MARCOWE DZIECIACZKI 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Powiem Wam dziewczyny, że kiwi i „woda śliwkowa” zaczyna u mnie powoli działać. Wczoraj co prawda wypiłam przed obiadem, dziś już rano a śliwki trochę blee ale wrzuciłam do owsianki i wyszło smacznie. Teraz tylko wprowadzić to do codziennie diety odstawiłam też tardyferon na kilka dni, żelazo mam dodatkowo w witaminach i może jednak było za dużo. Wg położnej mam też porozmawiać z endo (?) na temat zmiany żelaza za jakiś inny.
Patuniek starałam sie i ja uspokoić ale powiem Ci, że jak czytałam na forum o obawach dziewczyn na temat odejścia wód płodowych to jak wcześniej o tym nie myślałam teraz obawiam sie jak mam wiecej upławów. -
Hej Dziewczyny
Nie ma to, jak położyć się spać, A tu nagle tyle postów wyskoczyło
Jeśli chodzi o żelazo-teoretycznie wątróbka jest świetnym źródłem-ale że względu na to, że znajduje się w niej najwięcej toksyn, w ciąży się jej nie zaleca. Niestety mamy mocno rozrzedzoną krew, dlatego zarówno hemoglobiny, jak i wszystkie składniki mogą się nam obniżyć.
Jeśli poziom żelaza jest minimalnie niższy, to w składzie tabletek prenatalnych powinno być żelazo. Oczywiście można jeść/pić buraki, jeść mnóstwo natki pietruszki - ale, jak to powiedział mój lekarz w poprzedniej ciąży- trzeba by jeść taczkę pietruszki dziennie
I jak to już tutaj ktoś wspomniał-żelazo przyjmować z witaminą C, nie przyjmować zaraz po posiłku, gdzie było białko (mięso, ser), bo białko blokuje wchłanianie.
Żelazo może działać wstrzymująco, więc jak któraś ma zaparcia, żelazo nie pomoże (chociaż u mnie działa przeczyszczająco)
Salsefia - No właśnie zastanawiam się, jaki spokój miałam kiedyś, nie czytając żadnego forum. Na teście 2 kreski, więc wszystko dobrze. U lekarza widziałam maleństwo 8 tygodni, następne usg połówkowe (tak miałam), nic się nie martwiłam, nic nie czytałam i nie szukałam. A jak mnie brzuch zaczął masakrycznie boleć, że nie mogłam zrobić kroku z bólu, dzwoniłam do lekarza, a nie szukałam informacji w internecie...
Czytałam tylko artykuły i książki o ciąży i porodzie...Pola Róża
09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
-
Dzień dobry, my w szpitalu mój lekarz dziś nie przyjmuje a ja 3 dzień mam plamienia rano. Chcę sprawdzić czy wszystko dobrze. Naczytalam się oczywiście, że to może być odklejajace się łożysko. Mąż ma dziś jeszcze urlop, więc wolę sprawdzić. Trzymajcie proszę kciuki.
-
Hello u mnie troch3 stresu bo dzis sprzedajemy mieszkanie. Dom jeszcze w rozsypce wiec nieiwm gdzie pójdziemy.
A mamy miesiąc na wyprowadzke...
U mnie waga ruszyła w górę i czuje głód większy. Zaparcia nadal się mnie trzymają na dodatek zjadlam dzis drożdżówek z makiem ktore raczej powodują zaparcia no ale powstrzymać się nie mogłamOlaf 08.07.2011
Leon 31.08.2015
Tola 02.02.2017
...I Nasza niespodzianka Lidia 06.03.2019 -
Makowe szczęście - kciuki zaciśnięte, niech wszystko będzie dobrze.
Ja dzisiaj mam stres....ide zdjąć aparat ortodontyczny ponad rok go nosiłam, ale w końcu jest jak należy ...dzidzia jakaś senna, czy coś, niby się ruszą, ale tak minimalnie, ze juz sama zaczynam się nakręcać czy jest dobrze. Wizyta u ginekologa dopiero w piątek na 10, ale nie będzie robił usg, jak będzie tak słabo z ruchami dziecka to powiem, aby chociaż sondę przyłożył na chwile i zobaczył czy bije serduszko...Córcia - 24.01.2012 r.
Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Mayka-skoro nie mogłaś się powstrzymać, to znaczy, że Twój organizm tego potrzebował! Tak to sobie tłumacz
Ja tak zrobiłam, kiedy wczoraj sama zeżarłam budyń czekoladowy... Przedwczoraj śmietankowy...
Organizm się domagaPola Róża
-
Jak ja Wam zazdroszczę czucia ruchów maleństwa. Wiem, że jeszcze mam trochę czasu, ale już bym chciała.
Ja się wczoraj popłakałam mężowi. Od jakiegoś tygodnia czuję się jakby mniej w ciąży. Mam więcej energii i ogólnie jestem sprawniejsza, nie mam też aż tak dużej potrzeby gadania do brzucha jak wcześniej. Niby byłam na wizycie w zeszłą środę i jest wszystko ok, ale tak jakoś... strach mnie obleciał. Tłumaczę sobie, że ten przypływ energii to uroki II trymestru, tylko że to nastąpiło tak nagle, z dnia na dzień, że trudno uwierzyć, że to aż tak działa.Magdalena Wiktoria 07.03.2019r.
Aniołek Marta [*] 06.01.2018 r. -
Delvila-to Twoja pierwsza ciąża? I wiesz, czy łożysko masz na przedniej ścianie?
Te dwie rzeczy mają wpływ na odczuwanie ruchów dziecka.
W pierwszej ciąży po prostu ruchy czuje się później.
A łożysko na przedniej ścianie izoluje dziecko od brzucha, dlatego pierwsze ruchy również czuć znacznie później i słabiej.
To mija druga ciąża, ale łożysko na ścianie przedniej. No i niestety, pewnie poczekam jeszcze 4-5 tygodni, żeby coś poczućPola Róża
-
Hej dziewczyny! Jak to jest z dentysta w ciąży? Można przyjmować znieczulenie czy raczej nie jest to wskazane? Pytam bo ukruszyl mi się dzisiaj ząb... i obawiam się że tam czeka mnie leczenie kanałowe...bo to już jest ząb który był parę razy plombowany i kanalowo leczony.
Makowe - trzymam kciuki będzie wszytko dobrzeMakowe Szczęście lubi tę wiadomość
-
Madziakk wrote:Hej dziewczyny! Jak to jest z dentysta w ciąży? Można przyjmować znieczulenie czy raczej nie jest to wskazane? Pytam bo ukruszyl mi się dzisiaj ząb... i obawiam się że tam czeka mnie leczenie kanałowe...bo to już jest ząb który był parę razy plombowany i kanalowo leczony.
Makowe - trzymam kciuki będzie wszytko dobrze
Oczywiście, że większość do dentysty i możesz mieć znieczulenie
Miałam ostatnio leczenie kanałowe,jednak bez RTG. Informujesz lekarza, że jesteś s ciąży i daje Ci znieczulenie, które nie obkurcza naczyń krwionośnych
Co więcej, podaje też znieczulenie bezpośrednio do zębaMadziakk, Makowe Szczęście lubią tę wiadomość
Pola Róża
-
Do dentysty w ciąży trzeba iść. I mówię to ja, która dentystów nie znosi.
Jakiekolwiek infekcje w obrębie jamy ustnej - zapalenie dziąseł, próchnica - mają istotny wpływ na rozwój dziecka. Nieleczone powodują przedwczesny poród i niską masę urodzeniową! Dlatego nawet jeśli nic nie dolega, niestety trzeba dentystę odwiedzać-raz na 3 miesiące
Gdyby nie ciąża ignorowałabym ból pewnie jeszcze ze 2 miesiące Jak nie lepiej.
Tylko obawa o dziecko zmusiła mnie do pójścia do tego przybytkuWiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2018, 13:25
Pola Róża
-
Cześć dziewczyny ❤️
Ja też się muszę umówić na kontrolę, w lutym byłam i wszystko ok, ale teraz w ciąży widzę, że trzeba kontrolować jeszcze bardziej
Poczekam tylko jeszcze bo nadal męczą mnie wymioty
Jeszcze 1.5 godz. i koniec pracy! Weekend ♥️ -
Oj tak, też unikam dentystów szerokim łukiem ale niebawem trzeba się zapisać na kontrolę
Zmartwiło mnie dzisiaj moje TSH, po zwiększeniu dawki spadło a teraz znów wzrosło. Teraz mam 2,77. Wyczytałam, że norma w II trymestrze jest niby do 3 ale skoro w przeciągu miesiąca znów wzrosło muszę się w poniedziałek dostać do endokrynologa. Makowe Szczęście mam nadzieję, że wszystko skończyło się dobrze
Hashimoto, Letrox -
Ja dzisiaj poszłam na pobranie krwi na tsh i ft4. W poniedziałek kontrola, już zapisalam się też na kontrolę za miesiąc. No niestety tsh w ciąży mocno wariuje
W sierpniu pomimo brania leków miałam ponad 4.5... Więc ten, tego, noPola Róża
-
Hej, my już w domu. Z Malutką wszystko dobrze. Rusza się dużo, widziałam żeberka i rączki i nóżki. Jestem w 16 tc 2 w dniu. Pobrali mi krew, próbki żeby sprawdzić czy nie ma infekcji i mocz. Lekarka powiedziała, że za wcześnie żeby o tym mówić ale teraz wygląda to na łożysko przodujace. Możliwe, że idzie do góry stąd w trakcie ciągnięcia delikatne plamienia. 26 mam wizytę i mój lekarz posprawdza. Lekarka ze szpitala zadzwoniła do mojego ginekologa. Dostanie dokumentację i wyniki badań, więc na wizytę będzie mógł je opracować. Jeśli będą krwawienia biegiem tzn szybko do szpitala. Niestety zakaz ♥️ oraz sportu. Nie mogę chodzić po górach. Na razie mam się nie martwić, bo może łożysko pójść do góry ma jeszcze czas. Oby.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2018, 14:36
patuniek86, bbeczka91, msmarmify lubią tę wiadomość
.