X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane :)
    Ja również na każdej wizycie mam usg. Ponadto idąc do innego lekarza również mam usg... Nie wiem który to już raz, może 7? Myślę że jeśli by to było bardzo szkodliwe to nie robili by tak chętnie, chociaż zdania są podzielone.
    Podglądanie maluszka daje mi spokój na jakiś czas, wiem że wszystko jest w porządku i nie zadreczam się i nie myślę, co tam się dzieje :)

Makowe Szczęście lubi tę wiadomość

age.png
  • Makowe Szczęście Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanko jeszcze jedno :) Jaki rozmiar koszul nocnych używacie? Ja nadal S zastanawiam się czy kupić taką z funkcją karmienia, ale nie mam pojęcia czy powinnam wziąć mój rozmiar? Czy jeden większy? Macie może doświadczenie??

.
  • NatiS Koleżanka

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kąpieli dziecka, to moją Zosie kapała położna z mężem w drugiej dobie. Umówiliśmy się z nią na konkretną porę i powoli wszystko pokazała.

2nn3dqk3fiwgkrlm.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na ile mi wiadomo, a kiedyś interesowałam się tym tematem, nie ma żadnych badań potwierdzających negatywny wpływ USG na dziecko. USG wykonuje się od 30 lat i to we wszystkich rozwiniętych krajach swiata, gdyby ten negatywny wplyw był, na prwno do dzisiaj bybto dostrzeżono. Niektórzy lekarze i towarzystwa ginekologiczne na wszelki wypadek zalecają ostrożne podejście i ograniczenie USG do 1 w trymestrze o ile nie ma dodatkowych wskazań do monitorowania dziecka. Inni uważają, że przy braku jednoznacznych przesłanek, że USG szkodzi więcej jest korzyści z regularnego monitorowania rozwoju dziecka. Generalnie zależy więc od podejścia lekarza i praktyki w danym kraju, ale najprawdopodobniej nie ma się czym martwić :)

Makowe Szczęście, bbeczka91, Butterfly 83, teverde, Reniferra lubią tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • lkc Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez bola pachwiny, juz zapomniałam jak to jest.
    Usg mam na kazdej wizycie, co 3-4 tygodnie. Wydaje mi sie, ze nie szkodzi to dziecku. Mam dylemat kiedy zrobic glukoze.. niby mam niby nie mam, bo tak: gin mi napisał w karcie ze mam zrobić glukoze miedzy 24 a 27 tc. Wizyte nastepna bede miala 28.11 i to będzie 24+3.. dzien wcześniej bym musiała robic to by bylo 24+2 i jak to rozpisalam tutaj to mysle ze powinnam zrobic glukoze 27.11 , a moj dylemat jest taki, ze kazal mi zrobić krew i mocz na następną wizytę, a o tym nic nie mówił tylko ze wtedy ma byc glukoza. Jak myslicie? Robic przed ta wizyta?

Aleksandra Joanna 17.11.2014
    Joanna Małgorzata 12.03.2019
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kontynuując przedstawianie się, ja mam 33 lata i jestem z Łodzi :)

Makowe, ja miałam po porodzie z synkiem koszulę do karmienia w moim zwykłym rozmiarze, ale luźną w biuście. Piersi pod wpływem nawału mogą Ci w parę dni powiększyć się o kilka rozmiarów, więc tu lepiej mieć pewien zapas :)

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • lkc Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z kapielami bywa różnie, sa szpitale w których wcale się nie kapie dziecka, a sa takie w ktorych już w pierwszej dobie jest kapiel. Moja corke kapala pielęgniarka w 2 dobie, ale to mocno powiedziane, ze to była kapiel, wlozyla ja pod kran trzymajac na ręce i obmyla. Później w domu kapal ja moj maz, potem.zostalam sama i musialam kąpać, chociaż niczego tak sie nie balam jak kąpieli. Na pocieszenie powiem, że nie taki diabel straszny. Ja dość dlugo uzywalam termometru do wody bo ciężko było mi wyczuc odpowiednią temperaturę.

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lkc u mnie mocz jest na każdej wizycie. A glukozę mogłam się zapisać od 24-27. Zapisałam się na 25 tc :) równiutko.
    Na Twoim miejscu bym zrobiła przed wizytą. Będziesz miała 1. z głowy, 2. od razu porozmawiasz o wynikach.

.
  • lkc Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ponabijam postow :) mam chwile bo mloda się bawi, zaraz idziemy na spacer.
    Ja jestem 86rocznik ;)

• lkc Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe Szczęście wrote:
    lkc u mnie mocz jest na każdej wizycie. A glukozę mogłam się zapisać od 24-27. Zapisałam się na 25 tc :) równiutko.
    Na Twoim miejscu bym zrobiła przed wizytą. Będziesz miała 1. z głowy, 2. od razu porozmawiasz o wynikach.
    No wlasnie tez tak mysle, że to najlepsza opcja bo jak nie zrobie na ta wizyte to mi wyznaczy jeszcze wizyte na za 2 tygodnie, a to już bez sensu zeby płacić kolejny raz. Co do moczu tez robie na kazda wizyte, ostatnio tylko nie, ale na bank teraz to juz do konca bedzie co miesiąc krew i mocz.

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu dzięki :) chyba kupię Mkę dla spokoju :)

lkc nawet nie wiesz jak mnie podbudowałaś, tym że to nie jest takie straszne. Przeraża mnie to strasznie :/ o termometr kupię, a miałaś taki do wody? Czy taki zwykły dziecięcy rtęciowy w kształcie rybek itp??

.
  • lkc Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe a mi sie wydawalo, ze Ty juz masz jedno dziecko :)
    Dla mnie to już na serio nie straszne, wkladasz malucha do wody, trzymasz tak, zeby glowa sie cala nie zanurzyla pod woda, druga reka myjesz, to tez nie jest jakies mega szorowanie, bardziej polewanie woda.

073650d6edf63d92med.jpg

70d04c657cd38ea5med.jpg
    Termometr mialam rybke, ale mam tez eleotroniczny, nie wiem jaki teraz kupie.

• lkc Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    #chujowapanidomu ze mnie, 10 lozko nie pościelone ;)

Butterfly 83 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2018, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, witam się w skończonym 24tygodniu :D

Ja mam usg na każdej wizycie.

Ikc najlepiej zrobić jak Makowa radzi, przed wizytą glukoze, możesz zrobić dzień albo dwa dni przed wizytą.

Co do kąpieli to mojego syna kapali w szpitalu w drugiej dobie. Też bardzo bałam się kąpać, pierwsza kąpiel to chyba, 10sekund trwała :p termometra też długo używałam, miałam zwykły statek a teraz mam taki elektroniczny z funkcją mierzenie wody właśnie.

Wysłany: 12 listopada 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lkc nie czekamy na nasze pierwsze Dziecko :) O Dzięki za zdjęcia! :) Właśnie zwlekam się z łóżka :P także całkowicie rozumie hahaha :)

.
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w szpitalu chodzą i pytają kto do kąpieli. Ja nie dałam kąpać w szpitalu, w domu kapalismy. Teraz przy 3 dziecku mieliśmy wiaderko do kąpieli i też fajna sprawa. Choć trochę dziwnie to wygląda ;p

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • Salsefia Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lkc wrote:
    #chujowapanidomu ze mnie, 10 lozko nie pościelone ;)

Haha, zaścielałam 10 minut temu ;-)

7mdlydr.png

<3 Bruno <3 Klara

Brak antykoncepcji 11/2015
    Żylaki powrózka nasiennego,
    06/2018 IMSI
    3/07/2018 transfer 2 blastek
    31/07/2018 dwa <3 <3
  • Chasia Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczynki :)
    Wczoraj sie wystraszyłam bo mój mały jakis leniwy był od rana go nie czułam to było straszne... za to wieczorem... szalał jak szalony :D i całą noc go czułam :D Chyba mu sie cos przestawiło ;p Dzis na szczęscie od rana daje o sobie znać :)

A mi lekarka kazała zrobic glukoze po 22tc mam następna wizytę 23 listopada i to bedzie dokładnie 24tc wiec tak sobie myśle że zrobię badanie w tygodniu miedzy 19 a 23 listopada :) A czy wyniki tego badania są od razu tego samego dnia jak krew?? :) Czy trzeba czekac dłużej?

mhsv3e5e743bc1b6.png
    mhsv3e5ewwdsajqn.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ikc ja robie jutro i glukoze i krew i mocz. Mam to na jednym skierowaniu i w czwartek wyniki na wizycie omawiane. Jeszcze coombs mi wychodzi tez na jutro Takze mam zalecenie wszystkich tych badan na nastepna wizyte. Zrob wszystko i juz. :)

Nie, nie kapia juz dzieci w szpitalach. Jest tylko mala higiena wieczorna. Zabierali mi Lenke i tam przebierali i wycierali chusteczkami nawilzonymi. Chyba z obawy zarazenia gronkowcem to bylo. Jak dobrze pamietam.

A co do koszul ja tez mam swoje jeszcze w ktore sie mieszcze. Ale sa baaardzo kuse;p brzuch ciagnie do gory. Napewno rozmiar wieksza wezme.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2018, 10:52

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chasia zrob glukoze 2-3dni przed wizyta. A to od labu zalezy pewnie kiedy wynik.

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
‹‹ 431 432 433 434 435 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ