X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • Salsefia Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam dziewczyny, że kiwi i „woda śliwkowa” zaczyna u mnie powoli działać. Wczoraj co prawda wypiłam przed obiadem, dziś już rano a śliwki trochę blee ale wrzuciłam do owsianki i wyszło smacznie. Teraz tylko wprowadzić to do codziennie diety ;-) odstawiłam też tardyferon na kilka dni, żelazo mam dodatkowo w witaminach i może jednak było za dużo. Wg położnej mam też porozmawiać z endo (?) na temat zmiany żelaza za jakiś inny.
    Patuniek starałam sie i ja uspokoić ale powiem Ci, że jak czytałam na forum o obawach dziewczyn na temat odejścia wód płodowych to jak wcześniej o tym nie myślałam teraz obawiam sie jak mam wiecej upławów.

7mdlydr.png

<3 Bruno <3 Klara

Brak antykoncepcji 11/2015
    Żylaki powrózka nasiennego,
    06/2018 IMSI
    3/07/2018 transfer 2 blastek
    31/07/2018 dwa <3 <3
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :-)

Nie ma to, jak położyć się spać, A tu nagle tyle postów wyskoczyło ;-)

Jeśli chodzi o żelazo-teoretycznie wątróbka jest świetnym źródłem-ale że względu na to, że znajduje się w niej najwięcej toksyn, w ciąży się jej nie zaleca. Niestety mamy mocno rozrzedzoną krew, dlatego zarówno hemoglobiny, jak i wszystkie składniki mogą się nam obniżyć.

Jeśli poziom żelaza jest minimalnie niższy, to w składzie tabletek prenatalnych powinno być żelazo. Oczywiście można jeść/pić buraki, jeść mnóstwo natki pietruszki - ale, jak to powiedział mój lekarz w poprzedniej ciąży- trzeba by jeść taczkę pietruszki dziennie ;-)

I jak to już tutaj ktoś wspomniał-żelazo przyjmować z witaminą C, nie przyjmować zaraz po posiłku, gdzie było białko (mięso, ser), bo białko blokuje wchłanianie.

Żelazo może działać wstrzymująco, więc jak któraś ma zaparcia, żelazo nie pomoże (chociaż u mnie działa przeczyszczająco)

Salsefia - No właśnie zastanawiam się, jaki spokój miałam kiedyś, nie czytając żadnego forum. Na teście 2 kreski, więc wszystko dobrze. U lekarza widziałam maleństwo 8 tygodni, następne usg połówkowe (tak miałam), nic się nie martwiłam, nic nie czytałam i nie szukałam. A jak mnie brzuch zaczął masakrycznie boleć, że nie mogłam zrobić kroku z bólu, dzwoniłam do lekarza, a nie szukałam informacji w internecie...
    Czytałam tylko artykuły i książki o ciąży i porodzie...

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Makowe Szczęście Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, my w szpitalu mój lekarz dziś nie przyjmuje a ja 3 dzień mam plamienia rano. Chcę sprawdzić czy wszystko dobrze. Naczytalam się oczywiście, że to może być odklejajace się łożysko. Mąż ma dziś jeszcze urlop, więc wolę sprawdzić. Trzymajcie proszę kciuki

.
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe daj proszę znać co u Was, jak tylko będziesz po wizycie. Trzymam kciuki!
    I wierzę, że to nic poważnego.
    Przytulam.

Makowe Szczęście lubi tę wiadomość

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe, trzymam mocno kciuki :-* To na pewno nic poważnego :-*

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • mayka Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello u mnie troch3 stresu bo dzis sprzedajemy mieszkanie. Dom jeszcze w rozsypce wiec nieiwm gdzie pójdziemy.
    A mamy miesiąc na wyprowadzke...
    U mnie waga ruszyła w górę i czuje głód większy. Zaparcia nadal się mnie trzymają na dodatek zjadlam dzis drożdżówek z makiem ktore raczej powodują zaparcia no ale powstrzymać się nie mogłam :)

Olaf 08.07.2011
    Leon 31.08.2015
    Tola 02.02.2017
    ...I Nasza niespodzianka Lidia 06.03.2019
  • Anet85 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe szczęście - kciuki zaciśnięte, niech wszystko będzie dobrze.
    Ja dzisiaj mam stres....ide zdjąć aparat ortodontyczny ponad rok go nosiłam, ale w końcu jest jak należy ...dzidzia jakaś senna, czy coś, niby się ruszą, ale tak minimalnie, ze juz sama zaczynam się nakręcać czy jest dobrze. Wizyta u ginekologa dopiero w piątek na 10, ale nie będzie robił usg, jak będzie tak słabo z ruchami dziecka to powiem, aby chociaż sondę przyłożył na chwile i zobaczył czy bije serduszko...

Córcia - 24.01.2012 r.
    Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
    atdci09kpnkcut41.png
    Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
    ANA3 dsDNA(+)graniczny

• patuniek86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayka-skoro nie mogłaś się powstrzymać, to znaczy, że Twój organizm tego potrzebował! :-D Tak to sobie tłumacz :-D
    Ja tak zrobiłam, kiedy wczoraj sama zeżarłam budyń czekoladowy... Przedwczoraj śmietankowy...
    Organizm się domaga ;-)

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Delvila Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja Wam zazdroszczę czucia ruchów maleństwa. Wiem, że jeszcze mam trochę czasu, ale już bym chciała.
    Ja się wczoraj popłakałam mężowi. Od jakiegoś tygodnia czuję się jakby mniej w ciąży. Mam więcej energii i ogólnie jestem sprawniejsza, nie mam też aż tak dużej potrzeby gadania do brzucha jak wcześniej. Niby byłam na wizycie w zeszłą środę i jest wszystko ok, ale tak jakoś... strach mnie obleciał. Tłumaczę sobie, że ten przypływ energii to uroki II trymestru, tylko że to nastąpiło tak nagle, z dnia na dzień, że trudno uwierzyć, że to aż tak działa.

Magdalena Wiktoria 07.03.2019r. :D

Aniołek Marta [*] 06.01.2018 r.
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delvila-to Twoja pierwsza ciąża? I wiesz, czy łożysko masz na przedniej ścianie?
    Te dwie rzeczy mają wpływ na odczuwanie ruchów dziecka.
    W pierwszej ciąży po prostu ruchy czuje się później.
    A łożysko na przedniej ścianie izoluje dziecko od brzucha, dlatego pierwsze ruchy również czuć znacznie później i słabiej.
    To mija druga ciąża, ale łożysko na ścianie przedniej. No i niestety, pewnie poczekam jeszcze 4-5 tygodni, żeby coś poczuć

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe, trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze! Jesteśmy z Tobą :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2018, 12:47

age.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe, ale Cię trzymają... Czyli w szpitalach nic się nie zmieniło :-/

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Madziakk Ekspertka

Wysłany: 21 września 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Jak to jest z dentysta w ciąży? Można przyjmować znieczulenie czy raczej nie jest to wskazane? Pytam bo ukruszyl mi się dzisiaj ząb... i obawiam się że tam czeka mnie leczenie kanałowe...bo to już jest ząb który był parę razy plombowany i kanalowo leczony.

Makowe - trzymam kciuki będzie wszytko dobrze :)

zem3i09kgh136z79.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziakk wrote:
    Hej dziewczyny! Jak to jest z dentysta w ciąży? Można przyjmować znieczulenie czy raczej nie jest to wskazane? Pytam bo ukruszyl mi się dzisiaj ząb... i obawiam się że tam czeka mnie leczenie kanałowe...bo to już jest ząb który był parę razy plombowany i kanalowo leczony.

Makowe - trzymam kciuki będzie wszytko dobrze :)

Oczywiście, że większość do dentysty i możesz mieć znieczulenie :-)
    Miałam ostatnio leczenie kanałowe,jednak bez RTG. Informujesz lekarza, że jesteś s ciąży i daje Ci znieczulenie, które nie obkurcza naczyń krwionośnych :-)
    Co więcej, podaje też znieczulenie bezpośrednio do zęba :-)

Madziakk, Makowe Szczęście lubią tę wiadomość

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Madziakk Ekspertka

Wysłany: 21 września 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Patuniek, pocieszyłaś mnie :) Myślałam że jakoś uda się bez dentysty ciążę przejść ale niestety tym razem się nie uda.

zem3i09kgh136z79.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do dentysty w ciąży trzeba iść. I mówię to ja, która dentystów nie znosi.

Jakiekolwiek infekcje w obrębie jamy ustnej - zapalenie dziąseł, próchnica - mają istotny wpływ na rozwój dziecka. Nieleczone powodują przedwczesny poród i niską masę urodzeniową! Dlatego nawet jeśli nic nie dolega, niestety trzeba dentystę odwiedzać-raz na 3 miesiące :-(

Gdyby nie ciąża ignorowałabym ból pewnie jeszcze ze 2 miesiące ;-) Jak nie lepiej.
    Tylko obawa o dziecko zmusiła mnie do pójścia do tego przybytku ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2018, 13:25

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Marza89 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ❤️

Ja też się muszę umówić na kontrolę, w lutym byłam i wszystko ok, ale teraz w ciąży widzę, że trzeba kontrolować jeszcze bardziej ;)

Poczekam tylko jeszcze bo nadal męczą mnie wymioty :/
    Jeszcze 1.5 godz. i koniec pracy! Weekend ♥️

Aniołek [*] - 6 tydz./ PCOS, Bhcg 29. 06 / 10 dpo - 19, 13 dpo-120, 15 dpo-420, 20 dpo-4228
    Laura 💕 03.03.2019 😍 3410g 😍 53cm😍
    jon7a04.png
  • enka90 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak, też unikam dentystów szerokim łukiem ale niebawem trzeba się zapisać na kontrolę ;)
    Zmartwiło mnie dzisiaj moje TSH, po zwiększeniu dawki spadło a teraz znów wzrosło. Teraz mam 2,77. Wyczytałam, że norma w II trymestrze jest niby do 3 ale skoro w przeciągu miesiąca znów wzrosło muszę się w poniedziałek dostać do endokrynologa. Makowe Szczęście mam nadzieję, że wszystko skończyło się dobrze :)

l22npx9iqktnebij.png
    Hashimoto, Letrox
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj poszłam na pobranie krwi na tsh i ft4. W poniedziałek kontrola, już zapisalam się też na kontrolę za miesiąc. No niestety tsh w ciąży mocno wariuje :-(
    W sierpniu pomimo brania leków miałam ponad 4.5... Więc ten, tego, no ;-)

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Makowe Szczęście Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, my już w domu. Z Malutką wszystko dobrze. Rusza się dużo, widziałam żeberka i rączki i nóżki. Jestem w 16 tc 2 w dniu. Pobrali mi krew, próbki żeby sprawdzić czy nie ma infekcji i mocz. Lekarka powiedziała, że za wcześnie żeby o tym mówić ale teraz wygląda to na łożysko przodujace. Możliwe, że idzie do góry stąd w trakcie ciągnięcia delikatne plamienia. 26 mam wizytę i mój lekarz posprawdza. Lekarka ze szpitala zadzwoniła do mojego ginekologa. Dostanie dokumentację i wyniki badań, więc na wizytę będzie mógł je opracować. Jeśli będą krwawienia biegiem tzn szybko do szpitala. Niestety zakaz ♥️ oraz sportu. Nie mogę chodzić po górach. Na razie mam się nie martwić, bo może łożysko pójść do góry ma jeszcze czas. Oby.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2018, 14:36

patuniek86, bbeczka91, msmarmify lubią tę wiadomość

.
‹‹ 256 257 258 259 260 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ