MARCOWE DZIECIACZKI 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć kochane
Ja również na każdej wizycie mam usg. Ponadto idąc do innego lekarza również mam usg... Nie wiem który to już raz, może 7? Myślę że jeśli by to było bardzo szkodliwe to nie robili by tak chętnie, chociaż zdania są podzielone.
Podglądanie maluszka daje mi spokój na jakiś czas, wiem że wszystko jest w porządku i nie zadreczam się i nie myślę, co tam się dziejeMakowe Szczęście lubi tę wiadomość
-
Na ile mi wiadomo, a kiedyś interesowałam się tym tematem, nie ma żadnych badań potwierdzających negatywny wpływ USG na dziecko. USG wykonuje się od 30 lat i to we wszystkich rozwiniętych krajach swiata, gdyby ten negatywny wplyw był, na prwno do dzisiaj bybto dostrzeżono. Niektórzy lekarze i towarzystwa ginekologiczne na wszelki wypadek zalecają ostrożne podejście i ograniczenie USG do 1 w trymestrze o ile nie ma dodatkowych wskazań do monitorowania dziecka. Inni uważają, że przy braku jednoznacznych przesłanek, że USG szkodzi więcej jest korzyści z regularnego monitorowania rozwoju dziecka. Generalnie zależy więc od podejścia lekarza i praktyki w danym kraju, ale najprawdopodobniej nie ma się czym martwić
Makowe Szczęście, bbeczka91, Butterfly 83, teverde, Reniferra lubią tę wiadomość
5tc [*] 04.2015
10tc [*] 01.2015 -
Mnie tez bola pachwiny, juz zapomniałam jak to jest.
Usg mam na kazdej wizycie, co 3-4 tygodnie. Wydaje mi sie, ze nie szkodzi to dziecku. Mam dylemat kiedy zrobic glukoze.. niby mam niby nie mam, bo tak: gin mi napisał w karcie ze mam zrobić glukoze miedzy 24 a 27 tc. Wizyte nastepna bede miala 28.11 i to będzie 24+3.. dzien wcześniej bym musiała robic to by bylo 24+2 i jak to rozpisalam tutaj to mysle ze powinnam zrobic glukoze 27.11 , a moj dylemat jest taki, ze kazal mi zrobić krew i mocz na następną wizytę, a o tym nic nie mówił tylko ze wtedy ma byc glukoza. Jak myslicie? Robic przed ta wizyta?Aleksandra Joanna 17.11.2014
Joanna Małgorzata 12.03.2019 -
A kontynuując przedstawianie się, ja mam 33 lata i jestem z Łodzi
Makowe, ja miałam po porodzie z synkiem koszulę do karmienia w moim zwykłym rozmiarze, ale luźną w biuście. Piersi pod wpływem nawału mogą Ci w parę dni powiększyć się o kilka rozmiarów, więc tu lepiej mieć pewien zapasMakowe Szczęście lubi tę wiadomość
5tc [*] 04.2015
10tc [*] 01.2015 -
A z kapielami bywa różnie, sa szpitale w których wcale się nie kapie dziecka, a sa takie w ktorych już w pierwszej dobie jest kapiel. Moja corke kapala pielęgniarka w 2 dobie, ale to mocno powiedziane, ze to była kapiel, wlozyla ja pod kran trzymajac na ręce i obmyla. Później w domu kapal ja moj maz, potem.zostalam sama i musialam kąpać, chociaż niczego tak sie nie balam jak kąpieli. Na pocieszenie powiem, że nie taki diabel straszny. Ja dość dlugo uzywalam termometru do wody bo ciężko było mi wyczuc odpowiednią temperaturę.Aleksandra Joanna 17.11.2014
Makowe Szczęście wrote:lkc u mnie mocz jest na każdej wizycie. A glukozę mogłam się zapisać od 24-27. Zapisałam się na 25 tc
równiutko.
Na Twoim miejscu bym zrobiła przed wizytą. Będziesz miała 1. z głowy, 2. od razu porozmawiasz o wynikach.
Aleksandra Joanna 17.11.2014
kehlana_miyu dzięki
chyba kupię Mkę dla spokoju
lkc nawet nie wiesz jak mnie podbudowałaś, tym że to nie jest takie straszne. Przeraża mnie to strasznieo termometr kupię, a miałaś taki do wody? Czy taki zwykły dziecięcy rtęciowy w kształcie rybek itp??
. -
Makowe a mi sie wydawalo, ze Ty juz masz jedno dziecko
Dla mnie to już na serio nie straszne, wkladasz malucha do wody, trzymasz tak, zeby glowa sie cala nie zanurzyla pod woda, druga reka myjesz, to tez nie jest jakies mega szorowanie, bardziej polewanie woda.
Termometr mialam rybke, ale mam tez eleotroniczny, nie wiem jaki teraz kupie.
Aleksandra Joanna 17.11.2014
nick nieaktualnyHej, witam się w skończonym 24tygodniu
Ja mam usg na każdej wizycie.
Ikc najlepiej zrobić jak Makowa radzi, przed wizytą glukoze, możesz zrobić dzień albo dwa dni przed wizytą.
Co do kąpieli to mojego syna kapali w szpitalu w drugiej dobie. Też bardzo bałam się kąpać, pierwsza kąpiel to chyba, 10sekund trwała :p termometra też długo używałam, miałam zwykły statek a teraz mam taki elektroniczny z funkcją mierzenie wody właśnie. -
U mnie w szpitalu chodzą i pytają kto do kąpieli. Ja nie dałam kąpać w szpitalu, w domu kapalismy. Teraz przy 3 dziecku mieliśmy wiaderko do kąpieli i też fajna sprawa. Choć trochę dziwnie to wygląda ;p
Makowe Szczęście lubi tę wiadomość
-
hej dziewczynki
Wczoraj sie wystraszyłam bo mój mały jakis leniwy był od rana go nie czułam to było straszne... za to wieczorem... szalał jak szalonyi całą noc go czułam
Chyba mu sie cos przestawiło ;p Dzis na szczęscie od rana daje o sobie znać
A mi lekarka kazała zrobic glukoze po 22tc mam następna wizytę 23 listopada i to bedzie dokładnie 24tc wiec tak sobie myśle że zrobię badanie w tygodniu miedzy 19 a 23 listopadaA czy wyniki tego badania są od razu tego samego dnia jak krew??
Czy trzeba czekac dłużej?
-
Ikc ja robie jutro i glukoze i krew i mocz. Mam to na jednym skierowaniu i w czwartek wyniki na wizycie omawiane. Jeszcze coombs mi wychodzi tez na jutro Takze mam zalecenie wszystkich tych badan na nastepna wizyte. Zrob wszystko i juz.
Nie, nie kapia juz dzieci w szpitalach. Jest tylko mala higiena wieczorna. Zabierali mi Lenke i tam przebierali i wycierali chusteczkami nawilzonymi. Chyba z obawy zarazenia gronkowcem to bylo. Jak dobrze pamietam.
A co do koszul ja tez mam swoje jeszcze w ktore sie mieszcze. Ale sa baaardzo kuse;p brzuch ciagnie do gory. Napewno rozmiar wieksza wezme.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2018, 10:52
Makowe Szczęście lubi tę wiadomość