sama sobie, lekow na ewentualne podtrzymanie nie daja.Narazie bylam tylko i GP i przyjal do wiadomosci ze jestem w ciazy, ustalil termin porodu i kaxal mi sie zapisac do poloznej, ktora ma sie ze mna skontaktowac i umowic na wizyte i wtedy dopiero po przejrzeniu mojej historii zdecyduje co z tym zrobimy... tak to tu wyglada niestety, boje sie strasznie ze znow zbagatizuja i skoncze jak ostatnio.W przyszlym tygodniu jade do Polski i tam odwiedze lekarza i zrobie usg.
    To w UK nawet prywatnie nie można porobić badań? Czy iść prywatnie do gin na USG?

• Anet85 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alissa - Acard to podstawa przy profilaktyce zespołu Hellp - przynajmniej w Pl są takie wytyczne. Zalecają branie nawet 150 mg Acardu, ja biorę tylko 75, z tego względu, że biorę tez Clexane. Może uda Ci sie kupić tam w aptece Acard...
    Mi zostało jeszcze 1 opakowanie Clexanu - przechowuję w łazience, ale zaniosę do piwnicy, bo tak jest chłodniej. Mam też zamiennik Clexanu - Neoparin - bo nei było oryginalego i tak jest napisane , że mozna przechowywac przez 1 miesiac w temp. od 2-8 C i tak zrobię. Generalnie to pytałam o zamiennik mojego ginekologa, jak okazało się, że są braki w magazynach, cena z refundacją to 3,20, a Clexane z refundacją to ok 35 zł.

Panna_Justyna lubi tę wiadomość

Córcia - 24.01.2012 r.
    atdci09kpnkcut41.png
    Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
    ANA3 dsDNA(+)graniczny

• Alisssa Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Londynie czy innych duzych miastach pewnie o to duzo latwiej. Sa nawet polscy lekarze i polskie kliniki. W mojej okolicy nie ma. Selekcja naturalna jak to mowia...

l22ne6ydwpsordge.png
  • Anet85 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tym bardziej trzymam kciuki za Ciebie i za maluszka ;-))

Córcia - 24.01.2012 r.
    atdci09kpnkcut41.png
    ANA3 dsDNA(+)graniczny

• Alisssa Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak bede w Polsce to pewnie cos dostane, tutaj nie mam na co liczyc. Mam nadzieje, ze do tego czasu bedzie dobrze.strasznie sie boje, jak czytam dziewczyny o Waszych objawach to boje sie jeszcze bardziej, bo ja nie mam zadnych, moze przez 3 dni bylam oslabiona i krecilo mi sie troche w glowie, ale to bylo w zeszlym tygodniu. Teraz zero.

l22ne6ydwpsordge.png
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiało, bo ze strachem w oczach pukam do Was i zapytam czy mogę dołączyć?
    Mam 35 lat,skończone. Jako matka mam za sobą tragiczne, jak dla mnie, przeżycia. No i wydarzył się cud. Boję się żeby za wcześnie się nie cieszyć... Termin na 15.03.2019.
    Życzę Wam wszystkim zdrówka bo tylko to teraz jest najważniejsze. Reszta przyjdzie sama.

Panna_Justyna, Alisssa, Anet85, jenny88, teverde, Macy, Kleopatra, iNso87, Szonka, bbeczka91, Marza89 lubią tę wiadomość

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • Alisssa Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly 83, przykro mi z powodu Twoich strat, bedzie dobrze tym tazem, tego sie trzymajmy.

l22ne6ydwpsordge.png
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisssa wrote:
    Butterfly 83, przykro mi z powodu Twoich strat, bedzie dobrze tym tazem, tego sie trzymajmy.

Dzięki Alisssa, staram się być pozytywnie nastawiona. A co do Twojej sytuacji to rozumiem, bo mnie ta strata w 2016r właśnie "dopadła" w UK. Ok są plusy ich systemu NHS,ale ja widzę w nim więcej minusów. To tak moje doświadczenie tylko...

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
‹‹ 133 134 135 136 137 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ